Dusený králik
Dusený králik

Králičie stehná plnené slivkami fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 14. mája 2017

Pri mojom pobyte v rodnom kraji som dostala králika. Samozrejme, že som ho chcela urobiť tak, ako som ho doposiaľ ešte nerobila. Plnila som ho sušenými slivkami a piekla na červenom víne. Vynikajúci.

2
porcie
15 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
1 bal
80 g
2 ks
5 strúčiky
podľa chuti
2 dcl
Príloha:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Králičie stehná som umyla, osušila.

    Králičie stehná plnené slivkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Odstránila som stehennú kosť.

    Králičie stehná plnené slivkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Slivky som namočila ešte večer.

    Králičie stehná plnené slivkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do otvoru po kosti som dala troška soli a naplnila slivkami.

    Králičie stehná plnené slivkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nasledovala krajčírska dieľňa a bielou niťou som zošila otvor.

    Králičie stehná plnené slivkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na panvicu som dala nakrájanú slaninu.

    Králičie stehná plnené slivkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na vytopenom tuku zo slaniny som opiekla sprudka obe stehná.

    Králičie stehná plnené slivkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Stehná som osolila, okorenila, pridala štipku rasce, mletú červenú papriku, cubuľu nakrájanú na hrubšie a cesnak aj so šupkou. Podliala som vínom a počas dusenia som ešte viac krát podliala len malým množstvom vína. Dusila som pod pokrievkou na slabšom plameni.

    Králičie stehná plnené slivkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    V poslednej fáze dusenia, som stehná odkryla a nechala som odpariť menšie množstvo tekutiny. Tú som precedila cez sitko, aby som mohla odstrániť šupky z cesnaku. Položila som ešte šťavu do rajnice a malú chvíľku som nechala prejsť varom.

    Králičie stehná plnené slivkami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Upečené stehná som vybrala a nechala postáť 15 min.

    Králičie stehná plnené slivkami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Odstránila som nite.

    Králičie stehná plnené slivkami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Nakrájala na plátky.

    Králičie stehná plnené slivkami (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Kým sa stehná piekli, pripravila som si prílohy. Domáce hranolky a ryžu. Podávala som so zeleninovým šalátom. Ryžu som posypala granátovým jablkom. Hotový obed som uložila na taniere a prajem vám dobrú chuť.

    Králičie stehná plnené slivkami (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

11 komentárov k receptu
Tak takéto niečo krásne a krásne pripravené, milá Izka, môžem aj ja. Keď raz budem veľký, tak si to nechám tiež navariť! Maj krásny zvyšok nedele a potom aj celý týždeň!
Nie každý ľúbi králičie mäso.Mám ho rada od detstva a najradšej som ho mala, úplne čerstvé, keď ho maminka urobila ihneď po utratení.K tomu nám robila skoro vždy nokerle a hlávkový šalát zo záhrady, nebolo treba viac.Stehná sú vždy suchšie a tak som vždy uvažovala nad tým, čím ich naplniť, aby zostali vláčne.Teraz sa mi to podarilo, skutočne veľmi chutné a nie suché pečené stehná.Teším sa, že som vám dala recept, ako urobiť králičinu príťažlivejšie.Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre.-)
Len sa natiahnut a okostovat. Budem sa musiet viacej snazit chytiti tych usiakov, co nam cez zimu obzrali stromceky a povisim ich na tvoju specialitu.
@kecemis ,nuž takého po lese behajúceho by som si radšej dala len tak s chlebíkom..zajac poľný má celkom inú chuť ako králik domáci..viem tie chute porovnať, lebo kým som mala chatu vo vinohrade pri lese, dostala som od poľovníka jedného ušiačika..upiekli sme ho v murovanej peci a veru tú fajnotku by som prijala s radosťou i teraz..k tvojmu snaženiu prajem veľa úspechov..)vďaka za komentík Mirko..)

Pridaj komentár k receptu: