Králičia šunka s cesnakom
Foto: kvakac
Vyskúšal som a môžem len povedať - je to dielo. Riadne sa nám guče za ušami robili pri jedení.
porcií
príprava
na 75 - 80 °C
Suroviny
700 g vykostené |
|
150 g bez kostí |
|
150 g bez kostí |
|
1 hlavička |
|
1/2 KL |
|
10 g |
|
10 g |
|
1 KL |
|
100 ml |
|
1/2 KL (nemusí byť) |
|
Postup
-
1
Na tento recept som mal predlohu receptov k šunkovaru. Trochu som to upravil podľa seba. Králičie mäso rozdelíme. Peknejšie celé kúsky krájame na 2 cm veľkosť, tak 7 - 8 kúskov. Na mozaiku v šunke. Zvyšné mäso zomelieme aj s kuracím údeným mäsom a údeným bôčikom. Cesnak očistíme od šupiek a zomelieme spolu s mäsom. Všetko mäso, koreniny aj s vodou dáme do misy a miešame tak dlho až sa nám to pekne spojí. Do šunkovaru dáme vrecko na to určené a naplníme mäsom, tak aby neostával voľný priestor medzi mäsom. Vrch uzavrieme a zatlačíme uzáverom s pružinou. Dáme do chladničky na dva dni. Po tejto dobe varíme v hrnci naplnenom vodou po vrch uzáveru. Varíme dve hodiny s teplomerom na 75 - 80 °C. Po tejto dobe to vytiahneme z vody a vložíme do studenej vody a prudko ochladíme. Tak na pol hodinu. Potom zo šunkovaru odstránime uzáver s pružinou a vylejeme vodu, ktorá tam vznikla. Dáme to aj s nádobou do chladničky dobre ochladiť. (Ja dávam na 12 hodín.) Treba vydržať, aby sa pekne všetko spojilo.
-
2
Napokon hotovú šunku vysunieme z nádoby a môžme krájať. Prvý kúsok ochutná kuchár, či môže byť a nech dobre mľaská, aby rodina ktorá čaká, zatiaľ na prázdno pregĺgala. No teraz vážne, nakrájame a môžeme jesť. Ja som dal len trochu masla na žemľu a na to koliesko šunky a paráda.
-
3
Tu je predloha receptu, z ktorého som vychádzal.
Vďaka za koment. Veď na chleba sa ťažko robí, tak ho treba šetriť. No nie?
Vďaka za koment. Tak dlho som tento recept obchádzal, až som sa ho rozhodol spraviť. A jedno banujem, prečo som to neurobil skôr. Ten cesnak a údené dodali tomu králičiemu mäsu ohromnú chuť.
Vďaka za koment. Aj s kuracím to bude dobré. Je to spojenie chudé mäso s údeným a trochu mastným no cesnak dodá tomu korunu. Ráno som to načal a už je to fuč. Neviem kde to zmizlo? Pýtal som sa psa čí nebol dnu v chladničke a mlčí ako cela rodina. Kostí som použil na polievku aj tá bola dobrá. Skúsim druhu urobiť s kuraťa cez víkend.
no, šunkovar mám už nejaké tie roky, je kdesi v špajze na hornej polici, ale tuším si zaslúži oprášiť ho... aj keď sme doma už iba dvaja, zvládneme to...
Vďaka za koment. Sam som bol prekvapený aké je to dobré. Veru chudák pes je v tom nevinne. Veď rodina ani neobedovala len si robila žemle so šunkou. No aspoň mne ostalo viac obedňajšieho mäsa. Bolo totiž božské mäso po dlhej dobe.
No môžem len napísať - skúste a verte rýchlo sa to míňa, ako horúce gaštany.
Vďaka za koment. Budem rád tomu rc na údeného králika. Vyskúšam. Mám rád zmeny. Tiež želám veľa dni plné zdravia.
Na dnes pripravené aj z kuracieho mäsa, je veru aj to dobré. Až to budeš robiť z kuracieho mäsa daj menej cesnaku, ale zo päť strúčikov. Je to jemnejšie mäso a celá hlávka potom preráža chuť. Tu je ukážka s kuracieho mäsa a ostatne podľa tohto receptu.