Domáca šunka
Domáca šunka

Králičia šunka s cesnakom

kvakac - fotkakvakac, 14. júla 2020
Králičia šunka s cesnakom
Foto: kvakac

Vyskúšal som a môžem len povedať - je to dielo. Riadne sa nám guče za ušami robili pri jedení.

6 - 8
porcií
15 minút
príprava
120 minút
na 75 - 80 °C

Suroviny

700 g vykostené
150 g bez kostí
150 g bez kostí
1 hlavička
1/2 KL
10 g
10 g
1 KL
100 ml
1/2 KL (nemusí byť)




Postup

  1. 1

    Na tento recept som mal predlohu receptov k šunkovaru. Trochu som to upravil podľa seba. Králičie mäso rozdelíme. Peknejšie celé kúsky krájame na 2 cm veľkosť, tak 7 - 8 kúskov. Na mozaiku v šunke. Zvyšné mäso zomelieme aj s kuracím údeným mäsom a údeným bôčikom. Cesnak očistíme od šupiek a zomelieme spolu s mäsom. Všetko mäso, koreniny aj s vodou dáme do misy a miešame tak dlho až sa nám to pekne spojí. Do šunkovaru dáme vrecko na to určené a naplníme mäsom, tak aby neostával voľný priestor medzi mäsom. Vrch uzavrieme a zatlačíme uzáverom s pružinou. Dáme do chladničky na dva dni. Po tejto dobe varíme v hrnci naplnenom vodou po vrch uzáveru. Varíme dve hodiny s teplomerom na 75 - 80 °C. Po tejto dobe to vytiahneme z vody a vložíme do studenej vody a prudko ochladíme. Tak na pol hodinu. Potom zo šunkovaru odstránime uzáver s pružinou a vylejeme vodu, ktorá tam vznikla. Dáme to aj s nádobou do chladničky dobre ochladiť. (Ja dávam na 12 hodín.) Treba vydržať, aby sa pekne všetko spojilo.

    Králičia šunka s cesnakom - obrázok 1
  2. 2

    Napokon hotovú šunku vysunieme z nádoby a môžme krájať. Prvý kúsok ochutná kuchár, či môže byť a nech dobre mľaská, aby rodina ktorá čaká, zatiaľ na prázdno pregĺgala. No teraz vážne, nakrájame a môžeme jesť. Ja som dal len trochu masla na žemľu a na to koliesko šunky a paráda.

    Králičia šunka s cesnakom - obrázok 2
  3. 3

    Tu je predloha receptu, z ktorého som vychádzal.

    Králičia šunka s cesnakom - obrázok 3

Diskusia k receptu

kvakac
@123 (14.7.2020 15:11)

Vďaka za koment. Tak dlho som tento recept obchádzal, až som sa ho rozhodol spraviť. A jedno banujem, prečo som to neurobil skôr. Ten cesnak a údené dodali tomu králičiemu mäsu ohromnú chuť.
1x haji
kimlo
Ej, ale si mi zas dal chrobáka do hlavy! Šunku sa chystám robiť už od Veľkej noci, šunkovar mám nachystaný, len furt čosi do toho... mám síce králika v mrazaku ale ten pôjde na smotanu. Na šunku použijem kuracie a Tvoj recept...
kvakac
@kimlo (14.7.2020 18:50)

Vďaka za koment. Aj s kuracím to bude dobré. Je to spojenie chudé mäso s údeným a trochu mastným no cesnak dodá tomu korunu. Ráno som to načal a už je to fuč. Neviem kde to zmizlo? Pýtal som sa psa čí nebol dnu v chladničke a mlčí ako cela rodina. Kostí som použil na polievku aj tá bola dobrá. Skúsim druhu urobiť s kuraťa cez víkend.
1x haji
haji
Velmi pěkný receptík i fota, zvláště úvodní je prudce jedlé. Se nedivím, že všichni drží bobříka mlčení, drží partu! Vychází mi nejnevinnější váš psík! Krásná práce!! Dala si testovací kolečko, hmm
používateľ nemá avatar
123
123
@kvakac (14.7.2020 18:06)

no, šunkovar mám už nejaké tie roky, je kdesi v špajze na hornej polici, ale tuším si zaslúži oprášiť ho... aj keď sme doma už iba dvaja, zvládneme to...
sracz
Nemám, čo by som dodal, kamarát Kvákač, všetko už bolo povedané a ja sa rád pripájam k davom Tvojich ctiteľov a obdivovateľov. Veľká škoda, že som ten Tvoj super recept nemal tak 18÷25 rokov nazad, lebo v tom čase som choval každoročne vždy okolo stovky ušatcov. Na lúky do nenávratna som ich posielal tak od 2÷12 kg. Úspešne obsadzovali jedálniček našej rodiny, zvyšok som popredával, alebo daroval. ... na zelenine, perkelty, paprikáše, guľáše, ... , pečené, vyprážané, ..., do klobás. No najsamlepšejšia pochúťka je mladý králik (zajac) údený. Naučil ma to domáci Majster gazda Ďoďko Krešu Dolinský. Rcp mám v hlave, ale králikov ani údiareň nie. Napíš mi, prosím, na frabla47@gmail.com a ja Ti ho napíšem. Potom ho Ty šikovne zrealizuješ a "prilepíš" aj na našu varešku! Maj krásne dni, plné zdravia a pohody!
kvakac
@haji (14.7.2020 19:38)

Vďaka za koment. Sam som bol prekvapený aké je to dobré. Veru chudák pes je v tom nevinne. Veď rodina ani neobedovala len si robila žemle so šunkou. No aspoň mne ostalo viac obedňajšieho mäsa. Bolo totiž božské mäso po dlhej dobe.
kvakac
@123 (14.7.2020 21:18)

No môžem len napísať - skúste a verte rýchlo sa to míňa, ako horúce gaštany.
1x haji
kvakac
@sracz (15.7.2020 02:07)

Vďaka za koment. Budem rád tomu rc na údeného králika. Vyskúšam. Mám rád zmeny. Tiež želám veľa dni plné zdravia.
2x haji a sracz
kvakac
@kimlo (14.7.2020 18:50)

Na dnes pripravené aj z kuracieho mäsa, je veru aj to dobré. Až to budeš robiť z kuracieho mäsa daj menej cesnaku, ale zo päť strúčikov. Je to jemnejšie mäso a celá hlávka potom preráža chuť. Tu je ukážka s kuracieho mäsa a ostatne podľa tohto receptu.


1x haji
bembo
Túto šunku som si konečne uvaril.Je výborná.Ale použil som menšie množstvo soli,a rýchlo soli(9gr./9gr).Prikladám foto,aj mozaika bola pekná.Vďaka za výborný recept.


2x haji a kvakac




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia