Domáca šunka
Domáca šunka

Králičia šunka s cesnakom

kvakac - fotkakvakac, 14. júla 2020
Králičia šunka s cesnakom
Foto: kvakac

Vyskúšal som a môžem len povedať - je to dielo. Riadne sa nám guče za ušami robili pri jedení.

6 - 8
porcií
15 minút
príprava
120 minút
na 75 - 80 °C

Suroviny

700 g vykostené
150 g bez kostí
150 g bez kostí
1 hlavička
1/2 KL
10 g
10 g
1 KL
100 ml
1/2 KL (nemusí byť)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na tento recept som mal predlohu receptov k šunkovaru. Trochu som to upravil podľa seba. Králičie mäso rozdelíme. Peknejšie celé kúsky krájame na 2 cm veľkosť, tak 7 - 8 kúskov. Na mozaiku v šunke. Zvyšné mäso zomelieme aj s kuracím údeným mäsom a údeným bôčikom. Cesnak očistíme od šupiek a zomelieme spolu s mäsom. Všetko mäso, koreniny aj s vodou dáme do misy a miešame tak dlho až sa nám to pekne spojí. Do šunkovaru dáme vrecko na to určené a naplníme mäsom, tak aby neostával voľný priestor medzi mäsom. Vrch uzavrieme a zatlačíme uzáverom s pružinou. Dáme do chladničky na dva dni. Po tejto dobe varíme v hrnci naplnenom vodou po vrch uzáveru. Varíme dve hodiny s teplomerom na 75 - 80 °C. Po tejto dobe to vytiahneme z vody a vložíme do studenej vody a prudko ochladíme. Tak na pol hodinu. Potom zo šunkovaru odstránime uzáver s pružinou a vylejeme vodu, ktorá tam vznikla. Dáme to aj s nádobou do chladničky dobre ochladiť. (Ja dávam na 12 hodín.) Treba vydržať, aby sa pekne všetko spojilo.

    Králičia šunka s cesnakom - obrázok 1
  2. 2

    Napokon hotovú šunku vysunieme z nádoby a môžme krájať. Prvý kúsok ochutná kuchár, či môže byť a nech dobre mľaská, aby rodina ktorá čaká, zatiaľ na prázdno pregĺgala. No teraz vážne, nakrájame a môžeme jesť. Ja som dal len trochu masla na žemľu a na to koliesko šunky a paráda.

    Králičia šunka s cesnakom - obrázok 2
  3. 3

    Tu je predloha receptu, z ktorého som vychádzal.

    Králičia šunka s cesnakom - obrázok 3

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Ej, ale si mi zas dal chrobáka do hlavy! Šunku sa chystám robiť už od Veľkej noci, šunkovar mám nachystaný, len furt čosi do toho... mám síce králika v mrazaku ale ten pôjde na smotanu. Na šunku použijem kuracie a Tvoj recept...
používateľ nemá avatar
123
@kvakac (14.7.2020 18:06)

no, šunkovar mám už nejaké tie roky, je kdesi v špajze na hornej polici, ale tuším si zaslúži oprášiť ho... aj keď sme doma už iba dvaja, zvládneme to...