Domáca šunka

Králičia šunka s cesnakom

Autor receptu: kvakac

Vyskúšal som a môžem len povedať - je to dielo. Riadne sa nám guče za ušami robili pri jedení.

6 - 8
porcií
15 minút
príprava
120 minút
na 75 - 80 °C

Suroviny

Postup

  1. Na tento recept som mal predlohu receptov k šunkovaru. Trochu som to upravil podľa seba. Králičie mäso rozdelíme. Peknejšie celé kúsky krájame na 2 cm veľkosť, tak 7 - 8 kúskov. Na mozaiku v šunke. Zvyšné mäso zomelieme aj s kuracím údeným mäsom a údeným bôčikom. Cesnak očistíme od šupiek a zomelieme spolu s mäsom. Všetko mäso, koreniny aj s vodou dáme do misy a miešame tak dlho až sa nám to pekne spojí. Do šunkovaru dáme vrecko na to určené a naplníme mäsom, tak aby neostával voľný priestor medzi mäsom. Vrch uzavrieme a zatlačíme uzáverom s pružinou. Dáme do chladničky na dva dni. Po tejto dobe varíme v hrnci naplnenom vodou po vrch uzáveru. Varíme dve hodiny s teplomerom na 75 - 80 °C. Po tejto dobe to vytiahneme z vody a vložíme do studenej vody a prudko ochladíme. Tak na pol hodinu. Potom zo šunkovaru odstránime uzáver s pružinou a vylejeme vodu, ktorá tam vznikla. Dáme to aj s nádobou do chladničky dobre ochladiť. (Ja dávam na 12 hodín.) Treba vydržať, aby sa pekne všetko spojilo.
  2. Napokon hotovú šunku vysunieme z nádoby a môžme krájať. Prvý kúsok ochutná kuchár, či môže byť a nech dobre mľaská, aby rodina ktorá čaká, zatiaľ na prázdno pregĺgala. No teraz vážne, nakrájame a môžeme jesť. Ja som dal len trochu masla na žemľu a na to koliesko šunky a paráda.
  3. Tu je predloha receptu, z ktorého som vychádzal.