Domáca šunka fotorecept

micho - fotkamicho, 6. novembra 2012
Domáca šunka (fotorecept)
Foto: micho

zdroj Ferko

15 minút
príprava
120 minút
na 80 - 85 °C

Suroviny

1 kg
20 g
100 ml
štipka




Postup

  1. 1

    Umyté mäso nakrájame na menšie kúsky a dôkladne premiešame s vodou, rychlosoľou a cukrom. Odložíme do chladničky na 48 hodín. Raz, dva razy ho premiešame.

  2. 2

    Do šunkovaru dáme mikroténový sáčok na varenie šunky a postupne vkladáme mäso. Dôkladne ho natlačíme aby tam nebol vzduch.

    Domáca šunka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Šunkovar uzavrieme a dáme variť. Buď do hrnca s vodou, alebo ak máte teplovzdušnú rúru tak do pekáča s trochou vody.

    Domáca šunka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Uvarenú šunku vyberieme z formy a necháme vychladnúť.

    Domáca šunka (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

helca103
recept je perfiš... ja som o takýto stroj prišla pri sťahovaní
zdezda
:-) je mňaaam, naposledy sme robili z morčacích stehien
turistka
@Micho , na tento šunkovar nedám dopustiť, využívam pred veľkými sviatkami, aspoň viem, aké mäso v šunke mám.
používateľ nemá avatar
hag
hag
Musí to byť rýchlosoľ?
stacy77777
ach,až mi prišlo smutno, pripomenulo mi to môjho nebohého ocina, toto bola jeho špecialita,pamätám sa,že ju robieval vždy na Vianoce a Veľkú noc a ako sme ako špunti čakali,kedy nám ju rozkrája....veru sa aj ja obzriem po forme,vďaka za recept
lorak40
Práve včera som si objednal šunkovar.Dúfam,že do soboty bude doručený a prestanem kupovať ten šmejd s obchodov.
slavka11
Toto je bezny recept. Treba pripisat, ze sa to vari velmi velmi pomaly. Voda nesmie divoko vriet iba jemne bublinkovat. Odporucam na dno hrnca pod sunkovar dat spajle potom to neskace. Vari sa to cca 2,5 hodiny. No a este tolko ze voda ma siahat iba po hladinu v ktorej je natlacene masko nie vyssie.
slavka11
Joo a zabudla som nie je potrebny ani sunkovar staci sacok na salam alebo tlacenku. Konce zviazat na pevno a dnu natlacat maso. Treba poriadne na husto aby tam neboli ziadne vzduchove bublinky ktore potom posobia pri krajani neesteticky. Ak chcete mozete si cast maska vykutrovat t.j. najemno pomlet a este potom s rucnym mixerom prebehnut na jemnu kasu. Toto pridat k pokrajanym kuskom masa a spolu to premiesat. Rychlosol sa pouziva preto aby si maso zachovalo ruzovu farbu a nezhnedlo. Cukor na zvyraznenie chut.
slavka11
A este som zabudla. Trvanlivost uvarenej sunky aj ju nechate zatvorenu v sacku a v chladnicke je 2 tyzdne ak sa otvori tak do troch 3 dni sa ma skonzumovat. To su rady od masiara.
xanadu1955
Snívala som už dlhšie o varení šunky doma a tak mi deti kúpili na meniny šunkovar ale zatiaľ som nemala odvahu variť tak vďaka za recept, chcela by som sa opýtať kde kúpim rýchlosoľ a či do šunkovaru môže ísť obyčajný mikroténový sáčok alebo musí byť nejaký špeciálny a ak áno kde ich kúpim. Ďakujem
beaatrix
nechcem zasahovať veľmi do vašich skúsenosti,ale rýchlosoľ je tam vlastne aj ako konzervans
slavka11 a u Vás vydrží otvorená šunka 3 dní? :-)))))))) u nás sa len zapraši
anina6
niekedy sme doma robili zabíjačku a varili sme tlačenku v sáčku, tak možno vyskúšame aj tú domácu šunku.
pivonka
Teraz, pred sviatkami, som robila prvý raz šunku z kuracích stehien a pŕs, iba v sáčku na tlačenku. Robila som podľa receptu, kde na 1 kg mäsa išlo 20 g rýchlosoli a 1 KL soli a bola presolená. Toto dávkovanie musím zmeniť, ale je to správna cesta, lebo, ako píše @lorak40 , ten šmejd už dávno nekupujem. Ostatné parametre mala výborné.
marianna76
Krásna a dík za radu, že tam treba vložiť sáčik. Takto som ešte nerobila..., ale... takýto stroj sme našli. ano, našli starý, ale nepoužívaný, vyhodený v o veľkom kontajneri na odpadky
baty
Ja som ju niekedy robila ale bola dost sucha kde som asi robila chybu a varila som ju pomaly?
rea1
ja mám šunkovar ešte z čias, keď ich rôzni šikovníci a domáci kutilovia vyrábali. veď kde by ste pred 40-mi rokmi kupovali taký prístroj? mama si niekde nechala spraviť, je to poctivo zletovaný kusisko kovu v tvare tehly (a je aj taký ťažký) a používa sa "naležato", teda na šírku, nie na výšku. je to tak praktickejšie. zachránila som tento archaický zázrak a výdobytok techniky pred vyhodením a občas v ňom tú šunku robím, obvykle bravčovú. na vrch mäsa ešte dávam kus kože, dodá trošku šťavnatosti a chuť. pri krájaní sa, samozrejme, vyhodí. teda - u nás sa dá kocúrovi. :-)) dobre, že si sem tento recept pridal, spravím teraz jednu skúšobnú a pred sviatkami opäť. ináč by som bola aj zabudla. :-)))
tatranka
Nie tak dávno som si robila poriadok medzi vecami,ktoré akosi nepoužívam.Našla som aj medzi nimi šunko-var.Niekedy bol v prevádzke stále.Vyniesla som si naspäť do kuchyňky presvedčená,že jeho čas na chutnú domácu šunku nastal./Po tých všetkých správach,čo sa do našich obchodov dostane./ Mám svoj recept,ale vyskúšam aj ten tvoj.
aroooo
To je asi telepatia, včera som si kúpila bravč.mäso, že toto idem spraviť,mám stiahnuté recepty od @an čičky a @Maryannb ,šunkovar som kúpila ešte na jar v zásiel.obchode Orion, ale ešte kým idem krájať mäso pozriem sem a tu toto!!! už je uložený a dík
duschko
Vynikajuca domaca sunka. Trosku z mojich skusenosti na doplnenie postupu, ked autor dovoli. Masko vymiesat s ingredienciami dovtedy, kym sa nelepi na ruky cca 30 min. Potom do chladnicky ako pise autor. Varim ju 2 hodiny pri teplote max. 80°C. Pre tych, ktori nemaju teplomer je to vtedy, ked sa zacinaju na dne nadoby vytvarat bublinky.Tuto teplotu udrziavat po cely cas varenia. Pri dodrzani teploty varenia je sunka na nerozoznanie od prazskej pekne vzfarbena a ta chut. Taku sunku si moze urobit aj ten, co nema sunkovar. Bud tak, ze si masko natlacime do sacku na sunku, alebo do plastovej flase napr. od octu. Je to pracnejsie lebo sa plni cez otvor az po hrdlo a uzavriet zatkou.Po uvareni flasu rozrezat a sunku vybrat. Ja ked vyberiem sunku a odstranim sacok obalim ju v mletej paprike sladkej aj palivej ako kto ma rad. Zabalim do potravinarskej folie a vychladenu sup do chladnicky. Takto sa moze robit aj hydinova, zajacia, aj miesana z roznych druhov maska. Verim, ze najma zaciatocnikom moje skusenosti pomozu
2010
Ako v kazdom takomto jednoduchom recepte su vzdy technicke vychytavky ktore ked sa nedodrzia sa poondia drahe suroviny , v tomto pre zaciatocnikov by mal byt vacsi doraz na miesanie -maganie masa..a teplotu, osobne si myslim ze lyzicka rychlosoli je vela radsej normalnu sol a polku malej rychlosoli na farbu a konzervovanie ale to je osobna vec.
 hobby.idnes.cz/uvarit-domaci-sunku-bez-ecek-je-jednodu...
malypitbul
Damy a pani, slinky sa mi zbiehaju. Taťuldo má niekde ešte starú tehlovú formu na čunku, perfektne sa dala skrutkami stlaciť. Cez vikend ho pojdem o ňu obrať :D aj tak ju nepoužíva. Kde sa dá prosím rýchlosoľ zohnať? Bežné poraviny, drogéeria?
mmelinda
....domácí šunka je skvělá věc...doporučuji místo cukru 1 čajovou lžičku medu.....a masovou směs zpracovávat rukama cca 30 minut, aby se všechno dokonale propojilo. Pak je výsledek mňamózní :-)
evicka63
@duschko nedalo by sa to urobiť aj tak, že sáčok dáme do pohárana na zaváranie, mäsko riadne "upechovať" uzavrieť víčkom a tak dať variť?
kutala
Duschkov recept je presne tak ako sa má šunka robiť.Teplota a aj čass varenia je dôležitá.Na 1kg mäsa ide 20g zmiešanej soli a rýchlosoli.Potom nebude slaná.
medovnicek
pripomenul si mi moje detstvo, vtedy nám ju mamka zvykla robiť, veru ani neviem kam sa podel jej šunkovar, teraz by sa mi zišiel
pivonka
@kutala ďakujem, už nemusím laborovať. K tomu vymieseniu mäsa - Keď moja sestra kedysi dávno takúto šunku robila, pretiahla pokrájané mäso 2x mlynčekom na mäso, samozrejme bez nožov :-)) Ja som použila ručný šľahač s nadstavcami na miesenie a išlo to dobre.
kutala
Pivonka dôležité je aby sa mäso pri tom miešaní nezohrialo veľa.Lebo bielkoviny sa teplom vyzrážajú a nelepia.To ovplyvní tuhosť šunky.
kutala
Pivonka dôležité je aby sa mäso pri tom miešaní nezohrialo veľa.Lebo bielkoviny sa teplom vyzrážajú a nelepia.To ovplyvní tuhosť šunky.
pivonka
Šunka bola pekná, kompaktná, nebola vysušená, bohužiaľ presolená. Keď toto vyriešim, bude bezvadná aj bez šunkovaru. Povedal si mi ďalšiu výhodu hnetaču (mäso sa nezohrieva), o ktorej som ani nevedela. Vďaka.
tkatka
Môj otec robil zo zajaca :))) bol výborný a ani by som nepovedala že je to zo zajaca robené :))) Jeden robil klasicky a druhý dochutil mletou paprikou, mletým čierným korením, strúhaným cesnakom. :)))
turistka
@tkatka , pekne sa vydarila, robievam len bravčovú.
Doporučujem Vám všetkým si kliknúť na : peklo na tanieri, tam sa dozviete i radu o kupovaných šunkách a nielen o nich.
ejiku
Ahoj.
Teraz v Jednote to predávajú za 10,99 € šunkovar.
irenaw
dosť často dávam mäso vymiesiť do domácej pekárne, program rezancové cesto, ten je bez nahrievania a trvá 15 minút. kuraciemu ani celý program netreba, morčaciemu dávam celý program, bravčovému asi 1,5 programu. občas stierkou stiahnem, čo sa nalepilo na steny. podľa oka vypnem, keď sa mi zdá hotovo. ak chcete skúsiť ;-)
aroooo
tak dnes som ju uvarila a po vychladnutí ochutnala a je to o 100% niečo iné ako doteraz kupované, dík za recept
turistka
Včera som pripravila mäso - občas premiešávam a zajtra idem variť. Miesila som ručne. Mám šunkovar, ako @Micho. Zas bude na niekoľko dní a v obchode mi ani nenapadne pozrieť na stranu mäsovýrobkov.
ela77
ja som celá vytešená včera kúpila konečne Rýchlosol. Kúpila som aj mäso, oprášila šunkovar, ktorý nebol použitý ani sa neodvážim napísať ako dlho, mäso som očistila odblanila no keď som si prečítala čo obsahuje rýchlosol tak mäso skončilo na obed na tanieri s úplne iným receptom, lebo u nás sa od jednej doby prestali kupovať výrobky ktoré obsahujú dusitan, čomu sa asi dnes nevyhneme, len nie každý to uvádza na výrobkoch.
Šunka sa nekonala a tak som bola odhodlaná konečne ju po dlhej dobe urobiť. Ja mám ale recept taký, že mäso nakrájať na rezne naklepať a potom vymiesiť s tou rýchlosoľou a hneď natlačiť do formy. Nechať v nej tak 1 až 1,5 dňa a potom variť. No ako tu čítam, že robievate aj s obyčajnou soľou tak si to naplánujem znovu , rýchlosoľou budem posýpať na jar slimáky v záhrade.
marijanka712
moja šunka je už v šunkovare tento recept som objavila teraz , ale robím podla rp z nettu a dávm obyčajnú soľ a to na 1050g mäsa 30g soli už somraz robila a bola vyborna teraz je opakovačka tak uvidime ako dopadneme už mám teplomer tak sa bude teplota lahšie kontrolovať prvýkrát som nemala a musela som velmi sledovať vodu.
horevent
aby sa mäso pri kutrovaní nezohrialo, pridávam po troche drveného ľadu . Je to pomôcka od mojej už žial nebohej svokry, ktorá bola profesionálka a šunku sme často robievali.
atrei
3kg šunky sa vari tolko isto ako 1kg teda 2hodiny




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia