Foto: sracz
Radšej dva razy vyhorieť, než sa raz sťahovať! Určite túto slovenskú „múdrosť“ poznáte aj Vy. Tentoraz sťahovanie pomohlo! Objavil som aj „šalátový“ originál Zobraziť celý popisRadšej dva razy vyhorieť, než sa raz sťahovať! Určite túto slovenskú „múdrosť“ poznáte aj Vy. Tentoraz sťahovanie pomohlo! Objavil som aj „šalátový“ originál útlej knižôčky (36 strán aj s obalom): Váncza sütőpor, Kincses receptkönyv 100 képpel (Váncza prášok do pečiva, Kniha receptových klenotov so 100 obrázkami) vydaný, predpokladám, pred viac ako storočím, ešte pred vznikom našeho 1. spoločného štátu, tzv. „prvej republiky“. Na 4. strane aj tento rcp, z ktorého mám ja obrovskú radosť!
Suroviny
350 g |
|
1 štipka |
|
1 ČL |
|
200 g |
|
100 g |
|
2 ks |
|
20 g |
|
1 ks |
|
2 vrecúška |
|
70 - 75 g |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
Sneh tuhý: | |
150 g |
|
150 g |
|
75 g |
|
2 ks (alebo 3 bielky) |
|
1 hrsť (na posyp) |
|
Postup
-
1
Akoby som našiel stratený poklad. On to vlastne aj poklad je. A hneď dva razy. Ako spomienka na dávno zašlé detstvo a mladosť i ako jeden z mála originálov mojich rodných Košíc. Pred viac ako 40 rokmi mi tento koláčik upiekla moja predobrá mamka posledný raz, ako vo väčšine, ani tento rcp som si nezapísal. Neabsolvoval som žiadne vzdelanie v maďarčine a tak ďakujem mamke a babke, že ma pod Šibenou horou naučili hovoriť, čítať a písať aj v tomto jazyku. Preložil som ho, koláčik napiekol na tohotoročný Veľkonočný stôl a dnes Vám rcp môžem predstaviť aj Vám. ~ 150 g lieskových orieškov som jemne opražil na suchej panvici (opečené odlúpnuté lupienky som priebežne vyfukoval do kuchyňského umývadla) a hneď pomlel,
-
2
350 g phm som vymiesil s balíčkom prdop_u (kopcovitá KL), štipkou soli, 200 g bravčovej masti (chutnejšie je „sadlo“), 100 g kryštálového cukru, čerstvo nastrúhanou kôrou z aspoň jedného citróna, ja som pridal aj z jedného pomaranča, 20 g mletej škorice, celým vajíčkom a 2 vrecúškami vanilkového cukru,
-
3
vypracované cesto „rozvaľkané“ na hrúbku malíčka som uložil na vymastený pekáč (pretože sa s týmto krehkým cestom ťažšie manipuluje, použil som moju vlastnoručne overenú technológiu, kedy pomocou „tortolopatky poodkrajujem“ z hrudky 5÷6 ks, porozkladám ich po vymastenom pekáči a jemne „vyžehlím“ po celej ploche)
-
4
a posypal ~ 70 g hrozienok namočených v rume, ktoré som jemne prstami vtlačil plytko do cesta; potom cesto som popichal vidličkou, vložil ~ 12´ do rúry vyhriatej na 180 °C (350 °F) a piekol až získalo jemnú žltú farbu
-
5
na povrch takto nie celkom upečeného cesta, potretý vlažným medom (2 PL medu, PL teplej vody, vymiešať a ponatierať cesto) som rovnomerne rozotrel nasledujúci sneh: 2 celé vajíčka (alebo, alebo 3 bielky, vtedy je výsledný efekt rezu niečo vyšší) vypracujem na tuhý sneh a postupne pridávam 150 g jemne opražených a pomletých lieskových orieškov, 150 g kryštálového cukru „krupica“, 75 g strúhanej horkej čokolády; všetko dôkladne vymiešam na tuhú „penu“, rozotriem (ja som si pomáhal plastovou stierkou namáčanou do vlažnej vody) na povrch „základu“,
-
6
posypem na hrubo pokrájanými obielenými kúskami mandlí (asi hrsť); vložím do vyhriatej rúry a nechám úplne dopiecť (u mňa to bolo ~ 18´)
-
7
hotový koláčik na reze vyzeral takto
-
8
a takto na tácni
-
9
titulná strana originálu
-
10
rcp na 4. strane
Ďakujem za recept, ukladám a vyskúšam.
A už len malá rada. Krehké cestá vaľkám priamo na papieri na pečenie a bez problémov prenesiem na plech. Dokonca aj vrchnú vrstvu (napr. na jablkové pité), tú nechám rozvaľkanú chvíľu stuhnúť v chladničke, potom obrátim cestom na plnku, papier stiahnem a finito.
Ráda som k nej chodievala, vždy mala nachystané nejaké dobroty. Maďarsky som pochytila len pár slov (aj mamka vedela maďarsky), dnes ma mrzí, že som sa nenaučila viac.
pozdravujem