Korenený baklažánový guláš a kuskus s grilovanou zeleninou
Foto: martinis
... to je baklažán najprv parený a potom dusený spolu s korenenou paradajkovou omáčkou, podávaný s chuťovým kontrastom : jemným kuskusom s grilovanou zeleninou Zobraziť celý popis... to je baklažán najprv parený a potom dusený spolu s korenenou paradajkovou omáčkou, podávaný s chuťovým kontrastom : jemným kuskusom s grilovanou zeleninou a jarnou cibuľkou. Spojenie odlišných chutí, a predsa sa zaujímavo dopĺňajú :)
porcia
príprava
tepelná úprava
Suroviny
|
|
2 ks |
|
trochu |
|
PL |
|
strúčik |
|
1/2 čl |
|
KL |
|
štipka |
|
|
|
1/4 ks |
|
Stredomorský kuskus s grilovanou zeleninou: | |
3 kolieska |
|
tucet |
|
malý pohár (100 g) |
|
malý pohár |
|
štipka |
|
PL |
|
1/4 ks |
|
40 g |
|
malá |
|
čerstvá |
|
Postup
-
1
Celé toto jedlo sa skladá za dvoch častí, ktoré si môžte pripraviť aj samostatne : baklažánového gulášu a stredomorského kuskusu s grilovanou zeleninou. Z časového hľadiska je vhodnejšie začať baklažánom, pretože jeho príprava je dlhšia :)
- 2
Takže ako na to : z baklažánu odkrojíme 3 - 4 kolieska, ktoré použijeme do kuskusu. Zvyšok nakrájame na menšie či väčšie kocky, záleží od vašej chuti. Baklažán nemusíte nechávať vypotiť ani nič podobné, myslím, že je to zbytočná strata času :) Dve paradajky taktiež nakrájame na kocky.
- 3
Do väčšej panvice nalejeme za lyžicu olivového oleja (použil som ochutený - čili), pridáme najemno nakrájaný strúčik cesnaku (čínskeho aj tri, ale ja mám poctivý od starej mamy), asi lyžičku mletej papriky, pol lyžičky rasce, nakrájané paradajky a všetko poriadne okoreníme. Rozohrejeme, krátko poopekáme, podlejeme dúškom vývaru a prikryté dusíme 20 minút.
- 4
Nakrájaný baklažán paríme rovnako dlho ako dusíme paradajky - 20 minút. Túto dobu môžme využiť na prípravu nášho stredomorského kuskusu - malý pohár kuskusu dáme do misky so štipkou soli, rovnaké množstvo vývaru pripravíme na sporák, aby sme ho mohli rýchlo priviesť k varu. Hrsť cherry paradajok - povedzme dvanásť - umyjeme a poprekrajujeme na polovice. Jarnú cibuľku nakrájame najemno a pripravíme do veľkej misy, kde všetko spolu zmiešame.
- 5
Pripravme si gril, respektíve vyhrejme rúru na túto funkciu. Po dvadsiatich minútach naparený baklažán vmiešame k paradajkám, osolíme a dusíme ďalších 15 minút. Na rozpálený gril kladieme kolieska baklažánu, ktorý grilujeme 5 minút z jednej a 5 minút z druhej strany. Pri jeho otáčaní na platňu alebo plech uložíme aj cherry rajčinky reznou stranou nadol.
- 6
Až je zelenina ugrilovaná, zložíme ju z platne alebo plechu. Baklažán uložíme na tanier, prelejeme olivovým olejom a obložíme kuskusom, ktorý sme zaliali vracim vývarom, nechali postáť 5 minút, premiešali s lyžicou oleja, citrónovej šťavy, cibuľkou a ugrilovanými paradajkami. Tie doň pustia šťavu a tak ho dokonale ochutia, je naozaj výborný :)
- 7
Guláš naservírujeme na tanier, pridáme pá kvapiek citrónovej šťavy aj olivového oleja a posypeme chuťovo výrazným syrom. Nie je to nutné, ale mne sa páči, ako sa na horúcom jedle roztečie a pridá ďalšiu nálož chuti :) Kuskus už stačí len posypať nasekanou petržlenovou vňaťou, pridať pár plátkov čili a servírovať teplé.
- 8
Môj tip : síce to nebude vyzerať lákavo, ale skúste si kuskus a guláš zľahka premiešať - kuskus ako špongia nasaje tú skvelú chuť a budete mať o zážitok navyše ;)
- 9
Spájanie odlišných chutí môže v kuchyni dopadnúť dvojako : buď jedlo skončí v koši, alebo sa stane hitom vašej kuchyne. Kombináciu korenený guláš - jemný kuskus som vzal ako výzvu, ktorú sa podarilo pokoriť a výsledok bol veľmi chutný. Korenie robí z obyčajného baklažánu a paradajok jedlo ako z reštaurácie (hoci je to len rasca, paprika a čierne korenie) a kuskus nasiaknutý šťavou uvoľnenou z pečených paradajok ... keď si k tomu odkrojíte aj kúsok kolieska grilovaného baklažánu, zistíte, že viac k šťastiu možno ani nepotrebujete ;)
- 10
Dúfam, že nikomu neprekáža označenie guláš, pretože guláš je, rovnako ako karí, paella, rizoto atď. jedlom nekonečných variácií :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Držím ti palce, aby ťa varenie podľa takýchto receptov čím skôr prešlo. A nedaj nič na obdivné zvolania pochlebovačných varešiek, čo možno nikdy nič poriadne nenavarili.
@martina34 , @stanci11 , @ywett : Ďakujem vám veľmi pekne :)
@kredenc : mrzí ma, že som ťa týmto receptom sklamal, ale ako vidíš, iným štyrom ľuďom sa páči a mne chutí tiež. každému takáto kombinácia nesadne a ja to samozrejme rešpektujem a beriem, stále si vážim tvoj názor, hádam sa tvoje mienka opäť napraví ;)
... ale tak, myslím, že medzi varecháčkami, ktoré sem napísali, sú nepochybne aj dobré kuchárky, respektíve cukrárky-pekárky ;)
ty si si dal záležať a pohral si sa z jedlom a to sa cení...
@leomax máš múdreho kocúra :-)
@leomax : neviem, za čo sa ospravedlňuješ, hádam len za to, že si nijaký recept nepridal, lebo mne by si tým spravil ooobrovskú radosť :) som si istý, že aj ty si výborný kuchár a mám zlý pocit z toho, že vždy od teba čítam pochvaly, a nemôžem ich opätovať a pochváliť tvoje jedlo aj ja :(( opäť si sa ma zastal, vo vojne by sa bol iste ocenený za hrdinstvo, ďakujem :-))
a tvoje metafory nemajú chybu ! :D
@stacy77777 : kým budem mať chuť a aspoň soľ, olivový olej a paradajku, určite nekončím ! :-)) Ďakujem ti, tiež si vernou fanúšičkou, mám z toho radosť ;)
@evusik : je to veľmi vďačné jedlo ... kuskus je otázkou naozaj 5 minút, troška zeleniny, tak ako píšeš, dobre dochutiť a niet lepšieho rýchleho jedla na svete :) a že fast food nemôže byť zdravý ! :)
keď mám čas, tak pilujem takéto jednoduché jedlá, je to zaujímavé, rád skúšam nové korenia a kombinácie. a dala si mi zaujímavú inšpiráciu : pripraviť niečo podobné s chrumkavou zeleninou na pare. bude to dobrota, vďaka za komentár aj dobrý tip :-))
@amelie : bodaj by som takýchto podozrení vzbudzoval čo najviac, tie sú rozhodne príjemné :)) možno to tak nepôsobí, no naozaj mám len šestnásť, ale varenie ma baví, tak sa snažím čo najviac o ňom naučiť :)) ak chceš, pozri si môj blog, ktorý mám v profile, tam píšem, prečo mám štýl aký mám a výrazne iné záujmy, než moji rovesníci. veľká vďaka ! ;)