Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom fotorecept
Mám rada mäsové guličky najmä tie z blízkeho východu. Vo svojom recepte som vychádzala z arabských krajín, predovšetkým z kuchyne Libanonu a Sýrie, ich pikantné korenenie mi najviac vyhovuje. Mäsové guľky som opiekla a potom povarila v paradajkovo-paprikovej omáčke, doplnila som ich dipom z jogurtu s mätou piepornou a ako príloha mi postačil krajec čerstvo upečeného domáceho chlebíka, niekedy upečiem aj arabskú Pitu miesto nášho chleba, vtedy to má ten správny arabský šmrnc.
porcie
príprava
na 90-100 °C
Suroviny
300 g (hovädzie, jahňacie, mix, bravčové alebo iné) |
|
1 ks |
|
2 strúčiky |
|
3 ks |
|
1/2 ks |
|
1/2 zväzku |
|
300 ml |
|
100 ml |
|
4 - 6 lístkov |
|
podľa chuti |
|
1/2 ks |
|
1/2 ČL |
|
1 PL |
|
8 guľôčok |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2 - 3 PL |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
K mletému mäsu som pridala soľ, škoricu a čerstvo mleté čierne korenie. Ja som mala bravčové, ale Vy môžete použiť mäso, ktoré práve máte a ktoré Vám chutí. Podľa arabskej tradície to má byť správne jahňacie mäso, ev. prípustné je aj hovädzie, v posledných dvoch prípadoch je toto jedlo známe aj v židovskej kuchyni, ktorá ma priam fascinuje. Myslím, že sa podobne pripravujú tieto guľky aj v Taliansku a v Turecku.
-
2
Pridala som rímsku rascu a štipľavú mletú červenú papriku,...
-
3
...sezam,...
-
4
...cibbuľu pokrájanú na kocky, sušenú štipľavú papriku pokrájanú na drobno, prelisovaný cesnak.
-
5
Posekala som na jemno petržlenovú vňať a 4 lístky mäty piepornej, viac netreba, má dosť intenzívnu chuť.
-
6
Pridala som nasekané bylinky.
-
7
Nadrvila som v mažiari nové celé korenie - 8 guličiek, polovicu som pridala k mäsku a polovicu som odložila do omáčky.
-
8
Pridala som 1 malé vajce a...
-
9
...všetko som poriadne zmiešala, aby vznikla tvarovateľná hmota, ak by bola riedka, môžete podľa potreby zahustiť strúhankou.
-
10
Z tejto zmesi som vo vode jemne navlhčenými rukami vytvarovala guľky veľkosti ping-pongovej hlavičky a odložila som ich do chladničky asi na 1 hodinu, aby sa dobre prepojili všetky chute.
-
11
Pripravila som si kápiu a paradajky.
-
12
Kápiu som pokrájala na hranolčeky a paradajky na malé kocky.
-
13
Pripravila som si domáce pasírované paradajky.
-
14
V hrnci v rozpálenom oleji som poopekala guľky z prudka z každej strany pekne do hneda - asi 5 -6 minút celkom. Potom som opečené guľky vybrala na tanier.
-
15
Do výpeku som dala domáce pasírované paradajky, pokrájané paradajky a kápiu, soľ, škoricu, čerstvo nadrvené nové korenie, mletú štipľavú papriku, čerstvo mleté čierna korenie, škoricu a bobkový list, za prudkého varu som redukovala asi 10 minút za stáleho miiešania, aby sa hustnúca zmes neprichytila. Nerobila som redukciu. dlhšie, lebo mám rada v omáčke kúsky paradajok a papriky.
-
16
Do omáčky som vrátila mäsové guľky a povarila ešte 5 minút. Ak máte guľky z iného mäsa, treba upraviť čas varenia.
-
17
Na tanieri som posypala množstvom na hrubo posekanej petržlenovej vňate, ako to Arabi radi robia a prliala som jogurtovým mätovým dipom, ozdobila čerstvóu mätou.
-
18
Dip z jogurtu som pripravila zmiešaním jogurtu s posekanou mätou a ochutila som ho ešte citrónovou šťavou. Je to dosť ostré jedlo, ktoré príjemne kontrastuje s osviežujúcim jogurtovým dipom. Najlepší by bol ako príloha arabský chlieb Pita, ale dnes som ho nepiekla. Prajem dobrú chuť. a tu je môj recept na Pita chlieb, s ním bude toto výborné jedlo úplne dokonalé. http://varecha.pravda.sk/recepty/pita-chlieb-podla-ester-fuszeres/15156-recept.html
varecha.pravda.sk/recepty/gulky-z-jahnacieho-masa-s-matov...
poznám recept od @lusinkab. skôr, než som ho urobila, konzultovala som s ňou, či ho môžem zverejniť. ona používa talianske korenenie, ktoré je charakteristické pre stredozemnú oblasť.
ja som použila korenenie, ktoré je charakteristické pre blízky východ, teda rabské a židovské, presnejšie som vychádzala z kuchyne Libanonu, Sýrie a Izraela.
teda naše recepty sú odlišné. aj ked je pravdou, že istá podobnosť tu je.
okrem toho moja omáčka je úplne odlišné.