Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom fotorecept

pusta - fotkapusta, 25. apríla 2013
Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept)
Foto: pusta

Mám rada mäsové guličky najmä tie z blízkeho východu. Vo svojom recepte som vychádzala z arabských krajín, predovšetkým z kuchyne Libanonu a Sýrie, ich pikantné korenenie mi najviac vyhovuje. Mäsové guľky som opiekla a potom povarila v paradajkovo-paprikovej omáčke, doplnila som ich dipom z jogurtu s mätou piepornou a ako príloha mi postačil krajec čerstvo upečeného domáceho chlebíka, niekedy upečiem aj arabskú Pitu miesto nášho chleba, vtedy to má ten správny arabský šmrnc.

2-3
porcie
90 minút
príprava
25 minút
na 90-100 °C

Suroviny

300 g (hovädzie, jahňacie, mix, bravčové alebo iné)
1 ks
2 strúčiky
3 ks
1/2 ks
1/2 zväzku
300 ml
100 ml
4 - 6 lístkov
podľa chuti
1/2 ks
1/2 ČL
1 PL
8 guľôčok
1 ČL
1/2 ČL
1 ks
podľa chuti
podľa chuti
2 - 3 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    K mletému mäsu som pridala soľ, škoricu a čerstvo mleté čierne korenie. Ja som mala bravčové, ale Vy môžete použiť mäso, ktoré práve máte a ktoré Vám chutí. Podľa arabskej tradície to má byť správne jahňacie mäso, ev. prípustné je aj hovädzie, v posledných dvoch prípadoch je toto jedlo známe aj v židovskej kuchyni, ktorá ma priam fascinuje. Myslím, že sa podobne pripravujú tieto guľky aj v Taliansku a v Turecku.

    Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridala som rímsku rascu a štipľavú mletú červenú papriku,...

    Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...sezam,...

    Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...cibbuľu pokrájanú na kocky, sušenú štipľavú papriku pokrájanú na drobno, prelisovaný cesnak.

    Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Posekala som na jemno petržlenovú vňať a 4 lístky mäty piepornej, viac netreba, má dosť intenzívnu chuť.

    Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridala som nasekané bylinky.

    Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nadrvila som v mažiari nové celé korenie - 8 guličiek, polovicu som pridala k mäsku a polovicu som odložila do omáčky.

    Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridala som 1 malé vajce a...

    Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...všetko som poriadne zmiešala, aby vznikla tvarovateľná hmota, ak by bola riedka, môžete podľa potreby zahustiť strúhankou.

    Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Z tejto zmesi som vo vode jemne navlhčenými rukami vytvarovala guľky veľkosti ping-pongovej hlavičky a odložila som ich do chladničky asi na 1 hodinu, aby sa dobre prepojili všetky chute.

    Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pripravila som si kápiu a paradajky.

    Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Kápiu som pokrájala na hranolčeky a paradajky na malé kocky.

    Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pripravila som si domáce pasírované paradajky.

    Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    V hrnci v rozpálenom oleji som poopekala guľky z prudka z každej strany pekne do hneda - asi 5 -6 minút celkom. Potom som opečené guľky vybrala na tanier.

    Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Do výpeku som dala domáce pasírované paradajky, pokrájané paradajky a kápiu, soľ, škoricu, čerstvo nadrvené nové korenie, mletú štipľavú papriku, čerstvo mleté čierna korenie, škoricu a bobkový list, za prudkého varu som redukovala asi 10 minút za stáleho miiešania, aby sa hustnúca zmes neprichytila. Nerobila som redukciu. dlhšie, lebo mám rada v omáčke kúsky paradajok a papriky.

    Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Do omáčky som vrátila mäsové guľky a povarila ešte 5 minút. Ak máte guľky z iného mäsa, treba upraviť čas varenia.

    Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Na tanieri som posypala množstvom na hrubo posekanej petržlenovej vňate, ako to Arabi radi robia a prliala som jogurtovým mätovým dipom, ozdobila čerstvóu mätou.

    Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Dip z jogurtu som pripravila zmiešaním jogurtu s posekanou mätou a ochutila som ho ešte citrónovou šťavou. Je to dosť ostré jedlo, ktoré príjemne kontrastuje s osviežujúcim jogurtovým dipom. Najlepší by bol ako príloha arabský chlieb Pita, ale dnes som ho nepiekla. Prajem dobrú chuť. a tu je môj recept na Pita chlieb, s ním bude toto výborné jedlo úplne dokonalé. http://varecha.pravda.sk/recepty/pita-chlieb-podla-ester-fuszeres/15156-recept.html

    Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@elixir ,
poznám recept od @lusinkab. skôr, než som ho urobila, konzultovala som s ňou, či ho môžem zverejniť. ona používa talianske korenenie, ktoré je charakteristické pre stredozemnú oblasť.
ja som použila korenenie, ktoré je charakteristické pre blízky východ, teda rabské a židovské, presnejšie som vychádzala z kuchyne Libanonu, Sýrie a Izraela.
teda naše recepty sú odlišné. aj ked je pravdou, že istá podobnosť tu je.
okrem toho moja omáčka je úplne odlišné.