Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom fotorecept

pusta - fotkapusta, 25. apríla 2013
Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept)
Foto: pusta

Mám rada mäsové guličky najmä tie z blízkeho východu. Vo svojom recepte som vychádzala z arabských krajín, predovšetkým z kuchyne Libanonu a Sýrie, ich pikantné korenenie mi najviac vyhovuje. Mäsové guľky som opiekla a potom povarila v paradajkovo-paprikovej omáčke, doplnila som ich dipom z jogurtu s mätou piepornou a ako príloha mi postačil krajec čerstvo upečeného domáceho chlebíka, niekedy upečiem aj arabskú Pitu miesto nášho chleba, vtedy to má ten správny arabský šmrnc.

2-3
porcie
90 minút
príprava
25 minút
na 90-100 °C

Suroviny

300 g (hovädzie, jahňacie, mix, bravčové alebo iné)
1 ks
2 strúčiky
3 ks
1/2 ks
1/2 zväzku
300 ml
100 ml
4 - 6 lístkov
podľa chuti
1/2 ks
1/2 ČL
1 PL
8 guľôčok
1 ČL
1/2 ČL
1 ks
podľa chuti
podľa chuti
2 - 3 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    K mletému mäsu som pridala soľ, škoricu a čerstvo mleté čierne korenie. Ja som mala bravčové, ale Vy môžete použiť mäso, ktoré práve máte a ktoré Vám chutí. Podľa arabskej tradície to má byť správne jahňacie mäso, ev. prípustné je aj hovädzie, v posledných dvoch prípadoch je toto jedlo známe aj v židovskej kuchyni, ktorá ma priam fascinuje. Myslím, že sa podobne pripravujú tieto guľky aj v Taliansku a v Turecku.

    Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridala som rímsku rascu a štipľavú mletú červenú papriku,...

    Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...sezam,...

    Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...cibbuľu pokrájanú na kocky, sušenú štipľavú papriku pokrájanú na drobno, prelisovaný cesnak.

    Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Posekala som na jemno petržlenovú vňať a 4 lístky mäty piepornej, viac netreba, má dosť intenzívnu chuť.

    Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridala som nasekané bylinky.

    Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nadrvila som v mažiari nové celé korenie - 8 guličiek, polovicu som pridala k mäsku a polovicu som odložila do omáčky.

    Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridala som 1 malé vajce a...

    Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...všetko som poriadne zmiešala, aby vznikla tvarovateľná hmota, ak by bola riedka, môžete podľa potreby zahustiť strúhankou.

    Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Z tejto zmesi som vo vode jemne navlhčenými rukami vytvarovala guľky veľkosti ping-pongovej hlavičky a odložila som ich do chladničky asi na 1 hodinu, aby sa dobre prepojili všetky chute.

    Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pripravila som si kápiu a paradajky.

    Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Kápiu som pokrájala na hranolčeky a paradajky na malé kocky.

    Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pripravila som si domáce pasírované paradajky.

    Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    V hrnci v rozpálenom oleji som poopekala guľky z prudka z každej strany pekne do hneda - asi 5 -6 minút celkom. Potom som opečené guľky vybrala na tanier.

    Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Do výpeku som dala domáce pasírované paradajky, pokrájané paradajky a kápiu, soľ, škoricu, čerstvo nadrvené nové korenie, mletú štipľavú papriku, čerstvo mleté čierna korenie, škoricu a bobkový list, za prudkého varu som redukovala asi 10 minút za stáleho miiešania, aby sa hustnúca zmes neprichytila. Nerobila som redukciu. dlhšie, lebo mám rada v omáčke kúsky paradajok a papriky.

    Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Do omáčky som vrátila mäsové guľky a povarila ešte 5 minút. Ak máte guľky z iného mäsa, treba upraviť čas varenia.

    Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Na tanieri som posypala množstvom na hrubo posekanej petržlenovej vňate, ako to Arabi radi robia a prliala som jogurtovým mätovým dipom, ozdobila čerstvóu mätou.

    Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Dip z jogurtu som pripravila zmiešaním jogurtu s posekanou mätou a ochutila som ho ešte citrónovou šťavou. Je to dosť ostré jedlo, ktoré príjemne kontrastuje s osviežujúcim jogurtovým dipom. Najlepší by bol ako príloha arabský chlieb Pita, ale dnes som ho nepiekla. Prajem dobrú chuť. a tu je môj recept na Pita chlieb, s ním bude toto výborné jedlo úplne dokonalé. http://varecha.pravda.sk/recepty/pita-chlieb-podla-ester-fuszeres/15156-recept.html

    Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke s jogurtovo-mätovým dipom (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

37 komentárov k receptu
@elixir ,
poznám recept od @lusinkab. skôr, než som ho urobila, konzultovala som s ňou, či ho môžem zverejniť. ona používa talianske korenenie, ktoré je charakteristické pre stredozemnú oblasť.
ja som použila korenenie, ktoré je charakteristické pre blízky východ, teda rabské a židovské, presnejšie som vychádzala z kuchyne Libanonu, Sýrie a Izraela.
teda naše recepty sú odlišné. aj ked je pravdou, že istá podobnosť tu je.
okrem toho moja omáčka je úplne odlišné.
"Mám rada mäsové guličky najmä tie z blízkeho východu.K mletému mäsu som pridala soľ, škoricu a čerstvo mleté čierne korenie. Ja som mala bravčové," PLNE USTA ARABSKEJ KUHINE! !!!!!!!!!!!!!
@stanislavsestak , tvoja zlomyseľnosť je absolútne neopodstatnená.
nenapísala som, že sú to Arabské mäsové guličky kde si to videl?
napísala som len, že mám rada najmä tie z blízkeho východu a že som v korenení vychádzala z arabských krajín, predovšetkým z kuchyne Libanonu a Sýrie. napísala som aj to, že ja som použila bravčové mäso. ak si si nevšimol, tak svoj recept som nazvala Korenené mäsové guličky v paradajkovo-paprikovej omáčke.
stačilo si to pozorne prečítať a nemusel sii sa prezentovať svojimi bludmi a nezmyslami.
aj negatívna reklama je však reklama!!!
dakujem ti za pozornosť a prajem ti pekný nejedovatý deň v Chorvátsku.
@pusta mlete maso, jakekoliv, s timto korenim a jeste i dalsimi, to je nebeska mana. Zvlast jeste v rajske omacce. Ja bych recept snad ani dat nemohla, sypu, micham, ochutnavam. Pak delam kulicky jako ty, nebo je delam na paraku (vyzkousej, je to super a vodu pod parakem apk pouziju na omacku) nebo sekanou. A vubec nereaguj na ty, kteri neumi cist. Je to jejich problem. Mas to dobre popsane. Krome toho bych chtela videt Araba, jakehokoliv, ktery by to varil stejne jako soused. Za sebe bych nedavala petrzelku do jogurtu, ale jen matu, limetku, cesnek a lehce strouhnout limetovou kuru. Mas to krasne naservirovane!
@mijaita , presne ako vravíš, tiež nepoznám araba, ktorý by varil rovnako ako jeho sused a mám medzi nimi dosť priateľov - labužnníkov a znalcov dobrého jedla :-)
robiť guličky na pare som ešte nerobila, super nápad, určite vyskúšam.
o tom chorvátovi si myslím, že sa doma rozťahuje iba a sem si prišiel odreagovať svoje komplexy, práve taký úbožiak bytostne neznesie, aby ho uzemnila práve žena :D ale to je jeho problém.
do jogurtu som nedávala petrželku, ale mätu, nemala som limetku, tak som dala citrón. iste by to bolo s limetkou ešte fajnovejšie.
@mijaita , tvoje hodnotenie si nesmierne vážim.
dakujem.
@pusta to me naucil jeden pan - majonezu (majolku nebo jogurt, smetanu) s matou, cesnekem, limetkou a kouskem limetkove kury. Kdyz to udelas z Policanky, nebo jine majonezy ci zakysanky, budes to jist i rukama, jak je to dobre!!!! A k tomu masu? Ole! Manmana :-)
@mijaita , určite vyskúšam. majonézu si spravím sama domácu a pravú, ako má byť....a neboj, bude Ole! Manmana :-)
dám ti vedieť celkom určite.
dakujem za cenné rady.
takéto guličky robievam v paradajkovej omáčke, len bez toho dipu. sú výborné, chutili všetkým, aj keď manžel sa tváril všelijako, keď videl, ako som do mäsa o.i. pridala škoricu. nabudúce spravím aj dip, môže to byť zaujímavé.
@denyamy , kedysi som si tiež nevedela vôbec predstaviť škoricu na slano a teraz ju zbožňujem. to je asi tým, že som to predtým nepoznala.
len vyskúšaj s tým jogurtovým dipom, dáva celému pokrmu nový, celkom iný, ale veľmi príjemný a svieži rozmer, čo vynikajúco kontrastuje s jeho ostrosťou a harmonicky jedlo vyrovnáva chuťovo.
dakujem ti.
@marta23 , ten pán nemá medzery výlučne iba v slovenčine, ale aj v iných oblastiach, ako napr. v kuchyni a kto vie, kde ešte. ale vieš, ako sa česky vraví: "Komu není vzhuru dáno, v apatéce nekoupí."
dakujem.
urcite budem spokojna a hlavne moj arabsky manzel :) u nas sa vari hlavne z mleteho hovadzieho masa a taketo veci on ma rad :) dakujem za inspiraciu
Krasne spracovany a nafoteny postup a urcite to chutilo vynikajuci, uz som tu raz niekde spominal ze vela ludi robi chybu pri vareni v tom ze dochuti jedlo korenim a bobkovym listom uz v zaklade ktory este potom vari dalsich 40 minut ak varim s korenim ktore je vonave ako je bobkovy list, nove korenie, cierne korenie, borievka vzdy pridam do zakladu minimum a ostatne pridam pred dovarenim jedla, pretoze pocas varenia sa vyvari vsetka aroma tychto korenin, mozete to citit v kuchyni pri vareni ako sa siri krasna vona celym domom ale v jedle ostava lem minimum tejto vone a mne sa paci ze ty si vlastne zachovala pocas varenia omacky vsetky chutove a vonave zlozky a to tym ze si omacku nevarila priliz dlho a takto vlastne nevyvarila to dolezite. No a posledna vec vidis aj tu ze tych ludi ako je @ankabanka sa najde viac ;) te @stanislavsestak
@ethanel , veľmi si vážim tvoj názor a hodnotenie, som veľmi rada, že si podrobne rozviedol , ako a prečo treba tak postupovať pri používaní korení, a to nielen vo všeobecnosti, ale najmä pri úprave korenených jedál.
to sú veci, ktoré ja tak neovládam, skôr pracujem s korením podľa citu, predovšetkým tam, kde si naozaj dám záležať, aby som dosiahla orientálnu chuť tej krajiny, z ktorej korenenie preberám.. avšak nielen tam. je to láska k vareniu, úcta a pokora pred každým jedlom.
a čo sa týka tých vyryváčov, treba brať s určitým, niekedy dosť veľkým nadhľadom. varím pre radosť sebe, aj iným. musím počítať s tým, že niekto pochváli, niekto pohaní a občas sa nájde aj taký, kto uvarí a až potom pochváli, prípadne povie, čo nebolo v poriadku a rozoberieme to slušne a na úrovni :-)
veľmi pekne ti dakujem za tvoje slová :-)
@ethanel to je pekné vysvetlenie, pred časom som nad tým premýšľala, prečo niekto dáva korenia na začiatku a niekto zas na konci, či je to len sila zvyku alebo to má skôr nejaký pádny dôvod - takže odpoveď už mám. A dá sa povedať, že vždy koreniť až na koniec je dobrá zásada, alebo sú aj výnimky?

Pridaj komentár k receptu: