Koložvárska kapusta so sójovou drťou

mata3636 - fotkamata3636, 23. februára 2011
Koložvárska kapusta so sójovou drťou
Foto: mata3636

Máme veľmi radi sóju a kde sa dá, zamieňam ju za mäso. Tak som vyskúšala, čo to spraví s týmto jedlom a bolo to veľmi chutné. Nech sa páči, vyskúšajte :))

4-5
porcie
45 minút
príprava
40 minút
na 190 °C

Suroviny

90 g
700 g
120 g
2 ks
2-3 strúčiky
2 polievkové lyžice
2 dl
1 polievková lyžica

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ryžu uvaríme v osolenej vode do polomäkka, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Sójovú drť dáme na 5 minút povariť do osolenej vody, potom necháme v tej istej vode vychladiť. Na jednej lyžici oleja orestujeme jednu pokrájanú cibuľu, pridáme 1 kávovú lyžičku mletej papriky, premiešame, zalejeme 3 dl vody, pridáme vyžmýkanú drť a varíme, aby sa 2/3 tekutiny odparili. Ku koncu varenia pridáme prelisovaný cesnak. Na druhej lyžici oleja orestujeme druhú cibuľu, pridáme 1 kávovú lyžičku mletej papriky, premiešame, zalejeme vodou, pridáme kyslú kapustu / ja nepremývam, dávam aj šťavu / a dusíme do polomäkka. Pekáčik / môj má rozmery 26x17x6 cm / vymastíme a vrstvíme: polovica kapusty, všetka ryža, sójová drť, zvyšok kapusty. Mierne utlačíme, uhladíme. V studenom mlieku rozmiešame múku a polejeme kapustu. Pečieme 40 minút na 190 stupňov. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

14 komentárov k receptu
Lucylee, všimla som si, že veľa ľudí tu udáva - znechutili mi v družie, prejedla som sa ich tam, a pod., ale chute sa menia každých 7 rokov, možno, keby ti niekto ponúkol originál koložvársku, so všetkým čo tam ide, tak by si sa divila, že ono to je aj dobré. A tam to tak iste nerobia. Mata3636, ja by som aj tvoju zjedla ale môj muž asi nie, bez mäsa.
Včera som ju aj hneď uvarila na večeru, ja som dala drvinu variť do ochutenej vriacej vody podľa návodu-dala som tam solčanku, soľ, sójovú omáčku, mleté farebné korenie a vodou, v ktorej sa varila som podliala drvinu, keď som ju dusila na cibuľke a aj kapustu, ktorú som dusila na cibuľke. A zaliala som to sójovým mliekom. Inak, keď tam dáš ako alternatívu sójové mlieko, stane sa z toho vegánske jedlo (to kvôli našej tornadolue), takže kľudne daj aj vegánsky tag. Ďakujem za recept :)
ja sóju - drť, plátky, kocky - najprv povarím len v osolenej vode, veď potom ju aj tak vylejem a dochucujem potom, keď to dám na cibuľkový základ. tú vodu, v ktorej obvarím sóju, nepoužívam, sorry za výraz, ale páchne mi, tak preto do nej nedávam nič, len soľ. tu do tohto jedla som nechcela dávať sójovku, priznám sa, na vegetu som zabudla. ale keď varím zo sóje napr.stroganov, rizoto, tak tam dám všetky možné koreniny, nech to má šmak. :))
@mata3636 - ja som varievala sóju vo vode s vegetou, tam mi drť nabobtnala a dala by som ju takto na tú prvú cibuľku - však aj tak to podlievaš vodou a toto je už ochutené. Do tejto zmesi by som nasypala aj ryžu. Nech sa chute pri pečení premiešajú ešte viac, keďže sója má charakteristickú "vôňu" aj chuť. Podčiarkne to tá kapusta.
@svetlana9 - veď to, že sója má charakteristickú vôňu, ktorá mi vadí, preto tú vodu nedávam a dochucujem a dlhšie varím, keď dám vyžmýkanú drť na cibuľku. variť v tom istom základe aj ryžu je dobrý nápad, veď napokon tak robím klasické rizoto, že do polomäkkého mäsa dám ryžu a dovarím spolu. :))
Ja robievam tiež, nedávam síce cesnak, ale robievam to tak, že nevrství, ale premiešam všetky suroviny a tak dám zapiecť - tie chute sa viac spoja a viac mi to chutí.
Ďakujem za super recept :) Akurát ja som použila ryžu natural, mlieko som dala mandľové z DMka a v ňom rozmixovala jedno údené tofu a nepoužila múku. Aj kyslú kapustu som kúpila v DM. Asi tými náhradami mi recept nedrží po kope na tanieri, ale to nevadí, aj tak chutí výborne. Tým, že mám tú masu rozdrobenú, tak som mala chuť na chrumkavé lístky ľadového šalátu plnené koložvárskou kapustou :)

Pridaj komentár k receptu: