Foto: mesiar50
Musel som najprv preštudovať asi 115 receptov z varechy, aby som sa pustil do práce
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Suroviny na odpalované cesto: | |
250 g |
|
500 g |
|
10 ks |
|
500 ml |
|
štipka |
|
Suroviny na vanilkový krém: | |
3/4 l |
|
2 ks |
|
9 PL |
|
6 PL |
|
2 bal |
|
4 PL |
|
4 ks |
|
4 ks |
|
Postup
-
1
Vodu privedieme do varu.Do horúcej vody primiešame palmarin a miešame do rozpustenia Chcel som použiť maslo,ale keďže som s takýmto cestom robil prvý krát... nesmel som meniť pôvodnú receptúru.
-
2
Do vody z rozpusteným palmarínom primiešame celú dávku múky a cesto odpaľujeme asi 3-5 min.Pokiaľ sa nám na dne nádoby nevytvorí biely povlak. Nonstop miešame ,ináč sa nám zmes prihorí.Cesto som odvážil a rozdelil na dve časti.Do jednej časti vlažného cesta resp.pol odpáleného cesta si namiešame mixérom 5 vajec.Každé celé vajce primiešame do cesta PO JEDNOM KUSE A KEBY BOLO CESTO HUSTÉ PRIDÁME EŠTE JEDNO VAJCE..Robíme to pri malých otáčkach.Pri obkladačkách v b.2 je už cesto hotové.
-
3
Na pomastený a múkou posypaný plech som si pomocou pohára poznačil kde budem tie kolieská vytláčať
-
4
Už hotové cesto som dal do mikroténového sáčka.. Vstupnú časť sáčka som uviazal. Ďalej som jeden roh sáčka na konci odrezal a takto upravený sáčok som vsunul do cukrárenského vrecka na zdobenie.Tento systém a aj všeličo iné som odkukal od @tatranky ktorej touto cestou ďakujem.
-
5
Vidíte už upečené kolieska.Piecť by sa to malo na 180C. 20-25min. A potom znížime teplotu na 150C.cca 20min.Cesto ktoré je zle upečené vo vnútry nám po vybratí z rúry pravdepodobne splasne. Na dno elektrickej rúry som dal nádobku z vodou. Rúru som si predom vyhrial.
-
6
Na tomto obrázku máte možnosť vidieť prierez finálneho výrobku.
-
7
Vanilkový krém: Z mlieka+žĺtkov+zlatých klasov+polohrubej múky+kryštálového cukru+vanilkových cukrov si uvaríme hustý puding.
-
8
Tento puding pomiešame zo snehom z bielok a práškový cukor.Primiešame za horúca a vymiešame na hladkú hmotu.A pri tomto bode sa mi patrí poďakovať @martamm ktorá mi poslala krém na kolieska.Vďaka.
-
9
DNES SOM SKÚSIL ROBIŤ KOLIESKA Z ODPAĽOVANÉHO CESTA INÝM SPôSOBOM A TO: NATLAČIL SOM JEDNU VRSTVU A POTOM NA ŇU ĎALŠIU VRSTVU. .I KEĎ JE TO JEDNO ..AKO SOM SA NAJNOVŠIE DOZVEDEL..RYZIKO SPADNUTIA TÝCH VENČEKOV SPOČÍVA V DOBRE VYHRIATEJ RÚRE A PEČENIA NA DVE FÁZY.MUSÍM EŠTE PODOTKNÚŤ,ŽE PO 20.MIN SOM KOLIESKA PRIKRYL PAPIEROM.
-
10
Ahojte. Napíšem vám hlavné body čo ma zaujali z toho videa : Riziká pri výrobe načo upozorňuje majster kuchár z maďarska.: ýVajcia miešal do vlažného cesta postupne... v horúcom by sa upiekli.Odpálené cesto preto aj presunul do studenej nádoby ako to ukazuje aj video.Veterníky robil resp.ich vytláčal vo velkosti večších orechov ale to len pre zaujímavosť.Ale záleží určite aj na tom kolko tej hmoty natlačíme na plech.Vysvetluje,že sa to má piecť pri 180st.C. 20-25 minút.ALE TOTO JE IBA PRVÁ FÁZA PEČENIA. CESTO SA NÁM PEKNE ZDVIHNE ale po 20 min.nebude pravdepodobne vo vnútry upečené .Keď ho vyberieme z rúry može splasnúť.V prvej fáze pečenia tj.po dobu 20min.rúru neotvárame.(po 20 min.je dobré kolieska prikryť papierom na pečenie..a už len sledovať ..uchmatnúť jeden z kraja a poklopať spodok.Od dlhého pečenia možu poriadne stvrdnúť ! Ďalej znížime teplotu na 150st.C a pečieme ešte cca.20 min.Samozrejme doba pečenia záleží od velkosti tých koliesok. Vysvetluje ďalej ako zistíme,že cesto je upečené: Zistil to tak že pomykal plechom na pečenie a veterníky sa mu pohli z miesta resp.poklepal na spodok veterníkov musia akože klopkať. Napíšem jeho recept tvrdil že aj pomer surovín musí byť rovnaký 200g múka//voda 200ml //maslo,br.masť,margarin 200g// nehrá žiadnu rolu vysvetluje majster.//vajcia vyšlahané cca.5 ks.//sol a cukor.Takže chyby sa robia pravdepodobne pri tom pečení ako som zistil v tom videu .Na tak malé množstvo cesta sa to pečie pomerne dlho.!PS:AK SA NÁM ZDÁ CESTO HUSTÉ PRIMIEŠAME EŠTE VAJÍČKO.A dúfam,že z mojho písania nebudete mať poriadny guláš ! A keď nám cesto aj splasne nejde to na majstrovstvá sveta. Ide tam vlastne len o naše zmyslové posúdenie.Krém a šlahačka tie nedostatky určite istia.Robil som ich v holandsku..jednu várku som mal ako betón...tá druhá bola ok.NA TO PEČENIE TREBA DAŤ NAOZAJ BACHA. ANI DLHO ANI KRÁTKO.CCA.40-50min.Tieto pokyny berte prosím z rezervou ak sa mrknete na moj profil tak nie som cukrár. Prajem vám všetko dobré priatelia.
Musím sa ti priznať ja som sa tiež toho bál ako čert kostola.
Ten riad som dostal od mojej dobrej starkej pred 28r.keď som sa
ženil.Za tvoj pekný komentík vďaka.
Ďakujem krásne.
nič moc je to v norme...jediné hobby ktoré mám a ktorému sa
venujem hádam viac ako rodine,ale niekedy sa im to aj ľúbi.Naozaj
ma nemusíš oslovovať majstrom.I keď aj to som si mal možnosť odskúšať... našťastie iba na krátku dobu.Ďakujem ti ešte raz za príjemný komentár.Prajem ti všetko dobré
Veľa receptov som preštudoval pokiaľ som sa rozhodol aký pracovný
postup zvolím.RCP je od mojej polovičky prekladal som ho z maďarského jazyka.Keď tak skús na odskúšanie pol dávku.
Ďakujem ti pekne
Áno... som vyučený mäsiar-údenár.Ďalej som pracoval aj ako technik-miešač mäsových výrobkov.Robil som aj majstra na bitúnku.Postačujúca
odpoveď?
Som rád,že ťa vidím.Sledujem tvoje komentáre aj v zahraničí.
Veľakrát keď ma chytá nostalgia ma rozveselíš.Si vtipná a dobrá duša.
Srdečná vďaka tiginko
nie je to bohvie čo,ale som sa snažil... a pomohli mi na vareche aj tie šikovné varecháčky ktorých som pracovné postupy čítal...nebudem
ich všetky menovať,ale asi pri tatrankinom rcp. som bol najdlhšie.
Ďakujem kecemis
konkurent tu nie je nik-si ty-chlape-kúzelník...:-)
v kuchyni čaruješ-nás tu ohuruješ..
a ja dokážem len-zaželať ti pekný deň..!! :-)
ak smiem, len by som opravila názov na Kolieska z odpaľovaného cesta, lebo ide o odpaľované cesto a v texte receptu to máš správne napísané :-)
nechám to však na tvoje rozhodnutie.
to nie je kritika z mojej strany, len by som nechcela, aby si to schytal od niektorých, ako ja včera pri mojej Marinovanej slanine na čečejský spôsob, čo som uznala a opravila v názve na čečejovský spôsob.
nechcela som sa ťa v žiadnom prípade dotknúť, prepáč mi to, prosím
Si naozaj milá,ale teraz tie fotky nič- moc.Nachytal som nejaký chrípkový vírus tak som všelijako teraz. Na to fotenie som akosi zabudol.Snažil som sa koncentrovať skôr na to odpaľovanie cesta..
Sorry.Naozaj sa mi nemáš čo ospravedlňovať.Názov som už opravil
bol napísaný nesprávne.
záleží už len na adminovi kedy to na titulnej strane opraví.Ďakujem
ti za pekný komentár a pozitívne ohodnotenie.Od teba si to vážim
a veľmi cením.Málokto má toľko odborných znalostí na vareche v rámci mäsa ako ty.Srdečne ti ďakujem a prajem ti pekný deň.
veľmi si vážim tvoje milé, povzbudzujúce slová a hodnotenie od teba ako človeka i ako od na slovo vzatého odborníka.
dakujem a aj tebe krásny a vydarený pohodový deň prajem.
Si veľmi milá ďakujem ti
Ja som to vytláčal bez tej spodnej vrstvy,ale keby som robil znovu
dal by som najprv koliesko na spodok a potom ďalšie naň.Veď
istota je istota.Keby aj spľasli dajú sa použiť.
Dnes idem onedlho robiť s pomarančovým krémom potom ti poviem
ako som dopadol.Ďakujem.Držím palec
Ja som sa tiež pousmial nad tým,lebo odrazu som nevedel načo celi
tiginko.Ďakujem
Prepáč jeden tvoj komentík mi ušiel.Ten nick..možno máš aj pravdu po 33 rokoch mäsiarčenia a práce
za pásom by mi tá zmena na cukrárstvo už iste prišla vhod.
Ďakujem ti za pekné a povzbudivé slová
Potešíš moje srdce či som doma,alebo v zahraničí.
Ďakujem ti pekne.Tentoraz ťa pozdravujem zo Šiah
Za milý komentík krásne ďakujem
Som veľmi rád,že taká odborníčka na veterníky ako ty... pozitívne okomentovala a zhodnotila moju prácu.Dovoľ aby som sa touto
cestou poďakoval,že tvoj recept bol pre mňa príkladom a z ktorého
som čerpal vedomosti.Ďakujem
ahoj.tak spravil som dnes tie mega veterníky.Všetko ok,ale nerob ich poschodové...mne sa to nepozdávalo nejako.Rob ich len tradičným
spôsobom.Priložil som nové foto a postupne budem prikladať dnes aj
ďaľšie
Teplotu som mal nastavenú na 200 st.C až do konca pečenia
Ďakujem ti.
dnes som špekuloval ,že som tlačil dve vrstvy na seba,ale to sa mi nepozdáva nejako....je toho aj málo.Dal som tam aj foto.A krém som
robil ako ty píšeš....krémešový.Ďakujem ti moc za pekný komentár
tie hrnce majú pomaly 28r.dostal som ich od starkej ako svadobný dar
samozrejme dá sa to aj z iným krémom..Dvierka som neotváral
cca.20 min.Ostalo zo dva kúskov...okno mám otvorené tak chytaj!
Rád som chodil do Želiezoviec na bitúnok a preto srdečný pozdrav pre teba zo ŠIAH
Tvoje slová si vážim a ctím si ich.Nebol som pri tých klobásach
a ani nie som zvedavý na ne.Odteraz sa iste budem strániť takýchto
debát.Dal som zmazať všetky moje komentáre.Prajem ti krásny zvyšok dňa
Ďakujem ti pekne
jéj ...takú pochvalu si ani nezaslúžim...oproti tvojim receptom sú to
také,,chemické pokusy,ale aj tak ma potešilo,že taká chýrečná kuchárka ako si ty pridala pozitívny komentík
Vďaka
Ďakujem ti pekne som rád,že sa ti páčia
Srdečná vďaka
ničím nerušený deň ti prajem.
šampiňóny mám rád.Kombinácia s týmto cestom môže byť parádna.Bývam v holandsku z dvomi poliakmi
som zvedavý či to poznajú.Jeden možno aj hej ...docela sa v kuchyni
vyzná.Ďakujem krásne
Kakaové sú určite tiež super.Ďakujem ti a prajem všetko dobré.
to mohlo byť naozaj ,,super..."Ďakujem ti manya a druhý raz nech sa ti
vydaria.
Mastných kyselín sme mali v poslednej dobe dosť...
Chcelo to nejakú zmenu a tvoj krém mi prišiel vhod....Ten sáčok síce
nie je môj nápad,ale je to super inovácia.Samozrejme krém chutil
každému členu mojej rodiny.Ďakujem ti za prívetivé slová a prajem
ti pekný zvyšok dňa
Kamarát , pri pohľade na tvoje veterníky si ma navnadil .Asi ich v najbližšej dobe upečiem . Nedávno sa ma na ne syn pýtal , kedy ich upečiem .
Robil som to s najhrubšou špičkou na zdobenie.Tie dnešné na obr,9
som robil dvojvrstvové... čiže spravil som spodok a nato išla ešte
ďalšia vrstva cesta.Piekol som to skoro 40min.Už sama sa musíš rozhodnúť ktorú verziu zvolíš.Ďakujem a prajem ti všetko dobré
si šikovná žena a kuchárka... tvoje budú krajšie
Pekný večer ti prajem
niečo som zabudol tak som sa vrátil....
Si veľmi zlatá ďakujem ti
manželke som ukázal tú tvoju narodeninovú tortu...slová sa jej zasekli
v krku....tak isto ako aj mne keď som ju videl prvý krát
Ja skláňam klobúk dolu pred tebou.
Ďakujem staccy77777
Pekne ďakujem
no od pekára je to ešte ďaleko....ale neustále sa učím od šikovných ľudí z varechy...vrátane aj teba monda.
Ďakujem
Teraz si mi prišla naozaj ako na zavolanie.
Ja som rozmýšlal práve na tých gulách,že spravím.
Jedávam to v Holandsku.Rozprával som o tom aj mojej polovičke.Je to gula obliata čokoládou a tuším je tam krém vanílkový,alebo také niečo.Je to velmi dobré papaníčko.Ale keďže som nevedel ako a čo tak som spravil tieto kolieska.Musím pochváliť tvojho muža keď
vie takéto dobroty vykúzliť.Tebe a tvojej rodinke prajem všetko dobré.Pá
receptúrou.Ak to niekoho zaujíma nech sa páči.
www.youtube.com/watch?v=Rb6KAWWZZds
Ďakujem za informáciu ..teraz už viem,že je to
bossche bollen.Tu nám rúra pečie všelijako,ale doma to
skúsim spraviť.Tiež ti prajem zo srdca všetko dobré
skúška
Ja som pokazil vela cesta pokial so prišiel na dovod
toho,že prečo predtým tak nadýchané cesto mi potom
splaslo.Ale ak to chceš vedieť aj ty tak si prosím otvor
video a prekladám to v bode č.10.pri tomto rcp.
Ďakujem ti za pekné hodnotenie a milé slová.Posielam ti moj čierny holandský tulipán a pekný pozdrav z NL.
Kde sa tu berieš prosím ťa. Dávno som už zabudol na tento výtvor.Ďakujem Ti za tvoj príjemný komentárik a prajem ti pekný víkend
Dakujem si zlata
Pozri si TS prosim
Ahoj sandra.Dá sa.Ešte som v NL.V sobotu letím na SK.
Predpokladám,že TS ti nebolo doručené.Ešte raz ďakujem a pekný pozdrav z nizozemia pre teba
Ja ďakujem ...za animácie
Ďakujem ti milý priatelu.Tvoje pekné ohodnotenie si nesmierne vážim a ctím si ho.Učím sa a inšpirujem sa aj z tvojich receptov.Som nesmierne rád,že mám na vareche za priatela takého perfektného kulinára a dobrého človeka ako si Ty.
Naviguješ ma správne milá mráčik.Z učňovskými rokmi je to už 36 rokov mesiarčiny.Naozaj by to chcelo
nejakú zmenu.!Ďakujem Ti za pekný komentík
Ahoj ywett.No dnes už mám oveľa lepší a odskúšanejší rcp.Je od
jednej šéfkuchárky.Robil som tak profiteroles.Dnes už 5 x behom jedného týždňa.Nedám naň dopustiť.Hrnce mám aj ja už 28r.Sú naozaj dobré.Ďakujem ti pekne za pochvalu.Maj sa pekne.