Kolieska z odpaľovaného cesta (fotorecept)

Autor receptu: mesiar50

Musel som najprv preštudovať asi 115 receptov z varechy, aby som sa pustil do práce

25
porcií
200 minút
príprava
35 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Vodu privedieme do varu.Do horúcej vody primiešame palmarin a miešame do rozpustenia Chcel som použiť maslo,ale keďže som s takýmto cestom robil prvý krát... nesmel som meniť pôvodnú receptúru.
  2. Do vody z rozpusteným palmarínom primiešame celú dávku múky a cesto odpaľujeme asi 3-5 min.Pokiaľ sa nám na dne nádoby nevytvorí biely povlak. Nonstop miešame ,ináč sa nám zmes prihorí.Cesto som odvážil a rozdelil na dve časti.Do jednej časti vlažného cesta resp.pol odpáleného cesta si namiešame mixérom 5 vajec.Každé celé vajce primiešame do cesta PO JEDNOM KUSE A KEBY BOLO CESTO HUSTÉ PRIDÁME EŠTE JEDNO VAJCE..Robíme to pri malých otáčkach.Pri obkladačkách v b.2 je už cesto hotové.
  3. Na pomastený a múkou posypaný plech som si pomocou pohára poznačil kde budem tie kolieská vytláčať
  4. Už hotové cesto som dal do mikroténového sáčka.. Vstupnú časť sáčka som uviazal. Ďalej som jeden roh sáčka na konci odrezal a takto upravený sáčok som vsunul do cukrárenského vrecka na zdobenie.Tento systém a aj všeličo iné som odkukal od @tatranky ktorej touto cestou ďakujem.
  5. Vidíte už upečené kolieska.Piecť by sa to malo na 180C. 20-25min. A potom znížime teplotu na 150C.cca 20min.Cesto ktoré je zle upečené vo vnútry nám po vybratí z rúry pravdepodobne splasne. Na dno elektrickej rúry som dal nádobku z vodou. Rúru som si predom vyhrial.
  6. Na tomto obrázku máte možnosť vidieť prierez finálneho výrobku.
  7. Vanilkový krém: Z mlieka+žĺtkov+zlatých klasov+polohrubej múky+kryštálového cukru+vanilkových cukrov si uvaríme hustý puding.
  8. Tento puding pomiešame zo snehom z bielok a práškový cukor.Primiešame za horúca a vymiešame na hladkú hmotu.A pri tomto bode sa mi patrí poďakovať @martamm ktorá mi poslala krém na kolieska.Vďaka.
  9. DNES SOM SKÚSIL ROBIŤ KOLIESKA Z ODPAĽOVANÉHO CESTA INÝM SPôSOBOM A TO: NATLAČIL SOM JEDNU VRSTVU A POTOM NA ŇU ĎALŠIU VRSTVU. .I KEĎ JE TO JEDNO ..AKO SOM SA NAJNOVŠIE DOZVEDEL..RYZIKO SPADNUTIA TÝCH VENČEKOV SPOČÍVA V DOBRE VYHRIATEJ RÚRE A PEČENIA NA DVE FÁZY.MUSÍM EŠTE PODOTKNÚŤ,ŽE PO 20.MIN SOM KOLIESKA PRIKRYL PAPIEROM.
  10. Ahojte. Napíšem vám hlavné body čo ma zaujali z toho videa : Riziká pri výrobe načo upozorňuje majster kuchár z maďarska.: ýVajcia miešal do vlažného cesta postupne... v horúcom by sa upiekli.Odpálené cesto preto aj presunul do studenej nádoby ako to ukazuje aj video.Veterníky robil resp.ich vytláčal vo velkosti večších orechov ale to len pre zaujímavosť.Ale záleží určite aj na tom kolko tej hmoty natlačíme na plech.Vysvetluje,že sa to má piecť pri 180st.C. 20-25 minút.ALE TOTO JE IBA PRVÁ FÁZA PEČENIA. CESTO SA NÁM PEKNE ZDVIHNE ale po 20 min.nebude pravdepodobne vo vnútry upečené .Keď ho vyberieme z rúry može splasnúť.V prvej fáze pečenia tj.po dobu 20min.rúru neotvárame.(po 20 min.je dobré kolieska prikryť papierom na pečenie..a už len sledovať ..uchmatnúť jeden z kraja a poklopať spodok.Od dlhého pečenia možu poriadne stvrdnúť ! Ďalej znížime teplotu na 150st.C a pečieme ešte cca.20 min.Samozrejme doba pečenia záleží od velkosti tých koliesok. Vysvetluje ďalej ako zistíme,že cesto je upečené: Zistil to tak že pomykal plechom na pečenie a veterníky sa mu pohli z miesta resp.poklepal na spodok veterníkov musia akože klopkať. Napíšem jeho recept tvrdil že aj pomer surovín musí byť rovnaký 200g múka//voda 200ml //maslo,br.masť,margarin 200g// nehrá žiadnu rolu vysvetluje majster.//vajcia vyšlahané cca.5 ks.//sol a cukor.Takže chyby sa robia pravdepodobne pri tom pečení ako som zistil v tom videu .Na tak malé množstvo cesta sa to pečie pomerne dlho.!PS:AK SA NÁM ZDÁ CESTO HUSTÉ PRIMIEŠAME EŠTE VAJÍČKO.A dúfam,že z mojho písania nebudete mať poriadny guláš ! A keď nám cesto aj splasne nejde to na majstrovstvá sveta. Ide tam vlastne len o naše zmyslové posúdenie.Krém a šlahačka tie nedostatky určite istia.Robil som ich v holandsku..jednu várku som mal ako betón...tá druhá bola ok.NA TO PEČENIE TREBA DAŤ NAOZAJ BACHA. ANI DLHO ANI KRÁTKO.CCA.40-50min.Tieto pokyny berte prosím z rezervou ak sa mrknete na moj profil tak nie som cukrár. Prajem vám všetko dobré priatelia.