Mandľový koláč
Koláč včelie bodnutie
Autor receptu: redakcia
Včelie spoločenstvo je dokonalým prejavom múdrej prírody a aj preto som upiekla z lásky k včielkam koláč, ktorý nesie ich meno.
12 porcií |
40 (+ odležanie) minút príprava |
35-40 minút na 180 °C |
Postup
- Do misky šľahača nasypeme múku, cukor, pridáme mlieko, roztopené, ale vychladnuté maslo, bielok, soľ a rozdrobené droždie. V šľahači s hákovým nadstavcom vymiesime hladké cesto.
- Cesto rozvaľkáme na veľkosť tortovej formy s priemerom 20 cm, ktorú sme vymastili a vysypali múkou. Cesto preložíme do formy.
- Na mandľovú kôrku do hrnca vložíme maslo, cukor aj med, na miernom ohni rozpúšťame a privedieme do varu. Potom prisypeme plátky mandlí. Túto zmes rozotrieme na povrch cesta, formu prikryjeme fóliou a odložíme na noc do chladničky.
- Cesto vyberieme z chladničky a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 35 minút dozlatista. Ak by mandľová kôrka začala príliš hnednúť, v druhej polovici pečenia môžeme povrch koláča prikryť papierom na pečenie.
- Upečený vychladnutý korpus rozrežeme na polovicu a vrchnú časť s mandľami nakrájame na porcie.
- Na plnku 2/3 tretiny mlieka privedieme do varu spolu s cukrom a s vanilkou. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame vanilkový pudingový prášok a uvaríme hustý puding.
- Do horúceho pudingu vmiešame žĺtok, preložíme do chladnej misy a miešame, kým zmes nevychladne. Do vychladnutého pudingu primiešavame na kocky nakrájané maslo izbovej teploty. Hotovou plnkou naplníme koláč.