Mandľový koláč

Koláč včelie bodnutie

Autor receptu: redakcia

Včelie spoločenstvo je dokonalým prejavom múdrej prírody a aj preto som upiekla z lásky k včielkam koláč, ktorý nesie ich meno.

12
porcií
40 (+ odležanie) minút
príprava
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misky šľahača nasypeme múku, cukor, pridáme mlieko, roztopené, ale vychladnuté maslo, bielok, soľ a rozdrobené droždie. V šľahači s hákovým nadstavcom vymiesime hladké cesto.
  2. Cesto rozvaľkáme na veľkosť tortovej formy s priemerom 20 cm, ktorú sme vymastili a vysypali múkou. Cesto preložíme do formy.
  3. Na mandľovú kôrku do hrnca vložíme maslo, cukor aj med, na miernom ohni rozpúšťame a privedieme do varu. Potom prisypeme plátky mandlí. Túto zmes rozotrieme na povrch cesta, formu prikryjeme fóliou a odložíme na noc do chladničky.
  4. Cesto vyberieme z chladničky a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 35 minút dozlatista. Ak by mandľová kôrka začala príliš hnednúť, v druhej polovici pečenia môžeme povrch koláča prikryť papierom na pečenie.
  5. Upečený vychladnutý korpus rozrežeme na polovicu a vrchnú časť s mandľami nakrájame na porcie.
  6. Na plnku 2/3 tretiny mlieka privedieme do varu spolu s cukrom a s vanilkou. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame vanilkový pudingový prášok a uvaríme hustý puding.
  7. Do horúceho pudingu vmiešame žĺtok, preložíme do chladnej misy a miešame, kým zmes nevychladne. Do vychladnutého pudingu primiešavame na kocky nakrájané maslo izbovej teploty. Hotovou plnkou naplníme koláč.