Koblihy donuty šišky fotorecept

saburetka - fotkasaburetka, 26. júna 2013
Koblihy donuty šišky (fotorecept)
Foto: saburetka

Prinášam vám výborný fotorecept na tzv. donutky.. Sú fakt výborné ako dezert alebo len tak, ku káve ;-)

4
porcie
60 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

30 g
30 ml
200 ml
1 ks
500 g
5 PL
10 PL
3 PL
40 g
0,4 l




Postup

  1. 1

    Do misky si ako prvé dáme trištvrte čerstvého droždia(kvasníc) a 30 ml horúcej vody. Pridáme 200 ml vlažného - viac teplého mlieka, zmiešame. Ďalej si necháme roztopiť, či už v mikrovlnke alebo v hrnci na malom ohni 50 g masla, vlejeme, 50 g cukru a jedno vajíčko. Všetko spolu zmiešame.

    Koblihy donuty šišky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do riedkej zmesy pridávame postupne hladkú múku, až kým nevytvoríme cesto.

    Koblihy donuty šišky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Bochník je hotový, len ho trochu zarovnáme, dáme na večší tanier, keď bude kysnúť, aby nevychádzal von z podložky a dáme asi na 50-60 minút kvasiť ( prykrijeme utierkou).

    Koblihy donuty šišky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zatial, kým cesto kysne, urobíme polevu. Niekto rozpustí čokoládu na varenie s maslom, ale mne sa do obchodu za jednu čokoládu ísť nechcelo a tak som si vytvorila vlastnú. Ako vidíte, ja som robila nad parou - do vrchného hrnca som prv vliala asi 40 g rozpusteného masla, kakaa, práškového cukru a mlieka podla oka. Ako sa to ohrievalo, topilo sa to a ja som to miešala - vznikla poleva. Pokial sa vám nechce robiť, a máte doma nutellu, skúste hotové kobližky potreť nutelov, chutia ešte lepšie, ako s touto polevou:)

    Koblihy donuty šišky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do nej som pridala cukor, ale pozor, práškový! Nešetrite nim, kobližky niesú až tak sladké, čokoláda musí byť výrazná. Miešame, nie celkom do riedka , asi tak, aby sama stekala po prste a tenko na ňom ostalo.

    Koblihy donuty šišky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Poleva je hotová. Netrvalo to dlho, tak som zatial upratala kuchyňu, našla som si niakú zábavku aby mi ušiel čas rýchlejšie.

    Koblihy donuty šišky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď už je cesto vykysnuté, tak ho rozvalkáme a vyrezávame ( napr. pohárom, ako ja) kolečká, a do nich ešte menšie, aby mali aspoň 1,5 - 2 cm hrúbku.

    Koblihy donuty šišky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rozohrejeme si olej na panvici, aby sa tam donutky ,,topili". Na jednu stranu stačí aby boli asi 10 sekúnd, ako sú na obrázku sa mi spravili až moc, lebo som musela fotiť ( :D ) a aj na druhej, pár sekúnd, len aby chytili farbu tmavšiu než je cesto, vtedy sú. Vybereme, necháme chvýlu v nádobe podloženej servítkom na zbytočný olej, a jednu polovicu namočíme v poleve.

    Koblihy donuty šišky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Takto vyzerajú hotové. Hore som posypala ešte oriešky. Vyšlo mi ich viac, asi raz tolkoto..Síce, tvrdím že je to pre 4 osoby, ale na osobu vychádza niakých 6-7 koblíh, v takomto prípade a ešte som dala aj trochu z cesta zamraziť, takže výsledný počet by bol niakých 40 z tohto cesta O:) Prajem dobrú chuť.

    Koblihy donuty šišky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

monda
vydarené koblihy, musia byť dobré s polevou aj ja vyskúšam, dík za recept :-)
evanaaa
Myslím, že tento týždeň čo príde bude forma na donutky v ponuke v Lídli.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia