Knedľa s makom a horúcim maslom
Štefan Psotný
šéfkuchár hotela Strachanovka*** v Liptovskom Jáne, 23. januára 2018
šéfkuchár hotela Strachanovka*** v Liptovskom Jáne, 23. januára 2018
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
porcie
40 minút
príprava
príprava
8 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Do preosiatej múky pridáme sušené droždie, soľ, vajcia, kryštálový cukor a mlieko. Vypracujeme cesto a necháme ho vykysnúť.
- 2
Vykysnuté cesto rozvaľkáme, pokrájame na štvorce a naplníme džemom. Štvorce zavinieme a vytvarujeme z nich 4 veľké knedle. Necháme podkysnúť.
- 3
Knedle varíme na pare asi 8 minút, po uvarení popicháme vidličkou a potrieme maslom. Podávame preliate maslom a posypané makom s práškovým cukrom.
Tiež knedľa:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
varecha.pravda.sk/recepty/parena-buchta-plnena-jahodovym-...
varecha.pravda.sk/recepty/parena-lekvarova-knedla-s-cokol...
To sa ti naozaj paci aj s touto polovicnou akoby nahnitou bobulou?
Stačilo vsunúť do textu pár slov, aby to bolo zrozumiteľné. "Vykysnuté cesto rozvaľkáme, pokrájame na 4 štvorce a naplníme džemom. Každý zavinieme a urobíme 4 veľké knedle. Necháme podkysnúť."
Ja som na to cez lupu nepozerala, ale ano, paci sa mi, ako tu buchtu naserviroval. Recept som ani necitala, ja mam na parene buchty svoj.
určite nie Dampfnudeln ale Dampfknödel ako píše @stanci11. Sama uznáš, že to nie sú "nudle" :-)
Neuznam, lebo sa naozaj volajú Dampfnudeln, alebo aj Germknodel, vybojovali si, nedá sa mi skopírovať odkázaná tablete.
....vygoogli si...... tento kram píše čo chce
Lupu nemam, staci velky monitor, ale kvoli tebe si nejaku kupim :-)
Uznavam, co sa farieb tyka, vyzera to pekne, ale vies si predstavit ako by si to jedla? Maslo s lyzickou? A z hrozna ti bude kvapkat maslo...
No neviem, ci by sa vam pacilo, ak by vam v restauracii doniesli nahnite alebo ohryzene hrozno.
kolko gramov je 1/2 balicka suseneho drozdia,
da sa kupit 7g balenie, 10g balenie ale aj 200g balicek suseneho drozdia,
vopred dakujem za odpoved ☺
Ak si si všimol, Knedľa to nazval slovenský šéfkuchár zo slovenského hotela.
Ako nemčinár viem, že Knoedel znamená knedľu.Tento výraz používajú Bavoráci prípadne Rakúšania. A keď povieš v Bavorsku Germ,tak ti nebudú rozumieť,lebo oni volajú kvasnice Hefe,tak ako majú Hefebier
Zrovna v Bavorsku by "Germ" rozumieť aj mohli:
de.wiktionary.org/wiki/Germ...
"Hefe, in Bayern und Österreich"
Tiež na stránke venovanej Germknödel de.wikipedia.org/wiki/Germkn%C3%B6del...
"die in der österreichischen und der bayerischen Küche sehr verbreitet ist".
Všimla som si. Po 10 rokoch v A mi chvíľu trvalo, kým som sa presaltovala na nemčinu. Ale rodenemu Bavorakovi nerozumiem, iba s titulkami.
Ja Ti dakujem za tento komentar. Povedala si to skutocne pravdivo. Tu na Vareche je to vsak ako bojovat
proti vetru. Zbytocne... Tu su "skusene kucharky" ktore vsetko vedia, ich kucharske umenie je vidno na ich rodinnych prislusnikoch. Ale nevadi kazdy z nas ma svoje zivotne potreby a svoju posadnutost. Good Luck Zivestriebro, mas dobre recepty !
neviem, ja som žil v Bavorsku pred 30-timi rokmi,z nemčiny mám štátnicu, moja domáca hovorila zreteľne ale ked so si pýtal Germ,nerozumela mi. Tak som pýtal Hefe a to už vedela, ktorá bije. Inak aj v Duden sa píše, že Germ sa používa v severnej časti Nemecka.Bavoráci sú milovníci piva, oni nakoniec naučili variť pivo Cechov pivo, ale nikdy som sa nestretol s výrazom Germbier, vždy toi bolio kvasnicové pivo Hefebier