Originál kleftiko sa robí z jahňaciny, zabalené do balíčkov z pergamenového papiera. Ja som jahňacinu nezohnal a tak som skúsil bravčovú variantu, a keďže Zobraziť celý popisOriginál kleftiko sa robí z jahňaciny, zabalené do balíčkov z pergamenového papiera. Ja som jahňacinu nezohnal a tak som skúsil bravčovú variantu, a keďže som nemal ani pergamenový papier, tak som to naládoval do remosky.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Mäso pokrájame na väčšie kocky a naložíme do marinády. Tú si pripravíme z citrónovej šťavy, olivového oleja, soli, čierneho korenia a prelisovaného strúčiku cesnaku. Necháme odležať aspoň pol hodiny v chladničke.
-
2
Zemiaky a mrkvu nakrájame na väčšie kusy, cibuľu na hrubšie kolesá, cesnak necháme celý. Hodíme do remosky, jemne osolíme, okoreníme a premiešame.
-
3
K zelenine primiešame naložené mäso, prihodíme pár vetvičiek rozmarínu (v podstate je jedno akú zelenú bylinu použijeme, ja som mal rozmarín, ale hodí sa aj tymián a oregano), zavrieme remosku a bez miešania necháme robiť niečo cez hodinu.
-
4
V remoske sa mi kleftiko napol upieklo, napol udusilo a keď sa tie chute premiešali, tak to bolo fantastické. Nabudúce skúsim v alobale v pahrebe.
ale ako recept sa mi tato tvoja varianta celkom paci, preco nie, mnohe recepty si predsa prisposobujeme. len - ked sa zemiaky hodinu dusia, nebudu prilis rozlezene? mozno nie, neviem, preto sa pytam, v remoske som v zivote nevarila.
inak recept krásny, aj ja robím podobné - všetko v jednom hrnci - ale ani vo sne by ma to nenapadlo nazvať to kleftiko...
Vzdyt ma hezke nazvy svych receptu. Kleftiko byla inspirace ale kleftiko to neni !!
@Thedrunkchef , prejmenuj ten recept, co rikas?
apropos, môžem namiesto v remoske to k l o f í t k o upiecť v teplovzdušnej rúre ? Hoci aj zabalené v pergamene alebo v hocičom inom...? a potom ho klofnem !!!
Názvy ze zahraničních kuchyní mají na první pohled prozradit, o co jde a neznalé poučit, aby si pak v cizině neuřízli ostudu. Toto je však dušené maso se zeleninou a brambory, neboli eintopf. Kdyby to viděl pravověrný Řek, hořce by zaplakal.
Souhlasím se @zuzik01 a @mijaita , i když já jedla na severozápadě Řecka Kleftiko bez červeného vína, přidáno bylo víno bílé a bobkový list. Brambory se podávají jako příloha.
V řecké kuchyni je ještě podobný recept, kdy se k při dušení k hovězímu masu přidává velké množství malých cibulek a koření se skořicí a novým kořením. I zde jsou ale brambory přílohou spolu s malým množstvím sezónní dušené zeleniny.
Hlavným problémom diskusie sa stal názov, nie kvalitatívna hodnota jedla, ale to nie je podstatné. Som kritizovaný za to, že môj pokus nie je pravé kleftiko. K tomu niekoľko bodov: 1. Ja osobne som v Grécku nikdy nebol, a ani nemám záujem túto krajinu niekedy navštíviť, takže som informácie k receptu, resp. receptom čerpal z internetu. Neverili by ste koľko spôsobov prípravy kleftika existuje. Je to podobne ako s vianočnou kapustnicou – nepoznám dvoch ľudí, čo ju pripravujú rovnako. 2. Keď už sa bavíme o originalite kleftika, tak je to staré jedlo gréckych zlodejov oviec (tak ako na Slovensku mali zbojníci baraní guláš), ale tí ho nebalili do alobalu, ale do vinných listov. A nerobili ho ani v rúre obyčajnej, tobôž nie teplovzdušnej, alebo ako ja v remoske, ale v pahrebe.:-) Keď už sme pri tom ako sa pripravuje pravé kleftiko. 3. Aj keby som bryndzové halušky nazval restovanou pečeňou, tak keď to prejde cez administrátora, tak je to na týchto stránkach v poriadku – upozorňujem, že už som raz na názov receptu adminom upozornený bol. 4. Komu sa moje recepty nepáčia, či už po gastronomickej, alebo po lingvistickej stránke, nikoho do nich nenútim. Nech si každý nazýva svoje jedlá ako chce, my tu predsa netvoríme odbornú publikáciu, ale zverejňujeme recepty predovšetkým ako inšpiráciu pre ostatných.
Ad @mijaita , tvoj obrázok kleftika vyzerá neuveriteľne vábne, tak by som poprosil aby si zverejnila recept, po prípade nafotila postup a ja si rád nechám poradiť a nabudúce sa aspoň poučím. A just názov nezmením, maximálne ešte doplním na grécke kleftiko... za toho macha.:-))
Ad @zuzik01 , na červené víno som nezabudol, v recepte nebolo uvedené žiadne víno. Už teraz sa ale teším na tvoj recept cyperského kleftika.;-)) Určite ho tiež vyskúšam.
Ad @evusik , možno sa Anča neotočí na Zuzu, ale mám kamaráta čo sa volá Matúš a všetci mu hovoríme familiárne Emil a otáča sa.:-) A keď už tu všetci takto ťaháme za slová a názvy, tak mi nedá nespomenúť, že vodu kážeš, ale víno piješ. Keby som si od teba ako vegetarián (teraz to myslím imaginárne) objednal zeleninovú omeletu, tak by som bol asi značne prekvapený, keďže je v nej klobása dosť podstatnou pochutinou. Ale našťastie žiadny vegetarián nie som a ani nebudem a tak som si omeletku už uložil do KK, vyzerá nádherne.:-))
Dúfam že som nikoho neurazil, nemal som to ani v úmysle. A ďakujem za postrehy, či už kladné alebo záporné.
"Moje" kleftiko neni moje, ja ho nikdy nevarila . Snad az nekdy koupim jehneci a recept si opatrim od nejakeho Reka. Varim hodne rada jidla indicka a arabska a vzdy mam recept od cloveka, ktery tam prinejmensim zije.
Kdyz te to bavi takhle se prezentovat a bude se ti lip spat s kleftikem nekleftikem, s tim, ze nekterym lidem se to nelibi a tys to just nechal po svem, pak nezbyva, nez si o tobe myslet svoje a recept si pojmenovat take po svem. Kdybys dobre cetl a nevznasel se oparu opojeni z dilciho vitezstvi, byl nejen mnou ten recept pochvalen. A to jsem zapomnela napsat, ze to mas i hezky nafoceny. Cest´la vie, nezena nezenou zustane .
A ze co kleftiko, to original i v Recku, to mas pravdu jiste, ale kazdy recept ma nejaka sva specifika jako treba nase vepro knedlo. Bez veproveho masa, knedliku a zeli to urcite vepro knedlo neni.
Teším sa na tvoj recept.
@zuzik01 , když žije na Kypru, jistě ví mnohem lépe než my, kteří do Řecka jezdíme jen 1x ročně, co do kterého řecké receptu patří a co ne.
Nad slovenskými jídly v Praze bych asi plakala taky, kdybych si je ovšem v nějaké raestauraci dala. Bryndzové halušky si dělám doma s originál surovinami podle receptu kamarádky z Brezna.
I když jsme kuchaři amatéři, měli bychom respektovat pravidla národní kuchyně, kterou chceme vařit a ne míchat dohromady potraviny jak nás napadne a tvrdit, že je to recept typický pro tu kterou zemi.
A tebe , milý kuchár navrhujem ozaj zmeniť názov pre pokoj duše na : Bez názvu......a teraz ukameňujte mňa.
Asi bude najlepsie kazdy recept co pridam na Varechu aj ked vacsinou varim azijske sa bude volat Kapustnica.