Syrový koláč

Klbká so syrom a s medvedím cesnakom (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Jarný koláč vhodný k polievkam, alebo len tak na pochutnanie.

8
porcií
60 minút
príprava
20-25 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Klasickým spôsobom si pripravíme kysnuté cesto, necháme ho vykysnúť na teplom mieste (ja som si nechala cesto vypracovať v pekárničke). Vykysnuté cesto vyložíme na dosku a rozdelíme na polovicu.
  2. Medvedí cesnak opláchneme pod studenou vodou a pokrájame na malé kúsky.
  3. Obidve cestá rozvaľkáme do kruhu vo veľkosti plechu. Jedno cesto potrieme roztopeným maslom a preložíme ho na pomastený plech. Naň nastrúhame syr, posypeme pokrájaným medvedím cesnakom a zakryjeme druhým cestom.
  4. Do stredu cesta položíme hrnček a cesto smerom od hrnčeka pokrájame na 16 častí.
  5. Keď je cesto pokrájané, tak poukladáme na seba dookola po dva trojuholníky. Každý trojuholník začneme stáčať, asi 5x zatočíme.
  6. Prvý kúsok stočíme do klbka a uložíme do stredu. Ďalšie časti postáčame a klbká ukladáme dookola.
  7. Potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme semienkami. Pečieme 20-25 minút na 180-200 °C.