Fermentovaná zelenina
Fermentovaná zelenina

Kimči fotorecept

anad - bez fotkyanad, 9. januára 2022
Kimči (fotorecept)
Foto: anad

Kimči si pripravujeme doma už dávnejšie. Príprava nie je náročná a výsledok stojí za to. Kimči je forma konzervácie čerstvej zeleniny. Je to Zobraziť celý popisKimči si pripravujeme doma už dávnejšie. Príprava nie je náročná a výsledok stojí za to. Kimči je forma konzervácie čerstvej zeleniny. Je to plnohodnotná súčasť jedálneho lístka vďaka enzýmom a organizmu prospešným baktériám, ktoré sa množia pri procese fermentáce. Kimči je tiež zdrojom vitamínov a minerálov. Podporuje chuť k jedlu a celkovú vitalitu organizmu.

30
porcií
120 minút
príprava

Suroviny

1 kg
1 zväzok
2 ks
1 ks
10 strúčikov
1 ks
1 ks
4 cm
2-3 PL
2 PL
2 PL
4 PL
2-3 PL
1 hrnček




Postup

  1. 1

    Čínsku kapustu pokrájame na veľké kusy, posolíme a necháme 1,5-2 hodiny postáť.

    Kimči (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z vody, trstinového cukru a ryžovej múky uvaríme kašu, ktorú necháme vychladnúť.

    Kimči (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cibuľu, cesnak a zázvor rozmixujeme a zamiešame do vychladnutej kaše. Pridáme sójovú omáčku a chilli vločky.

    Kimči (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mrkvu, mladú cibuľku, bielu reďkovku a tvrdú hrušku pokrájame na väčšie kusy.

    Kimči (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kapustu opláchneme, necháme odkvapkať a premiešame s ostatnou zeleninou a kašou z ryžovej múky.

    Kimči (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Celú zmes naložíme do pohára, dobre uzavrieme. Pohár uložíme pri izbovej teplote na tmavé miesto, ja zvyknem pohár omotať utierkou. Necháme 5 dní fermentovať, potom pohár odložíme do chladničky a už len maškrtíme.

Diskusia k receptu

anad
Sójovú omáčku používam túto


2010
pekny recept, jediny rozdiel ked robime ( asi tak ako s kapustnicami ) davame rybaciu omacku nie sojovu.
sobon
Je to urcite velmi zdrave, ale mna zaujal ten tanier na ktorom servirujes, ja mam taku salku, ale iba jednu, mozem sa spytat ako je stary ten tanierik?
mijaita
Nic moc moje fotka, vyborné ale kimchi. Rada ho delam :-) Rybi omacku jasne davam a dokonce i korejske chili spec na kimchi.


anad
@sobon (10.1.2022 19:00)
Ostal mi už len jeden plytký a jeden hlboký takýto tanier, neviem aký je starý, má odspodu aj nejakú značku
anad
@2010 (10.1.2022 15:06)

Viem, že existuje kimči s rybacou omáčkou no ešte neskúšala. Možno nabudúce v menšom množstve.
anad
@mijaita (10.1.2022 20:07)

To špecialne korejské chili sú vlastne akoby také vločky, tiež dávam iba také, myslím, že naše chili by do toho nebolo to pravé orechové
mijaita
@anad (10.1.2022 20:59)

Ano,takove vlocky a pouzivam i do jidel asijskych, je dobre!
mijaita
@anad (10.1.2022 20:58)

Ryby nejim, ale tahle omacka nevadi, neboj se. Opravdu da kimchi tu spravnou chut.
zolik
@sobon (10.1.2022 19:00)
Asi tak pred 16-17 rokmi kupila moja mama tento servis v Billa. Bolo to spojene so zbieranim kuponov. Presne si to pamätam, lebo som pri tom bola ?
sobon
dakujem za odpoved, ja mam jednu salku a ta je myslim uz dobrych 40 rokov stara @zolik (10.1.2022 22:44)

otakara
@anad (9.1.2022 19:39)

:)) Vyskúšala som viaceré recepty a viaceré postupy, nakoniec som ostala pri Vašom. Kimči robím podľa tohoto receptu aj teraz, dnes, odskúšané, osvedčené.
Dnes som pridala aj hrušku nashi, väčšinou dávam jablko, hrušku, obyčajnú"".
Nedodržujem pridanie čerstvého zázvoru, používam mletý, čili vločky mám v pláne kúpiť, rybaciu omáčku nepoužívam, kimči robím najmä pre mojich veganov,
Pozdravujem Vás.
1x zolik
otakara
Dodám, samozrejme, niekto by mohol komentár chápať, že kritizujem. Nie, iba svojím dlhodobejším vylaďovaním receptov skúšam aj alternatívy s použitím náhradných surovín, keďže pravé doma nemám - čili vločky-ostrá paprika, rybacia omáčka-sójovka kvalitná, zázvor čerstvý-zázvor sušený (mimochodom, čerstvý nemám rada). Nech aj iní vidia, že kimči sa dá urobiť aj z alternatívnych surovín. :))
1x zolik




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia