Fermentovaná zelenina
Kimči (fotorecept)
Autor receptu: anad
Kimči si pripravujeme doma už dávnejšie. Príprava nie je náročná
a výsledok stojí za to.* Kimči je forma konzervácie čerstvej
zeleniny. Je to plnohodnotná súčasť jedálneho lístka vďaka
enzýmom a organizmu
prospešným baktériám, ktoré sa
množia pri procese fermentáce.
Kimči je tiež zdrojom vitamínov a
minerálov. Podporuje chuť k jedlu
a celkovú vitalitu organizmu.
30 porcií |
120 minút príprava |
Postup
- Čínsku kapustu pokrájame na veľké kusy, posolíme a necháme 1,5-2 hodiny postáť.
- Z vody, trstinového cukru a ryžovej múky uvaríme kašu, ktorú necháme vychladnúť.
- Cibuľu, cesnak a zázvor rozmixujeme a zamiešame do vychladnutej kaše. Pridáme sójovú omáčku a chilli vločky.
- Mrkvu, mladú cibuľku, bielu reďkovku a tvrdú hrušku pokrájame na väčšie kusy.
- Kapustu opláchneme, necháme odkvapkať a premiešame s ostatnou zeleninou a kašou z ryžovej múky.
- Celú zmes naložíme do pohára, dobre uzavrieme. Pohár uložíme pri izbovej teplote na tmavé miesto, ja zvyknem pohár omotať utierkou. Necháme 5 dní fermentovať, potom pohár odložíme do chladničky a už len maškrtíme.