Orechový zákusok

Katarínske rezy

Autor receptu: katarinalucanova

Vynikajúci orechový zákusok s vôňou kávy a čokolády.

60
porcií
40 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Kakaové cesto (2x to isté): Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme olej a vodu. Vareškou jemne vmiešame preosiatu múku, kakao a prášok do pečiva. Cesto vylejeme na plech s papierom a upečieme. Postup zopakujeme a upečieme aj druhý kakaový plát.
  2. Hrozienka umyjeme a zlejeme rumom. Takto necháme aspoň 15 minút zaliate. Scedíme a hrozienka pokrájame ešte na menšie kúsky. Rum si odložíme.
  3. Orechové cesto: Bielky s cukrom vyšľaháme na tuhý sneh. Pridáme mleté orechy, hrozienka, olej a zľahka primiešame múku. Cesto vylejeme na plech s papierom a upečieme.
  4. Krém: Celé vajcia a žĺtky s cukrom šľaháme nad parou do hustej peny cca 15 minút. Odstavíme a necháme vychladnúť. Zašľaháme kakao, instantnú kávu a mäkké maslo. Vyšľaháme hustý hladký krém.
  5. Skladanie rezu: Prvý kakaový plát potrieme jemne džemom. Z krému odoberieme 3 polievkové lyžice, odložíme na potretie vrchu rezu. Na plát potretý džemom navrstvíme polovicu krému. Na krém položíme orechový plát. Orechový plát navlhčíme kávou s rumom z hrozienok. Potrieme jemne džemom a navrstvíme druhú polovicu krému. Na krém položíme druhý kakaový plát. Vrch potrieme odloženým krémom. Necháme chvíľku zatuhnúť v chlade a polejeme čokoládovou polevou.
  6. Čokoládová poleva: Čokoládu s Cerou roztopíme nad parou vymiešame. Keď poleva na zákusku stuhne pokrájame rezy a dozdobíme orieškom.