Orechový zákusok
Katarínske rezy
Autor receptu: katarinalucanova
Vynikajúci orechový zákusok s vôňou kávy a čokolády.
60 porcií |
40 minút príprava |
30 minút na 170 °C |
Postup
- Kakaové cesto (2x to isté): Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme olej a vodu. Vareškou jemne vmiešame preosiatu múku, kakao a prášok do pečiva. Cesto vylejeme na plech s papierom a upečieme. Postup zopakujeme a upečieme aj druhý kakaový plát.
- Hrozienka umyjeme a zlejeme rumom. Takto necháme aspoň 15 minút zaliate. Scedíme a hrozienka pokrájame ešte na menšie kúsky. Rum si odložíme.
- Orechové cesto: Bielky s cukrom vyšľaháme na tuhý sneh. Pridáme mleté orechy, hrozienka, olej a zľahka primiešame múku. Cesto vylejeme na plech s papierom a upečieme.
- Krém: Celé vajcia a žĺtky s cukrom šľaháme nad parou do hustej peny cca 15 minút. Odstavíme a necháme vychladnúť. Zašľaháme kakao, instantnú kávu a mäkké maslo. Vyšľaháme hustý hladký krém.
- Skladanie rezu: Prvý kakaový plát potrieme jemne džemom. Z krému odoberieme 3 polievkové lyžice, odložíme na potretie vrchu rezu. Na plát potretý džemom navrstvíme polovicu krému. Na krém položíme orechový plát. Orechový plát navlhčíme kávou s rumom z hrozienok. Potrieme jemne džemom a navrstvíme druhú polovicu krému. Na krém položíme druhý kakaový plát.
Vrch potrieme odloženým krémom. Necháme chvíľku zatuhnúť v chlade a polejeme čokoládovou polevou.
- Čokoládová poleva:
Čokoládu s Cerou roztopíme nad parou vymiešame.
Keď poleva na zákusku stuhne pokrájame rezy a dozdobíme orieškom.