Ovsená kaša

Kaša z fermentovaných ovsených vločiek

Autor receptu: siuuu

Fermentované vločky sú pre mňa novinka.* Keď som sa o nich snažila dozvedieť niečo viac, zistila som, že doteraz som ich pripravovala nesprávne a nevyťažila som z nich to najcennejšie. Takže som sa dozvedela niečo nové a urobila som niečo pre svoj organizmus. Viac o vločkách a fermentácii nájdete na mojom blogu.

2-3
porcie
5 (+ fermentácia) minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Ja som na začiatok zvolila ten najjednoduchší spôsob - fermentáciu vodou a citrónovou šťavou. Postup je veľmi jednoduchý - do misky dáme vločky, vodu a citrónovú šťavu (alebo môžete použiť vodu a 1 PL jogurtu so živou kultúrou, alebo napríklad kefír), zmiešame, prikryjeme napríklad tanierikom (nedávame pevný uzáver kvôli cirkulácii vzduchu) a necháme pri izbovej teplote odstáť (fermentovať) minimálne 12 hodín (niekto necháva 36 - 60 hodín) - dĺžka fermentácie má vplyv na množstvo rozbitých fytátov, ktoré na seba viažu minerály a bránia ich vstrebávaniu do organizmu. Vločky môžete kombinovať s rôznymi semienkami (chia, ľanové), potom treba pridať viac tekutiny.
  2. Po uplynutí času určeného na fermentáciu, si každý môže k vločkám pridať to, čo zvyčajne - každý podľa chuti. Ja som pridala 1/2 roztlačeného banánu na osladenie a na vrch čerstvé ovocie (prvýkrát som natrafila v obchode na červené kivi - je lahodnejšie a sladšie ako to zelené, chuťovo podobné žltému), trocha domácej granoly a trocha voňavého korenia. Ovsenú kašu mávam občas na raňajky, teraz bude zrejme častejšie, pretože budem skúšať rôzne varianty fermentácie.