Karamelová torta

Karamelovo-kávová torta s banánom a piškótami

Autor receptu: siuuu

Jednoducho chuťové nebo. Inak je to v podstate taká recyklačná torta, pretože som chcela pomíňať zbytky mandľovej múky, piškóty, vajíčka a banány.* Vzhľad má značné rezervy, ale chuť je úžasná...

10-12
porcií
40 minút
príprava
8-10 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si pripravíme mandľové cesto - mandľovú múku a práškový cukor preosejeme, pridáme celé vajíčka a miešame pokiaľ zmes nie je nadýchaná a krémová. Primiešame múku a nakoniec jemne stierkou vmiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov a štipky soli. Cesto nalejeme do formy, ktorej dno som vystlala papierom na pečenie (ja som použila 3 rovnaké formy, pretože nerada prekrajujem, ale nebola to dobrá voľba - lepšia bude jedna vyššia forma). Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 8-10 minút, kým vrch nebude jemne ružový. Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí stiahneme papier na pečenie, korpus položíme na čistý papier a prekrojíme na 3 časti.
  2. Kým sa pečie korpus, pripravíme si kávový sirup, a to tak, že zmiešame všetky ingrediencie, privedieme k varu, necháme minútku variť, odstavíme a necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí pridáme rum alebo rumovú arómu (nemusí byť, torta bude výborná aj tak, ale nebude to celkom ono).
  3. A ideme na krém - žĺtky vyšľaháme v ohňovzdornej mise do svetlej peny. V miske zmiešame cukor s vodou a kávou, privedieme k varu a zahrejeme na 115 °C. Postupne túto zmes zašľaháme do žĺtkovej peny, nakoniec postupne pridávame zmäknuté maslo a šľaháme (najskôr na nižších obrátkach, postupne zvýšime) až pokiaľ krém nevychladne. Nakoniec všľaháme Lotus nátierku.
  4. Čokoládový krém je klasická ganache - smotanu zahrejeme pod bod varu, zalejeme ňou nasekanú čokoládu (odporúčam posekať na menšie kúsky, aby sa dobre rozpustila), 1-2 minúty necháme postáť a rozmiešame na hladký krém, ktorý čiastočne necháme vychladnúť.
  5. A ideme skladať: Krém si rozdelíme na 5 častí. Prvú časť korpusu potrieme kávovo-rumovým sirupom, natrieme prvú časť krému, do krému uložíme piškóty s kolieskom banánu uprostred, ktoré namočíme v kávovo-rumovom sirupe, potrieme druhou časťou krému, priložíme druhý korpus, ktorého spodnú stranu (tú ktorú ukladáme na krém) potrieme polovicou čokoládovej ganache, vrchnú stranu pokvapkáme kávovo-rumovým sirupom, tretia časť krému, znovu zlepené piškóty s banánom, namočené v kávovo-rumovom sirupe, štvrtá časť krému, posledná časť korpusu s čokoládovou ganache potretou spodnou stranou. Poslednou časťou krému potrieme boky a vrch torty a dáme do chladničky stuhnúť. Po stuhnutí ozdobíme podľa chuti - ja som vrch torty poliala čokoládovou ganache a boky obalila rozmixovanými Lotus sušienkami. Čokoládovú ganache na vrch torty pripravíme rovnako ako čokoládovú vrstvu - smotanu zahrejeme po bod varu a zalejeme ňou nasekanú čokoládu, rozmiešame, necháme čiastočne vychladnúť a polievame.