Karamelové veterníky

havino - fotkahavino, 22. februára 2012
Karamelové veterníky
Foto: havino

Viem,že je tu veľa receptov na veterníky. Ja robievam tieto a majú veľký ohlas u nás doma aj v rodine. Nemám nafotený celý Zobraziť celý popisViem,že je tu veľa receptov na veterníky. Ja robievam tieto a majú veľký ohlas u nás doma aj v rodine. Nemám nafotený celý postup s pudingami a šľahačkami, s miešaním, pretože som nemyslela, že to dám na Varechu. Mám nový fotoaparát a tu musím mať upravené fotky a kedže ja ich neviem upravovať, tak som si ich odfotila už len hotové.

18-24
porcií
120 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

odpaľované cesto:
250 ml
100 ml
 štipka
140 g
4 celé
Karamelový krém:
3 PL
600 ml
1,5
250 ml
1
Karamelová šľahačka:
500 ml
100 g
2
Poleva:
4 PL
100 ml
 podľa potreby




Postup

  1. 1

    1.DEN.- VEČER, uvaríme si karamelovú šľahačku . Zo 100 g kryštálového cukru urobíme karamel , do karamelu nalejeme dve šľahačky a varíme pokiaľ sa karamel nerozpustí. Pozor, treba pri tom stáť, veľmi to kypí. Dáme bokom vychladnúť a schladenú dáme na noc do chladničky do druhého dňa.

  2. 2

    2 DEN robíme veterníky, môžu sa upiecť aj večer pred tým... Zapneme rúru na 200 C. Do rúry si vložíme aj nádobu s vodou, aby dobre napuchli. Vodu s olejom a štipkou soli privedieme k varu, do vriacej vody s olejom vsypeme múku a miešame, odpaľujeme na platni 5-8 min. Cesto je hotové v momente, keď tvorí kompaktnú hmotu a krásne sa oddeľuje od dna nádoby a aj od varešky. Hrniec odstavíme a necháme cesto trošku vychladnúť. Do mierne vychladnutého cesta, nemusí byť úplne, lebo s letným cestom, sa lepšie pracuje. šľahačom vmiešame vajíčka, jedno po druhom, postupne. Premiešam cesto s jedným vajíčkom, dám druhé, premiešam...Plech vymastíme tukom, vysypeme múkou a striekame v odstupoch plné pusinky, resp. venčeky. Plech dáme do vyhriatej rúry na 200 C a pečieme na 200 C cca 20 minút. Farba veterníkov Vám už napovie koľko treba piecť. Za žiadnu cenu neotvárajte dvierka rúry. Pokiaľ nebudú mať veterníky požadované teplo, inak po vytiahnutí z rúry, Vám po vychladnutí spľasnú.

  3. 3

    Pokiaľ sa pečú urobíme si Karamelový krém: Opäť si urobíme karamel , zalejeme mliekom a do rozpusteného , stále vriaceho zamiešame pudingy rozmiešané v troche mlieka. Uvaríme hustý karamelový puding. Necháme ho vychladnúť, vychladnutý premiešame šľahačom a do vychladnutého zamiešame jednu už vyšľahanú šľahačku so stužovačom. Vznikne ľahký pudingový krém.

  4. 4

    Karamelová šľahačka: Z chladničky vyberieme karamelovú šľahačku, pridáme dva stužovače a šľahačom na najvyššej rýchlosti, z nej vyšľaháme pevnú šľahačku, chvíľu to trvá, ale stojí za to, tá jej chuť ..., len dávať pozor a neprešľahať ju moc. Ideme prekrojiť veterníky a naplníme ozdobným vreckom najprv karamelovým krémom a naň dáme karamelovú šľahačku.

  5. 5

    Poleva: V nádobe rozpustíme, upálime cukor, ked je tekutý prilejeme deci mlieka, necháme vrieť a miešame, kým sa v mlieku karamel nerozpusti a nevytvorí sa hladka tekutina. Odstavíme z ohňa a do karamelového mlieka už, začneme prisypávať preosiatý práškový cukor dovtedy, kým poleva nezhustne. Nemala by po opaku lyžice stekať, ale pekne ju obaliť. Keď máme polevy veľa, tak klobúčiky veterníkov namáčame priamo do nej, keď je jej menej tak len tak po klobúčikoch lyžicou fŕkame. Dobrú chuť...

Diskusia k receptu

rein
Veterníky? to je pre mňa zákusok č.1
jerica
@havino to je ale provokácia,perfektné,obrázok ako vyšitý !!! Výborný :-)
marijanka712
WAUUUUUUu TO JE NáDHERA TO FAKT OBDIVUJEM pretože len jeden krát v živote sa mi podarilo svoriť veterníky, a 2 pokusy boli pod pás podla teba to iste vyskúšam sú famózne -si šikovná a zaskúžiš si pochvalu veľmi pekne sa ti podarili a velmi pekne zretelne si to popísala -rp je jasný a zretelný dá sa podla neho pracovať. dík....
marcy
to je podpásovka na popolcovú stredu :-))....slinky sa mi zbiehajú,isto nie som sama,palec hore
orchidea
Vyzerajú ozaj vynikajúco, pasoval by mi aspoň jeden teraz ku kávičke, recept už mám uložený tak som spokojná.
1x vevik
orchidea
pre inšpiráciu je tu aj môj recept varecha.pravda.sk/.../karamelove-veterniky/13869-recept.htm
1x tatifa
afataga
tak na to by som sa dala pozvat aj o pol noci :-) ale nemam nervy na take zlozite recp, krasne ich mas
ula2
veterníky viem urobiť vždy perfektne,ale krém som nikdy nevedela spraviť takýto...robievala som len hustý puding.Som veľmi vdačná za krém. ...)))
helca103
veterníky mám veľmi rada ale teraz je to veľká provokácia ked chce človek trochu zhodiť po zime :-)
rennatte
tak tie su nadherne aj podrobny postup receptu, super ------> KK
nanacel
krasne...ja som robila presne taketo, len bezlepkove na vianoce....a zahrmelo za nimi :)
zdenkas
Krááásne,juj dala by som si.Rcp uložený,ďakujem.
13493_1327775437 - profilový obrázok
kea
kea
naozaj krasne a urcite aj take dobrucke
sovka62
Asi tu rovno vypustím dušu! To je nááááádhera a keď si predstavím tú chuť! Veterníky milujem, ale to čo sa pod týmto názvom predáva v našich cukrárňach je s prepáčením na šabľu. Spodný krém - jedna hrča mastnej umelej šľahačky nabrblanej na bledo hnedo, horný krém- druhá hrča mastnej umelej šľahačky bielej, no hnus! ke´d ich jem, mám pocit, ako keby som mala plné ústa hnusného margarínu.
Veľmi pekne ti ďakujem za recept, vyskúšam, aj keby som pri mala stáť tri dni!
havino
dievčatá dakujem vám velmi pekne, ja som vedela, že budete aj vy so mnou zdieľať radosť z ich upečenia, ved čo kuchárku najviac poteší,ako prázdny tanier a pochvala a verte každej jednej by som vám najradšej ponúkla na koštovku z nich
preto mi stálo za to, dlhé vkladanie receptu,nie je to jednoduché popísať ho dôsledne a nie príliš veľa, nervy s fotkami, neviem ich upravovať, tie čo su tu, za ne dakujem velmi pekne @cica2 a Sandre z redakcii
@sovka62 , nebudeš pri nich tri dni ver mi, ja ich už robievam každy druhý víkend, to kým sa ich moji chalani nabažia, cesto si urobíš raz dva, vajcia zamiešaš, nastriekaš, do rury, neotvoriť ju a to najhoršie je za tebou, krém zvládneš, si výborná kuchárka, šľahačky podobne, ono sa zdá,ale nie je vážne s nimi toľko roboty, dosť šľahania a umývania, nič viac
babav
Vdaka za naozaj originalny recept..obzvlast tie plnky ;-)
dadka2912
sú úžasné tie veterníky,hned´ by som si jeden dala :-) ukladám receptík
cica2
teším sa že je receptík už tu a rada som pomohla :-)) Neviem sa na tie nádherné veterníky vynadívať a s radosťou si aj tento receptík ukladám (už mám uložený aj od @tatranky a aj čo pridala @orchidea , tiež sú nádherné a ja vás len obdivujem, ako to dokážete, fakt klobúk dole! Ja som to raz skúšala a skončili v koši a odvtedy nemám na takéto pečenie odvahu, ktorá ma to naučí? :-))
salinka
Tie sú naozaj nádherné, to by maškrtilo. Akurát dnes ma v meste prenasledovala myšlienka na veterníky a teraz toto :-(
irenaw
len úvodné foto vidím a už majú veľký ohlas aj u mňa :O)))
havino
@cica2 , to sa pýtaš práve ty?? kuchárka, ako Brno, ako sa povie? a ked naozaj budeš potrebovať pomoc, som tu, FB máš, napíš, zapneme a pojdeme virtuálne na vec, ty naozaj budeš piecť, ja dohliadať, vážne skus, je to len o upečení tých pampúchov,ale ak pojdeš podla tohto receptu, nepokazia sa, neverím, ja ich pečiem, vratane čo som začala s nim, s receptom týmto piecť venčeky,banániky, už hadam aj 15 rokov, len nikdy som nemala recept na ten pravy karamelový krém, či je pravý tiež síce nemožem povedať,ale je chutný, nie maslový
damisa
sú úžasné, keď naberiem odvahu tak vyskúšam..
cica2
@havino aspoň vidno že všetko neovládam, preto budem vďačná za pomoc, ďakujem :-)....ja som ich po prvy krat robila, asi pred 20 rokmi a kedže skončili v koči, tak ma to úplne odradilo a už viacej som neskúšala...keby bola v tých rokoch táto stránka a tieto recepty, verím tomu že by sa mi určite podarili :-)
havino
@cica2 , ťažko povedať, mne tento recept na cesto , vtedy na venčeky dala bývala suseda, za čo som jej vdačna a aj ma naučila,ako ich piecť a to som ich piekla už teraz v štvrtej rure v poradi, teraz mám 4 tý rok len teplovzdúšnu, v tej sú dokonalé, ved to vidieť,ako napúchnu, ale piekla som ich aj v plynovej aj na to mám postup, ako som ich kedysi piekla, nič sa ty neboj, popíšeme na FB a skúsiš si ich
havino
@cica2 , ,,ťažko povedať,, som myslela to, že asi aj vela záleží od cesta,aký je pomer muky, tuku,aby nebolo moc mastné, to mám zas od cukrárky čo pekávala na svadbách,ale recept nechcela dať, vtedy sa pekávali venčeky, toto je ozaj spoľahlivé cesto, len dodržať postup pri pečení
frona
krásne veterníčky a tuším si viem predstaviť aj ich chuť. Takéto bývali tuším tie "socialistické" také pravé, nie umelé šľahačky....fuj.... ukladám do KK a určite budem v nedeľu takéto robiť. mňam
anene
Ukladám do KK a najbližšie skúsim. Toto keby sa mi podarilo, bolo by fajn. Moja mamina má veľmi rada veterníky. Niekedy jej kúpim. U nás v Kauflande sú vynikajúce. Neviem kde ich pečú, to musím zistiť. Pečiem doma, zákusky nekupujem ani nechodím do cukrárne, možno raz-dvalrít do roka. Lenže tieto nemajú chybu, už sa teším. No neviam ako sa mi podaria. Skúsim aj keď som si povedala, že v pôste nebudem veľa vypekať.
janger
Krasne sa ti podarili! Narobila si mi poriadnu chut. A to teraz, ked sa chystam postit a odriekat si sladkosti ;-))).
cica2
@havino ďakujem za radu :-)...ja mám plynový šporák, takže neviem či takéto niečo vykúzlim...ale to má ešte času, však potom sa ozvem :-)
marijanka712
@havino prvýkrát som sa stretla, že do cesta nejde tuk , ale olej piekla si aj s tukom vieš to porovnať??? im viac na nich pozerám tým sa mi viacej páčia a čo je super mám rada všetko čo je karamel takže super koláčik aj pre mna , len či naberiem odvahu......
jogal
Nádhera, už len zakusnúť. Krásne sa ti podarili.
havino
@marijanka712 , nie, ja som ich nikdy s tukom nerobila, ako som už spomínala, robím ich už takych dobrých 15 rokov, len s týmto receptom, viem od susedy, ktorá ma ich naučila robiť, že ona skúšala aj s tukom a nevyšli jej pár krát, splasli, nenarástli takto , mne vždy takto napuchnú, tá voda je podstatná v rúre, cesto zvládneš určite, tam nie je čo pokaziť a potom vyhriať riadne rúru a neotvárať, nemáš sa čoho báť
evanaaa
@havino , ani recept by som nemusela čítať, stačilo by mi pozerať sa na foto- jedna krása! Ja sebe neverím, že by som niečo také spravila, ale recept si uložím pre iných. Lenže horšie je, že nič karamelové nemôžem ( dia...), ide tam dosť cukru, ale ak by som skúsila niekedy, pre niekoho.....ozaj, ten puding musí byť s karamelom, nedá sa použiť už hotový, karamelový? No, idem sa ešte raz na ne podívať......
havino
@evanaa ,som rada,že sa ti páčia a ľúto mi je, že si nemôžeš ked len na jednom kúsku pochutnať, ale ja z nich tiež len jeden vždy zjem,aby som vedela, ako chutia, no ale aspon jeden, ty ani ten nemôžeš,ale podme k pudingu, nemám dlho tento recept na krem s karamelom,roky dozadu som ich robila kadejako,aj maslovy krem som dávala,aj so snehom, nebolo to ono a nie každá cukrárka chcela povedať,ako to robia,robievala som aj len so žltkovým, teda vanilkovým pudingom zmiešaným so šľahačkou a to bolo take najlepšie, čiže kludne daj karamelový puding bez karamelu a zmiešaj so šľahačkou, ja som v týchto čo su nafotené tiež použila karamelový puding, no ale aj s karamelom upáleným , je to také karamelovejšie, ved to vieme,ale myslím si, že neuberie to na chuti ked premiešaš uvarený karamelový puding so šľahačkou bez upáleného karamelu, ta karamelova šľahačka varená, ona je aj tak pekne zfarbená, tá je tam velmi dominantná v celom veterníku
3sandra3
@havino dnes som robila tieto karamelové veterníky,,, sú fakt úžasné... ľahučká chuť krému, asi to robí tá šľahačka v tom. A karamelová šľahačka je unikátna, veľmi chutná. Len čoho som mala málo , bola poleva. Nevyšlo mi na všetky veterníky. Ak by si chcela na polevu použiť napr. karamelový sirup od palokuchki, tak ti posielam link. Je to veľmi dobrý a chutný sirup, už som ho robila asi dvakrát. Skús, bude sa Ti páčiť.  varecha.pravda.sk/recepty/kavovo-tvarohovy-zakusok-fotore...
sonijamt
@havino tie sú úúúúžasné, ani v cukrárni také nekúpim, božičku ako by som si aspoň jeden dala :-)) keď nazbieram odvahu, tak sa do nich pustím, ďakujem
havino
no teda @3sandra3 ,ani nevieš akú radosť mám, že ti vyšli, že vám chutia, jedna radosť je pochvala varecháčov, ozaj velmi poteší a ešte väčšia ked oskuša niekto a je spokojný, som rada, ano krem je s tou šľahačkou taký dobrý a typický pre veterníky
dakujem za polevu, určite vyskušam, zas ich idem robiť buducu sobotu, tento recept som prehliadla uplne na vareche, aj za ten dakujem, lebo tvarohove s karamelom, možme vždy
havino
@3sandra3 zabudla som prepáč, čo sa týka tej polevy, po prvý krat som aj ja mala málo, len som veru polievala po nich, to som zabudla do receptu pripísať, kludne si ju nastav podla seba, daj aj 5,6 PL cukru,aj viac mlieka a o to viac cukru
fiona2424
je zo vvvvvvvvvvvvvvvvvveeeeeeeeeeeeeerlllllllllllllllllmmmmmmiiiiiiiiiiiidobre


weissefuchse
Prosim Vas, mam par otazok. Som viacmenej zaciatocnicka v zakuskoch, ucim sa vsetko sama podla internetu.
Robila som prvy krat v zivote veterniky. Dakujem moc za recept. Testicko sa mi podarilo, piekla som az 3 krat v rozlicnych velkostiach a vsetky su super.
Problem mam so sklahackami/kremami. Ta karamelova slahacka, postupovala som podla postupu, no bohuzial nemam dvojity hrniec a robila som to len na elektrickom sporaku podla navodu. Na druhy den po vytiahnuti z chladnicky je slahacka moc husta, taka tahava, tmava. Je to horkejsie, no necitit pripaleninu, osobne mi to chuti. Akurat sa to absolutne neda rozmixovat, hrabacky z mixeru sa mi prilepili a vypadli z slahacu.
Dalej vanilkovy krem. Mam originalne Vanilkove Pudingy z Ceska (na 1 l mlieka). Pri pouziti 1.5 sacku sa mi puding pri pomalinkom vareni uplne zhrckavel. Tak som ho rozslahala elektrickym slahacom, a zakryla celofanom. Po primixovani slahacky (akoro 500 ml) mi to ale velmi zriedklo, a tak som pridala Oetker Zelatinovy Stuzovat, tiez original z Ceska. (ten som rozmixovala v 10 ml vody ako v navode, no moc mi to neako zhustlo. Robila som to tiez po prvy krat). Nakoniec som ten ztuzovac zamixovala do vanilkovej slahacky a nakolko to bolo redsie, nez by malo byt, dala som to na noc do chladnicky. Dnes je z toho nie moc husta masa s hrckami, vyzera to na ten ztuzovac. Chuti ten krem velmi dobre, no neni husty.
Prosim Vas, je mi luto vyhodit tolko tuhej natahovacej sa karamelovej slahacky, dalo by sa to neako zriedit, aby som ju mohla rozmixovat?
A ako na ten vanilkovy krem? Zijem v USA a neviem, co by som mohla pridat do pudingu so slahackou, aby to ztuhlo.
Dakujem vopred
havino
@weissefuchse , v prvom rade ma teší, že si odskúšala recept, najdoležitejšie je , že si si s cestom poradila a vyskočilo ti, ako malo, to býva kameň úrazu pri pečení veterníkov, takže to si zvládla na jednotku
teraz ku krémom, to čo popisuješ, že karamelová šľahačka bola taká, nechápem, jedine len že problém je v šľahačke, či nie je iného zloženia,ako tu na Slovensku, dvojitý hrniec nepotrebuješ, proste si upáliš do zlatova cukor, ak bola tmavá, zrejme si cukor trošku viac upálila,ale ak nie je horká, to nevadí, teda do zlatova, hned sa zaleje šľahačkou, varí sa, mieša sa, pokiaľ sa ten karamel rozpusti, lebo on po pridaní šľahačky stvrdol, ked vidíš, že karamel je rozpustený, odložíš do chladu,ale nie hned do chladničky, len zatial prirodzene vychladnuť a až potom na noc do chladničky, kde je stála rovnaká teplota, vybrať ju až do slova pred šľahaním, ono aj ja ju mávam málinko zahustenú akoby,ale vyšľahať sa musí dať, s dvomi stužovačmi na najvyššej rýchlosti, aj ked o niečo dlhšie sa šľahá,ako neprevarená šľahačka, prečo si ju mala hustu a lepila sa na metličky, neviem, vážne, ak si dala tolko cukru na karamel do šľahačky pred varením,ako je napísané
karamelový krem, problem mohol byť , že uvariš si puding, či už vanilkový,alebo sposobom ako ja píšem, upaliť karamel, zaliať mliekom, pridať pudingové prášky rozmiešané v troche mlieka a uvariť do zhustnutia, nechať vychladnuť a až do riadne vychladnutého premiešaného pudingu pridať už zvlášť vyšľahanú šľahačku, ak som dobre pochopila ty si primixovala šľahačku, bodaj by len to bol problem, ale už vyšľahanú šľahačku, len jednu, o množstve 250ml, len primiešaš ručne, opatrne, zľahka metličkou, nie mixerom a záleží aj od použitia pudingu, ak máš taký, čo sa uvarí, zhustne,ale následne pri dalšom použití zredne, plus k tomu si dala dosť veľa šľahačky, tam môže byť problém
nič ine ma nenapadá, musíš si zaobstarať šľahačku, aby bola aspon 33%, dve idú na uvarenie, jedna do pudingu, ak si vieš poradiť so šľahačkami, aké máte tam, môžeš si urobiť náplne aj ako má tu varecháčka @orchidea , kedysi som aj ja len také robila, sú vynikajúce a určite si pochutíš , daj potom vedieť, ako sa ti darilo

 varecha.pravda.sk/recepty/karamelove-veterniky/13869-rece...

weissefuchse
Dakujem moc za odpoved Havino.
Bude to musiet byt v tej slahacke a urcite aj niektorych detailoch, ako som to robila.

Tu slahacku mame len jeden druh na slahanie a percenta fakt neviem (teda od viacerych firiem) a robim z toho bezne slahacku. Pouzila som slahacku z Aldi (Hofer), mam dojem, ze je odtial vela potravin lepsej kvaility ako v normalnych obchodoch. Ono ta slahacka je vzdy pekne husta, ked ju vyslaham, no po pol dni zacina rednut, s tym som sa uz zmierila, lebo inu hustotu tu nekupim, teda hustejsiu. Redsiu kupim, ale to je len do kavy a vola sa to Half and Half.

Karamelovy krem som fakt robila presne podla postupu, asi som ho, ako pises, viacej upalila. Dala som ho vychladnut do garaze, kde bolo chladnejsie ako v dome, no este tu nemrzne. A na noc do chladnicky. Nerada davam horuce do chladnicky, vsetko vzdy chladne najprv prirodzene, ako pises.

A ten pudding, to bude urcite tym, ako pises, ze som nemala slahacku mixerom vmixovat do toho pudingu. Nevedela som, ze pudding po rozmixovani redne. A nabuduce dam polovicu slahacky, nebudem spekulovat, ale dodrzovat do slova mierky surovin.

Ten ztuzovac slahacky, je to en Oetker Zelatinovy Stuzovac? Nemixovat ho s vodou ako je na navode, ale hned ho vmixovat do slahacky? Tu sa take nieco nepredava, musim vzdy otravovat svokru, aby mi ich poslala. Takze tu s takym stuzovacom nikto nema skusenosti.

Slahacky a kremy skusim znova, no chvilu to potrva, nez sa dostanem do obchodu. Stratila som na stare kolena pracu a nakupujem len raz do tyzdna. Nebyvame v meste a obchody su dost daleko.
Urcite dam ale potom vediet. Rozmyslam, ze ak sa mi druhy krat nepodaria, ze skusim pouzit Americky instantny pudding, ale velmi nerada pouzivam chemicky spracovane praskove mixy.
havino
@weissefusche , ten stužovač je do šľahačiek, nie ten želatínový , to si taký mala na studeno do tvarohu a podobne, vyslovene malý sáčok a len do šľahačiek na spevnenie, šľahaška je na obrázku,možno by si predišla tomu,že po pol dni zredne,ale moc tomu nádej nedávam
ty si môžeš do nich urobiť aj maslový krém, karamelový puding uvariť, alebo vanilkový, do vychladnutého vmiešaš vymiešané maslo s cukrom, na vrch si dáš svoju šľahačku, nebudú celé karamelové,ale budú dobré
vierutt
Milé @havino a @weissefusche , zamiešam sa do Vašej debaty mojou skúsenosťou so šľahačkou. Ak potrebujem použiť šľahačku na dlhšie, urobím si ju podľa receptu na zákusok HARLEKÍN. Myslím, že ten koláč poznáte.
weissefuchse
Zasa mas pravdu Havino,
pokial nebudem viacej spekulovat, asi z tej nasej Amickej slahacky normalnu pevnu slahacku neuslaham a preto budem mat s kremami problemy.
Tak som kupila dalsiu Aldi slahacku a prave som skoncila "internetne" sdudovanie jej zloziek. Musim skonstatovat, ze ta slahacka bude asi len 15% s 4 chemickymi prilohami na udrzanie hustoty a mastnosti. Je tam na balicku aj napisane, ze tam je ako zlozka Carrageenan, Mono-Diglycerides, Cellulose Gum, Polysorbate 80, a dokonca v dalsom odseku aj mlieko. Prva zlozka je vzdy najvacise mnozstvo a postupne menej a menej. Kolko, to nikto nevie. A podom su zobrazene percenta tuku v podobe Saturated Fat ako 15%. Tu sa musia podla zakonu rozdelit tuky na celkove (Total Fat), dalej subkategoria Saturated Fat (tuky zvieracieho povodu) a Trans Fat (zprocesovany tuk skodlivy srdcu). Su aj dalsie sub-zlozky, no nie v tejto Aldi slahacke "Heavy Whipping Cream":
Takze Total Fat 5 g 8% (celkovo kolko tukov)
Saturated Fat 3 g 15% (zvieracieho povodu = toto je asi cista slahacka)
Neuvadzaju tam zbytok 2 g, lebo to neni vypisane, v com to je. Mali by to byt pravdepodobe Polyunsaturated Fat (tyky/oleje z neakych orieskov) alebo Monounsaturated Fat (bezne oleje, ktore sa predavaju na varenie).
Carrageenan je stabilizator zpracovany z morskej riasy. Mono-Diglycerides udrzuju dokopy napriklad vodu a oleje, ktore sa normalne nedaju dobre spojit.
Cellulose Gum je ztuzovac, a Polysorbate 80 je emulgator pouzivany napriklad v zmrzline.
weissefuchse
vierutt, ja bohuzial nemam sajnu, co to je zakusok harlekin. Nepamatam si to ani z mlada, ako som zila v Blave a ani nemozem najst dva rovnake recepty na internete, su tam rozlicne obmeny. Ako som pominala, zacinam sa sama pomocou internetu ucit piect zakusky (chute z mladosti). Jeden recept na nete spomina karamelovu slahacku, no nie jej vyrobu. Dalsi je na tejto stranke:  www.mimibazar.sk/recept.php?id=14411....
Je to ono?
(Šľahačkový krém: Mieko, cukor, maslo, tuk rozpustíme ako na čokoládový krém. Nakoniec pridáme žĺtok... 3 minúty mixujeme a odložíme do chladničky.)
weissefuchse

Takze dnes skusim znova urobit zatial len vanilkovy krem, lebo mam este zmrazene upecene veternicky. Miesto karameloveho kremu skusim veterniky poliat domacky vyrobenym karamelovym salkom. Spravu, ako to dopadlo, podam do par dni.
Prepacte, no ked som to rozdelila, ide to pripojit.
weissefuchse
Este raz dakujem Havino.
Pudinkovy/karamelovy krem sa mi podaril, je krasne husty. Ta Dr. Oetker Whip it naozaj velmi pomohla, uz pri slahani slahacky je v hustote velikansky rozdiel. Dokonca si myslim, ze je to aj trosku moc huste, ale to asi musi tak byt, ze?
Tu karamelovu slahacku vyskusam nabuduce, cukor upalim menej ako originalne. Nas cukor hned pri rozteceni/karamelizovani rychlo tmavne, s tym uz nic nenarobim, vcera som si velmi davala pozor pri karamelizovani. Co keby som pridala potom do toho aj trochu masla na zjemnenie, to by sa malo dat na druhy den vyslahat, nie?
havino
@weissefuchse prepáč až teraz som postrehla tvoje komentáre, zrejme si ten puding uvarila viac hustejší, ale to nevadí, na chuti by to ubrať nemalo, ak sa ti dobre vytláčal z ozdobného vrecuška, neviem aký puding tam máte, či varíš podla predpisu na sáčku, či od oka, u nás sú sáčky s pudingami bežne na pol litra mlieka, ja si dám variť mlieko, dajme tomu 8 dcl, predtým si z tých 8 dcl odoberiem do šalky asi 2 dcl v ktorých rozhabarkujem pudingový prášok a zamiešam do vriaceho mlieka, pár minut miešam, odstavím, schválne dávam menšie množstvo mlieka,ako je uvedené na sáčku,aby som mala zaručene hustejší puding do plniek, ako ked by som ho varila len tak do pohárov na jedenie

s tou šľahačkou ti neviem poradiť, ja osobne aj ked viem, že aj tu na vareche su recepty na varenie šľahačky, neskúšala som to, nejako tomu nedôverujem, radšej kúpim a vyšľahám, s tým maslo, tiež viem,že sa robí,ale nemám ani šajnu, koľko masla, koľko mlieka , dám ti tu linky, dôkladne prečítaj aj komentáre, poprípade sa porad s varecháčmi

 varecha.pravda.sk/recepty/slahacka-domaca-mnam/27987-rece...


 varecha.pravda.sk/diskusie/slahackova-smotana/2150-forum....
havino
ešte ma napadlo, ked by sa ti podarilo nájsť vhodnú práškovú šľahačku, pozri sa v návode v akom množstve mlieka sa vymieša a den predtým si urob karamel , teraz od oka tipujem: 4 P lyžice cukru, opatrne, nie do tmava, do zlatista, zalej tým predpísaným množstvom mlieka na sáčku od práškovej šľahačky a daj vychladiť, na druhý den karamelové mlieko použiješ na vymiešanie práškovej šľahačky
weissefuchse
dakujem havino za odpoved a linky, prestudovala som si.
Ja sa tiez musim ospravedlnit, ze az teraz odpovedam. Vcera bol u nas veliky sviatok, ked sa rodiny schadzaju pri obede. Veterniky mali velky uspech. Este mam v ladnicke uz stvrty den trochu karameloveho kremu a je stale pekne tuhy, mozno len trosicku redsi :)
Puding som pouzila original cesky 1 a pol sacku na pol litra mlieka a ten bol len hustejsi ako normalny len pri jednom sacku. Hned som ho odlozila zo sporaku, ako zacal hustnut pri zohrievani/vareni. Od oka nic nedavam, vazim elektrickou vahou na gramy vsetko, lebo sa to teraz len ucim piect zakusky.
Do Vianoc znova skusim tu karamelovu slahacku a potom sa ozvem. Rozmyslam, ze aj urobim novu temu k Americkej domacej slahacky, aby ludia, co tu ziju, vedeli, ako nato.
Bola som aj v inych obchodoch a studovala zlozenie slahacky. Vsetko je to to iste, akurat percenta su 17% miesto 15% v urcitych obchodoch. Este ale skusim jeden obchod Trader Joes, tam ma byt vraj 40%. Dam tiez vediet.
havino
bože,aj moje veterniky sú s tvarohom a so syrom, som zvedavá čo s tým
havino
bože,aj moje veterniky sú s tvarohom a so syrom, som zvedavá čo s tým
jerica
@havino , nie je to len tento recept , ja som na tom tak isto , nuž neviem čo za škriatok si zaúradoval na vrátnici , vrátnika asi opil rožkom a ten mu mohol po za chrbát , dostať sa aj do trezoru :-(
jozka2
frona mas pravdu,tie za sociku boli cosi mnamove ,dole plnka z pudingu a na to karamelova slahacka,to bola dobrota.
jozka2
este som chcela napisat,mas ich nadherne.
havino
dakujem @jozka2 , tieto su ozaj tie pravé, čo bývali v cukrárni, už len bývali veru
skorpi32
sú prenádherné, mám obavy z prípravy ale snád sa na to čoskoro dám :-))
selmapuma
ja sa môžem snažiť ako len chcem ani rúru neotváram a predsa mi pokaždým spľasnú moje veterníky vie niekto prečo ?
sisuk
@selmapuma nemáš deravú rúru na pečenie? :-)
Teraz som ich vybrala z rúry, krásne nafuknuté, ešte aj ten čas na pečenie mi sedí ako @havino - vi, pri 200 stupňoch 20 minút.
Robila som už podľa x receptov, vždy som sa dorobila ako kôň pri vytláčaní cesta... Zakaždým som si povedala "Nikdy viac!"(naposledy pred mesiacom). Ale nedalo mi to, čo som horšia ako ostatné? Buď si vypracujem bicepsy, alebo nájdem recept na nejaké redšie cesto. A je to! Tento recept ukladám ako doteraz NAJLEPŠÍ!!!
Chuťovo boli vynikajúce aj ostatné, ale toto je môj FAVORIT!!!
babika
najobľúbenejší zákusok pre moju 36 ročnú dcéru od malička doteraz je veterník,ked bola chorá ako malá furt musela som jej kúpiť veterníky niekedy aj 10 kusov,teraz akosi som na nich pozabudla,pečiem hocičo iné,ked tu už roky s nami nebýva a býva 100 km preč od nás a tak už musím skúsiť aj tieto tvoje havino,dúfam,že ma nesklamú,díky za pripomenutie
havino
@selmapuma , som naozaj veľmi rada, potešila si ma, že sa ti podarili, však to nie je žiadna veda? ked je dobrý recept a dodržia sa rady, nie je dôvod, aby nenarástli. Ja ich pečiem z tohto cesta dobrých 25 rokov, venčeky, banániky s kávou, veterníky. Ešte k tomu vytláčaniu. Cesto si nikdy nenechaj úplne vychladnúť, Ja som tiež už neraz, v začiatkoch, skoro o ruky prišla, do ešte vlažného si pridávaj postupne po jednom vajíčku, žiadne zdlhavé miešanie, premiešať, pridať druhé až po štvrté. Dôležité je rúru neotvoriť, vodu mať v miske v rúre už od začiatku zohrievania rúry a riadne vyhriatá rúra, to je základ. Farba veterníkov už každej kuchárke napovie. nech sa ti daria a chutia vám neustále, dakujem ti veľmi pekne za komentár.
sisuk
a dnes pečiem znovu. Moji chlapi sa do nich pustili, ochutnávali a ochutnávali, až zostalo len pár...
K tomu cestu: vždy som a bála pridať vajíčka do teplého cesta, preto som ho dávala do takmer vychladnutého. A kým som ich vytlačila na plech... Do rúry som nedávala misku s vodou, a nafukli sa do krásy aj bez nej
havino
@sisuk , ako u nás, som sa pousmiala. Ked sa opýtam, čo im mám upiecť, veterníky. Boli časy ked som ich fakt aj každý týžden piekla,ale len pre nich. Mladší si objedná 11 ks, starší pár, manžel dva. Mne ich tak 23 -25 vyjde, ale jednohubky to nie sú :-). Zajtra máme oslavu, bola by som popri inom aj veterníky upiekla a pokazila sa mi včera rúra, ma ide poraziť. Tú vodu si ale dávaj do rúry, má svoj význam, možno ich budeš mať ešte vyššie.
bammbulka1
noo recept krasny, ale nejako asi nieco robim zle. ked ich pecem, v trube su vysokeeee a napuchnute... akonahle som ich ale zobrala von z truby, splaskli... nechapem... viete mi poradit???? dakujujeeem
havino
@bambulka1 , nevyberáš ich skoro z rúry? radšej ich trošku viac upiecť, ako menej. Neviem akú máš rúru, pri akej teplote ich pečieš? ako ich kontroluješ v rúre? neotváraš ju počas pečenia?
babek
vyzerajú ozaj vynikajúco,,,,upečiem mamine k meninám....ale ešte sa chcem spýtať tú vodu do rúry dám do nejakej misky na spodok? ....:-)
havino
áno @babek , antikorovú menšiu misku, si daj na spodok, plech pôjde na mriežku a vlož vodu už pri spustení, vyhrievaní rúry, neotváraj a sleduj, nemusí to byť presne 20 min pečenia, môže byť via, môže byť aj menej, podľa farby, radšej viac ,ako menej, aby neboli surové vo vnútri a letné prekrojiť. Držím Ti veľmi palce, raz sa Ti podaria a budeš ich vypekať stále. Daj vedieť potom.
babek
no takže akcia pečenie veterníkov ukončená a pekne v miske nachystané pre maminu aby mohla ponuknuť v práci kolegynkájm...už len dúfať že budú chutiť...chcela som vložiť aj obrázok ale neprišla som na to ako :-P...takže ďakujem za rady ....a super receptík....
1x sedem8
havino
@babek , to má veľmi teší,naozaj, mám väčšiu radosť, ako ked mne sa podaria také, aké chcem. Mám novú rúru a ver, že piekla som ich v nej, ako po prvý krát a nevyšli mi, čiže sa nečudujem niekomu, že aj podla receptu nevyjdu at o som nič nemenila, robím ich roky také aké sú na foto a tentokrát ma moja vlastná nová rúra sklamala. o foto môžeš požiadať o vloženie aj redakciu na mail andrea@varecha.sk ak vieš posielať mailom. budem sa tešiť, vdaka ti za odozvu.
havino
@babek , na 1*, máš ich ako sa patrí, plnky bohate, tak ako má byť u veterníkov, šikulka, urobila si mi radosť s fotkou, pekný deň Ti želám a dakujem
babek
no ďakujem pekne robila som väčšie lebo si to tak mamina želala....tie menšie ostali deťom... :-)
eviana
Krásne veterníky sa Ti podarili Táni... milujem karamel a všetky zákusky s nimi... a veru veterníky patria k TOP 10, hlavne takéto s úžasnou karamelovou polevou... ja Ti veľmi tlieskam, keby sa dalo máš u mňa hviezdičiek aj sto :)
margaretanagy
Krásne sa ti podarili.aj ja som robila včera, len nie karamelové, pridám že prvý krát v živote a podarili sa mi na1*.ale chcem vyskúšť aj tie karamelové, len by som mala otázku, že aký puding si použila?




havino
dakujem za komentár @margaretanagy , puding používam zlatý klas, ale aj karamelový, základ je dobre upáliť karamel, nesmie moc ztmavnúť, aby nezhorkol, cítilo by horkosť
ckatka
skombinovala som poznatky z viacerych receptov a diskusii (aj ked zaklad je tvoj) - a vznikli veternicky lahucke, fantasticke a zalizovali sa vsetci hostia

chcela by som este vyskusat viac light verziu - pre bezpsenicnych a bezmliekovych ludi - urobit cesto zo spaldovej muky, do pudingu dat steviu miesto cukru a pouzit sojove alebo ryzove mlieko... jedine co neobabrem bude slahacka a poleva...myslite ze zo spaldovek muky sa bude dat spravit odpalovane cesto? ak sa podari, dam sem recept
smejkad
moj ty boze, toto je nadhera !
jedine stastie, ze to nedokazem, nema mi kto vyburat zarubne :-)
havino
@ckatka , no nádhera, veterník, ako sa patrí, dakujem za fotku, za komentár, potešila si ma a nech sa ti stále daria a chutia vám
mery8658
@havino - perfektný recept! K tomuto cestu som mala dlhé roky veľký rešpekt, ale po preštudovaní tvojho dokonalého receptu som si dnešný škaredý deň sprijemnila jeho realizaciou a oplatilo sa! Huurrááá!!! Vďaka @havino .


1x havino
havino
@mery8658 , idem písať, ako momentálne myslím, otvorím po tiež nie najlepšom dni varechu, idem od nových pridaných receptov, otváram si každý v novom okne, prejdem na denný súhrn a tam kukám veterníky, vždy zbystrím a môj nick?? inokedy reagujem na mail, no čo ti poviem, až ma radosť zahriala po prečítaní tvojho komentára, radosť nad radosť s tebou zdieľam, pocit zodpovednosti za pridaný recept tu, s tým účelom pomôcť, inšpirovať sa, sa naplnil. No nech máme takéto dni plné radosti a šťastia, spokojnosti z maličkosti každý deň, teším sa z tvojho úspechu veľmi a ja som nadšená, dakujem za foto, máš ich také, ako majú byť, presne takéto, šikovná si, dakujem Ti
kukulienka71
vzorná práca, @havino ! máš krásne veterníky. Ja som ich nikdy nemala veľmi v láske, ani som nevedela, že všetko v nich je karamelové, až teraz som im prišla na chuť, takže budú aj u nás častejšie. Máme skoro rovnaký recept na cesto, takže mám vyskúšané, že je výborné, dobre sa s ním pracuje. Šikulka si veľká!
havino
dakujem @kukulienka , ja som veterníková, keby som mohla, ako nechcem, jaj to by boli hody. Skús si aj s touto karamelovou šľahačkou, ja ju určite dám do tvojej torty.
betrisorka
Dobrý deň, neviete mi prosím poradiť, čo som to ja zase porobila? :-D veterníčky sa mi krásne nadvihli, už som sa začala vytešovať...ale keď som ich vybrala z rúry, zistila som, že ony nemajú spodok! čiže keď ich preklopím, budú z nich také akokeby "mištičky" :-D krém už mám urobený, tak ich naplním aj tak a budú to veterníky bez vrchu...ale ak by som ich ešte niekedy robila, neviete mi poradiť, kde som urobila chybu? Veľmi pekne ďakujem :-)
havino
@betrisorka , no ja si ti ani akosi ani predstaviť neviem, čo sa ti to upieklo, akože nemali spodok? a načo ich preklápať? kolko vrstiev si striekala na seba? ťažko sa mi radí, škoda, že si neodfotila, ako si mala rúru vyhriatu? veľa, veľa otázok mám, aby som ti vedela poradiť
betrisorka
No veru, asi som mala odfotiť jeden...dávala som iba jednu vrstvu a rúru som vyhriala na 180, tak bolo písané v takej knižočke, ktorá bola pribalená k rúre, keď sme ju kupovali. No a tie veterníky...Ony sa v podstate len vyduli, boli z nich také kopčeky. Takže keď som ich otočila, dostala som také akokeby mištičky. Tie som potom naplnila. To ako keď si predstavíte klobúk: z jednej strany je vydutý, a keď ho otočíte, dostanete misku... No neviem to ináč vysvetliť :-) Ale inak boli fantastické, aj plnka, aj šľahačka, naozaj výborné!
havino
@betrisorka , už si viem predstaviť, ked si len jednu vrstvu dala, skús si predstaviť, ako striekam, začínam kresliť, kreslím koliesko, hej? jeden kruh, druhý na ten prvý, čiže dve vrstvy a tretí už ťahám a vyplňam stred a dvíham do hora, ako špic, teplotu rúry si myslím, si mala malú, skús si pridať na 200 C, ak nie aj 220 C ako ja teraz v novej rúre, predošlá rúra mi ich piekla na 200 C také, ako sú tu na foto, v novej som si nastavila na 200C a prvý pokus v novej, chabé, nevyskočili mi, do plaču mi bolo, že čo ja v novej rúre teraz nejdem, neviem upiecť veterníky? tak som sa radila s dievčencami, či pridať, či ubrať, pridala som na 220 C a radosť v očiach, už ich pečiem, ako v predošlej. Som presvedčená, že to bolo len v teplote rúry, že si dala jednu vrstvu, by nevadilo, nemala by si ich vyššie, ale prerezať by sa dali, lebo venčeky len jednu vrstvu striekam. Tak sa nenechaj odradiť a skúšaj teploty, nech máš poriadne vyhriatú rúru a kastrólik v rúre s vodou, ktorú dáš do rúry, už od začiatku zohrievania. Ak by sa ti stalo, že po 10-15 min sa ti sfarbili do zlata, tak, ako majú byť, lebo prvých 10 min neotváraj rúru, tak po tých 10 min, ked budú nadvihnuté, uber teplotu na 180 C, aby sa dosušili, aby boli prepečené aj vo vnútri. Tie plnky sú výborné, ja už iné ani nerobím, tieto plnky aj nám najviac chutia.
betrisorka
Tak poskúšam ešte, určite by som ich chcela znovu vyskúšať, keď bude príležitosť. Ďakujem veľmi pekne aj za recept, aj za rady :-)
bystruska
skúšala som a hneď z dvojitej dávky a sú fakt ako sen!!!! pridala som trošičku cukru do pudingového krému, lebo sa mi po ochutnaní nezdal dost sladký a veterníky boli akurát sladké.... úžasné, skvelý recept!!!! len ten počet porcií mi nejak nesedí :D robila som ich trošku vačšie, ale z dvoch dávok som mala 18 kúskov. ale to je úplne jedno...mali obrovský úspech a určite ich budem robiť pravidelne :) ďakujem
havino
@bystruska , dakujem za komentár, veľmi ma teší, že sa Ti podarili a chutili. Ja už iné krémy do veterníkov ani nedávam, len tento pudingovo šľahačkový a karamelová šľahačka je neodmysliteľná. Cukor sa dá pridať, ubrať, dľa chuti každého. Čo sa množstva týka, aj mne pár krát vyšlo 18 ks, ale z jednej várky, z tohto množstva v recepte. Musela si striekať hrubšiu vrstvu a aj omnoho väčšie. Pridávam foto, ja si pripravím dva plechy, vymastím, poprášim múkou a označím kruhy a na jednom plechu mi vždy viac menej vyjde po 12 ks. Aj teraz naposledy som mala 24 ks. Ešte raz dakujem a nech sa darí aj naďalej.



havino
v takejto vrstve ich striekam na plechy, snád pomôže foto aj iným, nech ich máte viac



afataga
no a ja som naco pozerala najviac klikane rcp pred troma rokmi? bolo mi toto treba vidiet??? tak len preglgnem a idem si dat kusok chilli cokolady :-)
1x havino
katka78
Mňááám! Keď už zákusok, tak veterník je u mňa no.1 a tieto vyzerajú uper!
1x havino
havino
@afataga :-) poznám ten stav, vidieť u @izabelky zákusok a ja doma nič, tak horká chilli zachraňuje a naplňa pôžitkom

@katka , ja tiež rada veterník, ked len jeden, ved aj len jeden vždy !!!
no upeč ich, maj ich takto na doske pred sebou a nedaj si, takú voľu už nemám, utrhám si viac, ako dosť
svedka
Aaaaach jaaaaj, no co ti poviem, slintam a necham si zajst chuť. Tu nik veternik nepozna a ja mam z toho cesta strach :D z 5 pokusov mi pekne vysli veterniky len raz a to aj prvy.potom to s tymto cestom islom len dole vodou.nesikovna som :D ale som tak namotivovana teraz, ze uz sa vidim, ako vyskusam cez víkend ešte raz.presne podla teba a som si ista, ze svedi sa aj pototo:)
havino
@svedka , neboj, len do toho, @tatranocka ti dala dobrý recept od Lacka, kde vidíš ako má cesto vyzerať , inak nie je žiaden problém len dodržať pokyny, odpalované je síce aj konzistencii cesta, ale hlavne v pečení, vyhriata rura, neotvárať, voda s miskou od začiatku. ak tam máte múku že vieš porovnať s našou, ručím Ti konzistenciu budeš mať, ako má byť.
zolik
@havino , ved to, muka. @svedka neviem ake skusenosti vo Svedsku mas Ty, ale ja vo Svajci velke problemi. Nie je muka ako muka. Posledne v septembri mi sestra doviezla nasu hladku a polohrubu (cele 6 kilove balenia). som sa tesila ako male decko, bo som vedela, ze co teraz napeciem, sa aj vydari. tak Ti drzim palce. ja si netrufam.
svedka
@zolik presne, tu mam len jeden typ a je taka ako hladka...ale nie rovnaka.v jedlom vacsom centre som nasla aj trošku rozdielnu, hrubsiu, ale stale nejaka divná. Potom uz len ,, farebne"...a to cesto sa mi podarilo doma, ale tu ani bohovi :) pritom mini venceky som s babkpu vypekala od 10 rokov :D dakujem vam dievcence, sprobujem.drzte palce.vsetko sa da, tak som sa kedysi bala kysnuteho a teraz by som napr knedlu alebo chlebik nekupovala (a ani tu nemam kde take origos slovenske )
havino
máte to ťažšie,@svedka , no ale skús dievka moja, viem, že aj s hladkou pečú, cesto mrkni u Lacka, aké má byť, dodrž hlavne!!! teplotu v rúre, vodu, vlhkosť, ja už teraz v novej rúre na 220 C pečiem a nechcem to meniť v recepte, lebo mne tá stará piekla na 200C, nová rúra ma dostala, že mi nevyšli po 20 rokoch. Ked ti nevyskočia na 200, druhý plech daj do vyššej teploty, že ti vyskočia ti ručím, aj ked nie nejak moc, len aby neboli mazlave a plnky to bude bomba, tie sú naj. ked robíš knedlu, , pečieš chlebík, podaria sa Ti aj veterníky.
havino
friday13th, dakujem, za pochvalu, maslový krém som veľmi dávno nerobila, ale ked tak spôsobom, upálila som karamel, zaliala mliekom, rozvarila, zavarila puding a do vlažného hustejšieho pudingu vmiešala maslo a mixerom premiešala. U nás viac chutí tento jemný a menej mastný krém z pudingu a do neho vmiešaná vyšľahaná šľahačka.
gabi3
@Havino (23.2.2015 22:21)

Len mam otazku: ak pecieme v teplovzdusnej rure, zapnuty termoobeh , ? alebo ventilator aj horni dolni ohrievanie ? treba teplotu upravit ... ako ...
nastavit na ?
.... poradiť zložitejšie,ako piec piskotove cesto ? alebo
ako sa toto odpaľované cesto pečie ... ? stale na jednom prodrame ?

/  www.pluska.sk/ipeknebyvanie/servis-reality/prakticka-...

co som poslala co su tam nakreslene
to je ktory shora 4-ty ? Ventilátor s kruhovým ohrevným telesom , kruhovým ohrevným Telesom: nastaveni tohto režimu dosiahnete rovnomernú teplotu ,
alebo je to s hora 5 -ty ? Ventilátor s ohrevom + spodný ohrev ,
ohrevom Ventilátor + spodný + vrchný ohrev: ? /


ako sa pecu zapusky postup pecenia teploty program ? cim je rura viac fukcna tym je pecenie zlozitejsie ...
ak peciem v teplovzdusnej rure ?. je to rozdiel oproti klasickemu spodnemu a vrchnemu ohrevu.
Skombinovala som viacej techník pečenia , lebo každý vraví niečo ine, ale táto kombinácia je vhodná. ? na ake cesto ... prosim poradte ...
piskotove cesto po vybratí z rúry spľasli, a vzdrutra sa zdaju bit surove ... aj ked sa to pecie dllho ... ako piect tvarohovu babovku ... ? ked to peciem aj 80 minut je to zle zvonka pekne upecene a znutra velmi mokre nedopecene :(

Postupovať podľa zaužívaného / 40 rocneho uspesneho/ postupu a teploty oproti klasickemu . plynn spodnemu a vrchnemu ohrevu. rúry ako inokedy.. sa neda ...
viem každá rúra pečie inak. Prosim poradte ako mam piect v novej rure amica ? dakujem Gabi_3@centrum.sk
havino
@gabi3 , fuuu, neviem na čo ti odpovedať skôr, ale budem konkrétna, tieto veterníky pečiem len na horný a spodný ohrev, tretí obrázok, čo si link priložila, horkovzduch používam na kysnuté cesta, alebo ked pečiem dva plechy kysnutých naraz. je to na tebe, o skúšaní a testovaní rúry, prešla som si tým a každý na pečenie má iný názor, ale u mňa vždy s úspechom u veterníkov, horný, dolný ohrev a miska s vodou na dne rúry.
majkahra
Ani neviem, čo by som mala napísať. Recept je to naozaj vynikajúci, tie plnky nemajú ani jednu chybu a výsledok je úplne famózny. Toľko chvály sa naozaj už dá len povýšiť len na superlatív. Na záver len veľké ďakujem za krásne spracovaný recept a tých hviezdičiek je naozaj málo, mali by sa dať aspoň podčiarknúť a postaviť na stupienok.
1x havino
havino
@Majkahra , ja som tiež akosi bez slov po prečítaní tak pekného komentára, slovo ďakujem je málo, vážim si Tvoj komentár a som nadšená, že je spokojnosť s receptom, plnky sú výborné, my doma len tieto už dlhé roky, nie sú ťažké, lahodné na chuť. Ďakujem ešte raz a nech sa podaria a chutia aj na budúce.
feeerii
Neviete poradiť, prečo sa mi toto s veternikmi spravilo? Sú doslova duté
izabella929
@feeerii ,  varecha.pravda.sk/recepty/veternicky-z-mojej-kuchyne-foto...

skôr než som dostala odvahu upiecť tento dezert, dostala som pár priateľských rád, ako to robiť čo najlepšie..predovšetkým musí byť cesto poriadne vymiešané..trúbu treba vyhriať na 200 st. a pečú sa na tomto stupni 20 min. potom som teplotu znížila na 180 st. a dopiekla ešte 40 min. neotvárať počas pečenia trúbu...keď sú upečené ešte za horúca nožom prekrojiť a vypustiť paru, aby nespľasli ..dobre nechať vychladiť a až potom plniť krémom...najlepšie vyskočia v teplovzdušnej trúbe a tam sa teplota reguluje inak..predhriať na 180 st. a znížiť na 160 st. dúfam, že som poradila..
havino
@Feeeri , pridám aj tvoju fotku, v e-maile ju mám, tu sa nezobrazila. Mne sa také ešte nestalo za roky, čo ich pečiem, som presvedčená, že je to teplotou pri pečení. Ked som ich začala piecť v plynovej rúre pred cca 30 rokmi, suseda ma upozornovala, musí byť riadne vyhriatá rúra a to plynová vtedy bola a na plné pecky. Dnes sú tie elektrické rúry tak rôzne, že aj ked dáte stupne na 200 C, pečie možno menej, ak by viac, len dobre by bolo. Ja som tieto veterníky v tomto recepte piekla v predošlej staršej rúre na 200 C 10 rokov. Kúpila som novú rúru, išla piecť veterníky, nastavila som na 200 C a veterníky nepodrástli tak, ako som si želala. Takže odtvtedy na novej rúre som pridala teplotu na 220 C a už aj na 230 C a pečiem na tej teplote celý čas cca 20 až 25 min, po 20 minúte už sa riadim farbou veterníkov. U mňa len tolko minút pečenia preto, lebo striekam cesto velmi na tenko, v jednom rade do kruhu, začínam od vonkajšej strany a robím slimáka, v strede potiahnem špičkou do špica, pečiem na horný a spodný ohrev, mne sa horkovzduch neosvedčil, aj ten som skúšala, nebolo to ono. takže teplota určite musí byť vysoká pri vkladaní veterníkov do rúry, cesto musí byť dôsledne odparené, čiže odpaľované, na to si tiež dávam pozor, dodržiavam tých 5 až 8 min. Ja striekam veľmi tenko cesto, preto aj toľko minút pečenia mám napísaných a tie u mňa platia už roky. Z tohto cesta upečiem vždy 24 veterníkov. Mrzí ma to aj za teba, sklamanie a robota v čudu, ale nevzdávať sa a dať si ešte robotu s vyššou teplotu v rúre. Tie pravé karamelové veterníky stoja za to. Tieto som piekla cca tri týždne do zadu, sú ešte len pred plnením karamelových plniek, boli obrovské, 24 kusov ako vždy.


tomasurka
@Havino (22.2.2012 19:27)

Robím to podľa teba už druhý rok. Sú fantastické. Všetkým chutí. Len na moju smolu až tak chutí, že musím robiť trojnasobnu porciu. Ďakujem za super recept.
havino
@Tomasurka , dakujem veľmi pekne za odozvu, potešila ma, ja viem, ked aj u nás ich býva aj tých cca 24 alebo 25 ks málo, nech sa Ti daria nadalej, to je pre mňa najväčšia pocta po pridaní receptu
zuzanka1367
Susedka netová, doma si? Som u teba, teda aspoň virtuálne v Tvojej kuchyni :) Jój dobre si to napísala, aj mne sa podarili na prvý krát, zatiaľ som im odolávala, ale dnes som im to natrela :) ďakujem pekne za lopatistický podaný recept, sú výborne, doma sa zalizujú. Prajem Ti krásny Silvester a veľa zdravia a šťastia v tom Novom roku.


havino
jeminenku, susedka moja, doma som, hybaj, idem na kávu postaviť, ak donesieš, k takému krásnemu podarenému veterníku sa žiada, ja len jeden, viac nie, by som opáčila,aj chuť je naň, ale či Ty vieš radosť urobiť dvojitú, včul sa teším mojej prvej vnučke, na Božie narodenie narodená, neviem čo so sebou a do toho Ty a hned s veterníkmi, čo každý skoro rešpekt pred nimi, ale Ty lavou zadnou, nie to pochyb. Teším sa s Tebou, ani by som nepochybovala, že na prvý krát ich Ty nedáš, nič zložité, nech vám doma chutia a zalizujú sa aj na budúce. Zuzi, pekného Silvestra vám doma želám a Štastný Nový rok, hlavne veľa, veľa zdravia celej Tvojej rodinke. dakujem veľmi pekne
luss44
milá zlatá @Havino , tak som sa odhodlala po sto rokoch znova skúsiť odpaľované cesto, musím priznať nakopla ma tu nedávna diskusia a Tvoj rcp v nej. Prelúskala som všetky Tvoje rady plus skúsenosť od @Sovka a veterníčky mi vyšli super, najväčšia veda je asi v tom pečení. Chutia nám, ten karamelový krém je fantastický, jemný. Robila som ich mojim dievkam na dnešnú oslavu ale jeden sa mi ušiel :) Takže veľké ďakujem za cenné rady, to vždy pomôže. Pekné sviatky prajem.


2x haji a havino
havino
no prosím moja zlatá @Luss , po sto rokoch a aká paráda, na parádu veterníky vydarené, si ma veľmi potešila, som rada, že sa podarili, ved ty si skúsená gazdinká, ani by som nepochybovala o tebe, že sa nepodaria a naozaj ich vydarenosť je o technike pečenia. Aby sa lahko vytláčali je potrebné vlážné cesto, nenechať ho úplne vychladnúť, aby cesto stuhlo, do teplého, nie horúceho, pridávať vajcia, po jednom zapracovať, vysoká teplota rúry na začiatku pečenia, aby sa podvihli, zvlhčenie rúry a hlavne neotvoriť rúru počas pečenia. ďakujem za odozvu, úprimne sa teším a nech sa daria aj na budúce.
evita1a
Práve dnes som našla tieto recepty satarej DOBREJ KLASIKY. Niet nad tieto zákusky. Na konci školského roka som bola s vnúčatami po dlhšej dobe v cukrárni. Bola to katastrofa, tá chuť rastlinnej šľahačky a presladenia !!! Z tohto dôvodu cukrárne nenavštevujem. Vyrastala som práve na veterníkoch, špicoch, krémešoch... tej starej poctivej klasike. Podotýkam s mierou a len občas. Málo pečiem ale tieto veterníky som si uložila. Recept som našla v aktualitách aj s inými klasikami ako krémeše, punčové rezy....podotýkam starými klasickými poctivými receptami. Ďakujem
tomasurka
Úplne bombasticke veterniky. Už druhý rok ich pečiem podľa tohto receptu. Všetkým veľmi chutí. Ďakujem za super recept
zuzanka1367
Milá @havino , kde suseda moja netová :) ja u teba v kuchyni, krčma zavretá, aspoň vypekať treba, idem k Tebe na istotu a dobre som spravila, podarili sa, pôjdu zaťkovi na oslavu, pozdravujem ťa srdečne a vďaka za tieto skvelé recepty.


1x haji
zuzanka1367
Opäť po roku @havino u Teba, susedka moja chýbaš tu, ale Tvoje veterníky sú už súčasťou silvestrovskej párty, vždy jednoznačna odpoveď: A ty upeč tie havinové veterníky. Takže znovu vďaka za recept.


1x haji
simona77
Veľká vďaka za recept. Cesto som neskúšala, ale krémy dopadli na výbornú :) Ukladám si




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia