Foto: havino
Viem,že je tu veľa receptov na veterníky. Ja robievam tieto a majú veľký ohlas u nás doma aj v rodine. Nemám nafotený celý Zobraziť celý popisViem,že je tu veľa receptov na veterníky. Ja robievam tieto a majú veľký ohlas u nás doma aj v rodine. Nemám nafotený celý postup s pudingami a šľahačkami, s miešaním, pretože som nemyslela, že to dám na Varechu. Mám nový fotoaparát a tu musím mať upravené fotky a kedže ja ich neviem upravovať, tak som si ich odfotila už len hotové.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
odpaľované cesto: | |
250 ml |
|
100 ml |
|
štipka |
|
140 g |
|
4 celé |
|
Karamelový krém: | |
3 PL |
|
600 ml |
|
1,5 |
|
250 ml |
|
1 |
|
Karamelová šľahačka: | |
500 ml |
|
100 g |
|
2 |
|
Poleva: | |
4 PL |
|
100 ml |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
1.DEN.- VEČER, uvaríme si karamelovú šľahačku . Zo 100 g kryštálového cukru urobíme karamel , do karamelu nalejeme dve šľahačky a varíme pokiaľ sa karamel nerozpustí. Pozor, treba pri tom stáť, veľmi to kypí. Dáme bokom vychladnúť a schladenú dáme na noc do chladničky do druhého dňa.
- 2
2 DEN robíme veterníky, môžu sa upiecť aj večer pred tým... Zapneme rúru na 200 C. Do rúry si vložíme aj nádobu s vodou, aby dobre napuchli. Vodu s olejom a štipkou soli privedieme k varu, do vriacej vody s olejom vsypeme múku a miešame, odpaľujeme na platni 5-8 min. Cesto je hotové v momente, keď tvorí kompaktnú hmotu a krásne sa oddeľuje od dna nádoby a aj od varešky. Hrniec odstavíme a necháme cesto trošku vychladnúť. Do mierne vychladnutého cesta, nemusí byť úplne, lebo s letným cestom, sa lepšie pracuje. šľahačom vmiešame vajíčka, jedno po druhom, postupne. Premiešam cesto s jedným vajíčkom, dám druhé, premiešam...Plech vymastíme tukom, vysypeme múkou a striekame v odstupoch plné pusinky, resp. venčeky. Plech dáme do vyhriatej rúry na 200 C a pečieme na 200 C cca 20 minút. Farba veterníkov Vám už napovie koľko treba piecť. Za žiadnu cenu neotvárajte dvierka rúry. Pokiaľ nebudú mať veterníky požadované teplo, inak po vytiahnutí z rúry, Vám po vychladnutí spľasnú.
- 3
Pokiaľ sa pečú urobíme si Karamelový krém: Opäť si urobíme karamel , zalejeme mliekom a do rozpusteného , stále vriaceho zamiešame pudingy rozmiešané v troche mlieka. Uvaríme hustý karamelový puding. Necháme ho vychladnúť, vychladnutý premiešame šľahačom a do vychladnutého zamiešame jednu už vyšľahanú šľahačku so stužovačom. Vznikne ľahký pudingový krém.
- 4
Karamelová šľahačka: Z chladničky vyberieme karamelovú šľahačku, pridáme dva stužovače a šľahačom na najvyššej rýchlosti, z nej vyšľaháme pevnú šľahačku, chvíľu to trvá, ale stojí za to, tá jej chuť ..., len dávať pozor a neprešľahať ju moc. Ideme prekrojiť veterníky a naplníme ozdobným vreckom najprv karamelovým krémom a naň dáme karamelovú šľahačku.
- 5
Poleva: V nádobe rozpustíme, upálime cukor, ked je tekutý prilejeme deci mlieka, necháme vrieť a miešame, kým sa v mlieku karamel nerozpusti a nevytvorí sa hladka tekutina. Odstavíme z ohňa a do karamelového mlieka už, začneme prisypávať preosiatý práškový cukor dovtedy, kým poleva nezhustne. Nemala by po opaku lyžice stekať, ale pekne ju obaliť. Keď máme polevy veľa, tak klobúčiky veterníkov namáčame priamo do nej, keď je jej menej tak len tak po klobúčikoch lyžicou fŕkame. Dobrú chuť...
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Veľmi pekne ti ďakujem za recept, vyskúšam, aj keby som pri mala stáť tri dni!
preto mi stálo za to, dlhé vkladanie receptu,nie je to jednoduché popísať ho dôsledne a nie príliš veľa, nervy s fotkami, neviem ich upravovať, tie čo su tu, za ne dakujem velmi pekne @cica2 a Sandre z redakcii
@sovka62 , nebudeš pri nich tri dni ver mi, ja ich už robievam každy druhý víkend, to kým sa ich moji chalani nabažia, cesto si urobíš raz dva, vajcia zamiešaš, nastriekaš, do rury, neotvoriť ju a to najhoršie je za tebou, krém zvládneš, si výborná kuchárka, šľahačky podobne, ono sa zdá,ale nie je vážne s nimi toľko roboty, dosť šľahania a umývania, nič viac
dakujem za polevu, určite vyskušam, zas ich idem robiť buducu sobotu, tento recept som prehliadla uplne na vareche, aj za ten dakujem, lebo tvarohove s karamelom, možme vždy
Robila som prvy krat v zivote veterniky. Dakujem moc za recept. Testicko sa mi podarilo, piekla som az 3 krat v rozlicnych velkostiach a vsetky su super.
Problem mam so sklahackami/kremami. Ta karamelova slahacka, postupovala som podla postupu, no bohuzial nemam dvojity hrniec a robila som to len na elektrickom sporaku podla navodu. Na druhy den po vytiahnuti z chladnicky je slahacka moc husta, taka tahava, tmava. Je to horkejsie, no necitit pripaleninu, osobne mi to chuti. Akurat sa to absolutne neda rozmixovat, hrabacky z mixeru sa mi prilepili a vypadli z slahacu.
Dalej vanilkovy krem. Mam originalne Vanilkove Pudingy z Ceska (na 1 l mlieka). Pri pouziti 1.5 sacku sa mi puding pri pomalinkom vareni uplne zhrckavel. Tak som ho rozslahala elektrickym slahacom, a zakryla celofanom. Po primixovani slahacky (akoro 500 ml) mi to ale velmi zriedklo, a tak som pridala Oetker Zelatinovy Stuzovat, tiez original z Ceska. (ten som rozmixovala v 10 ml vody ako v navode, no moc mi to neako zhustlo. Robila som to tiez po prvy krat). Nakoniec som ten ztuzovac zamixovala do vanilkovej slahacky a nakolko to bolo redsie, nez by malo byt, dala som to na noc do chladnicky. Dnes je z toho nie moc husta masa s hrckami, vyzera to na ten ztuzovac. Chuti ten krem velmi dobre, no neni husty.
Prosim Vas, je mi luto vyhodit tolko tuhej natahovacej sa karamelovej slahacky, dalo by sa to neako zriedit, aby som ju mohla rozmixovat?
A ako na ten vanilkovy krem? Zijem v USA a neviem, co by som mohla pridat do pudingu so slahackou, aby to ztuhlo.
Dakujem vopred
teraz ku krémom, to čo popisuješ, že karamelová šľahačka bola taká, nechápem, jedine len že problém je v šľahačke, či nie je iného zloženia,ako tu na Slovensku, dvojitý hrniec nepotrebuješ, proste si upáliš do zlatova cukor, ak bola tmavá, zrejme si cukor trošku viac upálila,ale ak nie je horká, to nevadí, teda do zlatova, hned sa zaleje šľahačkou, varí sa, mieša sa, pokiaľ sa ten karamel rozpusti, lebo on po pridaní šľahačky stvrdol, ked vidíš, že karamel je rozpustený, odložíš do chladu,ale nie hned do chladničky, len zatial prirodzene vychladnuť a až potom na noc do chladničky, kde je stála rovnaká teplota, vybrať ju až do slova pred šľahaním, ono aj ja ju mávam málinko zahustenú akoby,ale vyšľahať sa musí dať, s dvomi stužovačmi na najvyššej rýchlosti, aj ked o niečo dlhšie sa šľahá,ako neprevarená šľahačka, prečo si ju mala hustu a lepila sa na metličky, neviem, vážne, ak si dala tolko cukru na karamel do šľahačky pred varením,ako je napísané
karamelový krem, problem mohol byť , že uvariš si puding, či už vanilkový,alebo sposobom ako ja píšem, upaliť karamel, zaliať mliekom, pridať pudingové prášky rozmiešané v troche mlieka a uvariť do zhustnutia, nechať vychladnuť a až do riadne vychladnutého premiešaného pudingu pridať už zvlášť vyšľahanú šľahačku, ak som dobre pochopila ty si primixovala šľahačku, bodaj by len to bol problem, ale už vyšľahanú šľahačku, len jednu, o množstve 250ml, len primiešaš ručne, opatrne, zľahka metličkou, nie mixerom a záleží aj od použitia pudingu, ak máš taký, čo sa uvarí, zhustne,ale následne pri dalšom použití zredne, plus k tomu si dala dosť veľa šľahačky, tam môže byť problém
nič ine ma nenapadá, musíš si zaobstarať šľahačku, aby bola aspon 33%, dve idú na uvarenie, jedna do pudingu, ak si vieš poradiť so šľahačkami, aké máte tam, môžeš si urobiť náplne aj ako má tu varecháčka @orchidea , kedysi som aj ja len také robila, sú vynikajúce a určite si pochutíš , daj potom vedieť, ako sa ti darilo
varecha.pravda.sk/recepty/karamelove-veterniky/13869-rece...
Bude to musiet byt v tej slahacke a urcite aj niektorych detailoch, ako som to robila.
Tu slahacku mame len jeden druh na slahanie a percenta fakt neviem (teda od viacerych firiem) a robim z toho bezne slahacku. Pouzila som slahacku z Aldi (Hofer), mam dojem, ze je odtial vela potravin lepsej kvaility ako v normalnych obchodoch. Ono ta slahacka je vzdy pekne husta, ked ju vyslaham, no po pol dni zacina rednut, s tym som sa uz zmierila, lebo inu hustotu tu nekupim, teda hustejsiu. Redsiu kupim, ale to je len do kavy a vola sa to Half and Half.
Karamelovy krem som fakt robila presne podla postupu, asi som ho, ako pises, viacej upalila. Dala som ho vychladnut do garaze, kde bolo chladnejsie ako v dome, no este tu nemrzne. A na noc do chladnicky. Nerada davam horuce do chladnicky, vsetko vzdy chladne najprv prirodzene, ako pises.
A ten pudding, to bude urcite tym, ako pises, ze som nemala slahacku mixerom vmixovat do toho pudingu. Nevedela som, ze pudding po rozmixovani redne. A nabuduce dam polovicu slahacky, nebudem spekulovat, ale dodrzovat do slova mierky surovin.
Ten ztuzovac slahacky, je to en Oetker Zelatinovy Stuzovac? Nemixovat ho s vodou ako je na navode, ale hned ho vmixovat do slahacky? Tu sa take nieco nepredava, musim vzdy otravovat svokru, aby mi ich poslala. Takze tu s takym stuzovacom nikto nema skusenosti.
Slahacky a kremy skusim znova, no chvilu to potrva, nez sa dostanem do obchodu. Stratila som na stare kolena pracu a nakupujem len raz do tyzdna. Nebyvame v meste a obchody su dost daleko.
Urcite dam ale potom vediet. Rozmyslam, ze ak sa mi druhy krat nepodaria, ze skusim pouzit Americky instantny pudding, ale velmi nerada pouzivam chemicky spracovane praskove mixy.
ty si môžeš do nich urobiť aj maslový krém, karamelový puding uvariť, alebo vanilkový, do vychladnutého vmiešaš vymiešané maslo s cukrom, na vrch si dáš svoju šľahačku, nebudú celé karamelové,ale budú dobré
pokial nebudem viacej spekulovat, asi z tej nasej Amickej slahacky normalnu pevnu slahacku neuslaham a preto budem mat s kremami problemy.
Tak som kupila dalsiu Aldi slahacku a prave som skoncila "internetne" sdudovanie jej zloziek. Musim skonstatovat, ze ta slahacka bude asi len 15% s 4 chemickymi prilohami na udrzanie hustoty a mastnosti. Je tam na balicku aj napisane, ze tam je ako zlozka Carrageenan, Mono-Diglycerides, Cellulose Gum, Polysorbate 80, a dokonca v dalsom odseku aj mlieko. Prva zlozka je vzdy najvacise mnozstvo a postupne menej a menej. Kolko, to nikto nevie. A podom su zobrazene percenta tuku v podobe Saturated Fat ako 15%. Tu sa musia podla zakonu rozdelit tuky na celkove (Total Fat), dalej subkategoria Saturated Fat (tuky zvieracieho povodu) a Trans Fat (zprocesovany tuk skodlivy srdcu). Su aj dalsie sub-zlozky, no nie v tejto Aldi slahacke "Heavy Whipping Cream":
Takze Total Fat 5 g 8% (celkovo kolko tukov)
Saturated Fat 3 g 15% (zvieracieho povodu = toto je asi cista slahacka)
Neuvadzaju tam zbytok 2 g, lebo to neni vypisane, v com to je. Mali by to byt pravdepodobe Polyunsaturated Fat (tyky/oleje z neakych orieskov) alebo Monounsaturated Fat (bezne oleje, ktore sa predavaju na varenie).
Carrageenan je stabilizator zpracovany z morskej riasy. Mono-Diglycerides udrzuju dokopy napriklad vodu a oleje, ktore sa normalne nedaju dobre spojit.
Cellulose Gum je ztuzovac, a Polysorbate 80 je emulgator pouzivany napriklad v zmrzline.
Je to ono?
(Šľahačkový krém: Mieko, cukor, maslo, tuk rozpustíme ako na čokoládový krém. Nakoniec pridáme žĺtok... 3 minúty mixujeme a odložíme do chladničky.)
Takze dnes skusim znova urobit zatial len vanilkovy krem, lebo mam este zmrazene upecene veternicky. Miesto karameloveho kremu skusim veterniky poliat domacky vyrobenym karamelovym salkom. Spravu, ako to dopadlo, podam do par dni.
Prepacte, no ked som to rozdelila, ide to pripojit.
Pudinkovy/karamelovy krem sa mi podaril, je krasne husty. Ta Dr. Oetker Whip it naozaj velmi pomohla, uz pri slahani slahacky je v hustote velikansky rozdiel. Dokonca si myslim, ze je to aj trosku moc huste, ale to asi musi tak byt, ze?
Tu karamelovu slahacku vyskusam nabuduce, cukor upalim menej ako originalne. Nas cukor hned pri rozteceni/karamelizovani rychlo tmavne, s tym uz nic nenarobim, vcera som si velmi davala pozor pri karamelizovani. Co keby som pridala potom do toho aj trochu masla na zjemnenie, to by sa malo dat na druhy den vyslahat, nie?
s tou šľahačkou ti neviem poradiť, ja osobne aj ked viem, že aj tu na vareche su recepty na varenie šľahačky, neskúšala som to, nejako tomu nedôverujem, radšej kúpim a vyšľahám, s tým maslo, tiež viem,že sa robí,ale nemám ani šajnu, koľko masla, koľko mlieka , dám ti tu linky, dôkladne prečítaj aj komentáre, poprípade sa porad s varecháčmi
varecha.pravda.sk/recepty/slahacka-domaca-mnam/27987-rece...
varecha.pravda.sk/diskusie/slahackova-smotana/2150-forum....
Ja sa tiez musim ospravedlnit, ze az teraz odpovedam. Vcera bol u nas veliky sviatok, ked sa rodiny schadzaju pri obede. Veterniky mali velky uspech. Este mam v ladnicke uz stvrty den trochu karameloveho kremu a je stale pekne tuhy, mozno len trosicku redsi :)
Puding som pouzila original cesky 1 a pol sacku na pol litra mlieka a ten bol len hustejsi ako normalny len pri jednom sacku. Hned som ho odlozila zo sporaku, ako zacal hustnut pri zohrievani/vareni. Od oka nic nedavam, vazim elektrickou vahou na gramy vsetko, lebo sa to teraz len ucim piect zakusky.
Do Vianoc znova skusim tu karamelovu slahacku a potom sa ozvem. Rozmyslam, ze aj urobim novu temu k Americkej domacej slahacky, aby ludia, co tu ziju, vedeli, ako nato.
Bola som aj v inych obchodoch a studovala zlozenie slahacky. Vsetko je to to iste, akurat percenta su 17% miesto 15% v urcitych obchodoch. Este ale skusim jeden obchod Trader Joes, tam ma byt vraj 40%. Dam tiez vediet.
Teraz som ich vybrala z rúry, krásne nafuknuté, ešte aj ten čas na pečenie mi sedí ako @havino - vi, pri 200 stupňoch 20 minút.
Robila som už podľa x receptov, vždy som sa dorobila ako kôň pri vytláčaní cesta... Zakaždým som si povedala "Nikdy viac!"(naposledy pred mesiacom). Ale nedalo mi to, čo som horšia ako ostatné? Buď si vypracujem bicepsy, alebo nájdem recept na nejaké redšie cesto. A je to! Tento recept ukladám ako doteraz NAJLEPŠÍ!!!
Chuťovo boli vynikajúce aj ostatné, ale toto je môj FAVORIT!!!
K tomu cestu: vždy som a bála pridať vajíčka do teplého cesta, preto som ho dávala do takmer vychladnutého. A kým som ich vytlačila na plech... Do rúry som nedávala misku s vodou, a nafukli sa do krásy aj bez nej
chcela by som este vyskusat viac light verziu - pre bezpsenicnych a bezmliekovych ludi - urobit cesto zo spaldovej muky, do pudingu dat steviu miesto cukru a pouzit sojove alebo ryzove mlieko... jedine co neobabrem bude slahacka a poleva...myslite ze zo spaldovek muky sa bude dat spravit odpalovane cesto? ak sa podari, dam sem recept
jedine stastie, ze to nedokazem, nema mi kto vyburat zarubne :-)
@katka , ja tiež rada veterník, ked len jeden, ved aj len jeden vždy !!!
no upeč ich, maj ich takto na doske pred sebou a nedaj si, takú voľu už nemám, utrhám si viac, ako dosť
varecha.pravda.sk/recepty/veterniky-xxl-fotorecept/55356-...
Len mam otazku: ak pecieme v teplovzdusnej rure, zapnuty termoobeh , ? alebo ventilator aj horni dolni ohrievanie ? treba teplotu upravit ... ako ...
nastavit na ?
.... poradiť zložitejšie,ako piec piskotove cesto ? alebo
ako sa toto odpaľované cesto pečie ... ? stale na jednom prodrame ?
/ www.pluska.sk/ipeknebyvanie/servis-reality/prakticka-...
co som poslala co su tam nakreslene
to je ktory shora 4-ty ? Ventilátor s kruhovým ohrevným telesom , kruhovým ohrevným Telesom: nastaveni tohto režimu dosiahnete rovnomernú teplotu ,
alebo je to s hora 5 -ty ? Ventilátor s ohrevom + spodný ohrev ,
ohrevom Ventilátor + spodný + vrchný ohrev: ? /
ako sa pecu zapusky postup pecenia teploty program ? cim je rura viac fukcna tym je pecenie zlozitejsie ...
ak peciem v teplovzdusnej rure ?. je to rozdiel oproti klasickemu spodnemu a vrchnemu ohrevu.
Skombinovala som viacej techník pečenia , lebo každý vraví niečo ine, ale táto kombinácia je vhodná. ? na ake cesto ... prosim poradte ...
piskotove cesto po vybratí z rúry spľasli, a vzdrutra sa zdaju bit surove ... aj ked sa to pecie dllho ... ako piect tvarohovu babovku ... ? ked to peciem aj 80 minut je to zle zvonka pekne upecene a znutra velmi mokre nedopecene :(
Postupovať podľa zaužívaného / 40 rocneho uspesneho/ postupu a teploty oproti klasickemu . plynn spodnemu a vrchnemu ohrevu. rúry ako inokedy.. sa neda ...
viem každá rúra pečie inak. Prosim poradte ako mam piect v novej rure amica ? dakujem Gabi_3@centrum.sk
skôr než som dostala odvahu upiecť tento dezert, dostala som pár priateľských rád, ako to robiť čo najlepšie..predovšetkým musí byť cesto poriadne vymiešané..trúbu treba vyhriať na 200 st. a pečú sa na tomto stupni 20 min. potom som teplotu znížila na 180 st. a dopiekla ešte 40 min. neotvárať počas pečenia trúbu...keď sú upečené ešte za horúca nožom prekrojiť a vypustiť paru, aby nespľasli ..dobre nechať vychladiť a až potom plniť krémom...najlepšie vyskočia v teplovzdušnej trúbe a tam sa teplota reguluje inak..predhriať na 180 st. a znížiť na 160 st. dúfam, že som poradila..
Vasu fotku sme otocili spravnym smerom.
Robím to podľa teba už druhý rok. Sú fantastické. Všetkým chutí. Len na moju smolu až tak chutí, že musím robiť trojnasobnu porciu. Ďakujem za super recept.