Karamelové veterníky

Autor receptu: havino

Viem,že je tu veľa receptov na veterníky. Ja robievam tieto a majú veľký ohlas u nás doma aj v rodine. Nemám nafotený celý postup s pudingami a šľahačkami, s miešaním, pretože som nemyslela, že to dám na Varechu. Mám nový fotoaparát a tu musím mať upravené fotky a kedže ja ich neviem upravovať, tak som si ich odfotila už len hotové.

18-24
porcií
120 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. 1.DEN.- VEČER, uvaríme si karamelovú šľahačku . Zo 100 g kryštálového cukru urobíme karamel , do karamelu nalejeme dve šľahačky a varíme pokiaľ sa karamel nerozpustí. Pozor, treba pri tom stáť, veľmi to kypí. Dáme bokom vychladnúť a schladenú dáme na noc do chladničky do druhého dňa.
  2. 2 DEN robíme veterníky, môžu sa upiecť aj večer pred tým... Zapneme rúru na 200 C. Do rúry si vložíme aj nádobu s vodou, aby dobre napuchli. Vodu s olejom a štipkou soli privedieme k varu, do vriacej vody s olejom vsypeme múku a miešame, odpaľujeme na platni 5-8 min. Cesto je hotové v momente, keď tvorí kompaktnú hmotu a krásne sa oddeľuje od dna nádoby a aj od varešky. Hrniec odstavíme a necháme cesto trošku vychladnúť. Do mierne vychladnutého cesta, nemusí byť úplne, lebo s letným cestom, sa lepšie pracuje. šľahačom vmiešame vajíčka, jedno po druhom, postupne. Premiešam cesto s jedným vajíčkom, dám druhé, premiešam...Plech vymastíme tukom, vysypeme múkou a striekame v odstupoch plné pusinky, resp. venčeky. Plech dáme do vyhriatej rúry na 200 C a pečieme na 200 C cca 20 minút. Farba veterníkov Vám už napovie koľko treba piecť. Za žiadnu cenu neotvárajte dvierka rúry. Pokiaľ nebudú mať veterníky požadované teplo, inak po vytiahnutí z rúry, Vám po vychladnutí spľasnú.
  3. Pokiaľ sa pečú urobíme si Karamelový krém: Opäť si urobíme karamel , zalejeme mliekom a do rozpusteného , stále vriaceho zamiešame pudingy rozmiešané v troche mlieka. Uvaríme hustý karamelový puding. Necháme ho vychladnúť, vychladnutý premiešame šľahačom a do vychladnutého zamiešame jednu už vyšľahanú šľahačku so stužovačom. Vznikne ľahký pudingový krém.
  4. Karamelová šľahačka: Z chladničky vyberieme karamelovú šľahačku, pridáme dva stužovače a šľahačom na najvyššej rýchlosti, z nej vyšľaháme pevnú šľahačku, chvíľu to trvá, ale stojí za to, tá jej chuť ..., len dávať pozor a neprešľahať ju moc. Ideme prekrojiť veterníky a naplníme ozdobným vreckom najprv karamelovým krémom a naň dáme karamelovú šľahačku.
  5. Poleva: V nádobe rozpustíme, upálime cukor, ked je tekutý prilejeme deci mlieka, necháme vrieť a miešame, kým sa v mlieku karamel nerozpusti a nevytvorí sa hladka tekutina. Odstavíme z ohňa a do karamelového mlieka už, začneme prisypávať preosiatý práškový cukor dovtedy, kým poleva nezhustne. Nemala by po opaku lyžice stekať, ale pekne ju obaliť. Keď máme polevy veľa, tak klobúčiky veterníkov namáčame priamo do nej, keď je jej menej tak len tak po klobúčikoch lyžicou fŕkame. Dobrú chuť...