Vanilkové venčeky z odpaľovaného cesta fotorecept
Foto: tatranka
Tento zákusok asi pozná veľa ľudí.Robievam ho tak raz dva krát do roka. Máme ho všetci radi.Dlho som mala problém s cestom,kým som Zobraziť celý popisTento zákusok asi pozná veľa ľudí.Robievam ho tak raz dva krát do roka. Máme ho všetci radi.Dlho som mala problém s cestom,kým som sa ho naučila robiť chutné a aj dobré. Mám ho už roky,v mojich prvotných receptoch.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
cesto: | |
250 ml |
|
medzi prsty |
|
50 g ,margarín |
|
150 g |
|
4 ks |
|
krém: | |
500 ml |
|
medzi prsty |
|
1 balíček |
|
1 balíček |
|
100 g |
|
150 g |
|
na posypanie koláčikov |
|
1 balíček |
|
polkáv.lyžičky príchute ,alebo príchuť |
|
Postup
-
1
Najprv si vymažem plech tukom a vysypem múkou. /maslom .Okrúhlou formičkou si predznačím veľkosť venčekov. V hrnci zohrejem osolenú vodu a pridám do nej maslo.Keď sa voda zohreje,nemala by vrieť ani sa odparovať,prisypem na raz múku.Masu miešam,aby sa nevytvorili hrčky. Cesto vlastne odpaľujem. Asi 3-5 minút. Keď sa už neprichytáva na steny nádoby v ktorej cesto odpaľujeme,premiestním ho do druhej nádoby a nechám vychladnúť. Po vychladnutí pridávam po celom vajíčku do cesta. Spracuvávam mixerom na najnižších obrátkach postupne všetky štyri vajíčka.
-
2
Až kým nie je cesto pekné lesklé.Potom ho vsuniem do mikroténového sáčku.Ono cesto je mazľavé a dosť ťažko sa s nim pracuje.To odrádza veľa kuchtičiek od pečenia tejto dobroty. Zo spodu sáčok otvorím zastrihnutím pomerne veľkého otvoru.Na druhej strane sáček zabezpečím zaviazaním kuchynským špagátikom.Takto pripravený ho vsuniem do tvarovacieho vrecka na cesto.S takto zabezpečeným a naplneným vreckom sa už pracuje dobre.Vytláčam kolieska,cez hviezdicovú trubičku.
-
3
Pred pečením si rúru vyhrejem na 200 stupňov.Pri pečení rúru nesmiete otvoriť aspoň10 minút!!!!!! Venčeky pečiem,asi 20 minút.Potom teplotu stiahnem na 170 stupňov a dopekám ešte 5-7 minút. Po vybratí nechám trochu schladiť.Ešte teplé ich prekrojím na polovicu ostrým nožom. Dobre sú upečené vtedy,ak majú vo vnútri vzdušné bublinky. Krém plním tiež cez vrecko na zdobenie.
-
4
Krém: Uvaríme si vlastne puding do ktorého hneď za horúca primiešame vanilkový cukor a kryštálový cukor.Tiež pridáme malú lyžičku masla,aby sa nám na povrchu netvorila koža.Medzi prsty soli. Keď masa vychladne primiešame rumovú príchuť a maslo.Venčeky naplním plnkou cez ozdobné vrecko.Zakryjem vrchnou časťou.Nakoniec posypem práškovým cukrom. Takto pečiem vanilkové venčeky. Nech vás nemýly tmavý krem pri venčekoch.Zostal mi z pečenia predchádzajúceho koláčika,tak som ho pridala.Bolo to veľmi chutné a zase niečo nové.Bola to čokoládová plnka.
-
5
Hotové vanilkové venčeky.Veru sme si pochutili.
S tým mikroténovým sáčkom je to príma.Ono zostane trochu vrecko zašpinené,ale len na spodu.
Cesto som skúšala aj s mliekom,ale to sa mi neosvedčilo.Tak len kľudne použite vodu.
@babi ako rada by som ťa ponúkla,ale už nie sú ani u nás.
@dorisa ty si veľmi zručná a šikovná skús.Určite sa ti vydaria.
@jerica od teba je toľko pochvál,že ma to až ľaká.
@kucharronald klobúk dole.Ono vytlačiť105 venčekov ,nie je vôbec jednoduché.Urobila som ich dvadsať a veru dá mi to zabrať.
@elisticka ty moja ešte trošičku vydrž a doma si už dobrôt napečieš kopec.Drž sa.
@kata50 ďakujem za pochvalu aj ja.
S odpaľovaným cestom som aj ja mala niekedy problémy.No keďže sa nerada vzdávam,bol by v tom čert,aby sa mi nakoniec nepodarili.
Tento recept je ozaj dobrý.Pokiaľ dodržíte gramáž a návod.@sovka62 ty len vyskúšaj a uvidíš,že sa ti vydaria.
Držím vám palec.
Urob tak,že nastriekaš na vyznačený okruh a potom ešte ráz smerom do vnútra.Cesto sa môže krajíkom dotýkať.
No veď uvidíš.
Písala už 3sandra3 že ich robila Je rada,lebo sa jej vydarili.Je to tu na stránke.Som rada,že o svojom úspechu informovala.
Musím teda ešte raz vyskúšať, verím že mi to už konečne vyjde. Ten tvoj spôsob s vreckom vo vrecku je skutočne super, vyskúšam, ukladám.
Takže vydrž!
Zo zúfalstva som doodpaľovala ešte asi polovičné množstvo a pridala ho k tomu pôvodnému, tak to má snáď správnu hustotu. Poto som to začala striekať na plech, a to je príčina mojich rúk zrelých na amputáciu :D. Veď to skoro vôbec neeejde :(. Teraz sú tie potvory potvorské v rúre, tak som zvedavá, čo z toho bude.... drž palce
Iba že prídeš ku mne za kuchtíčku a venčeky urobíme spolu.
ďakujem za ponuku kuchtičkovania, je lákavá, ale momentálne ma čaká betónovanie chodníčku na záhrade, tak to túto dovolenku nestihnem.
Nech sa ti vydaria.
P.S: Musela som ich pred manzelom skryt, lebo by nasteve nic nenechal.........
Dnes som robil venceky podla tvojho receptu mila @tatranka .S cestom sa mi pracovalo velmi dobre.Zmenu som spravil iba v tom,ze moje su dvojvrstvove a plnene su karamelovym kremom.Dakujem za skvely recept a prajem ti vsetko dobre.
Pre mňa je ešte vždy odpalované cesto lotéria.No darí sa mi,no vždy je tu obava o výsledok pri tomto pečení,čo v iných receptov tento hendikep nepoznám.
Som rada,že si s receptom spokojný.Aj ja som konečne pri tejto gramáži dospela k dobrému výsledku.
Odpaľoané cesto som doposiaľ robil len aplikovaním oleja.Bol som zvedavý či to zvládnem aj pozmenením surovýn.Nebol žiadny problém.Tvoj recept nemá chybu.
este ze som necitala komenty a spolahla sa na autorku :-)))
ja som musela pridat jedno vajce navyse, inak by to moj dedusko nerozmiesal a sranda bola aj s mukou, pretoze ked som ju supla do hrnca, hned sa mi spravila jedna hrca a nie a nie ju rozbit, proste to drzalo vsetko spolu v kope od prvych sekund a bodka :-)
ale upiekli sa uplne nadherne, uz mi chladne aj puding, no vytesujem sa prenaramne :-)
takze mila @tatranka , za dnesny den mas nie jeden, ale hned niekolko dobrych bodikov a velmi pekne ti dakujem aj za mna, aj za mojich mnamkacov :-)
Zostalo na nedeľu 6 ks aj to som ich odložila. Úspech nie? Ďakujem, ďakujem.
No neuveríš,ale aj mne na nedeľu ostalo 6 kúskov.
krasne ich mas zuzanka :-)
tak toto ma veľmi omína:že nie som tvoja mamina...
ale jedno kritérium plním-tiež som dôchodkyňa..
kebys bola solidárna..duša prajná..
mohli by byť v našom klube..
kedyže to bude..??
takto iba ochkám..slintám..chválim..
ja byť mladá-takú ako ty si dcéru spravím..:-)
2. že si ich robila pre maminku a jej priateľov,si dobrá dcéra a aj dobrá duša.
A ešte to,že mne sa takéto krásne venčeky a toľko nepodarilo ešte upiecť. Veľmi chválim.
Teším sa,že ťa moje recepty zatiaľ nesklamali.
O to to máš zložitejšie,lebo toto cesto priebežne otvorením trúby nemôžeš kontrolovať.Kleslo by ti. Skús sa poradiť v diskusii s varecháčkami,ktoré majú teplo-vzdušnú trúbu.Určite ti niektorá doporučí,ako toto odpaľované cesto pečie.
Len mam otazku: ak pecieme v teplovzdusnej rure, zapnuty termoobeh , ?alebo ventilator aj hovni dolni ohrievanie ? treba teplotu upravit ... ako ...
nastavit na ?
.... poradiť zložitejšie,ako piec piskotove cesto ? alebo
ako sa toto odpaľované cesto pečie ... ?
ako sa pecu zapusky postup pecenia teploty program ? cim je rura viac fukcna tym je pecenie zlozitejsie ...
ak peciem v teplovzdusnej rure ?. je to rozdiel oproti klasickemu spodnemu a vrchnemu ohrevu.
Skombinovala som viacej techník pečenia , lebo každý vraví niečo ine, ale táto kombinácia je vhodná. ? na ake cesto ... prosim poradte ...
piskotove cesto po vybratí z rúry spľasli, a vzdrutra sa zdaju bit surove ... aj ked sa to pecie dllho ... ako piect tvarohovu babovku ... ? ked to peciem aj 80 minut je to zle zvonka pekne upecene a znutra velmi mokre nedopecene :(
Postupovať podľa zaužívaného / 40 rocneho uspesneho/ postupu a teploty oproti klasickemu . plynn spodnemu a vrchnemu ohrevu. rúry ako inokedy.. sa neda ...
viem každá rúra pečie inak. Prosim poradte ako mam piect v novej rure amica ? dakujem Gabi_3@centrum.sk
Mala by sa poradiť s vareškármi,ktorí majú skúsenosť s teplovzdušnou trúbou.
Myslím,že sa dopátraš pomoci.
Dobrý deň. Chcem sa opýtať načo ten zlatý klas? Nieje spomenutý v recepte. Ďakujem
Na Vasu otazku odpovedala @Tatranka dna 1. augusta 2011 o 17:02:
Do plnky davam jeden puding a jeden zlatý klas.
Držím palec.Verím,že to bude v poriadku a že budeš spokojná.ja som robila minule po dlhšom čase venčeky a boli naozaj výborné.
Zuzanka,máš ich krásne a mňa len teší,že si spokojná.Ono nie je jednoduché a ľahké upiecť dobré odpaľované cesto.Stačí len v zlom okamihu otvoriť trúbu a je po námahe... Nech chutia!
Musel som spravit nove cesto podla youtu.be/KQUMNLy6-7g...
ine zlozenie, popis pre ludi co robia prvy krat.
A v popise vobec nemate zlaty klas hoci v zozname surovin je. Ani ci ho tam nasypat alebo uvarit podla popisu na klase.
Kedysi som robil veterniky podla ineho receptu z novin ale recept som stratil. Tie sa podarili.
Dakujem za recept.
Skúsim ja poradiť : Cesto a vajcia musia mať rovnakú teplotu . A musíš len po jednom vajci pridávať . Múkou ako ty píšeš to nenapravíš . Robila som ich už niekoľkokrát , takže mám s tým skúsenosti .
Rúru som neotvárala. Kde robím chybu.
A ja ich rada robím, lebo recept je dobrý, pomer surovín akurát, ja som iba piekla o trochu kratšie.
Ešte raz ďakujem za recept a pozdravujem.
Krasne sa Ti vydarili!
Ale nakoniec veľká spokojnosť.
Recept sa udomácni určite;-)