Karamelové veterníky

orchideaOrchidea, 53 ročná žena, Žiar nad Hronom, 6. februára 2011 15:35
Ďalšie jej recepty »

Karamelové veterníkyFoto: orchidea

Základ receptu je z časopisu a knihy "Veľká domáca cukrárka", upravila som si len množstvo surovín, aby som mala väčší počet hotových veterníkov. Konečne som sa dopracovala k veterníkom o akých som vždy snívala.

18
porcií
5-7 min
na 230 °C

Suroviny

Postup prípravy

  1. 1

    Do vody nakrájame tuk, dáme štipku soli a privedieme k varu. Varíme kým sa tuk nerozpustí. Za stáleho miešanie prisypeme preosiatu múku a ešte miešame - odpaľujeme. (Ja to robím asi 5 minút, kým nevznikne hmota oddeľujúca sa od varešky a od hrnca, na dne kastróla sa utvorí biely povlak. Vtedy hrniec odstavím a nechám vychladnúť.)

    Karamelové veterníky - obrázok 1
  2. 2

    Do vychladnutej hmoty pridáme po jednom vajíčka, dobre každé premiešame - najlepšie šľahačom. Pomocou cukrárenského vrecúška nastriekame na plech okrúhle veterníčky.(Pohárom namočenom v múke som si vyznačila na plech krúžky a veterníky som striekala dvakrát na seba - dve vrstvy).

  3. 3

    Rúru vyhrejeme na 230 strupňov, vložíme plech a pečieme asi 25 minút. (Na dno rúry si dávam pri pečení odpaľovaného cesta kastrólik s vodou, aby sa v rúre tvorila para a dobre pečivo rástlo). Po upečení a čiastočnom vychladnutí veterníčky prekrojíme.

    Karamelové veterníky - obrázok 3
  4. 4

    Z mlieka, vanilkového cukru, práškového cukru, zo žĺtka a Zlatých klasov uvaríme puding a necháme ho vychladnúť. Kým puding chladne, vyšľaháme si 5 dl šľahačkovej smotany so stužovačom šľahačky. K šľahačke postupne pridávame puding a dobre šľaháme spolu do hladka. Krém striekame na spodnú časť veterníčkov.

  5. 5

    6 PL kryštálového cukru skaramelizujeme na suchej panvici, miešame na miernom ohni. Postupne pridáme za stáleho miešania 1 dl šľahačkovej smotany, karamel v nej rozpustíme a miešame kým nevznikne vláčna polotuhá masa. Odstavíme a necháme vychladnúť. Zvyšok šľahačkovej smotany - 500 ml vyšľahýme so stužovačom. Pridávame karamelovú hmotu (asi 1-2 PL nechať do polevy). Vyšľahanú šľahačku dáme na krém.

  6. 6

    Hotové veterníčky polejeme karamelovou polevou. 200 g práškového cukru vymiešať s 5-6 PL horúcej vody, pridať karamelovú hmotu.

ohodnoť recept:
Hlasovalo 14 ľudí (4,4 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist