Karamelové veterníky

orchidea - fotkaorchidea, 6. februára 2011
Karamelové veterníky
Foto: orchidea

Základ receptu je z časopisu a knihy "Veľká domáca cukrárka", upravila som si len množstvo surovín, aby som mala väčší počet hotových veterníkov. Konečne Zobraziť celý popisZáklad receptu je z časopisu a knihy "Veľká domáca cukrárka", upravila som si len množstvo surovín, aby som mala väčší počet hotových veterníkov. Konečne som sa dopracovala k veterníkom o akých som vždy snívala.

18
porcií
5-7 minút
na 230 °C

Suroviny

6 dl, studená
250 g,, Palmela
300 g
7 ks
 štipka
400 ml
1 ks
5 dl
2  ks
1 ks
120 g
2 ks
600 ml
2 ks
6 PL




Postup

  1. 1

    Do vody nakrájame tuk, dáme štipku soli a privedieme k varu. Varíme kým sa tuk nerozpustí. Za stáleho miešanie prisypeme preosiatu múku a ešte miešame - odpaľujeme. (Ja to robím asi 5 minút, kým nevznikne hmota oddeľujúca sa od varešky a od hrnca, na dne kastróla sa utvorí biely povlak. Vtedy hrniec odstavím a nechám vychladnúť.)

    Karamelové veterníky - obrázok 1
  2. 2

    Do vychladnutej hmoty pridáme po jednom vajíčka, dobre každé premiešame - najlepšie šľahačom. Pomocou cukrárenského vrecúška nastriekame na plech okrúhle veterníčky.(Pohárom namočenom v múke som si vyznačila na plech krúžky a veterníky som striekala dvakrát na seba - dve vrstvy).

  3. 3

    Rúru vyhrejeme na 230 strupňov, vložíme plech a pečieme asi 25 minút. (Na dno rúry si dávam pri pečení odpaľovaného cesta kastrólik s vodou, aby sa v rúre tvorila para a dobre pečivo rástlo). Po upečení a čiastočnom vychladnutí veterníčky prekrojíme.

    Karamelové veterníky - obrázok 3
  4. 4

    Z mlieka, vanilkového cukru, práškového cukru, zo žĺtka a Zlatých klasov uvaríme puding a necháme ho vychladnúť. Kým puding chladne, vyšľaháme si 5 dl šľahačkovej smotany so stužovačom šľahačky. K šľahačke postupne pridávame puding a dobre šľaháme spolu do hladka. Krém striekame na spodnú časť veterníčkov.

  5. 5

    6 PL kryštálového cukru skaramelizujeme na suchej panvici, miešame na miernom ohni. Postupne pridáme za stáleho miešania 1 dl šľahačkovej smotany, karamel v nej rozpustíme a miešame kým nevznikne vláčna polotuhá masa. Odstavíme a necháme vychladnúť. Zvyšok šľahačkovej smotany - 500 ml vyšľahýme so stužovačom. Pridávame karamelovú hmotu (asi 1-2 PL nechať do polevy). Vyšľahanú šľahačku dáme na krém.

  6. 6

    Hotové veterníčky polejeme karamelovou polevou. 200 g práškového cukru vymiešať s 5-6 PL horúcej vody, pridať karamelovú hmotu.

Diskusia k receptu

cica2
wau, tie sa ti nádherne vydarili!!! Si šikuľka ;-)
havino
krásne ich máš, nádherné, už len zahryznuť
jarca
Tak toto su tie pravé vetrníky, ktore predavali v kaydej cukrarni a nie
tie dnešne nechutne umeliny. Tomu sa povie pán veternik. Dakujem
za super receptík.
jarca
opravujem - veterníky.........každej....
dorisa
Krasne sa ti vydarili tie veterníčky. Odpaľované cesto som ešte nerobila.
ketty3811
Krásne veterníky.Doma ich majú radi,ale ja si na ne netrúfam.Ukladám a snáď niekedy vyskúšam podľa teba.:-)
diabambulka
krásne sa ti podarili, robili sme to už doma, len sme nevedeli urobiť tú karamelovú polevu na vrch, super terz už máme aj to. Ďakujeme uložené v KK:-) pekný deň
merihe
orchidea,sú nádherné já tiež také robím a sú fantastické.K narodeninám robievam také tortičky ako tieto veterníky teraz cez víkend som robila a pošlem foto ,recept už nemusím posielať.Mam tiež foto aj na čiernu ružu od teba,tak asi pošlem aj to
merihe
Orchidea,sú krásne,aj ja také robievam.K narodeninám robievam také tortičky,foto asi pošlem,recept už nemusím a mám aj foto čiernej ruže od teba,tak asi pošlem aj to,snáď to uverejnia.
merihe
nešlo mi to odoslať a teraz tam mám dva komentáre,nevadí ??
tatranka
Koláčiky z odpaľoveného cesta sa zdajú jednoduché.No nie je to pravda.Len dobrá gazdinka vie urobiť kvalitné odpaľované cesto.Ty ňou určite si,lebo tvoje venčeky sú naozaj pekné.
nika72
...to kde ste také pekné kúpili??????????:o)
cica2
Nemôžem sa vynadívať, tak sú krásne!!!! Asi prídem na zaškolenie ;-)
marienka44
@Orchidea ,dakujem za recept na karamel.polevu, nepoznala som ju. Aj nasa známa, pani Žofka, mi dala recept na veterníky a tiez ich striekala na plech vo dvoch vrstvách, aby bolo co prerezat. Gratulujem!
kuchticka
Veterniky sa ti vydarila nadherne. To bol kedysi moj najoblubenejsi zakusok. Lenze teraz jich uz skutocne falsuju. Ked sme tam boli na navsteve (v Cesku a na Slovensku tak som si v cukrarni kupila z nostalgie veternik. Nedal sa jest.
Ja som tiez robievala veterniky, len bez karamelu, lebo som nevedela ako spravne uvarit karamel. Si predstavte, tolko rokov peciem kde co a nevedela som spravit karamel.
aja1616
Aj mne pripomínajú tie komunistické veterníky a musím vyskúšať. Máš ich prekrásne. Ja ale nerozumiem tomuto: v surovinách máš uvedenú šľahačku v množstve 400 ml, 600 ml a v postupe máš uvedenú 5dl a potom 1 dl a 500 ml, takže v postupe je o 1 dl viac, alebo som to zle pochopila? Možno to nie je dôležitá odchýlka, ale rada by som bola, keby sa mi veterníky podarili. Inak ukladám do KK.
matja
Veterníky vyzerajú naozaj krásne a určite sú aj chutné! :) Ja som sa pokúšala urobiť veterníky už niekoľkokrát,ale nikdy sa mi nevydarili, tak dúfam, že tento recept bude fungovať (keď už je aj odskúšaný) :)
ursula4
So siahnutým žaludkom som sa pustila do veterníkov a na moje veľke prekvapenie sa podarili a žalúdok sa od tej dobroty roztiahol
orchidea
Dievčence, veľmi pekne vám všetkým ďakujem za pochvaly, taká vytešená som už nebola ani nepamätám, záležalo mi na tom, aby som tým receptom urobila radosť a vidím, že sa podarilo. Ešte raz vďaka.

Pre @aja1616 uprestňujem: 400 ml šľahačkovej smotany ide do krému a 600 ml je na karamelovú šľahačku, len 100 ml z toho množstva,( ešte nevyšľahaná šľahačka) sa použije na zaliatie karamelu a zvyšok teda 500 ml sa vyšľahá na šľahačku....
Ospravedlňujem sa za to, že som neustriehla v postupe a udávala som množstvá aj v ml a dl ale vy zbehlé kucháročky mi to hádam odpustíte.
orchidea
@ursula4 - tak som veľmi rada, že sa podarili a chutili a aspoň niekto ich vyskúšal. Ďakujem.
kuchticka
@matja , ked pecies odpalovane cesto (venceky, veyterniky) nesmies otvorit trubu aspon prvych 10 minut, inak splasnu a budu tvrde. To je vatsinou neuspech zaciatocnicok v peceni.
orchidea
@kuchticka - ďakujem za doplnenie- pripomienkou k pečeniu, je to úplná pravda, neotvárať rúru a vydržať, zo začiatku sa zdá že pečivo v rúre len "sedí" ale ono začne pekne rásť.
@rona1 - ďakujem
1x micca
jarunka
Ja z odpalovaneho cesta nepeciem. Toto mozno vyskusam. Su pekne vysoke.
hortenzia51
už som vyskušala tvoj recept-- napoprve sa mi veľmi vydarili aj súúú výýborne...
milina
môj obľúbený koláčik, určite vyskúšam, ukladám do KK.
milu
ja milujem veterníky,ale netrúfam si Mňam mňam Mňam
iboja
no super o takýchto aj ja snivam ...ukladam
luliana
tak to uz hej,,,,,skoro ako od profesionalnej pekarky,,klobuk dole
evka590
su krasne!!!len by som chcela poradit ked ich chcem mat take pekne velke jaku musim pouzit spicku?dakujem za odpoved!
evka590
su krasne!!!len by som chcela poradit ked ich chcem mat take pekne velke jaku musim pouzit spicku?dakujem za odpoved!
orchidea
@evka590 - použila som ozdobnú špičku s najväčším otvorom akú som mala, cesto išlo cez ňu najľahšie ale myslím si, že môžeš vyskúšať a použiť akú máš.
anina43
veterníčky sú naozaj krásne, páči sa mi recept, ukladám do KK, určite sa pustím do toho,kto by odolal tomuto receptu ? krásne foto, dik
orchidea
@3sandra3 - želám ti aby sa krásne vydarili a budem rada ak sa pochváliš, @anina43 ďakujem za pochvalu a vyskúšaj ich, budeš určite spokojná, boli výborné.
kakajka
toto je jeden uzasny receptik, pred mesiacom som skusala skusobnu polovicnu verziu a boli skvele ohlasy, manzel sa ma spytal, kde som kupila take fantasticke veterniky
kakajka
dnes idem piect uz z celej uvedenej davky a uz sa na ne neviem dockat, mnaaam :-P dakujem za recpt!
orchidea
@kakajka som veľmi rada že si s receptom spokojná, máš pravdu veterníky sú ozaj výbornej chuti. Tak nech sa ti stále vydaria k spokojnosti všetkých ktorí ich budú papkať.
marijanka712
opravdu veterníky je umenie , ale zo skúsenosti viem, že ešte väčšie ich piecť, neotvoriť rúru a aby mali správnu teplotu aj mne sa dvakrát nevydarili ale tvoj rp ešte vyskúšam už som tak natiahnutá vedomosťami o technike pečenia, že to ešte ráz risknem a to s tvojim receptom. Máš ich opravdú krásné, chutné a lákave.
tykadielko
teraz budeme mať samé oslavy....už som inšpirovaná, čo ešte napečiem....vyzerajú krásne....tieto musím...xixi
werusz
môžem sa spýtať, kde som urobila chybu, keď sa mi nechceli poriadne prepiecť? stále boli v strede vlhké... možno zle striekam cesto na seba? alebo znížiť teplotu a piecť dlhšie? ďakujem za radu!
orchidea
@werusz - možno sa ti to iba zdá že sú vnútri zle prepečené, odpalované cestá sú také po prekrojení vnútri trošku vlhké, hlavné je aby pekne narástli, ale môžeš samozrejme skúsiť aj tak piecť, že znížiš teplotu a dopekáš napr. pri 220 st. 20 minút a potom dopekať pri 180 st. 10-15 minút, tiež pri striekaní na plech si daj pozor, aby si ich ozaj nedala veľmi nahrubo, ja ich začínam robiť od kraja - krúžok a potom vyplním stred. Dúfam že som ti aspoň trošku poradila a nevdzávaj sa, verím že sa ti podaria. Veď aj najskúsenejšej cukrárke vždy všetko nevyjde aj keď má prax, mne sa to už tiež stalo že mi vôbec nenarástli alebo sa mi pri pečení zdeformovali a to som nechápala prečo.
werusz
@orchidea ďakujem za tip, možno skúsim s teplotou popracovať alebo s umiestnením plechu - v tejto rúre som odpaľované cesto piekla prvýkrát. narástlo mi pekne, len to vnútro "neposlúchalo" :-) striekala som tak, ako píšeš a výzorovo boli super. problém som mala s plnkou, ale to je už len môj problém, ja totiž neznesiem klasickú šľahačku odmalička. dúfala som, že v tomto veterníku to zjem, ale nedalo sa... budem musieť poskúšať inú plnku, aj keď to už nebude originál.
orchidea
@werusz - nedá mi aby so nereagovala. Ak ti tie veterníčky pekne narástli to je super, skús ich teda nabudúce ešte dopekať pri nižšej teplote, každá rúra je iná a to si len sama vyskúšaš a budeš už na 100% spokojná. Čo sa týka plnky, skús len takú bez šľahačky mám aj taký recept, len neviem na aké množstvo veterníkov je tá plnka to mám zase iný recept, ešte som ho neskúšala. Plnka: 3OO ml mlieka, 1 pudingový prášok s vanilkovou príchuťou, 2 žĺtky - uvariť hustý puding. Nechať vychladnúť za občasného miešania a potom zmiešať s vyšľahaným 1 maslom a 200 g práškového cukru. Najskôr sa dá táto plnka a potom obyčajná šľahačka na plnku, ale tú už nemusíš dať keď nemôžeš šľahačku jesť. Len to, že nebude vo veterníkoch šľahačka asi bude dosť chýbať, to už budú skôr len venčeky, ale veď aj tie sú výborné a ja ich robievam častejšie ako veterníkiy.
werusz
@orchidea ďakujem za recept na plnku bez šľahačky! skúsim a ja viem, že to už nebude ono...ale nič nenarobím. veterníky má môj muž najradšej, tak bude mať určite radosť!
marykay
@Orchidea - super receptik, vela krat som skusala odpalovane cesto a vzdy neuspesne, stale skoncilo v kosi.... podarilo sa mi to az podla tohto postupu ;-), inak uz robit nikdy nebudem :) Vdakaaa :):):)
romca123
MOZEM SA OPYTAT KDE SOM SPRAVILA CHYBU? DRUHA PLNKA SA MI ZRAZILA KED SOM PRIDALA TEN KARAMEL
orchidea
@romca123 - nepridala si k šľahačke horúci karamel? Mne sa to už tiež stalo že bol vlažný a šľahačka sa mi zrazila. Mohlo sa ti to ale stať aj tým, že si šľahala dlho, vtedy sa zvykne šľahačka tiež zraziť - prešľahá sa. Skús karamel k šľahačke len zľahka primiešať, nie už šľahať. Najradšej robievam karamelovú šľahačku takto: 4PL kryštálového cukru upálim na karamel, prilejem 1,5 dl mlieka a zahrievam kým sa karamel nerozpustí, treba dať pozor aby mlieko nevykypelo, bude sa to už aj variť. Potom dať dobre vychladiť, pridať šľahačku v prášku a vyšľahať. Šľahačka nemá takú chuť ako z pravej šľahačkovej smotany, ale nám stačí.
angela2
super receptík i super veterníky, už som ich robila 3krát a nemajú chybu a aj množstvo je super, akurát pre nás :) vdaka za receptík
orchidea
@angela2 - ani nevieš ako si ma potešila...:) som rada že si s receptom spokojná a že sa veterníky vydarili... super, nech sa ti stále darí.
soniatko
no proste wau asi sa necham vyprovokovat a idem na ne ked uz je ta velka noc :o) krasny recept snad ani moje neostanu v hanbe... Dakujem za receptik
soniatko
su uzasne!!! naozaj skvely receprik prave ich dopekam! zajtra naplnim a huraaaa papame dakujem:o))
soniatko
@orchidea boli uzasne mnam mnam sa zjedli do chlpa!!! fakt vrelo odporucam vyskusajte! krasny skvely receptik
sirotka
tieto veterniky nemaju chybu je to super recept robila som ho na velku noc
orchidea
@sirotka - nič nie je tak potešujúce ako keď niekto recept aj vyskúša, podarí sa a hlavne aj chutí, teším sa že si napísala svoju skúsenosť. Ďakujem.
vieriko
chcela by som ich vyskúšat a chcela by som vas este poprosit , ked ich striekam na plech treba ho vymastit a vysypat mukou?
orchidea
@vieriko - treba plech vymastiť ale nemusí sa vysypať múkou, alebo dať papier na pečenie. Tak nech sa vydaria a chutia.
16ivet16
Odpalované cesto som už robila vela krát-pri zákusku ,,velhory,,.V rúre som mala cesto krásne vysoké,ale vždy po vybratí plechu kleslo a ,,zvädlo,,.Piekla som aj tieto veterníčky-chutove sú naozaj super,ale s tým cestom sa mi stalo to isté.Skúšala som aj-ako tu píšete,po upečení neotvorit rúru asi 10 min a nepomohlo.Neviete mi niekto prosim vás poradit ,kde asi robím chybu?Dakujem
orchidea
@16ivet16 - myslím si, že ak ti cesto po vybratí z rúry klesne tak bolo málo upečené... mne sa to stalo raz s tortovým korpusom, tiež sa mi po vybratí z rúry prepadol a to vyzeral že je už upečený ale po vychladnutí a prekrojení bol stred ešte nedopečený, nezistila som to ani pri skúšaní špáratkom... ja pečiem pri vyššej teplote tak ako uvádzam v recepte tých 25 minút a ak sa mi zdá bledé, teplotu stiahnem a ešte dopekám, nevyberieš to veľmi rýchlo z rúry, nepečieš krátko? Rada by som ti poradila ale nič iné ma nenapáda.
16ivet16
@orchidea - tým že by som mala nedopečené cesto to určite nebude (túto metódu som už skúšala).Mohlo byť tým, že som vajcia pridávala ešte to vlažnej masy a nie studenej, a rozmiešavala som ich po jednom vareškou a nie mixérom-tak som to mala písané v recepte na velhory (to isté cesto)? V piatok sa chystám robiť znova tvoje venčeky; výborne chutili celej rodine. Budem sa snažiť postupovať presne podľa tvojho návodu a dám vedieť. :)
soniatko
uuuffff tak vrelo odporucam robit veterniky v tomto horku :o((( sakra dvakrat sa mi sekla slahacka a to som ju slahala ako vzdy :o((( krem som urobila este raz ale palit dalsi karamel som uz vazne odmietla!!! cele zle ale snad mi to rodina odpusti a ked stuhnu zhlcucu aj seknutu karamelovu slahanu... inak sme na nich zavisliiii!!!!
orchidea
@soniatko - tak to ma ozaj mrzí že ti to tentokrát tak dopadlo... ale vždy sa nám nemusí všetko vydariť aj keď je to na škodu:(((... ja mám tiež problém a obavy pri šľahaní obyčajnej šľahačky a nielen pri tomto recepte... ale verím, že to bolo tou horúčavou, nevzdávaj sa...
16ivet16
no,zistila som,že si mala naozaj pravdu,velmi zavisí od dlžky pečenia,teploty a jej regulaciou-k tomu aby venčeky neklesli.Posledný plech,ktorý som v rure aj nechala bol najvydarenejší.Mala som narodky,a tie venčeky som brala do práce,no tak tí si oblizovali prsty!....ešte jedna otázočka-po upečení venčeky rovno vyberieš z rury alebo vypneš ruru a ešte chvílu ich nevyberaš?
orchidea
@16ivet16 - blahoželám k narodeninám....ja pečiem tak, že plech hneď vyberiem keď vidím, že sú už pekne sfarbené, chytajú hnedastú farbu, nenechávam dopekaťvo vypnutej rúre...potom chvíľu počkám a poprekrajujem...
lubik07
kto este nevyskusal tieto veterniky, moze lutovat...ja ich zajtra idem robit druhy krat, a vsetci sa uz vytesuju....vdaka za skvely recept ;)
orchidea
@lubik07 ani nevieš ako ma to teší že sa tvojej rodinke veterníky páčia...veru aj ja ich robím rada a ešte radšej ich papkáme....:)
iweta
mne sa veterniky vydarili,boli,krasne no karamel mi tak stvrdol,ze sa nedal pouzit,kde som spravila chybu?
orchidea
@iweta - tak to som prekvapená že ti karamel až tak stvrdol...neviem si predstaviť v čom je chyba...nemala by si pokaziť nič s tým, ak by si pridala ešte vodu alebo trošičku oleja. Polevu treba použiť hneď ako ju urobíš, nerobiť si ju v predstihu.
orchidea
Teraz som si uvedomila že tebe asi stvrdol karamel keď si ho miešala ...to môže byť aj preto, že si ho dlho varila, veľmi ti zhustol a potom asi stvrdol, netreba až do takej hustoty variť, radšej redšie.
orchidea
@ckatka veru si už nepamätám presne, bolo ich toľko ako sú na tácke-upečené myslím že okolo 16 ks




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia