Karamelové veterníky
Karamelové tyčinky a miniveterníky z odpaľovaného cesta (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Výborne pohostenie pre milovníkov odpaľovaného cesta.
Vyhľadávaný zákusok v cukrárňach, na svadbách a väčších
oslavách.
30 ks porcií |
50 minút príprava |
20-30 minút na 200/190 °C |
Postup
- Suroviny do odpaľovaného cesta. Vodu, mlieko, štipku soli, pokrájané maslo dáme do misy variť pokiaľ sa maslo nerozpustí. Odstavíme z plameňa, pridáme preosiatu múku, misu vrátime na mierny plameň a varechou miešame, pokiaľ sa cesto neodlepuje od misy, netrvá to dlho.
- Pripravené cesto preložíme do mixéra a šľaháme pokiaľ mierne vychladne.
- Zašľaháme po jednom vajíčku. Následne cesto dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou. Plech vyložíme papierom na pečenie a striekame tyčinky a miniveterníky.
- Rúru predhrejeme na 200 stupňov pečieme 15 minút. Po uplynutí času rúru stiahneme na 180 stupňov a pečieme ďalších 15 minút. Rúru počas celého pečenia neotvárame. Po upečení pri pootvorených dvierkach necháme vychladnúť. To isté platí aj pre miniveterníky pečieme na190 stupňov - 20 minút a po upečení necháme vychladnúť v pootvorenej rúre.
- Upečené do zlatista necháme vychladnúť. Pred naplnením tyčinky a mniniveterníky prekrojíme pozdĺžne.
- Suroviny na vanilkovú plnku, ktorú pripravíme podľa návodu. Cukrárske vrecko s rovnou špičkou naplníme plnkou, plníme miniveterníky, s ozdobnou špičkou tyčinky. Deň predtým som si pripravila karamelovú šľahačku. Cukor skaramelizujeme, vlejeme smotanu, privedieme do varu, miešame pokiaľ sa karamel nerozpustí a odložíme do chladničky vychladiť najlepšie cez noc. Karamelovú smotanu so Smetafixom vyšľaháme do tuha, prenesieme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
- Pripravené tyčinky a miniveterníky plníme vanilkovou plnkou a karamelovou šľahačkou, zakryjeme druhou časťou a zľahka pritlačíme. Odložíme do chladničky stuhnúť.
- Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.