Karamelové veterníky

Karamelové tyčinky a miniveterníky z odpaľovaného cesta (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Výborne pohostenie pre milovníkov odpaľovaného cesta. Vyhľadávaný zákusok v cukrárňach, na svadbách a väčších oslavách.

30 ks
porcií
50 minút
príprava
20-30 minút
na 200/190 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny do odpaľovaného cesta. Vodu, mlieko, štipku soli, pokrájané maslo dáme do misy variť pokiaľ sa maslo nerozpustí. Odstavíme z plameňa, pridáme preosiatu múku, misu vrátime na mierny plameň a varechou miešame, pokiaľ sa cesto neodlepuje od misy, netrvá to dlho.
  2. Pripravené cesto preložíme do mixéra a šľaháme pokiaľ mierne vychladne.
  3. Zašľaháme po jednom vajíčku. Následne cesto dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou. Plech vyložíme papierom na pečenie a striekame tyčinky a miniveterníky.
  4. Rúru predhrejeme na 200 stupňov pečieme 15 minút. Po uplynutí času rúru stiahneme na 180 stupňov a pečieme ďalších 15 minút. Rúru počas celého pečenia neotvárame. Po upečení pri pootvorených dvierkach necháme vychladnúť. To isté platí aj pre miniveterníky pečieme na190 stupňov - 20 minút a po upečení necháme vychladnúť v pootvorenej rúre.
  5. Upečené do zlatista necháme vychladnúť. Pred naplnením tyčinky a mniniveterníky prekrojíme pozdĺžne.
  6. Suroviny na vanilkovú plnku, ktorú pripravíme podľa návodu. Cukrárske vrecko s rovnou špičkou naplníme plnkou, plníme miniveterníky, s ozdobnou špičkou tyčinky. Deň predtým som si pripravila karamelovú šľahačku. Cukor skaramelizujeme, vlejeme smotanu, privedieme do varu, miešame pokiaľ sa karamel nerozpustí a odložíme do chladničky vychladiť najlepšie cez noc. Karamelovú smotanu so Smetafixom vyšľaháme do tuha, prenesieme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
  7. Pripravené tyčinky a miniveterníky plníme vanilkovou plnkou a karamelovou šľahačkou, zakryjeme druhou časťou a zľahka pritlačíme. Odložíme do chladničky stuhnúť.
  8. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.