Karamelový zákusok
Karamelový zákusok

Karamelové prekvapenie z odpaľovaného cesta fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 6. marca 2021
Karamelové prekvapenie z odpaľovaného cesta (fotorecept)
Foto: olinecka

Každý pozná z odpaľovaného cesta veľa dobrôt, jednu ponúkam s karamelovým prekvapením. Výborné pohostenie na rôzne príležitosti.

18-20
porcií
50 minút
príprava
20-25 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
250 ml studená
100 g
200 g
4 ks väčšie
 štipka
1/4 ČL
Pudingový krém:
350 ml
1 bal.
200 g
2,5 PL
štipka
Karamelová šľahačka:
250-300 ml (33 %)
1-2 bal.
2,5-3 PL
Navrch:
 (alebo čokoládová poleva)




Postup

  1. 1

    Vodu nalejeme do hrnca, pridáme pokrájané maslo, soľ a necháme zovrieť. Po zovretí stiahneme plameň a po častiach vmiešame múku. Na miernom ohni cesto miešame (odpaľujeme) aspoň 5 minút.

    Karamelové prekvapenie z odpaľovaného cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto necháme vychladnúť, potom ho preložíme do mixéra a prišľaháme prášok do pečiva a postupne po jednom aj vajíčka. Cesto dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.

    Karamelové prekvapenie z odpaľovaného cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plech vyložíme papierom na pečenie a nastriekame cesto v dvoch vrstvách na seba, aby bolo vyššie po upečení. Pečieme 20-25 minút v rúre predhriatej na 200 stupňov. Rúru počas pečenia neotvárame.

    Karamelové prekvapenie z odpaľovaného cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pudingový krém: V mlieku s cukrom a štipkou soli uvaríme Zlatý klas na hustý puding, ktorý zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame do hladka a spojíme s vychladnutým pudingom.

    Karamelové prekvapenie z odpaľovaného cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Deň predtým som si uvarila karamelovú šľahačku. Ako nato? Cukor kryštál skaramelizujeme, vlejeme smotanu na šľahanie a miešame pokiaľ sa cukor nerozpustí. Odložíme na noc do chladničky. Teraz smotanu vyšľaháme do polotuha, pridáme Smetafix a dobre došľaháme do tuha.

    Karamelové prekvapenie z odpaľovaného cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečené odpaľované cesto v strede prekrojíme na polovice a pomocou cukrárského vrecka s ozdobnou špičkou plníme najprv pudingovým krémom a následne šľahačkou. Vrch zakryjeme druhou polovicou upečeného cesta. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom alebo pofŕkame čokoládovou polevou. Dobrú chuť všetkým.

    Karamelové prekvapenie z odpaľovaného cesta (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

motyka
@oline čka - už si začínam myslieť, že s tými dobrotami "podnikáš ". Ja keby že som napiekla takéto božské karamelové dobroty, tak polovica z nich by zmizla za 1/2 hodiny.
A dosť by som tomu pomohla aj ja. Veľmi sa premáham, aby som ich hneď neurobila. A asi aj urobím. Veď zajtra je MDŽ, tak sa to dá ospravedlniť a bude aj ku kávičke alebo zabaliť pre rýchlu návštevu. Sú krásne, jednoduchšie na krájanie, ako venčeky a o chuti nepochybujem. Vďaka za receptík a všetko dobré aj všetkým ostatným, ktoré /ktorí/ si zajtra pripomenú sviatok všetkých žien. Všetkým najme zdravíčko.....
olinecka
Ďakujem za veľmi pekný komentár, nepodnikam s mojim pečením je to moja záľuba. Podnikanie by som nezvládla, som rada že zvládnem pre mojich doma. Odporúčam upiecť a tá chuť, niečo famózne.U nás sa po nich zaprášilo, príjemné prežitie sviatku MDŽ tebe a všetkým dievčatám na Vareche ako, aj ženám redakcii.
1x motyka
motyka
Blahoželám všetkým k zaslúženej výhre, ale moje uznanie a poďakovanie si zaslúžite aj ostatné /ní/ za pridávanie vačšinou výborných receptov. Teším sa na ďalšie. Dobré zdravie všetkým.
motyka
Neviem ako som to dala nie na vyhodnocujúcu stránku. Ospravedlňujem sa, ale myslím, že viete kam to patrí. Aj tebe @olinecka. Zdravím.