Karamelové prekvapenie z odpaľovaného cesta fotorecept
Foto: olinecka
Každý pozná z odpaľovaného cesta veľa dobrôt, jednu ponúkam s karamelovým prekvapením. Výborné pohostenie na rôzne príležitosti.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
250 ml studená |
|
100 g |
|
200 g |
|
4 ks väčšie |
|
štipka |
|
1/4 ČL |
|
Pudingový krém: | |
350 ml |
|
1 bal. |
|
200 g |
|
2,5 PL |
|
štipka |
|
Karamelová šľahačka: | |
250-300 ml (33 %) |
|
1-2 bal. |
|
2,5-3 PL |
|
Navrch: | |
(alebo čokoládová poleva) |
|
Postup
-
1
Vodu nalejeme do hrnca, pridáme pokrájané maslo, soľ a necháme zovrieť. Po zovretí stiahneme plameň a po častiach vmiešame múku. Na miernom ohni cesto miešame (odpaľujeme) aspoň 5 minút.
-
2
Cesto necháme vychladnúť, potom ho preložíme do mixéra a prišľaháme prášok do pečiva a postupne po jednom aj vajíčka. Cesto dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
-
3
Plech vyložíme papierom na pečenie a nastriekame cesto v dvoch vrstvách na seba, aby bolo vyššie po upečení. Pečieme 20-25 minút v rúre predhriatej na 200 stupňov. Rúru počas pečenia neotvárame.
-
4
Pudingový krém: V mlieku s cukrom a štipkou soli uvaríme Zlatý klas na hustý puding, ktorý zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame do hladka a spojíme s vychladnutým pudingom.
-
5
Deň predtým som si uvarila karamelovú šľahačku. Ako nato? Cukor kryštál skaramelizujeme, vlejeme smotanu na šľahanie a miešame pokiaľ sa cukor nerozpustí. Odložíme na noc do chladničky. Teraz smotanu vyšľaháme do polotuha, pridáme Smetafix a dobre došľaháme do tuha.
-
6
Upečené odpaľované cesto v strede prekrojíme na polovice a pomocou cukrárského vrecka s ozdobnou špičkou plníme najprv pudingovým krémom a následne šľahačkou. Vrch zakryjeme druhou polovicou upečeného cesta. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom alebo pofŕkame čokoládovou polevou. Dobrú chuť všetkým.
A dosť by som tomu pomohla aj ja. Veľmi sa premáham, aby som ich hneď neurobila. A asi aj urobím. Veď zajtra je MDŽ, tak sa to dá ospravedlniť a bude aj ku kávičke alebo zabaliť pre rýchlu návštevu. Sú krásne, jednoduchšie na krájanie, ako venčeky a o chuti nepochybujem. Vďaka za receptík a všetko dobré aj všetkým ostatným, ktoré /ktorí/ si zajtra pripomenú sviatok všetkých žien. Všetkým najme zdravíčko.....