Kapustovo-škvarkové pagáče fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 26. júla 2016

Dnes veľmi chutné kapustovo-škvarkové pagáčiky. Robila som ich už aj v podobe závinu a môžem iba doporučiť.

120 minút
príprava
3 x 20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
 štipka
150 g
200 ml
1 ks
Kvások:
50 ml
30 g
1 KL
Okrem toho:
1/2 hlávky
1 PL
 štipka
1 KL
300 g domáce
 na potretie
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Najprv som si pripravila letnú kapustu, lebo tá sa musí chladiť. Krajšie vyzerá keď sa strúha, ale ja všetko krájam a nie preto, lebo na to nemám pomôcky. Lebo mne sa to lepšie páči ak je v hotovom výrobku do čoho zahryznúť. Preto som i škvarky krájala nožom na drobné kocočky. Trošku pracné, ale môžte si pomleť, ak vám takto lepšie chutí.

    Kapustovo-škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do rajnice som dala malú lyžičku oleja, pridala som cukor a nechala som zkaramelizovať.

    Kapustovo-škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridala som pokrájanú kapustu a dobre premiešala.

    Kapustovo-škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kapustu som osolila, okorenila a pod pokrievkou dusila do mäkka. Treba občas pomiešať. Pokiaľ sa kapusta chladí, pripravím si kvások. V teplom mlieku som rozmrvila droždie, posypala cukrom a nechala vykysnúť.

    Kapustovo-škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Preosiala som si múku, pridala som vajce, smotanu, maslo, soľ. Pridala som vykysnutý kvások a vypracovala cesto.

    Kapustovo-škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vychladenú kapustu som pridala ku škvarkám.

    Kapustovo-škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Všetko som spolu dobre premiešala a pokiaľ vypracujem cesto, dala som ju do chladničky.

    Kapustovo-škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dobre vypracované cesto som rozvaľkala a uložila rovnomerne kapustovo -škvarkovú hmotu.

    Kapustovo-škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Preložila som cesto z prava do ľava, potom od vrchu na dol a z dola na hor. Potom som ho ešte opačne preložila 2x.

    Kapustovo-škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Prikryla kuchynskou útierkou a nechala odpočívať 30 min. Aby som nestála len tak so založenými rukami požehlila som si zatiaľ vypraté a usušené prádlo.

    Kapustovo-škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    3x preložené a za každým 30 min. odpočinuté cesto som rozvaľkala na hrúbku 3 cm a urobila som nožom mriežku.

    Kapustovo-škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vykrojila som pagáčiky.

    Kapustovo-škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Ešte na doske som ich potrela rozšľahaným vajcom a posypala rascou.To preto, aby sa pagáčiky neprilepili o plech a nedovolilo by im naskočiť, ak by sa potierali vajcom na plechu.

    Kapustovo-škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Ukladala som ich na plech, ktorý som vystlala papierom na pečenie. Trúbu som nechala vyhriať na 180 st. a piekli sa 20 min. Upečené som ukladala na mriežku, aby sa vychladili.

    Kapustovo-škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Krásne do chrumkava upečené a veľmi chutné pagáčiky som ukladala na tanier. Prajem vám dobrú chuť.

    Kapustovo-škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

frezia
Ty si vymyselnicka, ta tvoja rodina sa ma! 5*
haji
Hmm, to musí být dobrota!! Nádherně nakysnuté těsto, pagáčiky - jako loptičky! Jsi šikulka, Izi!!
tatranka
Krásne,lákavé a viem si predstaviť tú ohromnú chuť.Krásne loptičky.
mesiar50
Tvoje pagáče vyzerajú ukážkovo a veľmi chutne.Zaujímavý recept je už uložený v kk.Ďakujem ti usilovná včelička.
kecemis
Urcite by som neodmietol, I ked ja v tychto kombinaciach preferujem kyslu kapustu. Nepytaj sa preco, lebo neviem. Sracovane su krasne a skutocne volaju po ticho, "vyskusaj a uvidis, ze ti nebude chybat ta tvoja kysla kapusta".
jack
Mňamka.To ste si museli pochutiť.Páči sa mi.
stanci11
Izabelka, krásne ich máš! predpokladám že tá kapusta tomu dodá viacej šťavnatosti oproti klasickým škvarkovým že? :)
sonulienka
No kto iný by vedel tak výborný recept ako naša Izka? Už je uložený v KK a určite vyskúšam. Si jednoducho aj keď sa opakujem JEDNIČKA!!!!!
vierau
Sú prenádherné, uložené v KK. Určite vyskúšam.
izabella929
Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre.teším sa, že sa vám páči recept, ale neváhajte to vyskúšať lebo sú božské.Kapusta robí pagáčiky vláčnymi a šťavnatými.Nezabúdajte na to, že kapusta nesmie byť dominantná, má byť 50/50. Včera som mala návštevu no a pochvala bola veľká.Ešte by som poprosila, ak ich niektorá z vás upečie, napíšte mi prosím, ako vám chutili.Určite si dokážem predstaviť i kyslú kapustu, len sa mi už zásoby minuli a ja z obchodu nekupujem.
klukodvody
@Izabella929 díky, to přišlo v pravou chvíli. Manželka je dneska po operaci a sestřičky a doktoři prostě báječní. Tak jim udělám radost a napeču a odnesu jim tuhle nádheru.
haji
@Klukodvody (27.7.2016 14:00)
Krásné pozdravení tvé paní i tobě, stále držím pěsti a myslím na vás!! To se budou zdravotníci mít, taková dobrota! Mávám oběma! Izi, promiň, že se ti tu rozepisuji ne k receptu. Jsem ráda, že tu Josefa vidím, díky za trpělivost.
izabella929
@klukodvody ,v prvom rade prajem tvojej manželke, aby operácia dopadla dobre a hlavne ,aby sa rýchlo zotavila.Pokiaľ by to zdravotníkom urobilo radosť, tak to by bola pre mňa dvojnásobná.Si milý a veľmi pekne ďakujem za úprimné slová a silne držím palce.-)@haji , nie je dôvod na ospravedlnenie, sme predsa ľudia s radosťami i starosťami, ktoré patria tiež k životu.Ďakujem pekne za milé slová, ktoré sa objavili pod mojim receptom.-)
1x haji
natascha1
Nemám slov. Sánka mi padla dolu. Nádherné pagáče, krásne nakysnuté, ako loptičky. Geniálne.
potvora54
Teda Izabella929 tohle je naprostá bomba,sedím,dívám se a promiň slintám.Mám ráda tvoje recepty,ale tohle jednoznačně vede. Hned bych si dala.
veronikkka
Milá @izabelka , včera som robila Tvoje pagáčiky, síce bez kapusty - v tejto kombinácii doma nechceli, tak len škvarkové, píšem Ti to však preto, že cesto priam spievalo, výborne sa s ním pracovalo a pagáčiky boli fuč behom hodiny :-)
dakujem za úžasný receptík, som presvedčená, že s kapustou sú ešte lepšie!
hubata
Boožinku, ja vždy tak teším na tvoje recepty aj na fb a aj tu. Vždy je to niečo nové, neokukané, krásne po domácky naaranžované a hlavne sú to jedlá ktoré sa u nás stávajú hneď obľúbenými Aj tieto pagáčiky priam spievajú "upeč si ma"! Teraz som síce na chalupe a k oškvarkom sa nedostanem, ale s tou kapustou budú božské. Idem hneď na to. Vďaka za krásny recept, fotopopis a dávam päť hviezdičiek. Ďakujem Izka.
izabella929
@natascha1 ,som rada, že sa ti tento recept páči.-)som presvedčená o tom, že by ti chutili.-)@potvora54 ,nuž prekvapil ma tvoj komentár, ale v tejto kombinácii sa u nás na juhu pečú hlavne teraz v lete, keď je kapusta skorá, nie je ešte moc tvrdá.vďaka za krásne slová.-)@veronikkka , tak toto ma potešilo veľmi, ak chutili i bez kapusty som rada.-)ďakujem pekne za vyskúšanie receptu.-)@hubata , moja milá, čítala som tvoj komentár i na FB.som rada, že sleduješ moje recepty aj keď varím a pečiem nemoderne.Ja nerada idem s touto dobou, pretože na všetko mám svoj osobný názor a nebudem sa tu o tom zmieňovať.Keď budeš mať prístup k surovinám , verím že vyskúšaš i ty tento recept.-) Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za vaše komentáre ste všetci úžasní ľudia.-)
fcielkamaja
Vďaka Izabell,
to je "hamka - super mňamka" už je uložená v mojej kuchárskej knihe.
Chystám sa na cyklo-zájazd (... tam na juh myslím k vám) do Talianska, takže skvelý typ pre pohostenie do autobusu. Tie škvarky mne ako veget. ariánovi veľmi nepôjdu, ale kolegovia mi s nimi určite radi pomôžu :-).
Stačí kuknúť na fotku a recept a hneď je to jasné.
Vynikajúce - ako vždy !
Ď.
izabella929
@fcielkamaja ,ďakujem pekne za milé slová.-) Celkom až tam na juhu som nežila, iba tesne na Maďarskej hranici.Do Talianska je to ešte kúsok.Pokiaľ sa nepojedia počas cesty, určite sa im ani na druhý ,či tretí deň nič nestane.Zostáva mi iba popriať vám prekrásnu dovolenku pri mori.-)a vďaka za krásny komentár.-)
tinca
Izka paráááda,vyzerajú úžasne




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia