Foto: izabella929
Dnes veľmi chutné kapustovo-škvarkové pagáčiky. Robila som ich už aj v podobe závinu a môžem iba doporučiť.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
600 g |
|
štipka |
|
150 g |
|
200 ml |
|
1 ks |
|
Kvások: | |
50 ml |
|
30 g |
|
1 KL |
|
Okrem toho: | |
1/2 hlávky |
|
1 PL |
|
štipka |
|
|
|
1 KL |
|
300 g domáce |
|
na potretie |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Najprv som si pripravila letnú kapustu, lebo tá sa musí chladiť. Krajšie vyzerá keď sa strúha, ale ja všetko krájam a nie preto, lebo na to nemám pomôcky. Lebo mne sa to lepšie páči ak je v hotovom výrobku do čoho zahryznúť. Preto som i škvarky krájala nožom na drobné kocočky. Trošku pracné, ale môžte si pomleť, ak vám takto lepšie chutí.
-
2
Do rajnice som dala malú lyžičku oleja, pridala som cukor a nechala som zkaramelizovať.
-
3
Pridala som pokrájanú kapustu a dobre premiešala.
-
4
Kapustu som osolila, okorenila a pod pokrievkou dusila do mäkka. Treba občas pomiešať. Pokiaľ sa kapusta chladí, pripravím si kvások. V teplom mlieku som rozmrvila droždie, posypala cukrom a nechala vykysnúť.
-
5
Preosiala som si múku, pridala som vajce, smotanu, maslo, soľ. Pridala som vykysnutý kvások a vypracovala cesto.
-
6
Vychladenú kapustu som pridala ku škvarkám.
-
7
Všetko som spolu dobre premiešala a pokiaľ vypracujem cesto, dala som ju do chladničky.
-
8
Dobre vypracované cesto som rozvaľkala a uložila rovnomerne kapustovo -škvarkovú hmotu.
-
9
Preložila som cesto z prava do ľava, potom od vrchu na dol a z dola na hor. Potom som ho ešte opačne preložila 2x.
-
10
Prikryla kuchynskou útierkou a nechala odpočívať 30 min. Aby som nestála len tak so založenými rukami požehlila som si zatiaľ vypraté a usušené prádlo.
-
11
3x preložené a za každým 30 min. odpočinuté cesto som rozvaľkala na hrúbku 3 cm a urobila som nožom mriežku.
-
12
Vykrojila som pagáčiky.
-
13
Ešte na doske som ich potrela rozšľahaným vajcom a posypala rascou.To preto, aby sa pagáčiky neprilepili o plech a nedovolilo by im naskočiť, ak by sa potierali vajcom na plechu.
-
14
Ukladala som ich na plech, ktorý som vystlala papierom na pečenie. Trúbu som nechala vyhriať na 180 st. a piekli sa 20 min. Upečené som ukladala na mriežku, aby sa vychladili.
-
15
Krásne do chrumkava upečené a veľmi chutné pagáčiky som ukladala na tanier. Prajem vám dobrú chuť.
Krásné pozdravení tvé paní i tobě, stále držím pěsti a myslím na vás!! To se budou zdravotníci mít, taková dobrota! Mávám oběma! Izi, promiň, že se ti tu rozepisuji ne k receptu. Jsem ráda, že tu Josefa vidím, díky za trpělivost.
dakujem za úžasný receptík, som presvedčená, že s kapustou sú ešte lepšie!
to je "hamka - super mňamka" už je uložená v mojej kuchárskej knihe.
Chystám sa na cyklo-zájazd (... tam na juh myslím k vám) do Talianska, takže skvelý typ pre pohostenie do autobusu. Tie škvarky mne ako veget. ariánovi veľmi nepôjdu, ale kolegovia mi s nimi určite radi pomôžu :-).
Stačí kuknúť na fotku a recept a hneď je to jasné.
Vynikajúce - ako vždy !
Ď.