Kapustovo-škvarkové pagáče (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Dnes veľmi chutné kapustovo-škvarkové pagáčiky. Robila som ich už aj v podobe závinu a môžem iba doporučiť.

120 minút
príprava
3 x 20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv som si pripravila letnú kapustu, lebo tá sa musí chladiť. Krajšie vyzerá keď sa strúha, ale ja všetko krájam a nie preto, lebo na to nemám pomôcky. Lebo mne sa to lepšie páči ak je v hotovom výrobku do čoho zahryznúť. Preto som i škvarky krájala nožom na drobné kocočky. Trošku pracné, ale môžte si pomleť, ak vám takto lepšie chutí.
  2. Do rajnice som dala malú lyžičku oleja, pridala som cukor a nechala som zkaramelizovať.
  3. Pridala som pokrájanú kapustu a dobre premiešala.
  4. Kapustu som osolila, okorenila a pod pokrievkou dusila do mäkka. Treba občas pomiešať. Pokiaľ sa kapusta chladí, pripravím si kvások. V teplom mlieku som rozmrvila droždie, posypala cukrom a nechala vykysnúť.
  5. Preosiala som si múku, pridala som vajce, smotanu, maslo, soľ. Pridala som vykysnutý kvások a vypracovala cesto.
  6. Vychladenú kapustu som pridala ku škvarkám.
  7. Všetko som spolu dobre premiešala a pokiaľ vypracujem cesto, dala som ju do chladničky.
  8. Dobre vypracované cesto som rozvaľkala a uložila rovnomerne kapustovo -škvarkovú hmotu.
  9. Preložila som cesto z prava do ľava, potom od vrchu na dol a z dola na hor. Potom som ho ešte opačne preložila 2x.
  10. Prikryla kuchynskou útierkou a nechala odpočívať 30 min. Aby som nestála len tak so založenými rukami požehlila som si zatiaľ vypraté a usušené prádlo.
  11. 3x preložené a za každým 30 min. odpočinuté cesto som rozvaľkala na hrúbku 3 cm a urobila som nožom mriežku.
  12. Vykrojila som pagáčiky.
  13. Ešte na doske som ich potrela rozšľahaným vajcom a posypala rascou.To preto, aby sa pagáčiky neprilepili o plech a nedovolilo by im naskočiť, ak by sa potierali vajcom na plechu.
  14. Ukladala som ich na plech, ktorý som vystlala papierom na pečenie. Trúbu som nechala vyhriať na 180 st. a piekli sa 20 min. Upečené som ukladala na mriežku, aby sa vychladili.
  15. Krásne do chrumkava upečené a veľmi chutné pagáčiky som ukladala na tanier. Prajem vám dobrú chuť.