Kapustová letná polievka

tetrisss - fotkatetrisss, 12. júna 2011
Kapustová letná polievka
Foto: tetrisss

Moja kolegyňa kdesi nabrala semiačka takej čudnej zeleniny - bezhlavkovej kapusty, keďže nevie čo s ňou, pár listov mi doniesla a tak som si Zobraziť celý popisMoja kolegyňa kdesi nabrala semiačka takej čudnej zeleniny - bezhlavkovej kapusty, keďže nevie čo s ňou, pár listov mi doniesla a tak som si musela aj ja niečo vymyslieť.

4
porcie
5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 ks
50 g
1 lyžica
4 ks
1 ks
1 lyžica
1 dl




Postup

  1. 1

    Na masť dáme rozškvariť slaninu pokrájanú na malé kocky, na to dáme pokájanú cibuľu, popražíme a pridáme kapustu, pokrájanú na pásiky. Určite sa dá použiť aj normálna kapusta letná. Keď kapusta zmäkne, čo je rýchlo, vyberieme všetko na tanierik a do zostatku dáme na kocky nakrájané zemiaky.

  2. 2

    Zemiaky podlejeme, okoreníme, osolíme a necháme dusiť do polomäkka. Keď zemiaky sú už hotové, pridáme zápražku, podlejeme vodou, alebo vývarom a zalejeme smotanou, do toho vrátime, čo sme predtým vybralli asolu dovaríme, podľa chuti dochutíme /napr. cukrom, octom, soľou/ a celkom nakoniec dáme za hrsť sekaného kôpru.

Diskusia k receptu

jamarlen
nechytí ten tuk od kapusty takú nepríjemnú čpavkovú "arómu"?doteraz som kapustu /aj kel/ radšej vopred sparil a tuk s cibuľkou som pridával až potom....
kapustu so smotanou a kôprom som ešte nekombinoval, zaujímavéé, možno aj so zemiakovými tortičkami na chrumkanie, namiesto varených v kapuste, hmmm:)?
jatanika
tiež som nikdy nekombinovala kapustu a kôpor ... zaujímavé
tetrisss
Nie, kapusta bola v pohode a ten kopor bol super. Urcite by sa dalo urobit polievku bez zemiakov a potom pridat trebars nejake tie opecene kusky.
manka1
Na Liptove sa to volá "šajtlava". Polievka z bielej kapusty (napr. letnej), zo zemiakmi, a zapravená smotanou s múkou. Bezlepkáči robia so zemiakovým škrobom. Dobrá, ale nedáva sa tam kôpor. Ten ide skôr do tekvicovej. Do tejto ide normálne rasca (celá, alebo drvená).
tetrisss
No myslim, ze sa netreba bat novych kombinacii, ten kopor tam sadol, bolo to velmi prijemne.
lyali
@hannah22 , veru aj mne to skôr pripomína Tebou spomínaný kel :-) Kôpor - prečo nie? Naj skúsiť a potom sa uvidí :-)
tetrisss
No ak sa da verit dodavatelom semienok, je to bezhlavkova kapusta a urcite to nie je kel, kel "nemam rad!" .
jamarlen
@tetrisss , tvojej novej kombinácii chutí som neodolal, tak sme skúšali už dnes, ibaže s dusenými zemiačikmi na paprike. môžem potvrdiť - chutnučké, kôpor dodal kapuste úplne iný šmrnc. vďaka za inšpiráciu a ponúkam, ako som tvoj nápad využil
kapustu som predsalen spracoval tou "svojou" technológiou, nezapražoval som a iba chvíľku povaril so smotanou /kapusta bola v menšom množstve tekutiny a jemnulinko chrumkala/, na záver skvostný kôpor, opražený slaninkový plátok ako ozdoba...
už sa teším na daľšie nové nápady :))))
tetrisss
Som rada, ze chutilo, vidis, skusim aj tvoj postup, vylepseniu sa nebranim :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia