Kapustnica
Kapustnica

Kapustnica v pohároch fotorecept

abdul - fotkaabdul, 25. novembra 2018
Kapustnica v pohároch (fotorecept)
Foto: abdul

Pred troma týždňami guláš, včera podľa plánu kapustnica. Ako inak, v kotli pred bytovkou. Sused požičal medený, 30 litrový. Na kotlinu dlho nepozerajte, bola to rýchla výroba pred pár rokmi. Možno v kapustnici niečo chýba, možno je tam niečo naviac, ale výsledok je uspokojivý.

20
porcií
200 minút
príprava

Suroviny

2,5 kg
3,5 kg
10 ks (trochu poobrezávané)
250 g
5 ks
2x23 g
4-10 ks
3 hlavičky
5 pohárov (každý 0,72 l)
1,5 l
1,5 kg

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kotlík vyumývaný, nachystaný, len zakúriť.

    Kapustnica v pohároch (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakrájať všetko mäso, okrem 4 menších kusov bôčika, ten budem variť a potom paprikovo-cesnakový balzam...

    Kapustnica v pohároch (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na bravčovej masti som trochu potrápil pokrájanú cibuľu a vyklopil všetko mäso aj s koštiaľmi a bravčovým kolenom do kotla. Koleno som objavil v jednom z obchodov za 1,99 € kilo, no škoda nekúpiť. Údené nemali, lepšie by šiklo. Koleno som narezal len okolo kosti.

    Kapustnica v pohároch (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zo začiatku to nevyzeralo vábne, ale časom sa to upravilo.

    Kapustnica v pohároch (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A kapusta... 5 pohárov 0,72 l podľa vynikajúceho receptu ktorý pridala Remcula... https://varecha.pravda.sk/recepty/kysla-kapusta-zo-sklenic-fotorecept/10264-recept.html

    Kapustnica v pohároch (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A nasledovala paprika sladká mletá aj pokrájané feferónky a na drobno pokrájaný cesnak.

    Kapustnica v pohároch (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Teraz prišli na rad 4 kusy prerasteného bôčika.

    Kapustnica v pohároch (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zdalo sa mi málo papriky, tak ešte raz a sušené hríby.

    Kapustnica v pohároch (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ďalej to už poznáte, len čakať a občas pomiešať. Ochutnať a popridávať čo to potrebuje. Na soľ som potreboval 5 ochutnávok. A toto je čiastočný výsledok. Počítam skromne okolo 20 litrov.

    Kapustnica v pohároch (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nasledovalo skoro vriace plnenie rovno z kotla do pohárov. Uzavrieť a obrátiť hore dnom. 20 pohárov sa pošťastilo, plus k tomu zapaprikovaný bôčik a ešte aj do rajničiek zvýšilo. Spolustolovníci navrhli na budúce držkový perkelt. Samozrejme v kotli. :-)) Kam sa to ten svet uberá ?

    Kapustnica v pohároch (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Skoro na záver: Jedna staršia pani nás chytila pri varení a odporučila varený bôčik po namazaní paprikovo-cesnakovou pastou len zvrchu prikryť mikroténom a zaťažiť. Vraj vytisne vodu a bôčik bude "hutneší". Jakživ som toto nepočul, ale človek sa učí stále.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Ďakujem všetkým za komentáre.

@Kimlo (25.11.2018 14:21)

Nepošlem, nie že by som nechcel, ale nestihol som. Kým som naládoval poháre, bôčik bol odložený u spoluvariacich troch ďalších skorodôchodcov. Aspoň som mal prázdny stôl. Kapustu som koštoval až dnes na obed. Jedlá a mne šmakuje.
Kotlík vieš ohodnotiť aj ty, kotlík priemer 48 cm, výška skoro 21 cm, fantasticky sa varilo. Vrelo po celej ploche, doteraz ho týrali varením slivkového a iného lekváru .

@Alena45 (25.11.2018 15:06)

V pivnici panelového domu, ale pivnica je v rohu a tak celkom studená. Fazuľa má podľa mojich skúseností tendenciu kysnúť, podobná potvora je aj cibuľa.
@Kvakac (25.11.2018 15:32)

Nie si sám, neviem čo sa robí zo svetom, ale kapú aj mne, hoc zámka na pivnici neporušená. K vyšetrovaniu iných civilizácií som sa ešte nedostal.:-) Variť podobnú dobrotu je ako vyhrať v lote. Potom zistíš, akú veľkú máš rodinu.:- ))

Do konca roka bude veselo. Dnes pri modifikovanej kofole sme sa zhodli na utorok realizujeme kyslú kapustu do pohárov podľa receptu ktorý pridala Remcula , potom držky a výroba klobás. OMG, do čoho som sa to nechal namotať. :-)

To nie je recept, to je román :))))))) s fotkami na zjedenie. Teším sa na pokračovanie s držkovou a klobásami a odporúčam skúsiť boršč, halászlé..... to je z kotlíku tiež výborné. Čo sa pivničného miznutia týka, tak kľúče mám len ja, a aj tak miznú, najprv čučoriedky, teraz kyslé hríby....