Kapustnica v pohároch fotorecept
Pred troma týždňami guláš, včera podľa plánu kapustnica. Ako inak, v kotli pred bytovkou. Sused požičal medený, 30 litrový. Na kotlinu dlho nepozerajte, bola to rýchla výroba pred pár rokmi. Možno v kapustnici niečo chýba, možno je tam niečo naviac, ale výsledok je uspokojivý.
porcií
príprava
Suroviny
2,5 kg |
|
3,5 kg |
|
10 ks (trochu poobrezávané) |
|
250 g |
|
5 ks |
|
2x23 g |
|
4-10 ks |
|
|
|
|
|
3 hlavičky |
|
5 pohárov (každý 0,72 l) |
|
1,5 l |
|
1,5 kg |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Kotlík vyumývaný, nachystaný, len zakúriť.
-
2
Nakrájať všetko mäso, okrem 4 menších kusov bôčika, ten budem variť a potom paprikovo-cesnakový balzam...
-
3
Na bravčovej masti som trochu potrápil pokrájanú cibuľu a vyklopil všetko mäso aj s koštiaľmi a bravčovým kolenom do kotla. Koleno som objavil v jednom z obchodov za 1,99 € kilo, no škoda nekúpiť. Údené nemali, lepšie by šiklo. Koleno som narezal len okolo kosti.
-
4
Zo začiatku to nevyzeralo vábne, ale časom sa to upravilo.
-
5
A kapusta... 5 pohárov 0,72 l podľa vynikajúceho receptu ktorý pridala Remcula... https://varecha.pravda.sk/recepty/kysla-kapusta-zo-sklenic-fotorecept/10264-recept.html
-
6
A nasledovala paprika sladká mletá aj pokrájané feferónky a na drobno pokrájaný cesnak.
-
7
Teraz prišli na rad 4 kusy prerasteného bôčika.
-
8
Zdalo sa mi málo papriky, tak ešte raz a sušené hríby.
-
9
Ďalej to už poznáte, len čakať a občas pomiešať. Ochutnať a popridávať čo to potrebuje. Na soľ som potreboval 5 ochutnávok. A toto je čiastočný výsledok. Počítam skromne okolo 20 litrov.
-
10
Nasledovalo skoro vriace plnenie rovno z kotla do pohárov. Uzavrieť a obrátiť hore dnom. 20 pohárov sa pošťastilo, plus k tomu zapaprikovaný bôčik a ešte aj do rajničiek zvýšilo. Spolustolovníci navrhli na budúce držkový perkelt. Samozrejme v kotli. :-)) Kam sa to ten svet uberá ?
-
11
Skoro na záver: Jedna staršia pani nás chytila pri varení a odporučila varený bôčik po namazaní paprikovo-cesnakovou pastou len zvrchu prikryť mikroténom a zaťažiť. Vraj vytisne vodu a bôčik bude "hutneší". Jakživ som toto nepočul, ale človek sa učí stále.
@Kimlo (25.11.2018 14:21)
Nepošlem, nie že by som nechcel, ale nestihol som. Kým som naládoval poháre, bôčik bol odložený u spoluvariacich troch ďalších skorodôchodcov. Aspoň som mal prázdny stôl. Kapustu som koštoval až dnes na obed. Jedlá a mne šmakuje.
Kotlík vieš ohodnotiť aj ty, kotlík priemer 48 cm, výška skoro 21 cm, fantasticky sa varilo. Vrelo po celej ploche, doteraz ho týrali varením slivkového a iného lekváru .
@Alena45 (25.11.2018 15:06)
V pivnici panelového domu, ale pivnica je v rohu a tak celkom studená. Fazuľa má podľa mojich skúseností tendenciu kysnúť, podobná potvora je aj cibuľa.
@Kvakac (25.11.2018 15:32)
Nie si sám, neviem čo sa robí zo svetom, ale kapú aj mne, hoc zámka na pivnici neporušená. K vyšetrovaniu iných civilizácií som sa ešte nedostal.:-) Variť podobnú dobrotu je ako vyhrať v lote. Potom zistíš, akú veľkú máš rodinu.:- ))
Do konca roka bude veselo. Dnes pri modifikovanej kofole sme sa zhodli na utorok realizujeme kyslú kapustu do pohárov podľa receptu ktorý pridala Remcula , potom držky a výroba klobás. OMG, do čoho som sa to nechal namotať. :-)