Kapustnica dedka Cyra fotorecept
Foto: ankali
Kapustnica, ktorú pripravujem niekoľkokrát do roka, ale najmä na Vianoce.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Nadrobno nakrájanú cibuľu popražíme na bravčovej masti a oleji do zlata.
-
2
Jačmenné krúpy premyjeme a odkvapkané pridáme k cibuli a popražíme do oranžova. Ochutíme čiernym korením.
-
3
Pridáme nakrájanú klobásu a všetko spolu popražíme.
-
4
Zalejeme vriacou vodou a pridáme vopred namočené hríby, sušené slivky a paradajkový pretlak a dusíme, kým nie sú krúpy mäkké. Pridáme soľ, nie veľa, keďže kapusta zvykne byť slaná.
-
5
Pridáme nakrájanú kyslú kapustu a zalejeme vriacou vodou, dochutíme soľou, cesnakom, čiernym korením, červenou paprikou a necháme variť približne 15 minút. Ak nie je chuť výrazná, pridáme hubový bujón.
-
6
Kapustnicu podávame s čerstvo pretlačeným cesnakom a pečivom. Dobrú chuť!
...bujón v prípade ak sú huby nevýrazné, alebo ich je málo. Obyčajne nie je potrebný.