Kapor na zeleninovom ragú fotorecept
šéfkuchár reštaurácie Leberfinger v Bratislave, 10. januára 2015

Foto: Ľuboš Pilc
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Očistené plátky z kapra opláchneme, osušíme a hmatom skontrolujeme, či neobsahujú zabudnuté kosti. V miske zmiešame hladkú múku a papriku. Plátky osolíme, okoreníme a nakrájame na rovnomerné kúsky pozdĺžnym rezom. Obalíme v pripravenej múke a opečieme na oleji z oboch strán na miernom ohni, aby teplo prešlo celým plátkom a nemali sme ho surové v hrubšej časti. -
2
Plátok najskôr opečieme kožou dole, aby sa mäso nerozpadlo. Plátky môžeme aj preložiť na plech a vložiť ho do rúry na dopečenie pri teplote 160 °C na 8 minút. Očistenú zeleninu nakrájame na rovnomerné a rovnaké kúsky, cibuľu na štvrtiny a porozdeľujeme na lupienky. Na panvici zahrejeme olej, vložíme lupienky cibule, mrkvu a cuketu a spolu dobre urestujeme. -
3
Pridáme paradajkový pretlak, urestujeme, dochutíme bylinkami a pridáme na kocky nakrájané paradajky a necháme ich rozvariť. Zredukujeme na požadovanú hustotu, aby každá surovina bola obalená omáčkou. Pred podávaním dochutíme soľou a korením a pokvapkáme citrónovou šťavou. Podávame na tanieri, zeleninu dáme na spodok a prekryjeme ju opečeným plátkom kapra. Dekorujeme citrónom a šalátom.
Diskusia k receptu