Kakaová roláda s čokoládovým krémom a ríbezľovým džemom
Kakaová roláda, plnená ríbezľovým džemom a čokoládovým krémom, ktorý vytvára efekt stromovej kôry.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 4 ks |
|
| 2/3 hrnčeka |
|
| 1/2 hrnčeka |
|
| 2 PL |
|
| 1/2 ČL |
|
| 1 PL |
|
| štipka |
|
| Krém: | |
| 2 ks |
|
| 1/2 hrnčeka |
|
| 120 g |
|
| 3 PL |
|
| 80 g (70 %) |
|
| 1 ČL |
|
| Na potretie: | |
| 5-6 PL |
|
| Na posypanie: | |
|
|
|
| Na dekoráciu: | |
|
|
|
Postup
-
1
Rúru predhrejeme na 180 °C. Plech 20 × 30 cm vyložíme papierom na pečenie.
- 2
Cesto: Bielky šľaháme so štipkou soli do mäkkého snehu. Postupne pridávame polovicu cukru, šľaháme do pevného lesklého snehu. Žĺtky vyšľaháme so zvyšným cukrom do hustej bledej peny (cca 5 minút). Do žĺtkovej peny zamiešame 1 PL oleja. Do peny postupne jemne vmiešavame na striedačku: tuhý bielkový sneh, preosiatu zmes múky, kakaa a prášku do pečiva. Miešame len metličkou alebo vareškou. Cesto rozotrieme na plech a pečieme 10–12 minút – nesmie sa presušiť.
- 3
Na druhý papier na pečenie rozsypeme trochu práškového cukru. Hneď po vytiahnutí z rúry preklopíme korpus na cukrom posypaný papier. Opatrne stiahneme spodný papier. Cesto ešte teplé zavinieme aj s novým papierom do rolády. Necháme vychladnúť úplne.
- 4
Krém: Čokoládu nakrájame a roztopíme nad parou (nie priamo na plameni). V miske nad parou zmiešame žĺtky + mlieko, miešame, kým zmes nezačne hustnúť a držať sa na vareške. Odstavíme a necháme úplne vychladnúť. Maslo vymiešame s práškovým cukrom do peny (3–4 minúty). Pridáme vychladnutú žĺtkovú zmes a roztopenú čokoládu. Vyšľaháme do hladkého lesklého krému. Krém vložíme na 10–15 minút do chladničky, aby získal ideálnu konzistenciu.
- 5
Vychladnutú roládu rozvinieme a odstránime papier. Potrieme celú plochu rovnomernou vrstvou ríbezľového džemu. Na džem rozotrieme tretinu krému. Opäť pevne zavinieme. Povrch rolády potrieme zvyšným krémom. Vidličkou vytvoríme „kôrový efekt“. Polejeme čokoládovou polevou a posypeme práškovým cukrom.
Tiež kakaová roláda:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu