Kakaová roláda

Kakaová roláda s čokoládovým krémom a ríbezľovým džemom

Autor receptu: ellie17

Kakaová roláda, plnená ríbezľovým džemom a čokoládovým krémom, ktorý vytvára efekt stromovej kôry.

8-10
porcií
25 minút
príprava
10-12 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Plech 20 × 30 cm vyložíme papierom na pečenie.
  2. Cesto: Bielky šľaháme so štipkou soli do mäkkého snehu. Postupne pridávame polovicu cukru, šľaháme do pevného lesklého snehu. Žĺtky vyšľaháme so zvyšným cukrom do hustej bledej peny (cca 5 minút). Do žĺtkovej peny zamiešame 1 PL oleja. Do peny postupne jemne vmiešavame na striedačku: tuhý bielkový sneh, preosiatu zmes múky, kakaa a prášku do pečiva. Miešame len metličkou alebo vareškou. Cesto rozotrieme na plech a pečieme 10–12 minút – nesmie sa presušiť.
  3. Na druhý papier na pečenie rozsypeme trochu práškového cukru. Hneď po vytiahnutí z rúry preklopíme korpus na cukrom posypaný papier. Opatrne stiahneme spodný papier. Cesto ešte teplé zavinieme aj s novým papierom do rolády. Necháme vychladnúť úplne.
  4. Krém: Čokoládu nakrájame a roztopíme nad parou (nie priamo na plameni). V miske nad parou zmiešame žĺtky + mlieko, miešame, kým zmes nezačne hustnúť a držať sa na vareške. Odstavíme a necháme úplne vychladnúť. Maslo vymiešame s práškovým cukrom do peny (3–4 minúty). Pridáme vychladnutú žĺtkovú zmes a roztopenú čokoládu. Vyšľaháme do hladkého lesklého krému. Krém vložíme na 10–15 minút do chladničky, aby získal ideálnu konzistenciu.
  5. Vychladnutú roládu rozvinieme a odstránime papier. Potrieme celú plochu rovnomernou vrstvou ríbezľového džemu. Na džem rozotrieme tretinu krému. Opäť pevne zavinieme. Povrch rolády potrieme zvyšným krémom. Vidličkou vytvoríme „kôrový efekt“. Polejeme čokoládovou polevou a posypeme práškovým cukrom.