Kakaová roláda
Kakaová roláda s čokoládovým krémom a ríbezľovým džemom
Autor receptu: ellie17
Kakaová roláda, plnená ríbezľovým džemom a čokoládovým krémom, ktorý vytvára efekt stromovej kôry.
|
8-10 porcií |
25 minút príprava |
10-12 minút na 180 °C |
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 °C.
Plech 20 × 30 cm vyložíme papierom na pečenie.
- Cesto:
Bielky šľaháme so štipkou soli do mäkkého snehu.
Postupne pridávame polovicu cukru, šľaháme do pevného lesklého snehu.
Žĺtky vyšľaháme so zvyšným cukrom do hustej bledej peny (cca 5 minút).
Do žĺtkovej peny zamiešame 1 PL oleja.
Do peny postupne jemne vmiešavame na striedačku: tuhý bielkový sneh, preosiatu zmes múky, kakaa a prášku do pečiva.
Miešame len metličkou alebo vareškou.
Cesto rozotrieme na plech a pečieme 10–12 minút – nesmie sa presušiť.
- Na druhý papier na pečenie rozsypeme trochu práškového cukru.
Hneď po vytiahnutí z rúry preklopíme korpus na cukrom posypaný papier.
Opatrne stiahneme spodný papier.
Cesto ešte teplé zavinieme aj s novým papierom do rolády.
Necháme vychladnúť úplne.
- Krém:
Čokoládu nakrájame a roztopíme nad parou (nie priamo na plameni).
V miske nad parou zmiešame žĺtky + mlieko, miešame, kým zmes nezačne hustnúť a držať sa na vareške.
Odstavíme a necháme úplne vychladnúť.
Maslo vymiešame s práškovým cukrom do peny (3–4 minúty).
Pridáme vychladnutú žĺtkovú zmes a roztopenú čokoládu.
Vyšľaháme do hladkého lesklého krému.
Krém vložíme na 10–15 minút do chladničky, aby získal ideálnu konzistenciu.
- Vychladnutú roládu rozvinieme a odstránime papier.
Potrieme celú plochu rovnomernou vrstvou ríbezľového džemu.
Na džem rozotrieme tretinu krému.
Opäť pevne zavinieme.
Povrch rolády potrieme zvyšným krémom.
Vidličkou vytvoríme „kôrový efekt“.
Polejeme čokoládovou polevou a posypeme práškovým cukrom.