Kačica s jablkami, červenou kapustou a žemľovou knedľou fotorecept
Po dlhom čase ma presvedčil ten môj na kačicu, priznám sa že mne kačica nič nehovorí, ale raz za čas sa obetujem :-)
porcie
príprava
na 200 °C
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Kačicu večer pred pečením umyjeme, očistíme a osolíme. Soľ povtierame do kože zvnútra aj zvonka. Na druhý deň kačicu naplníme štvrťkami ošúpaných jabĺk...
                                                     - 
                                                    2
                                                    
otvor zašijeme alebo zopneme ihlicami a povrch posypeme drvenou rascou.
                                                     - 
                                                    3
                                                    
V pekáči v ktorom budeme kačku piecť (ja používam veľký liatinový pekáč) si vytopíme údenú slaninku, pridáme pokrájanú cibuľu, zľahka opražíme....
                                                     - 
                                                    4
                                                    
a pridáme červené víno, iba trochu na dno
                                                     - 
                                                    5
                                                    
vložíme kačku, prsíčkami dole a dáme piecť do dobre vyhriatej rúry tak na 15-20 minút. Potom hrniec prikryjeme, znížime teplotu na 200°C, podlejeme ešte vínom a pečieme. Kačku počas pečenia podlievame jednak výpekom ale aj červeným vínom. Ja som počas celého pečenia použila asi 2,5 dl vína.
                                                     - 
                                                    6
                                                    
Na masti speníme nakrájanú cibuľku, pridáme nakrájanú kapustu, kmín, soľ, za lyžicu octu a podlejeme červeným vínom. Dusíme do mäkka, na záver podľa chuti dosolíme, ocukrujeme alebo okyselíme octom a výpekom z kačice.
                                                     - 
                                                    7
                                                    
žemľovú knedľu robím v mikrovlnke podľa tohto receptu od @diabambulka akurát že ja dávam polohrubú múku a obyčajné rožky
                                                     - 
                                                    8
                                                    
Kačica by sa mala piecť zhruba na každé kilo váhy jednu hodinu. Tá naša vážila 2,80 kg a piekla som ju asi 2,5 hodiny. Samozrejme stále polievame výpekom a červeným vínom a pri konci pečenia necháme zapiecť aby bola kožtička pekne chrumkavá.
                                                     - 
                                                    9
                                                    
Upečenú kačicu rozporcujeme na štvrťky, servírujeme s kapustou a knedľou. Udusené jablká spolu s kapustou, poliate výpekom tvoria báječnú chuť. K tomu pohár vychladeného piva a v tomto studenom, upršanom dni to bol celkom fajn obed :-)
                                                     - 
                                                    10
                                                    
A toto je pre mňa najväčšia odmena za upečenie kačice.... v horúcom výpeku, ktorý z väčšej časti tvorí kačací tuk som orestovala pečienku
                                                     - 
                                                    11
                                                    
a spolu s kúskami mäsa som ju vyliala do keramickej nádoby a nechala stuhnúť...
                                                     - 
                                                    12
                                                    
a stačí už len chlebík a nebíčko v papuľke :-)
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




                                                        
                                                    
 


@sovka62 ja kačicu tiež nemusím ani ju často nerobím, ale ten výpek a pečianka - mňam, ešte mám trochu v chladničke.
A ešte niečo, tie jabĺčka sú fakt vynikajúce, chute sa pospájajú a jabĺčka sa prepoja s vínom a šťavami s mäska, ale treba vybrať pevné, nie sypké jablká aby s toho nebolo jablkové pyré.
čo sa týka odstrihávania krídelok to je tak - aj náš pes ľúbi mäsko a hádam mu nedám stehno? tak tie krídelka dostal on, to mal takú jednohubku :-)
Tvoje recepty a prezentácia nemajú chybu.