Kačica s jablkami, červenou kapustou a žemľovou knedľou fotorecept

evusik - fotkaevusik, 16. mája 2011
Kačica s jablkami, červenou kapustou a žemľovou knedľou (fotorecept)
Foto: evusik

Po dlhom čase ma presvedčil ten môj na kačicu, priznám sa že mne kačica nič nehovorí, ale raz za čas sa obetujem :-)

4
porcie
30 minút
príprava
150 minút
na 200 °C

Suroviny

Dusená kapusta:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kačicu večer pred pečením umyjeme, očistíme a osolíme. Soľ povtierame do kože zvnútra aj zvonka. Na druhý deň kačicu naplníme štvrťkami ošúpaných jabĺk...

    Kačica s jablkami, červenou kapustou a žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    otvor zašijeme alebo zopneme ihlicami a povrch posypeme drvenou rascou.

    Kačica s jablkami, červenou kapustou a žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V pekáči v ktorom budeme kačku piecť (ja používam veľký liatinový pekáč) si vytopíme údenú slaninku, pridáme pokrájanú cibuľu, zľahka opražíme....

    Kačica s jablkami, červenou kapustou a žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a pridáme červené víno, iba trochu na dno

    Kačica s jablkami, červenou kapustou a žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vložíme kačku, prsíčkami dole a dáme piecť do dobre vyhriatej rúry tak na 15-20 minút. Potom hrniec prikryjeme, znížime teplotu na 200°C, podlejeme ešte vínom a pečieme. Kačku počas pečenia podlievame jednak výpekom ale aj červeným vínom. Ja som počas celého pečenia použila asi 2,5 dl vína.

    Kačica s jablkami, červenou kapustou a žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na masti speníme nakrájanú cibuľku, pridáme nakrájanú kapustu, kmín, soľ, za lyžicu octu a podlejeme červeným vínom. Dusíme do mäkka, na záver podľa chuti dosolíme, ocukrujeme alebo okyselíme octom a výpekom z kačice.

    Kačica s jablkami, červenou kapustou a žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    žemľovú knedľu robím v mikrovlnke podľa tohto receptu od @diabambulka akurát že ja dávam polohrubú múku a obyčajné rožky

    Kačica s jablkami, červenou kapustou a žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kačica by sa mala piecť zhruba na každé kilo váhy jednu hodinu. Tá naša vážila 2,80 kg a piekla som ju asi 2,5 hodiny. Samozrejme stále polievame výpekom a červeným vínom a pri konci pečenia necháme zapiecť aby bola kožtička pekne chrumkavá.

    Kačica s jablkami, červenou kapustou a žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Upečenú kačicu rozporcujeme na štvrťky, servírujeme s kapustou a knedľou. Udusené jablká spolu s kapustou, poliate výpekom tvoria báječnú chuť. K tomu pohár vychladeného piva a v tomto studenom, upršanom dni to bol celkom fajn obed :-)

    Kačica s jablkami, červenou kapustou a žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A toto je pre mňa najväčšia odmena za upečenie kačice.... v horúcom výpeku, ktorý z väčšej časti tvorí kačací tuk som orestovala pečienku

    Kačica s jablkami, červenou kapustou a žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a spolu s kúskami mäsa som ju vyliala do keramickej nádoby a nechala stuhnúť...

    Kačica s jablkami, červenou kapustou a žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    a stačí už len chlebík a nebíčko v papuľke :-)

    Kačica s jablkami, červenou kapustou a žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 12
Recept je zaradený do kategórií:
Kačacie mäso, Slovenská kuchyňa, Hlavné jedlá, Obed, Pečené

Diskusia k receptu

babav
Zaujimavy recept! Kacicu som s vinom este nepiekla .Prilezitostne skusim ,nepochybujem ,ze je chutna;-)
vladkaku
... v Tescu bola v piatok akcia, tak som kúpila, ukladám do KK a určite p. Teba urobím
maartina
výýýborný recept, slintám o stošesť ...už len nejakú kačicu chytiť :)
remcula
Já tady fakt nebudu chodit!! :-( kdo to má vydržet, takové dobroty při bílém jogurtu a grepu... :-(
cica2
@evusik , takúto výbornú dobrotu, si perfektne pripravila a aj nafotila, hneď by som si dala a moji chlapi ani nehovorím, je to ich naj jedlo:))
cica2
a aj tá žemľová knedľa nemá chybu!
sovka62
Kačíc som už upiekla mraky, ale len s jablkami a inak vo vlastnej šťave. Toto je pre mňa novinka a veľmi sa mi páči, slinky sa mi zbiehajú a to ja kačacinu veľmi nemusím. Zato ten výpek na plechu, ešte teplý s mäkkým chlebíkom, ten by som mohla.......... Ukladám a vyskúšam.
evusik
@remcula tak tú dietu ti nezávidím, ale vydrž držím palčeky :-)
@sovka62 ja kačicu tiež nemusím ani ju často nerobím, ale ten výpek a pečianka - mňam, ešte mám trochu v chladničke.
A ešte niečo, tie jabĺčka sú fakt vynikajúce, chute sa pospájajú a jabĺčka sa prepoja s vínom a šťavami s mäska, ale treba vybrať pevné, nie sypké jablká aby s toho nebolo jablkové pyré.
marienka44
@Evusik ,narobila si mi chute. Moja svokra vzdy nasoli kacku vecer, ale potom ju rano pred pecenim oplachne vodou, aby nemala po upeceni tmave maso. Vraj je to tak. A preco si neodstrihla a neskratila tie kridla. Zavadzaju pri pecení. Vzdy ich svokra v prvom zhybe odstrihne a da medzi drobky do polievky. Potom kacka vyzera akoby mala 4 nohy. Vsimni si aj na foto od sefkucharov, ze tiez skratia kridla. :-)
evusik
@marienka44 ja som tiež kačku solila na noc, ale som ju ráno neumývala hoci to poznám, že sa to tak robí, a to z jedného dôvodu- ja solím veľmi málo zo zdravotných dôvodov a komu je málo ten si dosolí.
čo sa týka odstrihávania krídelok to je tak - aj náš pes ľúbi mäsko a hádam mu nedám stehno? tak tie krídelka dostal on, to mal takú jednohubku :-)
bruneta
takže je rozhodnuté čo bude v nedeľu na obed :)
07janka
Na nedelu som pozvala rodicov na obed aaa uz viem co budem varit ;) Dakujem za recept ukladam do KK
viera1
Perfektná prezentácia - ako vždy.5* .Nedá mi,aby som nenapísala môj prvý pocit z prezentácie iného receptu tu na vareche.Výsledok hlboko ponižuje dotyčného pána šéfkuchára a mám už len jedno vysvetlenie,že keď jej to nepovedal,tak neexistuje.Prepáč,že to píšem tu.
Tvoje recepty a prezentácia nemajú chybu.
evusik
@viera1 ďakujem... a s tým že si tu niekto brutál vymýšľa súhlasím :-)
frezia
Tvoj recept nema chybu. Kacica je nadherne upecena a verim, ze aj stavnata. Krasna prezentacia.
altyn
@Evusik , ďakujem za inšpiráciu. Urobil som malé zmeny, no v celku je to tvoja zásluha že sme mali výborný obed. Jabĺčko z kačičky som vmiešal do kapusty, a upravil som knedľu. Dal som 2/3 kukuričnú múku a 1/3 polohrubej. A 1 " lokeš" ...


2x evusik a haji
evusik
milý @Altyn tvoj komentár, ale hlavne tvoje foto ma veľmi potešilo, krásne si navaril :)


Zaujímavé video z archívu TV Varecha