Kačacie prsia s fazuľkou fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 13. marca 2014

Kačacie mäso sa zaraďuje k tmavým hydinovým mäsám,je bohaté na kvalitné bielkoviny,omega-3 a-6 nenasýtené mastné kyseliny,vitamíny hlavne skupiny B a hodnotné minerálne látky.Ak si kačacie prsia pripravíme bez kože a s minimom tuku,značne znížime ich kalorickú hodnotu a ešte si aj pochutíme. Dnes som ich prešpikovala zelenou fazuľkou a dusila na červenom víne,prílohu som zvolila nie suchú,výborne sa hodilo rizoto od @martinisa http://varecha.pravda.sk/recepty/rizoto-so-susenymi-lesnymi-hubami/49

3-4
porcie
15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
200 g
1 ČL
1 dcl
1 dcl
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kačacie prsia umyjeme,osušíme,zbavíme kože

    Kačacie prsia s fazuľkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Poriadne ich natrieme mletou rascou a necháme odpočívať

    Kačacie prsia s fazuľkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ zodratú kožu z kačacích pŕs nakrájame na kocočky a vyškvaríme,aby sme mali tuk k príprave prsíčok

    Kačacie prsia s fazuľkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Oškvarky scedíme,osolíme(budú fajn na raňajky) a v pekáčiku alebo panvici necháme len asi 1 PL vyškvareného tuku.

    Kačacie prsia s fazuľkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do pŕs urobíme úzkym ostrým nožom vodorovné zárezy a pomocou špajle,ktorou otvor podoprieme,nastrkáme doň zmrznuté kúsky fazuľky,lepšie sa to robí s na kosť zmrznutými,preto ich nedávajme von skôr ako nastane tento krok. Zárezy sa snažme robiť tak,aby sa pri krájaní rezov z udusených pŕs ukázal guľatý prierez fazuľkou.Naplníme podľa uváženia a možnosti.

    Kačacie prsia s fazuľkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    teraz rozhorúčime zvyšný tuk na panvici/pekáčiku. Prudko na ňom zo všetkých strán opečieme až teraz osolené prešpikované prsia,asi 5 min.

    Kačacie prsia s fazuľkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podlejeme červeným vínom a hydinovým vývarom a zakryté dusíme s občasným poobracaním asi 20 minút.

    Kačacie prsia s fazuľkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mäsko vyberieme a uložíme do tepla,do šťavy pridáme už za ten čas rozmrazený zvyšok fazuliek a dusíme nezakryté,kým sa všetka šťava neodparí,fazuľky za ten čas pekne zmäknú.

    Kačacie prsia s fazuľkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Všetka šťava sa vydusila na tuk,pridáme lyžičku masla a plameň vypneme.Hotovo

    Kačacie prsia s fazuľkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Prsíčka nakrájame na plátky - porcie,uložíme na tanier spolu s fazuľkami a rizotom a môžeme podávať.Mne veľmi chutili fazuľky so šmakom kačacieho výpeku;-)Dobrú chuť aj vám!

Diskusia k receptu

margaretka28
výborný recept, pekne zdokumentovaný, chutilli by mi takéto kačacie prsia aj so zelenou fazuľkou, tú dokážem jesť aj samú a tie oškvarky presne takto robievala aj moja mama, ked ešte chovala kačky, nikdy by mi nenapadlo špikovať mäso zelenou fazuľkou, no ale ked sa môže mrkvou, tak prečo nie, veľmi dobre to vyzerá
afataga
ked uz si dala taky elaborat o tych prsoch, mohla si aj napisat kolko maju antioxidantov :-), dobre si to vymyslela, aj to to pekne vyzera, ale podla mna je hrozne barbarstvo dat tu kozu prec, ved to je na tom mase to najlepsie !!! :-)
kukulienka71
@margaretka28 ,ďakujem ti pekne @afataga ,to doplnenie antioxidantov nechám na teba,mňa vyčerpal ten elaborát;--)ja som šetrná,rozdelila som to,oškvarky z kože sa zídu na raňajky,aj takto to je chutné,aj ked viem,o čom hovoríš:-)
tiginko
@kuku chvalabohu, že objasnila, ako vznikli tie zelené bodky v mäse, už som to lupou študovala, keď si pridala obrázok k @martinisovmu receptu. Nebolo mi jasné, ako si mohla voperovať tie hrášky do mäsa... zaujímavý recept, verím že to bola dobrota
eviana
No teda @kukulienka71 , to si aaale dobre vymyslela... tiež by som asi kožu preč nedala, ale na druhej strane musím oceniť, že si lakocinku spravila na dvakrát... aj raňajky museli byť famózne :) 5*
paploska

super kukulienka, ja tú kožu z kačaciny nikdy nezjem, takže mám nový recept :-)



babkamt
Zaujímavo pripravené kačacie prsia. Mne sa páči , že nemajú kožu. Ja ani z domácej kačky kožku nezjem :) 5*
eliska61
Vyborny napad, prespikovane tymi fazulkami. To by ma fakt nenapadlo! 5* KK
alex37
..aj ja chválim tvoju kreativitu, dobre si to vymyslela, ani ja nejem kožu ale môj chlap ju miluje, tak ju prekladám na jeho tanier :-), kk a *****
kukulienka71
@afataga ,@pusta ,ďakujem vám za pochvalu.@tiginko ,:-)ja som rada,že tou lupou si tam nehľadala mäso!:-D @eviana milá,raňajky ešte len budú:-) @paploska ,to je super správa pre mňa:-) @babkamt ,prekvapila si ma,že ju neješ:-O @eliska61 ,ale len so zamrznutými to ide,alebo potom čerstvými,tvrdými,rozmrazené sú moc mäkké,nedajú sa dobre strkať:-)) @alex37 ,ani také drobné chrumkavé oškvarky by si si nedala?to je lakocinka! Veľmi pekne vám všetkým ďakujem
jerica
Nechala by som sa ponúknuť, inšpirácia na zajtra, nie kačacie, ale kuracie prsíčka :-) čo sa týka kože, ja zas neodmietnem, hlavne keď je do chrumkava upečená :-)
kukulienka71
@jerica milá,ešte si hore?:-)ďakujem za pristavenie sa...ak môžem odporučiť,keď budeš robiť kuracie prsia,daj biele víno namiesto červeného,tam sa hodí viac;-)
mariamka
studovala som tie zelene "gulke" uz ked si dala echo Martinovi, toz, neprisla som na tu fintu, fakt smekam, ak je to tvoje know-how, mas moj obdiv aj tie hviezdy, ak je treba :)))
havino
čo tu už človeka všetko neprekvapí? ešte stále som občas v nemom úžase, že prešpikovať zelenou fazuľkou, keby si mi ju pod nos dala zamrznutú na kosť, nenapadne ma, tak tomu sa hovorí kreatívnosť, veľmi dobré jedlo vyzerá
kukulienka71
@mariamka ,moje know-how to nie je,videla som fotku hotového mäsa niekde už moc dávno,bola tam aj mrkva.Ale,že to je lepšie robiť so zamrznutým,nato prídeš aj sama,ked budeš strkať:-)človek sa učí často za pochodu:-)Ďakujem tebe aj @havino-vi (havinke:-),ste milé!
mariamka
mna rachne )) si fakt "zienka cinu" dakujem za vysvetlenie, o co sa cloveku lahsie zije :))
medulienka122
jej, tak také bodkované sa mi páčia, dííííky za dobrý nápad (a samozrejme aj za skvelý recept), dávam 5*