Kačacie prsia s fazuľkou (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Kačacie mäso sa zaraďuje k tmavým hydinovým mäsám,je bohaté na kvalitné bielkoviny,omega-3 a-6 nenasýtené mastné kyseliny,vitamíny hlavne skupiny B a hodnotné minerálne látky.Ak si kačacie prsia pripravíme bez kože a s minimom tuku,značne znížime ich kalorickú hodnotu a ešte si aj pochutíme. Dnes som ich prešpikovala zelenou fazuľkou a dusila na červenom víne,prílohu som zvolila nie suchú,výborne sa hodilo rizoto od @martinisa http://varecha.pravda.sk/recepty/rizoto-so-susenymi-lesnymi-hubami/49

3-4
porcie
15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Kačacie prsia umyjeme,osušíme,zbavíme kože
  2. Poriadne ich natrieme mletou rascou a necháme odpočívať
  3. Zatiaľ zodratú kožu z kačacích pŕs nakrájame na kocočky a vyškvaríme,aby sme mali tuk k príprave prsíčok
  4. Oškvarky scedíme,osolíme(budú fajn na raňajky) a v pekáčiku alebo panvici necháme len asi 1 PL vyškvareného tuku.
  5. Do pŕs urobíme úzkym ostrým nožom vodorovné zárezy a pomocou špajle,ktorou otvor podoprieme,nastrkáme doň zmrznuté kúsky fazuľky,lepšie sa to robí s na kosť zmrznutými,preto ich nedávajme von skôr ako nastane tento krok. Zárezy sa snažme robiť tak,aby sa pri krájaní rezov z udusených pŕs ukázal guľatý prierez fazuľkou.Naplníme podľa uváženia a možnosti.
  6. teraz rozhorúčime zvyšný tuk na panvici/pekáčiku. Prudko na ňom zo všetkých strán opečieme až teraz osolené prešpikované prsia,asi 5 min.
  7. Podlejeme červeným vínom a hydinovým vývarom a zakryté dusíme s občasným poobracaním asi 20 minút.
  8. Mäsko vyberieme a uložíme do tepla,do šťavy pridáme už za ten čas rozmrazený zvyšok fazuliek a dusíme nezakryté,kým sa všetka šťava neodparí,fazuľky za ten čas pekne zmäknú.
  9. Všetka šťava sa vydusila na tuk,pridáme lyžičku masla a plameň vypneme.Hotovo
  10. Prsíčka nakrájame na plátky - porcie,uložíme na tanier spolu s fazuľkami a rizotom a môžeme podávať.Mne veľmi chutili fazuľky so šmakom kačacieho výpeku;-)Dobrú chuť aj vám!