NEBOJTE SA DĹŽKY RECEPTU. TO LEN JA SA RADA ROZKECÁVAM! :) Ďalší recept z ciest, ktorý prešiel náhodnými úpravami (keď chýbali suroviny) až do pôvodného Zobraziť celý popisNEBOJTE SA DĹŽKY RECEPTU. TO LEN JA SA RADA ROZKECÁVAM! :) Ďalší recept z ciest, ktorý prešiel náhodnými úpravami (keď chýbali suroviny) až do pôvodného zaužívaného, no chutného stavu :). Niečo na spôsob "hrnčekových receptov". Výhodou tohto koláču je jeho "vlhkosť". Naozaj sa mi ešte nestalo, že by bolo cesto po upečení suché a škriabalo by v krku. :) Vyskúšajte, vychutnajte!
príprava
na 190 °C
Postup
-
1
Na začiatok si vezmeme biely jogurt (schválne neudávam množstvo, lebo podobne ako pri hrnčekových receptoch sa zachováva pomer zmenou hrnčeku, tak tu sa zachová zmenou jogurtu. Ja som ale použila 125g jogurt.) Ten dáme do misky, téglik si odložíme!
- 2
K jogurtu pridáme celé vajíčka (teda...skoro celé, škrupinku môžete zahodiť ;)). Toto celé premiešame metličkou. Nič sa nemusí šľahať. Nezabudnime si predhriať rúru na 190°C.
- 3
Teraz prichádza hviezdna chvíľa tégliku od jogurtu! Do cesta primiešame 4 tégliky múky, 2 a pol tégliku cukru a kypriaci prášok. Na primiešavanie už odporúčam použiť veľkú lyžicu, lebo cesto je celkom tuhé a s metličkou by ste sa asi zbytočne natrápili. S posledným menovaným naozaj opatrne, na toto množstvo je pol sáčku tak akurát. Z vlastnej vtipnej skúsenosti viem, že mať trojnásobok jogurtového koláču je síce super, ale nie ak polovica vytečie z formy von ;) :D:
- 4
Nakoniec pridáme 1 téglik oleja ;). Všetko spolu pekne premiešame, hlavne s úsmevom, ten sa tam potom zapečie a hneď bude lepšie chutiť! Nezľaknite sa, ak je cesto príliš tuhé. Stačí pridať ešte kúsok oleja. Ja primiešavam trošku mlieka.
- 5
Tento bod je nepovinný: Ak nechcete mať iba základné cesto, môžete v tejto fáze primiešať oriešky/nadrobno nakrájané ovocie/sušené ovocie/čokoľvek čo vás napadne :).
- 6
Celú tú sladkú hmotu "prelejeme" do vymastenej formy. Ja používam buď kruhovú (23CM priemer) alebo tú na srnčí chrbát, poprípade takú čo vyzerá ako na srnčí chrbát ale nemá tie strany vlnkovaté, iba rovné....taký kvádrik. :) A môžeme šupnúť do rúry. 190°C, asi 30 minút...závisí o dosť od aktuálnej nálady cesta a zvolenej formy. Preto po tej polhodinke mrkneme farbu a hlavne nožíkom pichneme do stredu, či je dobre prepečený. Ak nie, pečieme kým nám trpezlivosť dovolí.
- 7
Upečený koláč vytiahneme, čo najskôr vyklopíme z formy. Ak ste do cesta primiešali niečo v bode 5, môžete sa doňho s chuťou pustiť. Ak ste ho nechali v "natur" podobe, máte dva možnosti. Buď budete véľmi netrpezlivý a pochutnáte si na ňom "za čerstva" a ihneď, alebo: Koláč prekrojíme pozdĺžne, aby sme dostali dva pláty. V miske si roztopíme čokoládu (podľa chuti) s trochou mlieka. (ja topím v mikrovlnke) Túto čokoplnku potom natrieme na spodný plát a prikryjeme tým druhým.
- 8
Teraz je už koláč koláčový a pripravený na zjedenie. Čo sa trvanlivosti týka, tak my sme naň museli čakať tri dni a stále bol rovnako jemný a vlhký. Príjemnú mlsnú chuť prajem!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
2 tegliky cukru,3 tegliky muky, 1prasok do peciva, 1 balicek vanilinoveho cukru, plus kazdy moze pridat k tomuto zakladu co
chce ci uz cokoladu, ovocie...
este chcem dodat, ze sa mi paci tvoj pozitivny pristup, ze s usmevom;-)))
2 tegliky oleja je fakt vela... este jeden no dajme tomu ale 2?
dokonca som niekde videla tento jougrtovy kolac bez oleja, na miesto teglika oleja dali kyslu smotanu, ale to som neskusala tak neviem...
Možno tá moja rodinka u ktorej som tom prvý krát skúšala iba nevedela kde minúť olej (keď furt všade maslo používajú ;) :D tak ho dali sem :D)