Jemná vianočná hríbová polievka

archaa - fotkaarchaa, 16. decembra 2013
Jemná vianočná hríbová polievka
Foto: archaa
4
porcie
20 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

100 g
75 g
3 PL
2 ks
1 ks
podľa chuti
3 l
 hrsť




Postup

  1. 1

    Hríby si najskôr na pár minút namočíme. Potom ich nakrájame.

  2. 2

    V hrnci si rozpustíme maslo, opražíme na ňom nasekanú cibuľu, pridáme polovicu z množstva múky a urobíme svetlú zápražku. Zalejeme studenou vodou, pridáme hríby, bobkové listy a varíme trištvrte hodiny. Zahustíme zvyšnou múkou rozmiešanou v smotane a necháme tak 3 minúty povariť. Potom vyberieme bobkové listy a polievku rozmixujeme. Nemusíte úplne, nech tám trošku hríbikov zostane celých… Dochutíme soľou a korením, octom a najemno nasekanou petržlenovou vňaťou. Odstavíme a podávame.

Diskusia k receptu

joel
vyzera veľmi chutne ale ak sa neuraziš ja by som ju vylepšil tým, že zasmažku by som zalial vodou z kyslej kapusty, bez octu. určite ju vyskúšam, lebo mi takuto nerobime, ta smotana tam zrejme robi svoje.
manya
u nás sa varí hríbová ale aj s domácou klobáskou a cesnakom, dochucujem octom.
archaa
Ďakujem! @joel : prečo by som sa urážala..:D naopak...nápad to môže byť fajn, určo niekedy skúsim.. U nás tiež ide kapustnica, ale niekedy na obmenu uvarím aj toto :)
pipnat
na Vianoce tiež mávame kapustnicu, ale manžel stále ospevuje túto hríbovú, tak dnes uvarím, nech má radosť:)pekný, rýchly recept:)
marienka44
@Archaa , my varíme podobnú, ale este pridavam jačmenné krúpy a na zaver len kratko povarim v nej susene slivky. Trochu cukru a ocot. Tiez vyskusam s vodou z kyslej kapusty. Ukladam do KK.
vikus
Ja robím na Vianoce podobnú polievku len bez petržlena,ale skúsim to.
mariamka
je to vynikajuca vonava polievka, a nielen na Vianoce, my mavame na stedry den kapustnicu, tak tato by mohla byt uz zajtra :)
archaa
dakujem vám za milé komentáre a kto vyskúšate držím palce nech sa vydarí a nech chutí ved ako píše @mariamka nemusí byť len na Vianoce :)
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Zaujímavá, niekedy vyskúšam.
joel
tak ja som ju dneska vyskúšal, je veľmi chutná a neviem prečo aj veľmi sytá, robil som s tou juškou
archaa
@joel : tak to sa veľmi teším takej dobrej správičke, ja tu jušku žiaľ nikde nezoženiem, kyslú kapustu doma nenakladám, takže nemám ani doma, nebudem môcť v blízkej dobe skúsiť, ale budem na to myslieť... :)
rulik
možno by pomohol kompromis, miesto jušky použiť zakysanú smotanu, nebude to asi celkom ono, ale za pokus to možno stojí, len pozor na zrazenie, sladká sa veľmi nezráža ale táto by sa mohla,odobrať bokokm menšie množstvo a premiešať až tak pridať, hlavne vyrovnať teploty




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia