Jemná kukuričná kaša s jablkami fotorecept
Foto: cesminaz
Jednoduchý, veľmi chutný dezertík, ktorý poteší nielen deti :-) Kľudne ho môžete pripraviť aj pre návštevu...
Postup
-
1
Potrebujeme 5 väčších jabĺk, ktoré si ošúpeme a postrúhame na velkých slzách. Aby tak rýchlo nezhnedli, zakryla som ich zatiaľ tanierom. Pripravíme si aj ďalšie potrebné suroviny: mlieko, maslo, cukor a kukuričnú múku. Ja používam jedine túto na fotke, dá sa kúpit v Aldi aj v Tescu. Nie je síce napísané na nej, že aká je, ale na hmat pripomína skôr polohrubú než hladkú. Múky si odmeráme do pohára 3 dl. A ďalej jednu podlhovastú jenskú misu alebo môžte aj sklenené mištičky či poháre :-)
-
2
V jednej panvici rozohrejeme 125 g masla 82 %, iné nedajte - to veľa robí na chuti. Pridáme múku a 2 štipky soli. Na tie 3 dl múky by malo stačit 125 g masla. Celá múka má byt napitá maslom, nesmie zostať ani troška na sucho a ani hrčky. Ak veľmi popilo a je to ešte také "sypkejšie", tak buď dajte kúsoček masla alebo asi 2 PL oleja. Aby ste to trošku zriedili a aby sa ľahšie a všade rovnako opražila tá múka. Takto ju za častého miešania na miernejšom ohni smažíme zo 5 minút. Ono to budete ten rozdiel vidieť, lebo to zmení svoju konzistenciu :-) a tým pádom stráca svoju čisto "múkovú" chuť.
-
3
Správne posmažená kukuričná múka má kyprejšiu a redšiu konzistenciu :-) Keď máme zásmažku hotovú, zalejeme ju najprv len s 3 dl mlieka a premiešame. Ono tá múka veľmi rýchlo pije, takže hneď zhustne :-) Ale neobávajte sa, nič vám nezhrčkavie - vy len miešajte :-) Jednoducho takto po 2 - 3 dl stále postupne prilievajte mlieko a zakaždým dobre rozmiešajte vareškou. Vždy počkajte, ako zhustne. Máme dostať kašu konzistencie hustého pudingu alebo horúcej hustej krupicovej kaše :-) Neurobte ju na pririedku, lebo tam idú ešte jablká a cukor, ktoré to ešte zriedia. Ja som použila 1 liter mlieka a kaša bola presne dobrá hustá. Napokon necháme kašu takto variť/bublať za občasného miešania cca 5minút.
-
4
Teraz pridáme strúhané jablká, premiešame a necháme to bublať/variť za občasného miešania zasa cca 5 minút. Potom pridáme podľa chuti cukor, ja som dala 3 dl :-) Znova premiešame a necháme aj takto s cukrom cca 10 minút povariť. Vlastne už len dovariť :-)
-
5
Hotovú kašu som naliala do sklenej misy a vrch trochu zahladila. Takto necháme kašu vychladnúť. Ak chcete, môžete kašu rozdeliť do pohárov. Ja som ju chcela pekne krájať na porcie :-)
-
6
Ked bola kaša ešte vlažná, som posypala mletou škoricou a vanilkovým cukrom :-) Síce to odskúšané nemám, ale aj s kakaom to môže byť dobré :-) Kaša sa dá krájať už aj vlažná, nielen studená. Nakrájala som ju na 8 kociek/porcií.
-
7
Kukuričná kaša je vďaka polohrubej múke oveľa jemnejšia, než z krupice. Je ľahučká a vzdušná. Maslo jej dodá výbornú chuť a jablká ju trocha ozvláštnia :-) Jednoducho výborná kombinácia. Dobrú chuť ;-P
Jsi zlatá!! Moc děkuji a dám vědět hned, jak se tvého kouzelného receptu zhostím!
Milá @Haji dakujem,si zlatá :-) No myslím,ze by tá čelenka ladila lepšie @Mitzy k tým parádnym "šatám" :-) @Steffik super,dakujem za správu,velmi potesila :-) Som rada,ze chutilo!
Srandistko, nedávej si žádná omezení, k čelence si můžeš vybrat: www.chiclovely.cz
ještě parádnější model. No a když bude nejhůř, můžete si s @Mitzy kusy oděvu mezi sebou půjčovat. Mávám!!
Si úžasná kuchárka, takmer všetky Tvoje recepty mám preklopené v mojej kuchárskej knihe. Škoda len, že nestíham tak veľa jesť...Teším sa na ďaľšie inšpirácie a želám pekný a úspešný deň.
Dakujem krásne za tvoje milé slová,som rada ze sa ti moje recepty páčia :-) A velmi ma teší,ze dcére kaša chutí.Ak by si chcela,tak skús pre dcéru aj tento receptík na slano varecha.pravda.sk/recepty/kuymak-kujmak-fotorecept/68034-...
Je to výborné :-) Ale chlebík,alebo pečivo by si pravdaze dala bezlepkové :-) Pekny vecer a dakujem za správu!