Kukuričná kaša
Kukuričná kaša

Jemná kukuričná kaša s jablkami fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 25. septembra 2017
Jemná kukuričná kaša s jablkami (fotorecept)
Foto: cesminaz

Jednoduchý, veľmi chutný dezertík, ktorý poteší nielen deti :-) Kľudne ho môžete pripraviť aj pre návštevu...

Suroviny

3 dcl
1 l
125 g
3 dcl
2 veľké štipky
5 ks
Na posyp:
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Potrebujeme 5 väčších jabĺk, ktoré si ošúpeme a postrúhame na velkých slzách. Aby tak rýchlo nezhnedli, zakryla som ich zatiaľ tanierom. Pripravíme si aj ďalšie potrebné suroviny: mlieko, maslo, cukor a kukuričnú múku. Ja používam jedine túto na fotke, dá sa kúpit v Aldi aj v Tescu. Nie je síce napísané na nej, že aká je, ale na hmat pripomína skôr polohrubú než hladkú. Múky si odmeráme do pohára 3 dl. A ďalej jednu podlhovastú jenskú misu alebo môžte aj sklenené mištičky či poháre :-)

    Jemná kukuričná kaša s jablkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V jednej panvici rozohrejeme 125 g masla 82 %, iné nedajte - to veľa robí na chuti. Pridáme múku a 2 štipky soli. Na tie 3 dl múky by malo stačit 125 g masla. Celá múka má byt napitá maslom, nesmie zostať ani troška na sucho a ani hrčky. Ak veľmi popilo a je to ešte také "sypkejšie", tak buď dajte kúsoček masla alebo asi 2 PL oleja. Aby ste to trošku zriedili a aby sa ľahšie a všade rovnako opražila tá múka. Takto ju za častého miešania na miernejšom ohni smažíme zo 5 minút. Ono to budete ten rozdiel vidieť, lebo to zmení svoju konzistenciu :-) a tým pádom stráca svoju čisto "múkovú" chuť.

    Jemná kukuričná kaša s jablkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Správne posmažená kukuričná múka má kyprejšiu a redšiu konzistenciu :-) Keď máme zásmažku hotovú, zalejeme ju najprv len s 3 dl mlieka a premiešame. Ono tá múka veľmi rýchlo pije, takže hneď zhustne :-) Ale neobávajte sa, nič vám nezhrčkavie - vy len miešajte :-) Jednoducho takto po 2 - 3 dl stále postupne prilievajte mlieko a zakaždým dobre rozmiešajte vareškou. Vždy počkajte, ako zhustne. Máme dostať kašu konzistencie hustého pudingu alebo horúcej hustej krupicovej kaše :-) Neurobte ju na pririedku, lebo tam idú ešte jablká a cukor, ktoré to ešte zriedia. Ja som použila 1 liter mlieka a kaša bola presne dobrá hustá. Napokon necháme kašu takto variť/bublať za občasného miešania cca 5minút.

    Jemná kukuričná kaša s jablkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz pridáme strúhané jablká, premiešame a necháme to bublať/variť za občasného miešania zasa cca 5 minút. Potom pridáme podľa chuti cukor, ja som dala 3 dl :-) Znova premiešame a necháme aj takto s cukrom cca 10 minút povariť. Vlastne už len dovariť :-)

    Jemná kukuričná kaša s jablkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hotovú kašu som naliala do sklenej misy a vrch trochu zahladila. Takto necháme kašu vychladnúť. Ak chcete, môžete kašu rozdeliť do pohárov. Ja som ju chcela pekne krájať na porcie :-)

    Jemná kukuričná kaša s jablkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ked bola kaša ešte vlažná, som posypala mletou škoricou a vanilkovým cukrom :-) Síce to odskúšané nemám, ale aj s kakaom to môže byť dobré :-) Kaša sa dá krájať už aj vlažná, nielen studená. Nakrájala som ju na 8 kociek/porcií.

    Jemná kukuričná kaša s jablkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kukuričná kaša je vďaka polohrubej múke oveľa jemnejšia, než z krupice. Je ľahučká a vzdušná. Maslo jej dodá výbornú chuť a jablká ju trocha ozvláštnia :-) Jednoducho výborná kombinácia. Dobrú chuť ;-P

    Jemná kukuričná kaša s jablkami (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

22 komentárov k receptu
Oh, kaši já ráda a tvoje jemná s jablíčky, hmm to musí být dobrota!! Detailní postup včetně fotografií je nádherně "polopatický", moc děkuji za receptík a určitě vyzkouším. Už se těším, zvláště na tu vůni a také jemnou, šťavnatou chuť! Jsi šikulka! Mám dotaz, zda mouka kukuřičná v receptu je hladká nebo polohrubá? Boženky, netuším kolik druhů jí může být.
Bez debaty si veľmi šikovná, len si fakt neviem predstaviť spojiť chuť jablk s kukuricou..... neviem, asi by som sa bál to aj vyskušať.
@Haji :-)) vraj polopatický :-)) Ono to má jeden dôvod prečo som to takto rozpísala..Vies u nas sa robí týmto spôsobom "zasmažením múky" helva/sladkosť.Jedine,ze do tej ide menej tekutiny a este viac cukru.A pravdaze bez jablk :-) Vlastne len maslo,múka pseničná alebo kukuričná,voda a cukor.Niekto dáva aj mlieko.Ale poviem ti,ze veru to nieje také jednoduché s tým smažením múky a na tom masle :-) Ja kým som sa to naučila,ze presne kolko čoho a že ako,to trochu trvalo.Nie raz ked som robila helvu,tak mi v nej zostali malilinké hrčky/gulky múky a nechceli sa rozíst ani za svet.Mohla som to ja varit dlhšie a zalievat kolko som chcela :-/ Chrúmalo nám pod zubami ako štrk :-)) Takže zato "polopate" aby sa to nestalo aj druhému :-) A este odpoviem na tvoju otázku,co sa tyka múky.Neviem kolko toraké kuk.múky su u vas,alebo na Slovensku,ale doporučujem polohrubú,alebo na hmat niečo medzi hladkou a polohrubou :-)
@Atina47 neolutujes ak spravíš,aj tato kasa je velmi chutná :-) @Jojino :-))) no nie tak si to treba predstavit akoby si jednu zahryzol do kukurici a jednu do jablka ;-))) Kukuričná múka je tu usmažená,čize ona tú múkovú chut stráca.Zostane výborná iná chuť.A to 82%né maslo tiež dodá výbornú chuť :-) My sme na túto chuť už zvyknutý,robievam kukuričnú helvu.Toto je pre mna vlastne to isté,len je to redšie a tentoraz s jablkami :-) Netreba sa báť to vyskúsat,mozno budes milo prekvapený :-) @Izabelka dakujem :-) budem rada ak raz ochutnáš,je to velmi jednoduché.
Určite treba skúsiť. Ja poznám len "zámišku" čo robievala moja babička, ale ani zámišku neviem urobiť tak chutne ako ona. Ktovie ako sa vydarí Tvoja s jablkami ...?
Po dlhšom čase zas prezerám Varechu a Tvoj recept mi veľmi padol vhod- manžel má veľmi rád sladké, aj kukuričnú krupicu a chcela som mu urobiť niečo jednoduché, nové, neokukané. Veľmi by som recept sprznila, keby som tam dala časť kuk.krupice? Múky asi nemám dosť, ako tak pri písaní rozmýšľam...
Ahoj milá @Denyany :-) No vieš,po pravde ja by som tu múku s krupicou nemiešala.Už aj kvôli tomu smaženiu na masle.Vôbec neviem ako by sa ti uvarila usmažená krupica :-) A krupica potrebuje aj dlhší čas na varenie/spuchnutie a aj viac tekutin.Neviem,skúsit to môžes,ale mlieko si potom od oka prispôsob,lebo tá krupica ti pri chladnutí ešte puchne.Urob to na redšie.Daj potom vediet,ak by si to vyskúsala že ako to dopadlo :-) Pozdravujem!
Milá @Cesminaz srdečně blahopřeji k umístění a krásné "punťové" čelence, která ti bude slušet! K novým receptům je jako dělaná! Rodina může být šťastná a pyšná, jsi poklad!
@Haji :-) ja varím väčšinou bez zástery.A také od chiclovely je škoda aj zašpiniť,alebo ofŕkat olejom :-) Ale každy máme iný vkus a každý z nás "kuchtí" v čom sa dobre cíti ;-P Hlavne nech sa nám dobre varí ;-D Prajem pekny den @Haji !
Skvelé pre moju dcéru s intoleranciou na lepok a vajce. Robím ho pri každej jej návšteve. Jednoduché, lacné, zdravé a chutné. Vrelo odporúčam !
Si úžasná kuchárka, takmer všetky Tvoje recepty mám preklopené v mojej kuchárskej knihe. Škoda len, že nestíham tak veľa jesť...Teším sa na ďaľšie inšpirácie a želám pekný a úspešný deň.

Pridaj komentár k receptu: