Kukuričná kaša
Kukuričná kaša

Kuymak/ Kujmak fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 3. júla 2017
Kuymak/ Kujmak (fotorecept)
Foto: cesminaz

Velmi jednoduché, rýchle a veľmi chutné jedlo :-) Pripravuje sa často na raňajky alebo aj pre nečakaného hladného hosťa ;-)

3-4
porcie

Suroviny

3 pl
100 g
200 g
150 g (alebo eidam)
3 - 4 dl
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme suroviny.. Potrebujeme kopcovitejšie 3 PL hladkej kukuričnej múky, 100 g 82%-ného masla, 1 bochníček/sáčok mozzarelly, ktorú potrháme. A napokon zo 150 g polotvrdého syru, ktorý nastrúhame na veľkých slzách. Ja používam a aj odporúčam buď eidam alebo ementaler. S týmito syrmi sa vám kujmak vždy vydarí a bude aj chuťovo výborný :-) V Turecku majú v obchode syr, ktorý je vyhradený na Kuymak, ktorý sa tu ale kúpiť nedá. Kuymak mám už odskúšaný s viacerými syrmi a musím len zdôrazniť, že najlepší a chuťovo najpodobnejší je s týmito syrmi, ktoré uvádzam v recepte :-) Pravdaže vždy v kombinácii s mozzarellou, bez tej to nie je ono :-)

    Kuymak/ Kujmak (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do menšej panvice si dáme rozohriať 3/4 masla. Pridáme 3 kopcovitejšie PL kukuričnej múky a cca 1/2 kl soli. Každý si pozná svoju soľ, tak dajte toľko, aby jedlo bolo slané. A následne podobne, ako zápražku usmažíme múku na masle. No nie dlho, len také 1 - 2 minútky. Treba stále premiešavať..

    Kuymak/ Kujmak (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po usmažení nalejeme najprv len také 2 dl studenej vody a pomaly to rozmiešame. Ono nám to bude stále hustnúť. A ako hustne, tak prilievame stále vodu až dovtedy, kým sa už hustota ustáli. Má to byť ako dobrý hustý puding. Ja som dala dokopy 3,5 dl vody. Takto to za občasného miešania necháme variť/bublať cca 5 minút. Medzitým môžete ochutnať a ak treba, tak ešte dosoliť.

    Kuymak/ Kujmak (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A následne pridáme naše celé množstvo pripraveného syra. Nemiešame klasicky, ale varešku len tak pomaly prevraciame/prekrúcame. Ono ako to pomaly buble, tak sa naspodku syr spúšta a preto to musíte prevracať a skúšat zakaždým naťahovať :-)

    Kuymak/ Kujmak (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A tak pokračujeme dovtedy, kým nebude kujmak hladký a bude sa nám takto super naťahovať ;-P

    Kuymak/ Kujmak (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Napokon na vrch kujmaku dáme na maličké kúsky nakrájaný zvyšný kúsoček masla a necháme minutku bez miešania pobublať, kým sa maslo neroztopí :-)

    Kuymak/ Kujmak (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    No a môžeme ihneď za tepla podávať. Je sa to s chlebom, ktorý si vlastne mačkáme do kujmaku :-) Vôbec netreba šetriť, poriadne si treba ten chleba doňho namočiť :-) Je to dosť sýte jedlo, takže toto množstvo, aj keď sa nezdá, ale postačí aj pre 3 osoby.

    Kuymak/ Kujmak (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kuymak je výborné, jednoduché "syrové" jedlo, ktoré si rýchlo hocikedy pripravíte. Má jemnú, hustejšiu konzistenciu a má vynikavú syrovú chuť. Je sýte a aj na dlhšiu dobu zasýti :-) Prajem dobrú chuť :-)

  9. 9

    Len pre info, pouzivam túto múku... No a syr, ako som už písala, buď eidam alebo ementaler :-)

    Kuymak/ Kujmak (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

cesminaz
@Katka78 @Atina47 @Mijaita dakujem vam za milé slová slová :-) Som velmi rada,ze ste sa tu zastavili ;-) @Izabelka dakujem :-) Nielen dobre vyzera,ale aj chutí.Je to velmi oblúbené jedlo môjho staršieho syna :-) @Methi :-) A vies,ze ked som to videla prvýkrat tak aj mne hned "fondue" prislo na rozum?? :-)) Ale musim povedat,ze toto má inu konzistenciu a aj hustotu a pravdaze aj chutovo je iné.Čo som este zabudla pripomenut je,ze si po "prvom" varení/ochutnaní Kujmaku,si vie uz po druhykrat každy prispôsobit hustotu (vodou) aká mu vyhovuje.Najlepší je kujmak ak nieje priliz riedky,ale ani totálne husty.Nech po namočení chleba z neho celý neztečie,nech sa vie o chleba dobre prichytit a aj naň natočiť ;-P
jujoska
vyborny poriadne kaloricky recept. To budem musiet riadne vytancovat ked sa tym nadlabnem :-D
cesminaz
@Jujoska :-))) ale ved vravím,ze je to sýte jedlo.Dáš si ho na raňajky a vydržíš az do večera ;-)) A kedže obed pravdepodobne vynecháš,tak nebudes musiet ani tancovať :-))
evelynba
Zase raz PARÁDA !! Určite musím vyskúšať. Kúpila som nedávno kukuričnú múku a zatiaľ som nevedela čo s ňou, tak už viem. Teším sa, syrové mám všetko rada... Ďakujem za rcp.
haji
Hmm, ráda bych takovou dobrotu ochutnala, k tomu adrenalinkové "natáčení" na pečivko! Krásný receptík, Cesmínko, díky za sdílení, jsi šikuklka!!
cesminaz
@Evelynba :-) som si ista,ze ti bude chutit.Kukurična muka je dobrá vec,ja ju pouzivam dost často.Aj do kysnutych koláčov,alebo aj slanych kysnutych.A pravdaže aj Helvu,alebo napriklad tento Kujmak :-) Je fakt všestranná. @Monty budem len rada ak vyskusas :-) Milá @Haji dakujem,si zlata ako vzdy :-)
evanaaa
@Cesminaz , keďže ostatní chválili a vyjadrili sa aj za mňa, ja už len ukladám do KK. A tie syry v tom použité sú tie, ktoré najčastejšie kupujem a mám rada.
stanci11
zaujímavé :) tiež mi pripomína fondue, a podáva sa to teplé nad nejakým ohníčkom aby to nestuhlo? :) či predpokladáme že jeme rýchlejšie? :D
cesminaz
@Evanaaa dakujem za milé slová :-) @Stanci11 :-) nie,nemusíš jest rychlo-rychlo :-)) ono to tak rychlo zato nestuhne.Začne sa to jest hned ked to uvariš.Ješ celkom normálnym tempom :-) A nieje toho zasa tak vela,aby sa to nezjedlo a malo čas vychladnúť.Kludne túto "porciu" vedia zjest aj 2osoby,ak sú fakt hladné :-) Začne to tuhnúť až ked to je letné.Žiadny ohníček to nezohrieva,nič také sa podto nedáva :-)
cesminaz
@Lucicik neviem sice prečo tu tvoj koment nevidno :-/ no na email mi prišiel,tak ho sem jednoducho dám prefotený :-) a tak ti odpoviem..


cesminaz
@Lucicik nie, v názve som sa naozaj nepomýlila,kedže "kaymak" je niečo iné :-) Ale to ty predpokladam určite vies. Toto jedlo má dva názvy "kuymak" alebo "mıhlama".U nás sa udomácnil názov "kuymak" ale syn to volá oboma názvami :-) Toto jedlo pochádza z Turecka na strane čierneho mora.Tam rozprávajú tí turci iným dialógom/prízvukom ,my im hovoríme "Laz" :-) vlastne všetci im tak vravia.My odtial máme známych. Čo sa týka syru,ano je určeny na kuymak syr,ale poviem ti,ze vela ludí v Turecku (ako všade inde) so syrom improvizuje.Čiže vymýšlajú,skúšajú,nahrádzajú a aj zmiešajú 2druhy syra :-) Komu co je dostupné,alebo ako mu to viac chutí :-) Mne sa najviac osvedcila kombinácia syrov čo uvádzam v recepte.Aj kvoli chuti,aj sa to dobre naťahuje :-) Skús,ochutnaj a uvidíš.Nieje to nič prácne,máš to za pár minút hotové :-) Pekny den zelám všetkým.
redakcia
@Cesminaz (4.7.2017 07:11)

Komentár od @Lucicik sa nezobrazil, lebo obsahoval znak horný apostrof, ktorý sa "bije" s programovacím jazykom a spôsobuje, že sa text nezobrazí. Namiesto horného apostrofu odporúčame použiť úvodzovky.
cesminaz
@Mariamka (5.7.2017 11:00)

Mariamka zlatá,ty vies ale prekvapiť človeka :-)) Som rada,ze si skusila a ze vam chutilo.Čo by som este k tomuto "jedlu" dodala je,že ak tych 150g eidamu nedodá dost syrovú chuť,tak kludne môž dat aj viac syra 200-300g.Ako vám to lepšie chutí :-) To,ze presne kolko syra vám vyhovuje,zistí človek vlastne az po prvom pokuse a ochutnaní :-) Dakujem milá @Mariamka za tvoju správu aj s fotkou.Krasny den ti želám! @Zinnajdha :-)
atina47
Cesminko, recept se dlouho neohral v KK, byla to dnesni vydatna a hlavne vynikajici vecere, rada bych se s Tebou podelila o pochvalu od meho muze, Tobe patri za vynikajici recept a mne za pripravu.
siisa
Takúto dobrotu som ako mohla prehliadnúť ? Páči sa mi to, určite niekedy vyskúšam ! Vyzerá to výborne.
cesminaz
@Atina47 (5.7.2017 20:12)

Velmi sa tesim tvojej sprave :-) Veru,jedlo treba vediet aj dobre pripraviť.Som velmi rada,ze vam chutilo :-) Dakujem za vyskusanie a za tvoju odozvu. @Siisa budem rada ak vyskusas,je to velmi jednoduché a rychle :-)
doktorina
Mila Cesminaz.Dnes som tvoj recept vyskusala na ranajky.Musim napisat,ze robila som to z polovicnej davky a veruze bolo to velmi,velmi dobre.Fakt je to jednoduche,rychle ale velmi syte jedlo.Dakujem za receptik a tesim sa na dalsie Tvoje recepty.
cesminaz
@Doktorina (14.7.2017 10:03)

Teším sa tvojej sprave :-) A najmä,ze ti jedlo chutilo! Dakujem za vyskusanie a za tvoju odozvu :-)