Kukuričná kaša

Jemná kukuričná kaša s jablkami (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Jednoduchý, veľmi chutný dezertík, ktorý poteší nielen deti :-) Kľudne ho môžete pripraviť aj pre návštevu...

Suroviny

Postup

  1. Potrebujeme 5 väčších jabĺk, ktoré si ošúpeme a postrúhame na velkých slzách. Aby tak rýchlo nezhnedli, zakryla som ich zatiaľ tanierom. Pripravíme si aj ďalšie potrebné suroviny: mlieko, maslo, cukor a kukuričnú múku. Ja používam jedine túto na fotke, dá sa kúpit v Aldi aj v Tescu. Nie je síce napísané na nej, že aká je, ale na hmat pripomína skôr polohrubú než hladkú. Múky si odmeráme do pohára 3 dl. A ďalej jednu podlhovastú jenskú misu alebo môžte aj sklenené mištičky či poháre :-)
  2. V jednej panvici rozohrejeme 125 g masla 82 %, iné nedajte - to veľa robí na chuti. Pridáme múku a 2 štipky soli. Na tie 3 dl múky by malo stačit 125 g masla. Celá múka má byt napitá maslom, nesmie zostať ani troška na sucho a ani hrčky. Ak veľmi popilo a je to ešte také "sypkejšie", tak buď dajte kúsoček masla alebo asi 2 PL oleja. Aby ste to trošku zriedili a aby sa ľahšie a všade rovnako opražila tá múka. Takto ju za častého miešania na miernejšom ohni smažíme zo 5 minút. Ono to budete ten rozdiel vidieť, lebo to zmení svoju konzistenciu :-) a tým pádom stráca svoju čisto "múkovú" chuť.
  3. Správne posmažená kukuričná múka má kyprejšiu a redšiu konzistenciu :-) Keď máme zásmažku hotovú, zalejeme ju najprv len s 3 dl mlieka a premiešame. Ono tá múka veľmi rýchlo pije, takže hneď zhustne :-) Ale neobávajte sa, nič vám nezhrčkavie - vy len miešajte :-) Jednoducho takto po 2 - 3 dl stále postupne prilievajte mlieko a zakaždým dobre rozmiešajte vareškou. Vždy počkajte, ako zhustne. Máme dostať kašu konzistencie hustého pudingu alebo horúcej hustej krupicovej kaše :-) Neurobte ju na pririedku, lebo tam idú ešte jablká a cukor, ktoré to ešte zriedia. Ja som použila 1 liter mlieka a kaša bola presne dobrá hustá. Napokon necháme kašu takto variť/bublať za občasného miešania cca 5minút.
  4. Teraz pridáme strúhané jablká, premiešame a necháme to bublať/variť za občasného miešania zasa cca 5 minút. Potom pridáme podľa chuti cukor, ja som dala 3 dl :-) Znova premiešame a necháme aj takto s cukrom cca 10 minút povariť. Vlastne už len dovariť :-)
  5. Hotovú kašu som naliala do sklenej misy a vrch trochu zahladila. Takto necháme kašu vychladnúť. Ak chcete, môžete kašu rozdeliť do pohárov. Ja som ju chcela pekne krájať na porcie :-)
  6. Ked bola kaša ešte vlažná, som posypala mletou škoricou a vanilkovým cukrom :-) Síce to odskúšané nemám, ale aj s kakaom to môže byť dobré :-) Kaša sa dá krájať už aj vlažná, nielen studená. Nakrájala som ju na 8 kociek/porcií.
  7. Kukuričná kaša je vďaka polohrubej múke oveľa jemnejšia, než z krupice. Je ľahučká a vzdušná. Maslo jej dodá výbornú chuť a jablká ju trocha ozvláštnia :-) Jednoducho výborná kombinácia. Dobrú chuť ;-P