Foto: tatranka
Určite sa bude hodiť mladým vareškárkam táto plnka k hydine a pečenému mäsku.Dá sa pripraviť dopredu a aj esteticky prizdobí jedlo.
príprava
na 90 °C
Suroviny
5 ks |
|
petržlen,zelér,pažitka,bazalka... rôzne, |
|
2 ks |
|
pol |
|
70 g |
|
medzi prsty |
|
medzi prsty |
|
trochu |
|
trochu |
|
2 strúčiky |
|
1 kávová lyžička |
|
na skropenie rožkov |
|
štipku |
|
Postup
-
1
Na drobno si porežem pol cibuľky.Petržlenovú,zelérovú vňať,bazalku,pažítku,nasekám na drobno.Ja mávam vňate zmrazené.Takže len vyberám zo sáčkov. Dám rozpustiť 70 g masla a na ňom opražím cibuľku. 5 starších rožkov porežem na malé kocky.
-
2
Tie potom zvlhčím vodou -mierne.Rožky posypem trochou suchého oregana,majoránom, muškátový oriešok trochu nastrúhať,pridám lyžičku vegety a medzi prsty soli.Nakoniec pretlačím dva strúčiky cesnaku. Na túto zmes rozbijem dve vajíčka.Zmes premiešam,aby sa vajíčka spojili s rožkami.Nakoniec pridám všetku zelenú vňať a pažitku.
-
3
Na masle spením cibuľku a dobre ju prepražím.Po miernom schladení vlejem do zmesi.Premiešam. Zmes naplním do stredne širokého sáčku na tlačienku. /Dostať ich v papiernictve./ Snažím sa aby som v sáčku vytláčala vzduchové bubliny.Potom sa pekne na seba plnka viaže,nerozpadá sa..Asi v dvoch tretinách sáček previažem kuchynskym špagátikom.Je to len preto,aby sa mi plnka zo sáčkom zmestila na pekáč,v ktorom budem plnku variť.
-
4
Potom sáčok doplním a pokračujem.Vznikne mi kratšia časť.Plnka z tejto gramáže sa do sáčku zmestí.Koniec druhej časti sáčku tiež zaviažem. Potom sáčky obalím do alobalu a vložím do pekáča s vodou. Nechám na sporáku variť najprv z jednej a potom z druhej strany po 15 minút. Neprikrývajte,aby vám plnka nepraskla. Po uvarení nechajte schladiť!
-
5
Takto pekne formovanú už máte pripravenú na krájanie a servírovanie.Potom už len nejakú chutnú pečenú hydinu,alebo pečené mäsko. Niekedyk mäsku už nepridávam knédle,lebo plní účel aj žemlovej knédle.
-
6
Želám,nech sa vám plnka podarí a chutí. Ak vám zostane viac,kľudne ju vložte do mrazáku.Aj po rozmrazení je chutná.Aj na studeno ju môžte obaliť v troj-obale a servírovať na prívarky.Ja ju podávam k špenátu.
Tiež môžeš do nej pridávať pochutiny,ktoré máte radi.
Robievam ju aj s hubami,pečienkou.No táto je jednoduchá-jemná.
Ty máš veľa dobrých nápadov, už aby sme mali rubriku "dobré rady"
u nás je to tak isto ako píše @sovka najskôr sa zje plnka, potom mäso a vymýšľať sa dá do nekonečna - s pečienkou, s hríbami alebo len s cibuľou a bylinkami...
Ďakujem za komentárik a pochvalu.
Moja kolegyňa robí z tohto materiálu dokonca guľky a vyvarí ich v hovädzej polievke ako závarku. Táto plnka má veľmi veľa podôb a spôsobov varenia.
To "m" sa mi všade pletie pod ruku. No, a ešte k tým rukávom na tlačenku, ja ich mám ale ma nenapadlo v nich plnku robiť, len raz som robila vo fólii na pečenie, aj tak sa dá.
@evanaaa aj ja robím plnku s pečienkou a tiež dávam plnku pod kožu.No to je už o inom.
@tinca o pečienku som spomenula.Dávam,toto je bez.Dávam aj huby aj zeleninu do plnky,no to hádam inokedy.
@marikasu teším sa tvojej pochvale a cením si ju.A že @jerica veselá kopa je,to si asi vystihla.
@coldbery určite aj v tvojom prevedení,obedík bude perfektný.
A čerešne chodíš oberať ty?
A tvoje deti a vnúčatá sa určite v zime potešia tvojim dobrotám,ktoré si im nachystala v lete.
Teší ma,že ti pomáhajú moje recepty.
@frezia68 , ďakujem za komentárik.
Nech sa ti chutná plnka vydarí.Ináč ju budem robiť v nedeľu aj ja,lebo chystám kačicu s dusenou červenou kapustou.
i ja ti želám-aby sa ti v kuchyni vydarilo všetko-a jedlo s láskou pripravené chválilo kol stola každé dietko...
a radosť zo stretnutia rodiny..to sú pre matku tie najkrajšie života hodiny...:-)
Ještě jednou Vám děkuji, že jste se s námi podělila o svůj recept.
Pousmiala som sa pri premenovaní fašíriek z tejto plnky,na tatranské.Je to naozaj milé a aj vtipné.
No určite si si prečítal celý recept,kde uvádzam,že aj ja plnku ale už varenú ak sa zvýši obaľujem v troj-obale a podávam ju ku omáčkam a zemiačikom.Takto mi nahradí aj to najchutnejšie mäsko.
Ďakujem za pekný komentárik,na ktorý si si urobil tak neskoro v noci čas.
Ďakujem.
Dnes som robil tvoju plnku ktorá chutila každému z mojej rodiny a dokonca aj moji hostia ju pochválili.Srdečne ti ďakujem za skvelý recept a pekne ťa pozdravujem.
Martuška, si naozaj bystrá žena.Do plnky som pridal 2 vajcia do plusu,ale aj jeden rožok do plusu a iné som na recepte nemenil.Plnil som ju do tak hrubého celulózového salámového čreva,že som plnku mohol hravo natláčať päsťou.
Varil som ju v hrnci, no keďže plávala na hladine vody tak som ju stačil pod vodu nádobou naplnenou s vodou.Varil som ju 40 minút.(OBÁRAL V 75 C VODE).Uvarenú plnku som nechal v obale a preto ten lesk.Plnku som podával s grilovaným kuracím stehnom a zeleninovou omáčkou zahustenú syrom.Ďakujem ti pekne ešte raz a želám ti všetko dobré.
davam do plena navrh na specialnu rubriku Vychytavky - nieco v takom zmysle, ako v poslednom komente predviedol @mesiar50
Ako sa vraví dobrá rada nad zlato.
Áno samozrejme.Len si dobre vymaž maslom,alebo masťou srnči chrbát,alebo vlož papier na pečenie do formy.Nech sa ti zadari plnka.Je výborná.
Nie,nie je potreba.Len si ju daj na mriežku na prvý stupeň trúby.Nech sa ti takto pečie na tých 170-180 stupňov.
varecha.pravda.sk/recepty/viedenska-knedla-vo-forme-fotor...
Veľký rešpek za Vašu konštantnú aktivitu na Vareche. Ani si neviete predstaviť, koľkým ľuďom prinášate radosť na stôl. Príjemné sviatky prajem !
AK