Jelení chrbát s paštrnákovým pyré a ružičkovým kelom
šéfkuchár reštaurácie hotela Matyšák v Bratislave, 9. marca 2012
Foto: Marek Velček
Postup
-
1
Jelení chrbát umyjeme, osušíme, odblaníme, osolíme, okoreníme, podlejeme olejom, pridáme čerstvý tymian a rozmarín, 4-5 očistených strúčikov cesnaku a necháme cez noc odležať.
- 2
Rúru vyhrejeme na 85 °C. Jelení chrbát vyberieme z oleja, dáme ho na plech piecť – dĺžka pečenia závisí od veľkosti mäsa, obvykle 45 až 70 minút. Po upečení jelení chrbát krátko opečieme z každej strany na suchej rozpálenej panvici len s troškou oleja. Mäso má krásnu ružovú farbu a je šťavnaté.
- 3
Pyré: Paštrnák očistíme, umyjeme, nakrájame na ľubovoľné kocky a dáme variť do smotany, kam pridáme jednu vetvičku rozmarínu a trošku soli. Po uvarení (45 – 50 minút) sa smotana trošku zrazí, pyré scedíme, aby nebolo riedke, a rozmixujeme ponorným mixérom, prípadne dosolíme.
- 4
Ružičkový kel oddelíme od lístkov a blanžírujeme – teda uvaríme v osolenej vode a po minútke- dvoch veľmi rýchlo schladíme, takže kel si udrží zelenú farbu.
- 5
Nakrájame cibuľku, speníme na masle, pridáme nakrájanú hlivu, na drobno nakrájaný cesnak z marinády, dáme všetko dokopy, dochutíme soľou a korením a pridáme zblanžírované kelové lístky, prehrejeme a podávame so základnou hnedou omáčkou.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu