Jednoduché chutné pečené batáty s uhorkovým šalátom fotorecept
Foto: eliniatko
Tak toto je náš osvedčený spôsob, ako spraviť z batátov plnohodnotné jedlo, a nie iba prílohu. Jednoduchý, rýchly, ale najmä pomerne lacný zdravý a Zobraziť celý popisTak toto je náš osvedčený spôsob, ako spraviť z batátov plnohodnotné jedlo, a nie iba prílohu. Jednoduchý, rýchly, ale najmä pomerne lacný zdravý a chutný receptík :)
porcie
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Pripravíme si batáty - fotku pridávam pre tých, ktorí s nimi ešte nepracovali a nepoznajú ich. Môžu byť aj väčšie, viac purpurové a/alebo viac podlhovasté. Tieto majú každý po pol kilogramu, ale nájdete aj oveľa väčšie, kľudne aj kilový kúsok.
-
2
Batáty ošúpeme škrabkou - je to rovnaké, ako pri zemiakoch.
-
3
Ošúpané batáty položíme na plech alebo pekáč. Ak máte starší plech, vystlite si ho alobalom aby sa k nemu nepripiekli. Na plechu ich celé potrieme pomocou štetčeka olivovým olejom zo všetkých strán.
-
4
Po potretí ich zo všetkých strán (otáčame, pomôže nám štetček) celé osolíme hrubozrnnou morskou soľou (kto má rád slané, celé poriadne posypať, kto menej, posype mierne).
-
5
Dáme piecť na 180 - 190 °C, približne 80 minút - po hodine však už začnite kontrolovať, záleží od veľkosti, malé a rozrezané sa spravia skôr, už za 60 - 70 minút, veľké tam môžu byť aj dlhšie.
-
6
Kým sa batátiky pečú, ošúpeme uhorku a nastrúhame ju na plátky.
-
7
Vložíme do misky, posypeme ju poriadnou čajovou lyžičkou soli a poriadnou čajovou lyžičkou cukru, premiešame. Pridáme štipku príp. dve (ako kto má rád) mletého čierneho korenia, znovu premiešame.
-
8
Zalejeme jednou až dvomi lyžicami octu, znovu podľa Vašich preferencií kyslosti.
-
9
Ošúpeme 5 strúčikov cesnaku (kto má rád menej štipľavé dá menej, a kto nechce "smrdieť" nemusí dať vôbec), pretlačíme k uhorke a premiešame.
-
10
Pridáme celý téglik smotany, a znovu miešať.
-
11
Takto asi vyzerá výsledná zmes, ktorú kým čakáme na batáty dáme do chladu.
-
12
Batátiky budú hotové, keď celé zozlatnú a budú na dotyk (napr. varechou) mäkké. Podávame na tanieri, k tomu v miske uhorkový šalát, do ktorého šťavy sa ako do dipu kúsky batátu namáčajú a zajedajú uhorkou. U nás je to jedna z najobľúbenejších kombinácii :)
batáty som ešte nejedla...
a sú dostať-kde?
Ocot do šalátu netreba ak nemáte radi kyslejšie, ale uhorky ho v šaláte krásne zjemnia a veľmi sa hodí, vznikne výborný dip na namáčanie.
www.bonappetit.com/tipstools/tips/2008/11/difference_betwe...
Sú skvelé, ale ja ich vôbec nešúpem. Majú jemnú a chutnú šupu po upečení, takže pred pečením len namočím a vydrhnem kefkou.