Jednoduché chutné pečené batáty s uhorkovým šalátom fotorecept

eliniatko - fotkaeliniatko, 29. januára 2013
Jednoduché chutné pečené batáty s uhorkovým šalátom (fotorecept)
Foto: eliniatko

Tak toto je náš osvedčený spôsob, ako spraviť z batátov plnohodnotné jedlo, a nie iba prílohu. Jednoduchý, rýchly, ale najmä pomerne lacný zdravý a Zobraziť celý popisTak toto je náš osvedčený spôsob, ako spraviť z batátov plnohodnotné jedlo, a nie iba prílohu. Jednoduchý, rýchly, ale najmä pomerne lacný zdravý a chutný receptík :)

2-3
porcie
20 minút
príprava
80 minút
na 180 °C

Suroviny

2-3 ks
1 ks
1 ks
5 strúčikov
1 čl
štipka
1 PL
1 čl




Postup

  1. 1

    Pripravíme si batáty - fotku pridávam pre tých, ktorí s nimi ešte nepracovali a nepoznajú ich. Môžu byť aj väčšie, viac purpurové a/alebo viac podlhovasté. Tieto majú každý po pol kilogramu, ale nájdete aj oveľa väčšie, kľudne aj kilový kúsok.

    Jednoduché chutné pečené batáty s uhorkovým šalátom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Batáty ošúpeme škrabkou - je to rovnaké, ako pri zemiakoch.

    Jednoduché chutné pečené batáty s uhorkovým šalátom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ošúpané batáty položíme na plech alebo pekáč. Ak máte starší plech, vystlite si ho alobalom aby sa k nemu nepripiekli. Na plechu ich celé potrieme pomocou štetčeka olivovým olejom zo všetkých strán.

    Jednoduché chutné pečené batáty s uhorkovým šalátom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po potretí ich zo všetkých strán (otáčame, pomôže nám štetček) celé osolíme hrubozrnnou morskou soľou (kto má rád slané, celé poriadne posypať, kto menej, posype mierne).

    Jednoduché chutné pečené batáty s uhorkovým šalátom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dáme piecť na 180 - 190 °C, približne 80 minút - po hodine však už začnite kontrolovať, záleží od veľkosti, malé a rozrezané sa spravia skôr, už za 60 - 70 minút, veľké tam môžu byť aj dlhšie.

    Jednoduché chutné pečené batáty s uhorkovým šalátom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kým sa batátiky pečú, ošúpeme uhorku a nastrúhame ju na plátky.

    Jednoduché chutné pečené batáty s uhorkovým šalátom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vložíme do misky, posypeme ju poriadnou čajovou lyžičkou soli a poriadnou čajovou lyžičkou cukru, premiešame. Pridáme štipku príp. dve (ako kto má rád) mletého čierneho korenia, znovu premiešame.

    Jednoduché chutné pečené batáty s uhorkovým šalátom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zalejeme jednou až dvomi lyžicami octu, znovu podľa Vašich preferencií kyslosti.

    Jednoduché chutné pečené batáty s uhorkovým šalátom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ošúpeme 5 strúčikov cesnaku (kto má rád menej štipľavé dá menej, a kto nechce "smrdieť" nemusí dať vôbec), pretlačíme k uhorke a premiešame.

    Jednoduché chutné pečené batáty s uhorkovým šalátom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pridáme celý téglik smotany, a znovu miešať.

    Jednoduché chutné pečené batáty s uhorkovým šalátom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Takto asi vyzerá výsledná zmes, ktorú kým čakáme na batáty dáme do chladu.

    Jednoduché chutné pečené batáty s uhorkovým šalátom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Batátiky budú hotové, keď celé zozlatnú a budú na dotyk (napr. varechou) mäkké. Podávame na tanieri, k tomu v miske uhorkový šalát, do ktorého šťavy sa ako do dipu kúsky batátu namáčajú a zajedajú uhorkou. U nás je to jedna z najobľúbenejších kombinácii :)

    Jednoduché chutné pečené batáty s uhorkovým šalátom (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

radost
@eliniatko ked nahradím batáty našimi zemiakmi-je to dobré-jednoduché jedlo-ktoré nám chutí...uhorkový tiež robievam podobne-len už nedávam ocot-ked je kyslá smotana...
batáty som ešte nejedla...
a sú dostať-kde?
evanaaa
Ak sú myslené batáty-sladké zemiaky tie podlhovasté oranžové ( aj dužina), tak ich dostať v Kauflande, u nás sú stále, ale drahšie, raz som kúpila, keď som ich piekla v rúre so zeleninou.
jozka2
evanaa,tie ruzove zemiaky aj vo vnutri to su sladke zemiaky Yams,bataty su sladke ,ale supku maju tmavu a v prostriedku si skoro biele,ked sa upecu /ja ich pridavam aj do zemiakovej ci zeleninovej polievky/su sypke,ale su udajne velmi,velmi zdrave.prave teraz su v predaji.
1x ariesi
eliniatko
Ja som batáty kupovala v SAMOŠKE, ale tiež v Tescu Expres :)
Ocot do šalátu netreba ak nemáte radi kyslejšie, ale uhorky ho v šaláte krásne zjemnia a veľmi sa hodí, vznikne výborný dip na namáčanie.
eliniatko
A k druhom - batáty bývajú aj hnedé, a aj také skoro purpurové, ale viem, že existujú aj bledé... Je ich viac druhov. Každopádne sú v surovom stave väčšie a tvrdšie ako bežné zemiaky, a v pečenom stave sú zasa mäkšie a až také oranžové.
baby
videla som bataty v obchode, aj som ich chcela kúpiť, ale nevedela som, ako ich použiť. tak teraz už viem a skúsim ich upiecť podľa tvojho receptu a ten dresing poznám, už sa teším.
evanaaa
Minule tu písali, že tie sladké zemiaky, čo spomínam sú batáty, tak sa v tom až tak nevyznám, lebo iné som nevidela, ani tie spomínané.
2010
V pomenovani hlavne vonku napr. USA je chaos, tie sladke zemiaky -bataty su aj make aj tvrde a daaky genius prisiel s napadom nazvat tie tvrde bataty yam ( tak sa predavaju v obchodoch)... ale yam je uplne ina hluza, ktora sa da velmi tazko kupit aj ked je to bezne jedlo afriky.Cheers
 www.bonappetit.com/tipstools/tips/2008/11/difference_betwe...

eliniatko
tak som konečne nezabudla a pofotila postup, takže je každý krok ešte jasnejší... dúfam, že pomôže :)
farbuska
Jednoduché, zdravé a chutné jedlo.
Sú skvelé, ale ja ich vôbec nešúpem. Majú jemnú a chutnú šupu po upečení, takže pred pečením len namočím a vydrhnem kefkou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia