Jaternice s krúpami fotorecept
executive chef spoločnosti Primestar Hotels, 24. januára 2020
Foto: Pravda - Robert Hüttner
Suroviny
1/2 ks |
|
1 kg mastnejší |
|
1 kg |
|
500 g uvarená |
|
500 g |
|
1 ks |
|
100 g |
|
500 g |
|
2 kg (alebo ryža) |
|
500 g |
|
200 g |
|
20 g |
|
20 g |
|
20 g |
|
20 g |
|
15 metrov (alebo hovädzie) |
|
Postup
-
1
Čisté črevá deň vopred namočíme do vody. Všetko mäso dáme variť do veľkého hrnca alebo kotla a vkladáme ho do studenej vody, pomaly privedieme do varu. Tým získame silnejší vývar, v časti ktorého uvaríme krúpy (ryžu). Cibuľu pomelieme nahrubo, na masti ju opražíme dohneda a zmiešane s uvarenými krúpami (ryžou).
-
2
Uvarené mäso a vnútornosti necháme schladiť, koleno vykostíme a všetko mäso a krv pomelieme cez kotúč s 2–4 mm otvormi.
-
3
Nakoniec všetko zmiešame s cibuľou a krúpami (ryžou), pridáme cesnak, soľ a všetko korenie, konzistenciu upravíme vývarom. Vzniknutým „prejtom“ naplníme dobre vymyté črevá, zašpajdľujeme a varíme pri teplote okolo 80 °C asi 15 minút, najlepšie vo vývare. Uvarené jaternice vyberieme a prudko schladíme v studenej vode, ukladáme na stôl v studenej miestnosti.
-
4
Jaternice pečieme veľmi pomaly, aby nepukali – popicháme ich špáradlom, na panvicu dáme troška masti (môžeme podliať trochou vody) a zapečieme dochrumkava. Môžeme podávať s koložvárskou kapustou.
My sme krv do jaterníc upiekli v rúre, ale treba dávať pozor, aby bola "akurát".