Jaternice s krúpami fotorecept

Róbert Hudák
executive chef spoločnosti Primestar Hotels, 24. januára 2020
Jaternice s krúpami (fotorecept)
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Suroviny

1/2 ks
1 kg mastnejší
1 kg
500 g uvarená
500 g
1 ks
100 g
500 g
2 kg (alebo ryža)
500 g
200 g
20 g
20 g
20 g
20 g
15 metrov (alebo hovädzie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Čisté črevá deň vopred namočíme do vody. Všetko mäso dáme variť do veľkého hrnca alebo kotla a vkladáme ho do studenej vody, pomaly privedieme do varu. Tým získame silnejší vývar, v časti ktorého uvaríme krúpy (ryžu). Cibuľu pomelieme nahrubo, na masti ju opražíme dohneda a zmiešane s uvarenými krúpami (ryžou).

    Jaternice s krúpami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Uvarené mäso a vnútornosti necháme schladiť, koleno vykostíme a všetko mäso a krv pomelieme cez kotúč s 2–4 mm otvormi.

    Jaternice s krúpami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakoniec všetko zmiešame s cibuľou a krúpami (ryžou), pridáme cesnak, soľ a všetko korenie, konzistenciu upravíme vývarom. Vzniknutým „prejtom“ naplníme dobre vymyté črevá, zašpajdľujeme a varíme pri teplote okolo 80 °C asi 15 minút, najlepšie vo vývare. Uvarené jaternice vyberieme a prudko schladíme v studenej vode, ukladáme na stôl v studenej miestnosti.

    Jaternice s krúpami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Jaternice pečieme veľmi pomaly, aby nepukali – popicháme ich špáradlom, na panvicu dáme troška masti (môžeme podliať trochou vody) a zapečieme dochrumkava. Môžeme podávať s koložvárskou kapustou.

Diskusia k receptu

3 komentáre k receptu
Všetko som pochopila, ale ako sa varí krv. Zrazenú by som popražila na tuku, ale tekutá mi akosi uniká . Je nejaký špeci sposob?

Pridaj komentár k receptu: