Jaternice

Jaternice s krúpami (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

Postup

  1. Čisté črevá deň vopred namočíme do vody. Všetko mäso dáme variť do veľkého hrnca alebo kotla a vkladáme ho do studenej vody, pomaly privedieme do varu. Tým získame silnejší vývar, v časti ktorého uvaríme krúpy (ryžu). Cibuľu pomelieme nahrubo, na masti ju opražíme dohneda a zmiešane s uvarenými krúpami (ryžou).
  2. Uvarené mäso a vnútornosti necháme schladiť, koleno vykostíme a všetko mäso a krv pomelieme cez kotúč s 2–4 mm otvormi.
  3. Nakoniec všetko zmiešame s cibuľou a krúpami (ryžou), pridáme cesnak, soľ a všetko korenie, konzistenciu upravíme vývarom. Vzniknutým „prejtom“ naplníme dobre vymyté črevá, zašpajdľujeme a varíme pri teplote okolo 80 °C asi 15 minút, najlepšie vo vývare. Uvarené jaternice vyberieme a prudko schladíme v studenej vode, ukladáme na stôl v studenej miestnosti.
  4. Jaternice pečieme veľmi pomaly, aby nepukali – popicháme ich špáradlom, na panvicu dáme troška masti (môžeme podliať trochou vody) a zapečieme dochrumkava. Môžeme podávať s koložvárskou kapustou.