Jaternice
Jaternice s krúpami (fotorecept)
Autor receptu: redakcia
Postup- Čisté črevá deň vopred namočíme do vody.
Všetko mäso dáme variť do veľkého hrnca
alebo kotla a vkladáme ho do studenej
vody, pomaly privedieme do varu. Tým získame silnejší vývar, v časti ktorého uvaríme
krúpy (ryžu). Cibuľu pomelieme nahrubo,
na masti ju opražíme dohneda a zmiešane
s uvarenými krúpami (ryžou).
- Uvarené mäso a vnútornosti
necháme schladiť, koleno vykostíme a všetko mäso a krv pomelieme cez kotúč s 2–4 mm otvormi.
- Nakoniec všetko zmiešame s cibuľou a krúpami (ryžou), pridáme
cesnak, soľ a všetko korenie, konzistenciu upravíme vývarom. Vzniknutým „prejtom“ naplníme dobre vymyté črevá,
zašpajdľujeme a varíme pri teplote okolo 80 °C asi 15 minút,
najlepšie vo vývare. Uvarené jaternice vyberieme a prudko
schladíme v studenej vode, ukladáme na stôl v studenej
miestnosti.
- Jaternice pečieme veľmi pomaly, aby nepukali
– popicháme ich špáradlom, na panvicu dáme troška masti
(môžeme podliať trochou vody) a zapečieme dochrumkava.
Môžeme podávať s koložvárskou kapustou.
|