Pečené domáce jaternice

pusta - fotkapusta, 28. januára 2014
Pečené domáce jaternice
Foto: pusta

Nadišiel čas domácich zabíjačiek, dostali sme od rodiny všakovaké dobroty, časť som odložila do mrazáku, časť do chladničky. Dnes som pripravila na obed rýchlovku a pochúťku, upiekla som domáce jaternice, ktoré zbožňujem. Toto nie je recept na výrobu jaterníc, ale inšpirácia na chutný obed.

2
porcie
5 minút
príprava
40 minút
na 160 °C

Suroviny

2 ks/na osobu
cca 50 - 100 ml
300 g
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Očistené zemiaky som dala variť do osolenej vody, po uvarení som ich scedila a rozdelila na taniere. Nemastila som ich, premastia sa dostatočne chutným výpekom z pečených jaterníc.

    Pečené domáce jaternice - obrázok 1
  2. 2

    Jaternice som umyla pod prúdom studenej vody, vyutierala papierovou kuchynskou utierkou, vložila som ich do suchého pekáčika, asi na troch miestach som ich popichala vidličkou, aby mohla pri pečení unikať masť a aby počas pečenia nepraskli. My obľubujeme ryžové jaternice..

    Pečené domáce jaternice - obrázok 2
  3. 3

    Podliala som ich trochou studenej vody, neprikryté som ich vložila do studenej trúby, nastavila som teplotu na 160 stupňov C a piekla som ich asi 40 minút pomaly. Počas pečenia som ich 3x potrela studenou vodou. Pri tomto spôsobe pečenia mi jaternice neprasknú a dobre sa prepečú.

    Pečené domáce jaternice - obrázok 3
  4. 4

    Po dlhom čase prišla vytúžená chvíľa, na tanier som naložila uvarené zemiaky, na ktoré som položila upečené horúce jaternice. Zemiaky dávam na tanier suché, premastím ich trocha chutným výpekom z jaterníc, k tomu som podávala moje vlastné domáce nakladané sladko-kyslé uhorky, inokedy dobrú domácu sudovú kyslú kapustu. Ja musím mať zaručene k jaterniciam aj krajec dobrého čerstvo upečeného domáceho chlebíka :-). Nie je to síce zdravé jedlo, ale sýte, rýchle a neskutočne dobré:-) Prajem dobrú chuť!

    Pečené domáce jaternice - obrázok 4

Diskusia k receptu

megdesign
@pusta
Ako presne sa maju varit tie zemiaky?
Kolko stupnov ma mat voda, ked do nej davam zemiaky?
Supat zemiaky skrabkou alebo nozom?
Kolko litrov vody na kolko zemiakov?
Zemiaky velke alebo male?
Uhorky ako prilohu v sladko-kyslom naleve alebo kyslo-sladkom?
Tanier stvorcovy alebo okruhly?
Jaternicky vyutierat do sucha jednou alebo dvoma papierovymi utierkami?

Inak krasny recept - davam 4596 hviezdiciek.
Konecne viem, ako sa to vlastne ma piect.
pusta
@baobab , hej bolo, ale ja to nemám odtiaľ.
nájdeš tu na vareche aj oveľa viac. je o pečení jaterníc založená i diskusia.
 varecha.pravda.sk/diskusie/pecene-jaternice-/433-forum.ht...

napr. tu:
 varecha.pravda.sk/recepty/jaternice-a-ich-pecenie/17245-r...

tu nájdeš potrebné odpovede :-)
aj recept na výrobu jaterníc odo mňa
 varecha.pravda.sk/recepty/madarske-ryzove-jaternice/14512...

dnešný považuj len za inšpiráciu a tip na dobrý obed či večeru, ako som v úvode napísala :-)
každý si môže vybrať, čo mu vyhovuje :-)
dakujem.
megdesign
@marianne ostatni si nemyslia o ostatnych, ze su natolko tupi, aby nevedeli upiect v rure jaternicu/krvavnicu a nedavaju sem "recept na pecenie" :D

@baobab dik za link, budem studovat :P
marianne
ja som v tom recepte videla napríklad aj dobrý tip ako jaternice neprasknú pri pečení,každý tam vidí,čo tam vidieť chce @megdesign
ostatní si nemyslia o ostatných....bla,bla,bla
1x robk
pusta
@marianne , pravdu máš - hlúpe otázky sa kladú zásadne pod mojimi receptami :-)))))
pusta
@marianne , veľmi pekne dakujem za tvoj link, konečne budem vedieť urobiť mojim chlapom poriadnu lepenicu :-)))
už je v kk aj 5***** ti posielam :-)
pusta
@marianne , správne, no comment. nemá to cenu :-)
nechaj, nech sa vydusí, hovorí a polemizuje sám so sebou :-)
pusta
@marianne , to Božie dopustenie už tu je:-)
k vôli jelitám, :-) ako keby som ja nemohla dať inšpiráciu na dobrý obed či večeru, nie recept ako taký.
ved ktokoľvek iný môže...ale možno niekto, kto sa ani neozval, bo nemá chuť ísť proti hlupákom, možno práve bude rád za tento nápad, aspoň nebude musieť pracne vyhľadávať, čo dnes uvariť, nie?
megdesign
@pusta ale ved sa uvedom, kde si... si na portale o vareni v sekcii recepty, nie "navody na veceru"... pripadne si svoje postrehy s vysusenim jaternic utierkou, popichanim vydlickou a potieranie studenou vodou mohla dat prave do tebou spominanej diskusie o peceni jaternic/jalitok vyssie...

Co dnes uvarit? Hadam upiect.
natascha1
Niečo mi ušlo? Prečo sa zasa navážate do @pusty. Mne sa náhodou jej recepty páčia. Na Vareche je pár receptov o ničom, takže nechápem o čo ide.
pusta
@natasha1 , presne tak. nič ti neušlo.
ak pridal niekto iný takéto, nikomu to nevadilo, odo mňa zásadne vadí...ich problém, nie môj :-)
som rada, že sa ti moje recepty páčia :-)
dakujem.
kukulienka71
Pekne upečené jaternice!Ja ich pečiem vždy na 180-190°C z oboch strán do červena,neumývam,neutieram,nepichám vidličkou a nepotieram vodou...Väčšinou nepraskajú,podľa mňa to závisí od kvality čreva.Minule nám dal sused také,že črevo prasklo,len čo sa začali piecť:-(Dnes sme mali na obed bravč.pečeň na cibuli s majoránkou a dusenou ryžou a mne tá chuť náramne pripomína jaternice,mňam!!
pusta
@kulienka71 , presne, pravdu máš, veľmi záleží na kvalite čreva - predtým som ich piekla tak, ako ty a nepraskli, ved aj sú od rodiny z domácej zabíjačky :-)
ak sa aj stalo, že niekedy nejaká jaternica praskla, tak len zriedka. tu som vyskúšala aj niečo iné a osvedčilo sa mi.
mne tiež chutí resttovaná pečeň nsa cibuli s majoránkou a s dusenou ryžou /niekedy zmiešam a potom tak chutí/ podobne :-)
mám tu aj recept na výrobu jaterníc a výborný je - dá sa plniť do črievka, ale dá sa aj upiecť len tak bez črievka :-) možno ich konzumovať za tepla i za studena - to je výhoda toho receptu.
ak chceš pozri:
 varecha.pravda.sk/recepty/madarske-ryzove-jaternice/14512...

som rada, že vidno, že sú pekne upečené tieto jaternice :-)
dakujem ti za pochvalu.

eviana
Náááá šak pjekne si tí jitrnice upékua, fajne, chrumkavo, tak jak to lúbim :)))
Vidíš to, super nápad milá @pusta , mám ešte nejaké zo zabíjačky v mraziaku, ďakujem za pripomenutie.
Tie komentáre okolo už beriem ako samozrejmú prílohu k jedlu... všetkým dobrú chuť :)
pusta
@eviana milá, úžasne si ma rozosmiala :D :D :D
šak ja též...nach sa piekne medzi sebú povypraviajú, niéééé, srdienko moje :D nekecám im do toho, a proooč?
no ale teraz k tebe, prepelička moja - som veľmi rada, že som ti pripomenula, akú lakocinku máš v mraziaku - a máš večeru v suchu :-)
tvoji chlapi si dobre pošmáknu a ty též :-)))) :P
enem co je pravda...
daklujem a Prajem dobrú chuť :-)
pusta
@eviana milá, úžasne si ma rozosmiala :D :D :D
šak ja též...nach sa piekne medzi sebú povypraviajú, niéééé, srdienko moje :D nekecám im do toho, a proooč?
no ale teraz k tebe, prepelička moja - som veľmi rada, že som ti pripomenula, akú lakocinku máš v mraziaku - a máš večeru v suchu :-)
tvoji chlapi si dobre pošmáknu a ty též :-)))) :P
enem co je pravda...
dakujem a Prajem dobrú chuť :-)
jozka2
megdesi,este taku stupidnu otazku som v zivote nepocula do kolko stupnovej vody sa davaju varit zemiaky,ved ich daj napr do -30 stupnovej mozno sa ti rychlejsie uvaria.
jozka2
veeelmi som tvoju pintu pochopila,nechodime tu nikoho urazat a ponizovat,ale sa odreagovat,ty sa odreaguvavas asi tym,ze vnasas nervozitu na varechu radsej pridavaj recepty,aby za daco stali.
1x robk
sracz
... vzorový príklad výborných chutí domácich jaterníc, milá @pusta = pohoda mrazivých dní a večerov. Dva razy premývaná ryža, mimochodom zemplínska to špecialita z okolia Poruby pod Vihorlatom, z jaterníc urobí * * * * * divy!
lidia3
ked vytiahnem z mraziaka domace jelitka ,take zmrznute ich dam na pekač nič tam nedam neumyvam ,nepicham,nepodlievam pečiem pri 200stupnov asi 3/4hodiny ,jedenkrát ich otočím a to je všetko.Vždy su perfektne
pusta
@jozka2 , postreh :-)))
presne tak, nechodíme sem nikoho urážať a ponižovať, ako podaktorí úbožiaci, najskôr si vybíjajú týmto svoje komplexy a odreagovávajú svoje pocity menejcennosti a inde držia hubu a krok. sami sebe musia dokazovať svoju neodolateľnosť geniialitu a nadradenosť, avšak opak je pravdou :-)))))
dakujem ti .
pusta
@lidia3 , prima nápad, ak budem mať hurky /jaternice/ a krvavničky /jelita/ v mrazáku, pripravím určite podľa teba :-)
dakujem ti za úžasnú a dobrú praktickú radu.
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, áno, jaternice už neodmysliteľne patria do pohody zimných mrazivých dní a večerov.
ak sa nemýlim, vyjadril si sa k môjmu receptu Madarské ryžové jaternice, v ktorom sa uvarená ryža oplachuje a nechá sa odkvapkať, - jaterniciam to dáva nepopierateľne lepšiu chuť, presne ak, ako popisuješ ty :-) urobí divy!
recept som poskytla pred niekoľkými rokmi rodine a už robia jaternice len takto.
dakujem za hodnotenie i *****
megdesign
@pusta ja som nikoho neurazal. Napisal som ze to je super recept a aj hviezdicky podla toho dostal... Ja som sa len pytal, na par drobnosti, ktore si v rcp opomenula.
@jozefina2 lebo tie tvoje rcp za daco stoja, vsak ano? :D
lyali
ups... @megdesign , nepochybujem o tom, ze si sikovny mlady muz a vies sa zvrtat v kuchyni (napr na Tvoju pastetu si robim zalusk), o Tvojom peceni jelitok uz tym duplom nepochybujem, tak ale niekomu sa daka rada snad hodi (mne napr od @lidia3 ) :-) ved vies, 100 ludi, 100 chuti :-) myslim, ze ani Tvojich 4596 * nevylepsi priemer pod pustinym rcp, lebo pusta.. funkcia * je niekedy o hodne zvlastnej vypovednej hodnote.. @pusta , Tvoje rcp zvyknem citat, ale niekedy mi pride tazko vobec komentovat, lebo pod Tvojimi rcp, nech mozu byt akokolvek aj dobre, sa nachadzaju ine kovbojky a tie cely rcp vedia riadne degradovat.. niekedy aj Tvoje reakcie v komentaroch vedia byt perlickami..... a ako vidim, @baobab nelenil a opat chcel poukazat na izabelkin rcp..... teda, sa tu zaujimave postavicky stretavame na vareche.. vsetci sa tu objimat nemozeme, ale snad vzdy sa da vsetko (aj kritika) povedat aj s umom a citom ruka v ruke.. @eviana , o komentaroch si to krasne s nadhladom! @lidia3 , Tvoj tip sa mi paci (a vyzera to tak, ze si hadam aj moja menovkyna, hoci s "i")!
medovnicek
ja som doteraz jaternice len prepichovala a nepotierala vodou, na budúce musím vyskúšať tento tvoj spôsob, lebo niekedy sa mi stalo, že praskli, za takýmto obedom sú zbláznení moji synovia:)
concord
No v zime je v tom paneláku otupno, treba niečím zabiť čas a poučiť neznalých ako sa pečú jaternice.
@megdesign
Vďaka za pobavenie, len sa čudujem administrátorovi že toto považuje za recept.Pani puszta sa potrebovala zase trošku prezentovať pred publikom, asi už vyčerpala repertoár, tak nám sem dala aspoň návod na pečenie jaterníc. Ona si asi myslí že sme nevedomí a jaternice sa pečú len na Žitnom ostrove.
babidka
Niekto ma rad velmi strucne recepty , niekto sa dokladne rozpisuje Tento recept je - jednoducho recept . Ani dobry ani zly .... Je to slusne podany navod , ako sa da podavat aj jednoducha pecena jaternicka so zemiakmi : "pozrite sa ludkovia , jaternicka sa moze zjest aj takto a nielen ohriata v MV alebo rovno z pekaca s kusiskom chleba a flasou uhoriek ". Co je na tom zle ? Pozrite si jeden z mnohych receptov co tu mame a...
 varecha.pravda.sk/recepty/tvarohove-alebo-makove-rezance/...

Nic mimoriadne - uvarime rezance zo sacku a pridame tvaroh alebo mak :-) Nikomu tento recept nevadil , nikto sa nepozastavil ...
Preco prave dnes?...
megdesign
@spetkasoli moje su ubohe... :DDDDDD - Sme še pobaviľi.
Hrat sa na chytreho nemusim - tie otazky v uvode boli ironicky pisane - tak ako cely recept. Necakal som ani inu odpoved, nez hlupu.

@concord :)

@lyali poslal som ti ts...
pusta
@lyali , áno, niekedy aj moje reakcie sú perličkami, a čuduješ sa???
hádam si si všimla, že na hlúpe komentáre už vôbec neodpovedám, nech sa spokojne vyrozprávajú medzi sebou.:-)))))
ak sa recept hodí čo i len jedinému varecháčovi a v niečom mu pomôže, to mi stačí úplne.
snád aj tebe sa niektoré páčia a vyberieš si.
dakujem.
pusta
@medovnicek , budem rada, ak vyskúšaš aj tento spôsob pečenia.
doteraz som piekla ako @kukulienka71 a súhlasím s ňou, že či prasknú alebo nie, veľmi závisí od kvality črievka.
dovolím si odpovedať za @eviana , hádam sa neurazí, nie je zo Záhoria, ale pochádza od Trnavy.
daujem za tvoj milý komentík.
pusta
@spetkasoli , dakujem.
poznáš to české príslovie: " Komu není z húru dáno, v apatéce nekoupí",
že jo? :D
/nemám českú klávesnicu, prepáč mi./
eviana
@medovnicek , ja som pú na pú, taký mix záhoráka a trnaváčky... dokonca som strednú školu absolvovala v Senici, čiže hneď za Jablonicú sa mi huba prekrúúúci a už melem záhorácky ja umím :)
Inak fungujem spisovne slovensky... ale opäť, keď sa blížim k Trnave, už v prvej dzedzine trnafského okresu mi hubu prekrúcí a vyprávam jak mi naróstla :)
pusta
@babidka , presne tak, súhlasím vo všetkom s tebou.
hádam ti neušlo, že je tu viac podobných receptov na Pečené jaternice, odlišujú sa len v maličkostiach, ale do nikoho z tých autorov sa nikto za to nenaváža, len do mňa.
neodpovedám im, nie sú hodní môjho jediného slovíčka a už vôbec nie mojej pozornosti.
dakujem.
eviana
@pusta , dovolila som si uviesť na správnu mieru svoj pôvod :)
@medovnicek ma dobre odhadla, je vo mne aj kus hrdého záhoráka :)
spetkasoli
ano maš pravdu a prislovie poznam a je pravdive. Sú ludia, ktori si musia vzdy dokazovat, ze sú chytri a vtipni, ale opak je pravdou. Ja zase nemam slovensku klavesnicu, zijem v cr. Maj sa pekne :)
pusta
@eviana milá, tušila som to o tebe od začiatku :-)
šak tvoje nárečie nie je čistá trnavčina.
a coooo? záhoráci sú dobrí ludé, nééé? šlak ti kosúúú riť vytrel :D :D :D, treščím sa kýblém???, mám ich ráda :-)))))
som rada, že si to upresnika.
astheart
Já jsem potěšena, protože já, ať dělám co dělám, mám jitrnice a jelita prasklá vždycky. Už jsem se dokonce ptala kuchařek v naší školní jídelně, jak to dělají, že jim nikdy neprasknou. Takže za postup moc děkuji! :) @Pusta , hloupých komentářů si nevšímej, někteří se chovají jako mistři světa ve všem. A tak jak to říkal pan Werich: "Největší ze všech karambolů je srážka s blbcem!" (redakci se omlouvám za výraz, je to citace).
pusta
@astheart , pána Wericha mám veľmi rada i jeho citáty - tento je veľmi trefný :D
som rada, že si v postupe našla, čo si potrebovala vedieť, budem rada, ak skúsiš aj ty sama.
avšak naozaj prasknuie jaterníc pri pečení je závislé predovšetkým na kvalite črievka, ak je kvallitné, tak nepraskne.
neboj, nevšímam si ich, nesiahajú mi ani po členky a nestoja mi za to, aby som s nimi stratila svoj čas a čo i len slovíčko :-)
dakujem ti za milé slová a povzbudenie, si veľmi milá a verím, že sa ti podaria :-)
Prajem ti pekný večer!
spetkasoli
@concord , ty si ale nechutne odporny a neviem, co mas proti Cechom, ved tu v Prahe je skoro viac Slovakov nez prazakov a nikdy proti nim nikto nic nemal, ba prave naopak je tu velmi pekny a priatelsky vztah. Myslim, ze sa snazis robit na vareche rozbroje a velmi ta to tesi, no to je ale velmi ubohe a vypoveda to o tom, co si ty za cloveka. O tvojom IQ ani nehovorim a je lepsie ta obchadzat ako h....
redakcia
@concord , Vaše komentáre boli pre urážlivosť vymazané.
Zároveň žiadame všetkých zúčastnených tejto diskusie o dostatok tolerancie a slušnosti. Ďakujeme.
sisulik19
Ako nehnevajte sa ale tento recept "postup ako uvarit zemiaky a upiect jaternice "domace" nechapem... ja som si myslela, ze sa sem davaju recepty na nieco nove , alebo tradicne proste zaujimave jedla a nie na nieco co sa v slovenskych domacnostiach robi pravidelne...
pusta
@sisulik , nehnevám sa...len ty na budúce čítaj pozornejšie!
nie je to návod na varenie zemiakov, ani na výrobu jaterníc - mimochodom aj taký recept tu mám.
hned v úvode som napísala, že je to inšpirácia na rýchly dobrý obed, nie recept.
okrem iného predsa jeden dobrý nápad tam na samotné pečenie nájdeš :-)
o. i. je tu veľa takých receptov tomuto podobných, to len tak poznámka na margo pre teba :-)
dakujem ti za príspevok.
sisulik19
@pusta ja som citala pozorne, len ty si ma asi nepochopila... citujem este raz
"ja som si myslela, ze sa sem davaju recepty"
pusta
@sisu ĺik19, prepáč mi, tak som ťa ja nepochopila :-) už je to OK.
dakujem ti :-)))))
evanaaa
Raz za čas si aj my dáme jaternice, ale aj krvavničky, musia tym byť oboje. Už som aj ja skúšala všelijako - na panvici, v rúre, prepicnuté aj nie, ale ak mali prasknúť, praskli, nič nepomohlo. Ale nevadí, aj také sa dajú zjesť. Ja ich neumývam, len utierkou trochu utriem aby zostalo trochu tej mastnoty na nich. Tiež uvarím zemiaky a k nim uhorku alebo čalamádu. Naša mama udusila k zemiakom aj kapustu, ale už si nepamätám ako ju robila, ale bola veľmi chutná, taká iná, podusená chuť, nie ako k pečenému mäsu, neviem to vyjadriť.