Foto: pusta
Nadišiel čas domácich zabíjačiek, dostali sme od rodiny všakovaké dobroty, časť som odložila do mrazáku, časť do chladničky. Dnes som pripravila na obed rýchlovku Zobraziť celý popisNadišiel čas domácich zabíjačiek, dostali sme od rodiny všakovaké dobroty, časť som odložila do mrazáku, časť do chladničky. Dnes som pripravila na obed rýchlovku a pochúťku, upiekla som domáce jaternice, ktoré zbožňujem. Toto nie je recept na výrobu jaterníc, ale inšpirácia na chutný obed.
porcie
príprava
na 160 °C
Postup
-
1
Očistené zemiaky som dala variť do osolenej vody, po uvarení som ich scedila a rozdelila na taniere. Nemastila som ich, premastia sa dostatočne chutným výpekom z pečených jaterníc.
-
2
Jaternice som umyla pod prúdom studenej vody, vyutierala papierovou kuchynskou utierkou, vložila som ich do suchého pekáčika, asi na troch miestach som ich popichala vidličkou, aby mohla pri pečení unikať masť a aby počas pečenia nepraskli. My obľubujeme ryžové jaternice..
-
3
Podliala som ich trochou studenej vody, neprikryté som ich vložila do studenej trúby, nastavila som teplotu na 160 stupňov C a piekla som ich asi 40 minút pomaly. Počas pečenia som ich 3x potrela studenou vodou. Pri tomto spôsobe pečenia mi jaternice neprasknú a dobre sa prepečú.
-
4
Po dlhom čase prišla vytúžená chvíľa, na tanier som naložila uvarené zemiaky, na ktoré som položila upečené horúce jaternice. Zemiaky dávam na tanier suché, premastím ich trocha chutným výpekom z jaterníc, k tomu som podávala moje vlastné domáce nakladané sladko-kyslé uhorky, inokedy dobrú domácu sudovú kyslú kapustu. Ja musím mať zaručene k jaterniciam aj krajec dobrého čerstvo upečeného domáceho chlebíka :-). Nie je to síce zdravé jedlo, ale sýte, rýchle a neskutočne dobré:-) Prajem dobrú chuť!
Ako presne sa maju varit tie zemiaky?
Kolko stupnov ma mat voda, ked do nej davam zemiaky?
Supat zemiaky skrabkou alebo nozom?
Kolko litrov vody na kolko zemiakov?
Zemiaky velke alebo male?
Uhorky ako prilohu v sladko-kyslom naleve alebo kyslo-sladkom?
Tanier stvorcovy alebo okruhly?
Jaternicky vyutierat do sucha jednou alebo dvoma papierovymi utierkami?
Inak krasny recept - davam 4596 hviezdiciek.
Konecne viem, ako sa to vlastne ma piect.
varecha.pravda.sk/recepty/pecena-jaternica-so-zemiakovou-...
@megdesign aj tam hladaj odpovede na svoje otazky
nájdeš tu na vareche aj oveľa viac. je o pečení jaterníc založená i diskusia.
varecha.pravda.sk/diskusie/pecene-jaternice-/433-forum.ht...
napr. tu:
varecha.pravda.sk/recepty/jaternice-a-ich-pecenie/17245-r...
tu nájdeš potrebné odpovede :-)
aj recept na výrobu jaterníc odo mňa
varecha.pravda.sk/recepty/madarske-ryzove-jaternice/14512...
dnešný považuj len za inšpiráciu a tip na dobrý obed či večeru, ako som v úvode napísala :-)
každý si môže vybrať, čo mu vyhovuje :-)
dakujem.
varecha.pravda.sk/recepty/lepenica-fotorecept/19885-recep...
@baobab dik za link, budem studovat :P
ostatní si nemyslia o ostatných....bla,bla,bla
už je v kk aj 5***** ti posielam :-)
nechaj, nech sa vydusí, hovorí a polemizuje sám so sebou :-)
k vôli jelitám, :-) ako keby som ja nemohla dať inšpiráciu na dobrý obed či večeru, nie recept ako taký.
ved ktokoľvek iný môže...ale možno niekto, kto sa ani neozval, bo nemá chuť ísť proti hlupákom, možno práve bude rád za tento nápad, aspoň nebude musieť pracne vyhľadávať, čo dnes uvariť, nie?
Co dnes uvarit? Hadam upiect.
ak pridal niekto iný takéto, nikomu to nevadilo, odo mňa zásadne vadí...ich problém, nie môj :-)
som rada, že sa ti moje recepty páčia :-)
dakujem.
*@natascha1
dakujem za pochopenie :-)
ak sa aj stalo, že niekedy nejaká jaternica praskla, tak len zriedka. tu som vyskúšala aj niečo iné a osvedčilo sa mi.
mne tiež chutí resttovaná pečeň nsa cibuli s majoránkou a s dusenou ryžou /niekedy zmiešam a potom tak chutí/ podobne :-)
mám tu aj recept na výrobu jaterníc a výborný je - dá sa plniť do črievka, ale dá sa aj upiecť len tak bez črievka :-) možno ich konzumovať za tepla i za studena - to je výhoda toho receptu.
ak chceš pozri:
varecha.pravda.sk/recepty/madarske-ryzove-jaternice/14512...
som rada, že vidno, že sú pekne upečené tieto jaternice :-)
dakujem ti za pochvalu.
Vidíš to, super nápad milá @pusta , mám ešte nejaké zo zabíjačky v mraziaku, ďakujem za pripomenutie.
Tie komentáre okolo už beriem ako samozrejmú prílohu k jedlu... všetkým dobrú chuť :)
šak ja též...nach sa piekne medzi sebú povypraviajú, niéééé, srdienko moje :D nekecám im do toho, a proooč?
no ale teraz k tebe, prepelička moja - som veľmi rada, že som ti pripomenula, akú lakocinku máš v mraziaku - a máš večeru v suchu :-)
tvoji chlapi si dobre pošmáknu a ty též :-)))) :P
enem co je pravda...
daklujem a Prajem dobrú chuť :-)
šak ja též...nach sa piekne medzi sebú povypraviajú, niéééé, srdienko moje :D nekecám im do toho, a proooč?
no ale teraz k tebe, prepelička moja - som veľmi rada, že som ti pripomenula, akú lakocinku máš v mraziaku - a máš večeru v suchu :-)
tvoji chlapi si dobre pošmáknu a ty též :-)))) :P
enem co je pravda...
dakujem a Prajem dobrú chuť :-)
presne tak, nechodíme sem nikoho urážať a ponižovať, ako podaktorí úbožiaci, najskôr si vybíjajú týmto svoje komplexy a odreagovávajú svoje pocity menejcennosti a inde držia hubu a krok. sami sebe musia dokazovať svoju neodolateľnosť geniialitu a nadradenosť, avšak opak je pravdou :-)))))
dakujem ti .
dakujem ti za úžasnú a dobrú praktickú radu.
ak sa nemýlim, vyjadril si sa k môjmu receptu Madarské ryžové jaternice, v ktorom sa uvarená ryža oplachuje a nechá sa odkvapkať, - jaterniciam to dáva nepopierateľne lepšiu chuť, presne ak, ako popisuješ ty :-) urobí divy!
recept som poskytla pred niekoľkými rokmi rodine a už robia jaternice len takto.
dakujem za hodnotenie i *****
@jozefina2 lebo tie tvoje rcp za daco stoja, vsak ano? :D
@megdesign
Vďaka za pobavenie, len sa čudujem administrátorovi že toto považuje za recept.Pani puszta sa potrebovala zase trošku prezentovať pred publikom, asi už vyčerpala repertoár, tak nám sem dala aspoň návod na pečenie jaterníc. Ona si asi myslí že sme nevedomí a jaternice sa pečú len na Žitnom ostrove.
varecha.pravda.sk/recepty/tvarohove-alebo-makove-rezance/...
Nic mimoriadne - uvarime rezance zo sacku a pridame tvaroh alebo mak :-) Nikomu tento recept nevadil , nikto sa nepozastavil ...
Preco prave dnes?...
Hrat sa na chytreho nemusim - tie otazky v uvode boli ironicky pisane - tak ako cely recept. Necakal som ani inu odpoved, nez hlupu.
@concord :)
@lyali poslal som ti ts...
hádam si si všimla, že na hlúpe komentáre už vôbec neodpovedám, nech sa spokojne vyrozprávajú medzi sebou.:-)))))
ak sa recept hodí čo i len jedinému varecháčovi a v niečom mu pomôže, to mi stačí úplne.
snád aj tebe sa niektoré páčia a vyberieš si.
dakujem.
doteraz som piekla ako @kukulienka71 a súhlasím s ňou, že či prasknú alebo nie, veľmi závisí od kvality črievka.
dovolím si odpovedať za @eviana , hádam sa neurazí, nie je zo Záhoria, ale pochádza od Trnavy.
daujem za tvoj milý komentík.
poznáš to české príslovie: " Komu není z húru dáno, v apatéce nekoupí",
že jo? :D
/nemám českú klávesnicu, prepáč mi./
Inak fungujem spisovne slovensky... ale opäť, keď sa blížim k Trnave, už v prvej dzedzine trnafského okresu mi hubu prekrúcí a vyprávam jak mi naróstla :)
hádam ti neušlo, že je tu viac podobných receptov na Pečené jaternice, odlišujú sa len v maličkostiach, ale do nikoho z tých autorov sa nikto za to nenaváža, len do mňa.
neodpovedám im, nie sú hodní môjho jediného slovíčka a už vôbec nie mojej pozornosti.
dakujem.
@medovnicek ma dobre odhadla, je vo mne aj kus hrdého záhoráka :)
viem, že žiješ v ČR :-)
dakujem.
šak tvoje nárečie nie je čistá trnavčina.
a coooo? záhoráci sú dobrí ludé, nééé? šlak ti kosúúú riť vytrel :D :D :D, treščím sa kýblém???, mám ich ráda :-)))))
som rada, že si to upresnika.
som rada, že si v postupe našla, čo si potrebovala vedieť, budem rada, ak skúsiš aj ty sama.
avšak naozaj prasknuie jaterníc pri pečení je závislé predovšetkým na kvalite črievka, ak je kvallitné, tak nepraskne.
neboj, nevšímam si ich, nesiahajú mi ani po členky a nestoja mi za to, aby som s nimi stratila svoj čas a čo i len slovíčko :-)
dakujem ti za milé slová a povzbudenie, si veľmi milá a verím, že sa ti podaria :-)
Prajem ti pekný večer!
Zároveň žiadame všetkých zúčastnených tejto diskusie o dostatok tolerancie a slušnosti. Ďakujeme.
dakujem.
Pekný deň prajem.
nie je to návod na varenie zemiakov, ani na výrobu jaterníc - mimochodom aj taký recept tu mám.
hned v úvode som napísala, že je to inšpirácia na rýchly dobrý obed, nie recept.
okrem iného predsa jeden dobrý nápad tam na samotné pečenie nájdeš :-)
o. i. je tu veľa takých receptov tomuto podobných, to len tak poznámka na margo pre teba :-)
dakujem ti za príspevok.
"ja som si myslela, ze sa sem davaju recepty"
dakujem ti :-)))))