Janssons frestelse - Janssonove pokušenie fotorecept
Foto: svedka
Typicka svedska pochutka,ktora nesmie chybat na vianocnom stole,ale oblubena aj cez velkonocne sviaty :)
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Cibulu si nahrubo nakrajame a oprazime na oleji a takmer hotovu zmes posypeme cukrom a troskou soli.Doprazime do zlatista,kym nam zmes pekne skaramelizuje.
-
2
Zemiaky si ocistime a nakrajame na co najtensie hranolceky.Asi jednu tretinu zemiakov naukladame do zapekacej nadoby.Posypeme polovickou cibulovej zmesi.
-
3
130g ancoviciek som kupila ako dve balenia,cize po 65g. Ancovicky z jedneho balenia poukladam rovnomerne na zemiaky posypane cibulou.
-
4
Postup zopakujeme,cize opat zemiaky,cibulu,druhe balenie ancoviciek a vrch rovnomerne zakryt poslednou tretinou zemiakovPosypeme bielym a kajanskym korenim,solou-pozor,ancovicky su dost slane a pocas pecenia sa krasne porozpadavaju a dochutia cely pokrm,zvacsa solim len povrch :) .Zalejeme stavou z ancoviciek a sladkou smotanou.Posypeme jemne struhankou a rozlozime kusky masla.
-
5
Vlozime do rozohriatej rury na 200stupnov a pecieme cca hodinku.Kto ma radsej lahodnejsie,hodina staci.Kto ma radsej chrumkavejsie,tak aspon 80 minut.Po dopeceni nechame odstat aspon 15 minut.Zelam dobru chut,kto vyskusa,neolutuje :)
ja recept poznám z indickej kuchárky bez smotany (s jogurtom) a bez strúhanky